icon

Sú pri adopcii uprednostňovaní neplodní rodičia?

Včera o 13:24

Dobrý deň všetkým,
obraciam sa na tie z Vás, ktoré úspešne prešli adopčným procesom. Mám diagnózu, ktorá síce nespôsobuje neplodnosť, ale ak otehotniem, mohol by sa mi zhoršiť zdravotný stav natoľko, že by som musela po pôrode podstúpiť operáciu s bolestivým hojením. Budeme s manželom čakať na dieťatko dlhšie, keď UPSVaR zistí, že môžeme mať biologické dieťa? Ešte doplním, že diagnóza nie je psychiatrického charakteru, ani mi nebráni pracovať na plný úväzok či ľahko športovať.

anonym_d6a921
Včera o 13:25

nie, nema to ziaden vplyv na poradovnik

autor
Včera o 13:26
@anonym_d6a921

nie, nema to ziaden vplyv na poradovnik

@anonym_d6a921 Veľmi pekne ďakujem za promptnú odpoveď.

anonym_5a0a85
Včera o 13:31

@anonym_autor Radšej to riskni aj s tou operáciou, ak nejde rovno o život, ako roky čakať na decko, ktoré bude s najväčšou pravdepodobnosťou farebné a mentálne slabšie, prípadne bude mať problémové správanie.
Z adopcie nič dobré nevzíde, možno prvé roky si budeš myslieť, ze to funguje, ale keď nastúpi puberta a hormóny, je koniec, gény rodičov prerazia na plnej čiare.

anonym_4fc0c8
Včera o 13:36

vlastné dieťa a operácia. Dieťa z adopcie je mačka vo vreci. "Žiadaš" zdravé, odnášaš si "zdravé" a do konca života sa staráš, lebo autozmus/ľahšia mentálna retardácia/fetálny alko syndróm... Vlasné. A aj 4 operácie s mega bolestivým hojením.

anonym_706005
Včera o 13:43
@anonym_5a0a85

@anonym_autor Radšej to riskni aj s tou operáciou, ak nejde rovno o život, ako roky čakať na decko, ktoré bude s najväčšou pravdepodobnosťou farebné a mentálne slabšie, prípadne bude mať problémové správanie.
Z adopcie nič dobré nevzíde, možno prvé roky si budeš myslieť, ze to funguje, ale keď nastúpi puberta a hormóny, je koniec, gény rodičov prerazia na plnej čiare.

@anonym_5a0a85
Moja spolužiačka z medicíny je adoptovaná, je veľmi múdra a inteligentná, aktuálne aj veľmi úspešná. Jej brat sa rodičom narodil asi 5 rokov po tom ako ju adoptovali. Nezvládol ani maturitu, stále nezamestnaný, proste problémový typ.
Rodičia obaja VŠ vzdelaní, otec vedec.
Takže nie vždy to tak je.

anonym_4ed31e
Včera o 13:52
@anonym_4fc0c8

vlastné dieťa a operácia. Dieťa z adopcie je mačka vo vreci. "Žiadaš" zdravé, odnášaš si "zdravé" a do konca života sa staráš, lebo autozmus/ľahšia mentálna retardácia/fetálny alko syndróm... Vlasné. A aj 4 operácie s mega bolestivým hojením.

@anonym_4fc0c8 takze len deti z adopcii maju autizmus a ten zvysok co si uviedla? Poznam jednu, cele tehotenstvo bez problemov, pri porode nastala komplikacia a ma postihnute dieta, tak isto susedine starsie dostalo detsku obrnu, druhe uplne zdrave. Su veci, ktore neovplyvnis. A o tom kolko rodin poznam s detmi s autizmom ani netreba hovorit, rodicia zdravy, uspesny, vzdelany. A niekedy v juli v Tv bola reportaz, ze dali uplne zdraveho chlapceka do hniezda zachrany takze nie vsetky deti su z adopcii take.

