icon

Skúsenosti a problémy s fungovaním detských domovov

troskat
14. okt 2025

Ahojte. Počula som viacero menej pozitívnych skúseností s detskými domovmi. Napríklad, že sa nenáhlia umiestňovať deti do rodín. Čo by napríklad vysvetlilo existenciu Návratu a Úsmevu ako dar. Stretli ste sa s niečím takým? Zamestnanci, profirodičia, osvojitelia, deti? Myslím si, že nedorozumenia a ľudské chyby nastanú. Deje sa aj niečo horšie? Platená neochota na úkor detí?

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
bebebi
15. okt 2025

@troskat a kde si to počula? Či len jedna baba povedala? Nie vôbec to nie je pravda. Pracovala som v detskom domove. Dieťa v detskom domove stojí štát oveľa viac peňazí ako dieťa adoptované, takže naozaj nie je dôvod,aby niekto, či detský domov či štát, bránili adopcii. Problémom je, že len veľmi málo detí je právne voľných na adopciu, a s tým detský domov nemôže nič robiť. Takže v tomto prípade apeluj na rodičov detí, ktoré sú v DD, nech ich uvoľnia na adopciu. V DD, v ktorom som pracovala, sme mali okolo 60 detí, ani jedno nebolo právne voľné na adopciu. Tie, ktoré sú, sú umiestnené do adoptívnej rodiny do pár týždňov.

kiki68
15. okt 2025
@bebebi

@troskat a kde si to počula? Či len jedna baba povedala? Nie vôbec to nie je pravda. Pracovala som v detskom domove. Dieťa v detskom domove stojí štát oveľa viac peňazí ako dieťa adoptované, takže naozaj nie je dôvod,aby niekto, či detský domov či štát, bránili adopcii. Problémom je, že len veľmi málo detí je právne voľných na adopciu, a s tým detský domov nemôže nič robiť. Takže v tomto prípade apeluj na rodičov detí, ktoré sú v DD, nech ich uvoľnia na adopciu. V DD, v ktorom som pracovala, sme mali okolo 60 detí, ani jedno nebolo právne voľné na adopciu. Tie, ktoré sú, sú umiestnené do adoptívnej rodiny do pár týždňov.

@bebebi v Cesku s tym je problem a stazuju sa na to pestunske rodiny. Na Slovensku som o tom este nepocula. A naozaj je minimum deti pravne volnych, nakolko rodicia casto nevedia posudit svoje moznosti a precenuju ten cas, za aky by boli schopni nejak veci poriesit. Alebo je to prakticky nemozne. Ale stat s tym nepohne

skeblicka777
15. okt 2025

@troskat Môžem ti povedať, že u nás sa toto nedeje, ak je možné dieťa zaradiť, robíme to hneď, ako máme pripravené podklady a na ich prípravu máme nejakých 20dní, pokiaľ nemá lekárka dovolenku, odovzdávam ich do týždňa a za ďalšie aj CDR má nad sebou kontrolu(kurátorka , prokurátorka)a musí dodržiavať lehoty. Čiže jedna baba povedala, by som nebrala vážne. Áno, sú prípady keď sú deti dlho v CDR, ale je už kvôli legislatívnym procesom a nie nečinnosťou pracovníkov

troskat
autor
15. okt 2025
@bebebi

@bebebi Akú funkciu potom plní Návrat? Z toho, čo som pozerala, to všetko vedia urobiť aj DD alebo UPSVaR. Keby to išlo hladko, tak by to bol zbytočný medzičlánok. Poznám aj ľudí, ktorí by chceli byť profirodičmi, ale DD sa o nich nebijú.

bebebi
16. okt 2025
@troskat

@bebebi Akú funkciu potom plní Návrat? Z toho, čo som pozerala, to všetko vedia urobiť aj DD alebo UPSVaR. Keby to išlo hladko, tak by to bol zbytočný medzičlánok. Poznám aj ľudí, ktorí by chceli byť profirodičmi, ale DD sa o nich nebijú.

@troskat neviem v akej časti SR žiješ, ale u nás na východe sa DD naozaj doslova bijú o profirodičov. Profirodičom ale nemôže byť hocikto, aj profirodič musí spĺňať určité podmienky. Mnohí záujemcovia o profirodičovstvo do toho idú, lebo to berú ako super zárobok, však budú sedieť doma a brať peniaze, dieťa sa pohrá samo, stačí, že mu dajú najesť. Nie o tom profirodičovstvo nie je. Väčšina detí má rôzne zdravotné problémy, takže je to kolotoč behania po lekároch. Často majú mnohé traumy, na ktoré musí profirodič vedieť správne reagovať (to sa učia počas prípravy v Návrate). Mali sme jednu profimamu, ktorá vydržala 2 týždne, dostala trojmesačné dvojčatá, vlastné deti nemala. Starostlivosť o ne absolútne nezvládala (čo aj sama uznala), deti jej boli odobraté a museli im nájsť novú profirodinu.
Ďalším problémom je napr. to, že deti v DD majú často viac súrodencov a súrodenci sa rozdeľovať nesmú. Naozaj ťažko sa nájde niekto kto by si zo dňa na deň doviedol domov 4 či 5 adoptívnych detí. Profi rodič môže mať max. 3 deti.
Naozaj máš úplne skreslený pohľad. Ja ti píšem z vlastnej skúsenosti, pracovala som v DD. V súčasnej práci tiež prichádzam do kontaktu s náhradnou rodinnou starostlivosťou.

kikuska_wedge
16. okt 2025
@troskat

@troskat deti sa prostrednictvom upsvar umiestnuju v ramci kraja. Ak o dieta v danom kraji nikto neprejavi zaujem, tak sa posiela na vsetky krajske upsvary a neziskovky ako Navrat. Ak sa dieta nepodari umiestnit ani medzikrajovo tak nastupuju prave neziskovky a snazia sa najst pre dieta vhodnu rodinu. Ak sa dieta vobec nepodari umiestnit pokusia sa este o medzistatne osvojenie. V tychto pripadoch sa jedna zvacsa o deti s nejakym znevyhodnenim napr. zdravotnym. Deti, ktore ziju v profi rodinach a na skupinach v CDR, tak nie su ani zaradene do prehladu deti na osvejenie/pestunstvo, lebo tam prebieha sanacia biologickej rodiny. Alebo su v takom veku, kedy oni sami nemaju o pestunstvo zaujem. Najvacsou brzdou celeho procesu je nekonecna sanacia biologickej rodiny. Aj ked je aj "slepemu martanovi" jasne, ze to v tej rodine nebude v poriadku. Jedine komu to nie je jasne su sudy, ktore deti vracaju do biologickych rodin, pricom sa tie deti opatovne vracaju do ustavnej starstlivosti. Ak sa dieta do prehladu ma zaradit, deje sa tak bezodkladne a vsetci su radi a napomocni.

any_soj
18. okt 2025
@bebebi

@bebebi presne tak.