icon

Úvahy o adopcii po dlhoročnom snažení o dieťa

pytame_sa_za_teba
12. máj 2026

Ahojte. Budem vďačná za každú radu, ak si niekto prechádzal podobnou životnou situáciou.

S mužom sa už roky snažíme o dieťa a psychicky ma to už veľmi ničí. Každý mesiac dúfam a potom som zase len sklamaná, vyskúšali sme už v podstate všetky možnosti. Mám pocit, že sa v tom už dlho len trápime.

Začíname rozmýšľať nad adopciou, ale úprimne mám z toho strach. Hlavne z toho, či budem vedieť také dieťatko ľúbiť rovnako ako svoje vlastné. Neviem, či je normálne takto nad tým rozmýšľať.

Máte niekto skúsenosť s adopciou po tom, čo sa vám dlho nedarilo otehotnieť? Alebo sa zmieriť s tým, že nie každému je dopriate stať sa rodičom?

Budem rada za každú úprimnú skúsenosť.

Úvahy o adopcii po dlhoročnom snažení o dieťa
anonym_60c652
12. máj 2026

@pytame_sa_za_teba ahoj, ak ste obaja otvoreny tejto myslienke... chodte do toho... kamaratky robia PNR, maju deticky v starostlivosti a ver mi, ze lubit sa rozhodne daju... ak si zivot bez dei neviete predstavit, je to jedna z ciest... nikto nepovedal, ze sa vam medzitym nepodari... vela deticiek takto odislo ako babatka prave do rodin, kde boli este stale "ich" vlastne , ktore sa podarilo v ramci " cakacky" na adoptovane...

anonym_53cfcd
12. máj 2026

@pytame_sa_za_teba skúsenosti nemám, ale máte môj obdiv a veľmi držím palce, aby vám to vyšlo podľa predstáv 🙏 nech si nejaké dieťatko nájde vás ako najlepších rodičov❤️❤️

17alexis
12. máj 2026

V prvom rade odporúčam zistiť, aké su čakačky vo vašom kraji. V našom je 10 rokov. S vypísanými papiermi som sa v roku 2020 rovno otočila vo dverách. A to sme chceli aj rómske do 1 roka bez rozdielu pohlavia. Keby to bolo výrazne menej, šli by sme do toho.

anonym_bade90
12. máj 2026

môj nazor... ak chces ist do adopcie len ako naplast za neúspešne znazilkovanie sa. nechod do toho. nejde o to ci ho budes lubit dostatocne, ale ci dokážeš prekonať vsetku prekazky ktore prinasa prijatie takehoto dieťaťa a teda bude ich VELA. robila som profirodica a viem co obnáša mat doma taketo dieťa

elz1920
12. máj 2026

Keďže mám blízko seba ľudí, ktorí majú adoptované dieťa aj dieťa v pestúnskej starostlivosti, poradím takto.

Po dlhom snažení o dieťa by som si dala pauzu rok, dva a zamerala by som sa na vzťah s manželom. Premyslela by som si spolu s ním, čo vlastne chcem od života, či by som to prežila aj bez detí, či mi je dobre s ním ako s človekom na celý život.
Po obrovskom vypätí by som hľadala uvoľnenie, dovolenku, wellness, koníčky, čokoľvek iné ako deti.
A až potom by som do toho zatiahla ďalšiu ľudskú bytosť, keď by som bola "zahojená", s usporiadanými myšlienkami.

Ak už, tak by som šla do pestúnskej starostlivosti.

andreatytler
13. máj 2026

@pytame_sa_za_teba Nejde o to snazit sa lubit adoptovane dieta tak isto ako svoje biodieta. Musi prijat fakt ze ta laska k adoptovanemu dietatu mozno bude ina a je to v poriadku. A mozno nie. Ale treba byt na to pripraveny a nenechat si koli tomu znicit radost z dietata a materstva. Nikto nema dokonaly zivot. Kazdy si nesie nejaky svoj kriz a tvoj bude ten ze budes cely zivot smutit za svojim biodietatom. Ale ta strata ti nezabrani aby si mala strastny zivot.
V ramci pripravy na adopciu budete mat skolenie. Tam s vami preberu tieto pocity strachu, neistoty. Nechaj si to vsetko prejst hlavou a srdcom. Taketo rozhodnutie sa robi po veeeelmi dlhej uvahe.

anonym_3166a2
13. máj 2026
@andreatytler

@pytame_sa_za_teba Nejde o to snazit sa lubit adoptovane dieta tak isto ako svoje biodieta. Musi prijat fakt ze ta laska k adoptovanemu dietatu mozno bude ina a je to v poriadku. A mozno nie. Ale treba byt na to pripraveny a nenechat si koli tomu znicit radost z dietata a materstva. Nikto nema dokonaly zivot. Kazdy si nesie nejaky svoj kriz a tvoj bude ten ze budes cely zivot smutit za svojim biodietatom. Ale ta strata ti nezabrani aby si mala strastny zivot.
V ramci pripravy na adopciu budete mat skolenie. Tam s vami preberu tieto pocity strachu, neistoty. Nechaj si to vsetko prejst hlavou a srdcom. Taketo rozhodnutie sa robi po veeeelmi dlhej uvahe.

@andreatytler Aj ty smutis za biodietatom? Lebo tvoje dieta nie je tvoje bio, ale je z darcovskeho embrya. Len ma zaujala tvoja uvaha, o krizi smutenia za biodietatom.

andreatytler
14. máj 2026
@anonym_3166a2

@andreatytler Aj ty smutis za biodietatom? Lebo tvoje dieta nie je tvoje bio, ale je z darcovskeho embrya. Len ma zaujala tvoja uvaha, o krizi smutenia za biodietatom.

@anonym_3166a2 Este pocas tehotenstva som mala pochybnosti ci budem dieta lubit tak akoby to bolo moje biodieta ale bola som pripravena zit s tymi pochybnostiami. Po narodeni syna vsetky moje pochybnosti odisli. Citila som k synovi take puto a lasku akoby bol biologicky moj. Plne si uvedomujem ze ma geny uplne cudzich ludi ale vobec mi to nevadi. Je na 100% moj. Takze mala som stastie a kriz smutenia nenesiem, ale pocula som pribehy zien ktore ho nesu po narodeni deti z darcovskych buniek.
Ale co je horsie zivot bez deti, alebo s detmi a obcasnym smutkom. Ja urcite beriem to druhe. Kazda zena si musi odpovedat sama za seba.

nikadomi
14. máj 2026

Mám dve adoptované deti. Pracujem v sfére adopcií a čo počúvam od takmer každého páru, že jediné, čo ľutujú, že sa do tohto procesu nepustili skôr. Keďže jednak proces trvá, nasledne čakačka na dieťa trvá rôzne dlho a čas beží. Adopcia je veľkým darom. Pre vás aj pre to dieťa. Ak dokážete ľúbiť svojho partnera, u dieťaťa to bude omnoho jednoduchšie 🙂

domii43
15. máj 2026

Ahoj, prechádzam si niečím podobným. Ak chceš mi napíš súkromnú správu 🙂

andrea_82
Dnes o 18:16

My mame prveho syna biologickeho a druheho adoptovaneho. Brali sme ho z nemocnice ako 3-tyzdnoveho. A ja nevidim vobec ziaden rozdiel medzi vztahom k tomu bio a k srdieckovemu. Rovnaka laska a rovnake obavy do buducna.