@anonym_autor nie su uprednistnovany ale priemerne cakacka na dieta je 7rokov bez podmienok ak budete chciet len biele alebo babatko tak dlhsie.

andreatytler
Včera o 13:54

@anonym_autor Ja by som tiez riskla operaciu. Nastuduj si vsetko o adopcii. O tom ake problemy maju rodicia a deti. Lebo tam vzdy su problemy. Nevravim ze s biologicky vlastnym dietatom problemy nebudu, ale pri adoptovanom mas este problemy navyse.

autor
Včera o 14:05
@anonym_5a0a85

@anonym_5a0a85
@anonym_4fc0c8
@andreatytler

Moja otázka neznela, či si mám napriek zdravotným rizikám vybrať biologické rodičovstvo. S manželom sme sa už rozhodli. Pozeráme sa na to tak, že nejakému dieťaťu hoci aj na krátko pripravíme pekný život - bude na ňom, ako s ním naloží. A je nám úplne jedno, či to bude Slovák, Róm alebo dieťa cudzinca.

anonym_9f9fd6
Včera o 14:07
@anonym_4ed31e

@anonym_4fc0c8 takze len deti z adopcii maju autizmus a ten zvysok co si uviedla? Poznam jednu, cele tehotenstvo bez problemov, pri porode nastala komplikacia a ma postihnute dieta, tak isto susedine starsie dostalo detsku obrnu, druhe uplne zdrave. Su veci, ktore neovplyvnis. A o tom kolko rodin poznam s detmi s autizmom ani netreba hovorit, rodicia zdravy, uspesny, vzdelany. A niekedy v juli v Tv bola reportaz, ze dali uplne zdraveho chlapceka do hniezda zachrany takze nie vsetky deti su z adopcii take.

@anonym_autor nie su uprednistnovany ale priemerne cakacka na dieta je 7rokov bez podmienok ak budete chciet len biele alebo babatko tak dlhsie.

@anonym_4ed31e to že dali úplne zdravé bábo do hniezda záchrany ešte neznamená že aj zdravé zostane.
tiež sa nám narodilo zdravé dieťa , ako aj ostatným rodičom čo majú deti s diagn. PAS.
že to nie je sranda ti asi nemusím ani písať.

anonym_4ed31e
Včera o 14:10
@anonym_9f9fd6

@anonym_4ed31e to že dali úplne zdravé bábo do hniezda záchrany ešte neznamená že aj zdravé zostane.
tiež sa nám narodilo zdravé dieťa , ako aj ostatným rodičom čo majú deti s diagn. PAS.
že to nie je sranda ti asi nemusím ani písať.

@anonym_9f9fd6 ved o tom aj pisem, ze to, ze porodi dieta nebude znamenat, ze bude mat zdrave nie su take deti len adoptovane ako to uviedol anonym na ktory som reagovala, "ze odnesies si zdrave a do konca zivota sa staras", to sa moze stat uplne komukolvek. A este anonym tam dal "zdrave" do uvodzoviek preto som uviedla, ze moze byt na adopciu aj zdrave (minimalne v case adopcie) bez uvodzoviek.

anonym_9f9fd6
Autor odpoveď zmazal
anonym_881614
Včera o 14:20
@andreatytler

@anonym_autor Ja by som tiez riskla operaciu. Nastuduj si vsetko o adopcii. O tom ake problemy maju rodicia a deti. Lebo tam vzdy su problemy. Nevravim ze s biologicky vlastnym dietatom problemy nebudu, ale pri adoptovanom mas este problemy navyse.

@andreatytler Nerozumiem tomu co pises prave ty. Tvoje dietatko je z darovaneho embrya. Cize to je skoro to iste ako adoptovane dieta. Geny su rovnako cudzie v oboch pripadoch. Mas krasneho synceka, podla toho co zvyknes pisat aj dobry je. Jedine co tak musi byt stale v pohybe. Ale to nepovazujem za nic zle. Dost vela deticiek sa narodi hypotonickych, a cely zivot musia robit nejaky sport, aby mali vzdy pevne svalstvo. Myslela som, ze ked si mala take stastie, ze syncek z darovaneho embrya sa vam vydaril, ze podporujes aj adopciu.

