icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

aurora33
3. jún 2022

@mauduska len cvičím 🙂

panelacikova
3. jún 2022

@mauduska čo tu splietaš liečbu, ktorú si pacient uhrádza tým, že roky mu ide z platu do zdravotky? športovci majú sponzorov, predovšetkým veľké firmy a výrobcov s obrovskými finančnými výnosmi, štát tam dotuje fakt minimum. potrat je opäť súčasťou riešenia situácie prostredníctvom zdravotníctva, a mimochodom, tu sa pekelne mýliš. potrat si žena uhrádza sama.... je mi šumafuk, že máš vymletú hlavu, ale splietaš tu dve na tri. nehovoriac o tom, že bez súhlasu mnohých, ale fakt mnohých ľudí idú do cirkvi (vo všeobecnosti) nechutné milióny eur ročne. a to vyše 50 miliónov... jedna menšia nová nemocnica... smutné....

terezka1947
3. jún 2022

@panelacikova treba si poriadne naštudovať financovanie cirkví. A ešte dôkladnejšie si treba pozrieť,kde konkrétne peniaze idú do tej "cirkvi".
A čo ťa "cirkev" ešte ponuka spoločnosti.

panelacikova
3. jún 2022

@terezka1947 mne je to úplne jedno, kde idú. ja to nezmením, bohužiaľ. podstatou je, že autorka hľadá možnosti, trochu sa to tu zvrtlo.... možnosti jej dali aj veriace, aj neveriace, aj fanatičky. a nech si autorka vyberie.

terezka1947
3. jún 2022

@panelacikova Tak nepíš bludy,kde idú milióny....

cecilia29
3. jún 2022

Nečítala som komentáre, teda len zo za iatku a som zhrozená. Nie katolíci nemajú povolený sex len za podmienkou plodenia. A ano - jediná antikoncepcia ktorá je povolená - prirodzené metódy a teda počítanie plodných a neplodnych dní. A ano, môže sa stať že zlyhá ako každá iná (keď poznáš svoje telo tak je jedna z najucinnejsich) ale princíp je v Tom že ak veris v Boha, tak mu dávaš "príležitosť" vstúpiť mu do tvojho života možno aj tebou neplánovanym dieťatom .

panelacikova
3. jún 2022

@terezka1947 do cirkvi.... je mi jedno, na čo konkrétne. idú cirkvi. a nie je to podstatou príspevku, ale bola to moja odpoveď na tie kraviny, čo napísala dotyčná predo mnou. že potraty sponzoruje štát alebo liečbu chorého napríklad. ani tým chúďatám deťom, ktoré potrebovali drahý liek, to spočiatku štát nechcel hradiť. ešteže cirkvi dali v roku 2021 viac než 50 melónov.

terezka1947
3. jún 2022

@panelacikova a o koľko detí sa stará cirkev,do ktorej bohapusto štát dáva tie milióny?
Už trošku treba premýšľať,keď už sa vyjadrujem k tým miliónom.
Do čoho konkrétne idú. A čo cirkev ponuka spoločnosti.
Trošku rešpekt aj ku veriacim.

nevenka
3. jún 2022

@cecilia29 aj Ty si sa zle vyjadrila, nie pocitanie...

panelacikova
3. jún 2022

@terezka1947 dobre.

17alexis
3. jún 2022

@petricka22 asi si na IVF nikdy nebola, inak by si taky blud nenapisala. Bud vdacna, ze si tuto temu nemusela riesit. Velakrat sa stane, ze zene sice vajicka odoberu, ale neoplodni sa ziadne alebo z nejakeho dovodu sa tie oplodnene do embrya ani nerozvinu a proste zaniknu. A ani krasne embryo vlozene do maternice este nezaruci, ze sa ujme a zena otehotnie. Kiezby to bolo tak jednoduche ako si napisala...zial, nie je.

lejusinka
3. jún 2022

@mauduska akonsposobuje antikoncepcia potrat? Ako? Antikoncepcia vypne zensky hormonalny system tym padom nedojde k ovulaciu tym padom sa neoplodni vajicko tympadom nema co potratit 🤦🏻‍♀️

petricka22
3. jún 2022

@17alexis ja velmi dobre viem, o com pisem. Velakrat sa stane, ze embrya nevzniknu, popripde sa ich rast zastavi a odumru. A velakrat umrie aj embryo, ktore je na predlzenej kultuvacii no v tele matky by malo sancu pokracovat. A co sa robi s tymi zamrazenymi embryami, ktore zeny uz viac nepotrebuju, lebo maju dost deti? Nechcaju sa rozmrazit a smer biologicky odpad… este stale si myslis, ze mas pravdu? A ty zrejme nepoznas ani zaklady katolickeho nabozenstva, inak by si vedela, uz aj to embryo v miske je novy zivot.

nestastna21
3. jún 2022

@terezka1947 keby len milióny od ministerstva kultúry (cca 50 mil ročne) treba pri počítať aj tie obrovské majetky co majú a ktorých supis neexistuje (hovorím o rk) a z ktorých nepochybne nahrabu ďalšie milióny alebo možno aj miliardy. To len aby bolo jasné za naozaj tie peniaze dostávaju pričom na nich štát nemá dosah (vid úžasné vatikánske zmluvy bez možnosti ukončenia 🙈).