dotka04
Autor odpoveď zmazal
anonym_4fc0c8
Včera o 14:32
@anonym_881614

@andreatytler Nerozumiem tomu co pises prave ty. Tvoje dietatko je z darovaneho embrya. Cize to je skoro to iste ako adoptovane dieta. Geny su rovnako cudzie v oboch pripadoch. Mas krasneho synceka, podla toho co zvyknes pisat aj dobry je. Jedine co tak musi byt stale v pohybe. Ale to nepovazujem za nic zle. Dost vela deticiek sa narodi hypotonickych, a cely zivot musia robit nejaky sport, aby mali vzdy pevne svalstvo. Myslela som, ze ked si mala take stastie, ze syncek z darovaneho embrya sa vam vydaril, ze podporujes aj adopciu.

@anonym_881614 mas pravdu, nie vzdy. Ja mam ztp dieta a je vlastne, kamoska zdrave a je adoptovane. Dalsia kamoska adoptovane a kopa diagnoz na cely zivot. Ide vsak o to, kde mas vacsiu pravdepodobnost nejakej poruchy ci dg., a to mas jednoznacne pri adopcii.
A ja by som neriskovala. Zvlast, ked sama vidim, ako sa ti zivot obrati na ruby, ked to dieta ok nie je. To je konecna na zvysok zivota pre oboch rodicov

anonym_4fc0c8
Včera o 14:42
@anonym_4ed31e

@anonym_4ed31e ved trosku rozmyslaj nad tym, co pises ty a co pisem ja. Samozrejme, ze bio dieta nie je zaruka zdravia. Ale ide o to, kde mas vyssiu pravdepodobnost. A tu mas pri adopciach. Vies, ake maminy davaju dieta na adopciu? Sestricky z novorodeneckeho by ti vedeli hovorit, kolko deti po narodeni z tych, co maju abstaky (drogy alebo alkohol u matky cez tehu) maju od matiek, ktore si tie deti nechaju a kolko deti ma mega problemy hned pri narodeni od matiek, ktore ich davaju na adopciu (samozrejme, ze su “zdrave”, to ze matka pila alebo drogovala cez tehotenstvo casto ani nedokazes). Plus mam kamosku, ktora je AS a veselo chodi darovat vajicka. Asi vies, ze pri AS je 90% dedicnost (90% z otca na syna, tusim 75% z matky na dceru).

anonym_4ed31e
Včera o 14:52
@anonym_4fc0c8

@anonym_4ed31e ved trosku rozmyslaj nad tym, co pises ty a co pisem ja. Samozrejme, ze bio dieta nie je zaruka zdravia. Ale ide o to, kde mas vyssiu pravdepodobnost. A tu mas pri adopciach. Vies, ake maminy davaju dieta na adopciu? Sestricky z novorodeneckeho by ti vedeli hovorit, kolko deti po narodeni z tych, co maju abstaky (drogy alebo alkohol u matky cez tehu) maju od matiek, ktore si tie deti nechaju a kolko deti ma mega problemy hned pri narodeni od matiek, ktore ich davaju na adopciu (samozrejme, ze su “zdrave”, to ze matka pila alebo drogovala cez tehotenstvo casto ani nedokazes). Plus mam kamosku, ktora je AS a veselo chodi darovat vajicka. Asi vies, ze pri AS je 90% dedicnost (90% z otca na syna, tusim 75% z matky na dceru).

@anonym_4fc0c8 nakolko sa tomu odborne venujem, viem ake deti su na adopxiu a nemusim to mat len z reci sestriciek.

anonym_4fc0c8
Včera o 14:59
@anonym_4ed31e

@anonym_4fc0c8 nakolko sa tomu odborne venujem, viem ake deti su na adopxiu a nemusim to mat len z reci sestriciek.

@anonym_4ed31e ak by si sa tomu venovala, vedela by si. Ale tu sa kazdy vzdy venuje tomu, co sa prave rozobera🙈

anonym_02d8d2
Včera o 15:39
@anonym_706005

@anonym_5a0a85
Moja spolužiačka z medicíny je adoptovaná, je veľmi múdra a inteligentná, aktuálne aj veľmi úspešná. Jej brat sa rodičom narodil asi 5 rokov po tom ako ju adoptovali. Nezvládol ani maturitu, stále nezamestnaný, proste problémový typ.
Rodičia obaja VŠ vzdelaní, otec vedec.
Takže nie vždy to tak je.

@anonym_706005 akurát som chcela napísať podobnú skúsenosť, kamoš s manželskou sa rozhodli pre adopciu, lebo jeho manželka dostala vážnu alergiu na niečo počtu prípravu na umelé oplodnenie. Lekár im neodporúčal pokračovať. Krátko po adopcii dcéry sa im podarilo prirodzene počať syna. Dievča študuje na Karlovej univerzite a chlapec ledva dokončil učňovku. Je nezamestnaný (čašník). !Dievča vždy vynikalo v štúdiu. Matka ajtak uprednostňila syna vždy a vo všetkom.
Len taký príklad, dievčatu ku koncu zimy boli už malé čižmy tlačili ju, sťažovala sa mame, a ona na to že má vydržať lebo za chvíľu bude jar. Synovi nemala problém kúpiť ani dvoje. Deti chodili do jednej triedy, ona sa veľa sťažovala na matku. Nakoniec sa kamoš rozviedol

anonym_b88158
Včera o 15:43

@anonym_autor uprednostňujú hlavne známe tváre ako Adela Vinczeová 😏 Svadba v 2017, prvé dieťa v roku 2022. Expres rýchlosť, hlavne v BA kraji.

anonym_635145
Včera o 15:56

Ja žasnem ako ju odhovarate od adopcie, aká je adopcia mačka vo vreci, a nič dobré z toho nemôže byť... . ale keď je tu téma o interrupcií tak ich odhovarate a radíte dat na adopciu. Trocha divné 🙄

anonym_08d8cf
Včera o 16:09
@anonym_b88158

@anonym_autor uprednostňujú hlavne známe tváre ako Adela Vinczeová 😏 Svadba v 2017, prvé dieťa v roku 2022. Expres rýchlosť, hlavne v BA kraji.

@anonym_b88158 ale veď oni majú rómske deti. Tam sa logicky čaká kratšie. V Ba kraji cca 2-3 roky

anonym_08d8cf
Včera o 16:12

@anonym_autor mám 2 osvojené deti, jedno má 5 a druhé 8. Nie neuprednostnuju neplodnych žiadateľov. V poradovníku sú aj ľudia ktorí majú vlastné deti a čakajú rovnako.
Ja mám 2 polorinske deti, šikovné, zdravé, od usporiadaných slušných bio matiek. To.len pre tie čo tu píšu bludy o osvojenych deťoch.
A mimochodom obaja sú bieli ako vápno.

anonym_b88158
Včera o 16:27
@anonym_635145

Ja žasnem ako ju odhovarate od adopcie, aká je adopcia mačka vo vreci, a nič dobré z toho nemôže byť... . ale keď je tu téma o interrupcií tak ich odhovarate a radíte dat na adopciu. Trocha divné 🙄

@anonym_635145 ja som za interrupciu a zároveň by som si nikdy neadoptovala dieťa. Žiadne. Stačí mi pár príkladov v okolí a spoveď Terezy Boučkovej, ktorá ako prvá pomenúva túto tému nešťastnej adopcie nahlas a bez medových fúzov.
https://hnonline.sk/tema/1862720-samu-ma-zaskoc...
Napísala aj knihu.

anonym_4ed31e
Včera o 16:28
@anonym_4fc0c8

@anonym_4ed31e ak by si sa tomu venovala, vedela by si. Ale tu sa kazdy vzdy venuje tomu, co sa prave rozobera🙈

@anonym_4fc0c8 takze to ze si z tejto oblasti robim velky doktorat je nic? Dobre vediet.

sticker
anonym_c7efd5
Včera o 17:22

Ked chces biele babetko budeš cakat dlho. Kamoska čakali viac ako 17 st rokov az teraz sa podarilo rohto roku z utajeneho porodu uz ani necakali

anonym_caaec0
Včera o 17:43
@anonym_4fc0c8

@anonym_5a0a85
@anonym_4fc0c8 boze taketo obmedzene nazory som uz davno nezazila. Nepiste o tom, o com zjavne nic neviete, inak sa len strapnite…
A na margo diagnoz, akoby sa ti nemohlo narodit biologicke dieta s nejakym problemom, co akoze by ste s nim potom spravili?