Tiež dosah cirkvy na stát bol veľmi zrejmý počas pandémie kedy návšteva kostolov bola často povolená hoci iné podujatia nie.

maris5
3. jún 2022

@pribinak este taki existuju. Nasim znamym sa nedarilo, lebo on mal problem. Vsak chodte na umele. Len to nie, to nemozu. Tak neviem ci moje stastie bude podmienovane nejakou vierou...

nestastna21
3. jún 2022

@maris5 zase popravde ja nie som veriaca a tiež mi umelé príde neprirodzene. Radšej by som nemala deti. A adopcia viem ze pre mňa nie je cesta.

ivangeline
3. jún 2022

Keby si mala nejaky vztah s Bohom,tak by si mala aspon nejake to tusenie,ze to nie je dobre. Ani v manzelstve,ani mimo neho. Neprospieva to proste. Google vysvetli.
Nepisem,ze to nie je narocne rozhodnutie! Mam 3 deti za 4 roky a konecne sa orientujem vo svojom cykle a ustalil sa aj nas sexualny zivot.
Btw,donedavna som nebola ani presvedcena o moralnosti prirodzeneho planovania rodicovstva,ked moj motiv je nemat dalsie deti v blizkej dobe.. a su ludia,kt nechcu uz proste dalsie deti a vyuzivaju to..

lejusinka
3. jún 2022

@nestastna21 ved to je uplne okay ze tebe to nepride prirodzene a nie je to cesta pre teba 🙂 ale nemoze sa to na zaklade niekoho nazoru zakazovat vsetkym

17alexis
3. jún 2022

@petricka22 samozrejme, ze to embryo je novy zivot. Mam takto dve babatka, ktore s nami neostali. 😥 Pre mna to boli moje deti od prveho dna, hoci velmi pobozna svagrina mi povedala, preco som smutna, ze sa neuchytili, ved to este neboli deti. Tak neviem, o com su tie tvoje zaklady nabozenstva. Kolkokrat si bola na IVF? Lebo ci je kultivacia predlzena, ci nie, nezavisi od toho uspesne oplodnenie. Vlastna skusenost. Nepotrebujem sa hadat o tom, kto ma pravdu, nie som decko v skolke. Okrem babatka, ktore sa nam coskoro narodi, mame konecne aj dalsie dve embrya zamrazene, ktore urcite vyuzijeme. A ze niektore koncia ako odpad? To uz je o svedomi konkretnej dvojice. Embryo sa moze aj darovat paru, ktory nemoze mat deti ani z vlastneho materialu, pripadne si zena nemusi dat oplodnit vsetky vajicka, ak ich je vela. My sme vzdy mali, zial, iba jedno embryo a teraz, vdaka Bohu, az tri. Som velmi vdacna a denne sa za nase deti modlim. PS: som veriaca, nie vsak falosne a fanaticky pobozna, asi tam bude pes zakopany.

veronikap91
3. jún 2022

Keď si na ZŠ na telesnej robila sviečku, tiež ťa posadil démon? Lebo to je taktiež jogova pozícia...

pribinak
3. jún 2022

@maris5 smutne, že ľudia kvôli nejakym názorom nenaplnia svoj život

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
17alexis
3. jún 2022

@zazvorka87 dakuj Bohu, ze to nepotrebujes riesit. Som tiez velmi vdacna za to, ze nemusime riesit tuto stranku veci.

terezka1947
3. jún 2022

@nestastna21 cirkev má spisany majetok,dokonca platí z nich aj dane. No prevádzkuje mnohé kultúrne pamiatky,kde zjavne ani tie milióny nestačia.
Treba do toho trošku vidieť. Napísať o niečom,o čom nemáme šajnu.
A kde sú iné veci,kt.cirkev ponúkla štátu a prevádza tam rôzne útulky,charitatívne akcie,či domovy soc.sluzieb,či mnohé iné.
Dosah cirkvi bol "zjavný" počas komunizmu,kde štát ju rozhodne podporoval a cirkvi bál.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
17alexis
3. jún 2022

@zazvorka87 pobavila si ma, dakujem ti

sticker
panelacikova
3. jún 2022

@terezka1947 nuž, musí mať nechutné majetky, keď len v banskej bystrici ročne platia daň z nehnuteľností vo výške 45.000.... cca... ale to je zbytočné tu rozoberať. ty cirkev priam fanaticky zastávaš. keby akákoľvek iná inštitúcia vlastnila toľké majetky, štát by sa na ňu zvysoka vysral. ale cirkev drží štát za... vieš čo... skrátka ruka ruku omýva. na prekliatom slovensku sa nikdy nedočkáme toho, aby bola cirkev absolútne odlúčená od štátu.

annamalaga
3. jún 2022

No pre niekoho by bola tá antikoncepcia určite vhodná, štát by ju mal aj rozdávať zadarmo , hlavne sociálne slabším rodinám, dnes som čítala článok, žena 5 deti s 3 chlapmi a v 1 izbovom sociálnom byte. Ďakujem, to radšej by som užívala pravidelne antiku.

terezka1947
3. jún 2022

@panelacikova kľudne nech je cirkev odlúčenia od štátu.
Veľmi by sa jej uľavilo.