anonym_635145
Včera o 17:50
@anonym_c7efd5

Ked chces biele babetko budeš cakat dlho. Kamoska čakali viac ako 17 st rokov az teraz sa podarilo rohto roku z utajeneho porodu uz ani necakali

@anonym_c7efd5 a to im už teraz načo je decko, ved už musia mať aj 50 rokov?

anonym_4fc0c8
Včera o 18:15
@anonym_4ed31e

@anonym_4fc0c8 takze to ze si z tejto oblasti robim velky doktorat je nic? Dobre vediet.

@anonym_4ed31e aj ja si tu takto robim doktoraty jedna radost🤪 Ale keby to nahodou bola realita, tak odporucam vyuzivat realne data, reprezentativnu vzorku a poctivo konzultovat so skolitelom/kou, nech to nie je zase len o dojmoch🤪

anonym_4ed31e
Včera o 18:38
@anonym_4fc0c8

@anonym_4ed31e aj ja si tu takto robim doktoraty jedna radost🤪 Ale keby to nahodou bola realita, tak odporucam vyuzivat realne data, reprezentativnu vzorku a poctivo konzultovat so skolitelom/kou, nech to nie je zase len o dojmoch🤪

@anonym_4fc0c8 neboj sa viem, co mam robit taka hlupa este nie som. Nie je to moj prvy rok na VS. Na MK nechodim po ziadne odborne data kedze tu uplne absentuju a len o dojmoch by mi nikdy nezverejnili ziaden odborny clanok v ziadnom recenznom casopise a ani by ma nepozvali na konferenciu. Ale dakujem za nevyziadanu radu.

andreatytler
Dnes o 01:55
@anonym_881614

@anonym_881614 Ja podporujem adopciu, sama som podala prihlasku na adopciu, ale je to narocne rodicovstvo. Takze podla toho co povedala autorka v uvode mi vychadza ako lepsia volba vlastne biodieta s rizikom operacie. Nepoviem ak by jej hrozila smrt, alebo by mala nasledky, ale ona pise ze sa to da riesit operaciou a bolestivym hojenim. A ono to este ani nie je iste ze to bude musiet mat operaciu. Podla tychto infofrmacii by som do adopcie nesla. Ale samozrejme ona a jej muz sa mozu rozhodnut podla seba. Len neviem ci vedia co to obnasa vychovavat adoptovane dieta. Neriesila by som ci bude biele alebo romske aj ked odporucaju adoptovat dieta rovnakej rasy. Myslim ze sance na zdravotne problemy dietata su vacsie pri adopcii prave koli tomu ze biomatka moze brat drogy alebo pit. Ale aj to by som riskla. Pre mna najnarocnejsie je pomoct tomu dietatu sa vyrovnat s faktom ze ho rodicia nechceli. Aj ked sa mu to vysvetli ze biomatka ho milovala, ale prose nedokazala sa postarat, aj tak je to hrozny pocit ze ta vlastna mama da prec. Vsetky adoptivne deti musia s tymto zit. Pisu sem priklady ako su adoptovane deti uspesne v studiu a tak. Ale maju aj dobry vztah s rodicmi? To je to podstatne. Nie vysoka skola. Dalsi priklad od mamy co ma deti mladsie ako 10. Ano, je to obdivuhodne ze dokazala 2 detom dat stastne detstvo, ale ci bola ta adopcia uspesna da ukaze az po puberte. Vela problemov pride prave vtedy ked sa tie deti hladaju a vtedy zacnu hladat aj biorodicov. Jane ze aj biodeti mozu v puberte utiect z domu.
Ano mas pravdu, dieta z darovaneho embria je vlastne adoptovane, ale to dieta nebolo danne prec biomatkou. To je velky rozdiel. Preto to mam ja a moje dieta lahsie.