icon

Kresťanstvo a antikoncepcia

3. jún 2022

Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?

vorkola
3. jún 2022

@mandzula Jasne ,aj ked si neveriaca,tak hadam pochopis komenty od ziarifka

panelacikova
3. jún 2022

@terezka1947 iste. preto sa zubami-nechtami držia toho, aby ich štát podporoval 😀

vorkola
3. jún 2022

@panelacikova Prosim ta, odkial si zobrala to cislo 50 milionov?
@terezka1947 Vsak ked nie si v ziadnej cirkvi, ani nemozes vediet, co sa tam deje,tak najskor sa presvec a potom posudzuj

hefo
3. jún 2022

@panelacikova Ono, keby bola "spoločenská objednávka" po odluke, tak by sa to udialo, ale politici sa do toho nehrnú, lebo by tým nič nezískali. A to ani finančne, lebo celá celoslovensky pôsobiaca Rímskokatolícka cirkev dostáva ročne len o niečo viac než samotné Slovenské národné divadlo (a koľko ľudí využíva "služby" jedného a koľko druhého?).

nestastna21
3. jún 2022

@terezka1947 myslím ze máš myslnu predstavu o cirkvy. Vôbec neriešim veriacich ani vieru ako takú, to len ak by sa niekto chcel do toho obuť. Ale cirvek ako taká je 2000 ročná 'firma' ktorá nepochybne produkuje zisk, lebo by potom dodnes neexistovala. Samotná katolícka cirkev viackrat priznali ze majetok spočítať nevedia, takže úvahy o tomm ze je to verejná informácia sú scestné. Info majú mesta reps niekto kto chce hodiny stráviť hľadaním na katastri. Celkovo sa mi zdá úplne mimo aby duchovný vodcovia vlastnili obrovské majetky... Na čo im sú? Ved nie je jednou s vlastnosti správneho kresťana skromnosť? Preoc ich ne predaju a peniaze ne investujú do pomoci chudobným alebo niekomu kto to potrebuje, napríklad aj do financovania deti ktoré nie sú chcene alebo si to verieico nevedia dovoliť? Holt preto ze chcu mat moc. Už len vatikánske zmluvy sú úplný absurdistan. Nie nie cirkev ako taká je jednoznačne veľmi dobre zarábajúca firma, ktorá asi prežije všetko. Netvrdím ze nerobia aj spoločenský prospešné veci, ale vo výsledku do toho investujú zlomok svojich príjmov.

nestastna21
3. jún 2022

@vorkola normálne dohladatelne info na. Internetoch.... Cca toľko dostávajú rocne z ministerstva kultúry.

vorkola
3. jún 2022

@terezka1947 No takych ako si ty s tvojimi nazormi ,urcite neponuka,ide z teba hnev, zloba.Ale ty sa mozes sama ponuknut, s nejakou pomocou,ak mas na to, alebo cas ,a uvidis, zmenis nazor ,uz len ta atmosfera v krestanskom spolocenstve velmi dobre vplyva na kazdeho cloveka,co sa tyka nauky o Bohu vztahou ,Jednou vetou,,,BOH miluje kazdeho cloveka, bezhranicne, a s kazdym clovekom pocita so spasou jeho duse,Boh len hriech ,nenavidi,ale cloveka miluje,

lululucy
3. jún 2022

@aurora33 heh asi ano. Neviem.ale s jogou maju problem. Skus si dat do googlu joga a krestanstvo. Je tam toho vela popisaneho. Ja chodim na power jogu a beriem to ako obycajne cvicenie,len trosku pomalsie

nestastna21
3. jún 2022

Ešte doplním celkom fajn článok ohľadom reštitúcie kde je pekne vysvetlene koľko toho vlastnia, aké výhody dostali a ze celým cieľom reštitúcie bolo aby sa pekne dokázali financovať samy... Co sa dodnes s pochopiteľných dôvodov nestalo. https://sekularisti.sk/cirkevne-restitucie-uz-p...

terezka1947
4. jún 2022

@vorkola ide zo mňa zloba,keď sa ohradim voči nepravdam,kt.sa tu píšu?
Keď raz veriaca nie som,nebudem predsa prispievať k téme,o kt.nemam šajnu.
A je nefér útočiť večne na veriacich.
Pokiaľ viem,je sloboda. Ak nechcem veriť,nemusím. Nikto ma nenúti. Ale vysmievať sa z veriacich je trošku cez. A kde agrumenty skončia,prídu majetky cirkvi,zneužívanie atd.

oktoberka
4. jún 2022

@nestastna21 toto je veľmi tendenčné napísaný článok.
Štát by sa rád zbavil finančnej podpory čohokoľvek.
Lebo vie,že nemá financie.

petricka22
4. jún 2022

@17alexis nik netvrdi, ze ivf nedava nadej parom, ktore tuzia po detoch a prirodzenou cestou im to nejde. Ja ivf nezavrhujem, len som spomenula, preco to nie je pre katolikov jasna volba. Nic viac.
Mimochodom nie si jedina, ktora si kvoli materstvu presla tazkou cestou. Ja som prve dietatko uvidela po 6 rokoch a zo 4 tehotenstiev mam dve deti. Takze mne nemusis vysvetlivat, ako velmi boli strata vytuzeneho nenarodeneho babatka. Hadat sa s tebou nechcem, ani nepotrebujem.

oktoberka
4. jún 2022

@panelacikova pozri si,koľko peňazí ide od štátu na podporu rôznych inštitúcií,o kt.ani nikto nevie,že existujú,koľko dal Kmotrikovi za štadión,atď,atď.
Oproti tomu,čo dostávajú cirkvi je to žalostne malo.
Ale je to perfektná zásterka upriamiť pozornosť na cirkvi,aby sa ľudia nevzrusovali nad inými dotáciami.

petricka22
4. jún 2022

@lejusinka nikto nikomu nic nezakazuje! Vzdy je to tvoja volba, ci chces zit podla desatora.

lenkakravcova
4. jún 2022

@blaazi no dokonca.. 😂

My neriešime plodné alebo neplodné dní. Keď máme chuť, mame sex. Keď nechceme dieťa, tak cez plodné s kondómom (+3 dní pred a po), mimo plodných bez.
Jediné, čo je zakázané v islame je análny styk a styk počas menštruácie, takže vtedy nič (ale to robí tak takmer každý, predchádza sa tým infekciám maternice ženy). Ak by niekoho zaujímali sexuálne hračky, tak tie nie sú zakázané, ak sa využívajú vrámci manželského styku, so súhlasom obohb manželov. 🙂 (počula som, že vrámci RKC je napr taky womanizer priam diabolský nástroj).
Umelé oplodnenie je povolené v islame tiež, ak pochádzajú bunky od manželov, ktorí chcú dieťa, takže väčšina isl.manželov vie takto svoju neplodnosť riešiť so súhlasom svojej viery.

Inak sa v pohlavnom živote neobmedzujeme. Momentálne čakáme 3 dieťa. Uvidíme koľko budeme ešte chcieť. Či skončíme pri tom treťom alebo nie, uvidíme ako čas, financie a zdravie dovolia.
Okrem prvého tehotenstva všetky plánujeme (teda prestali sme používať kondómy, keď sme chceli dieťa). 🙂

Mne osobne príde, že praktizovať kresťanstvo RKC v sexuálnom živote podľa ich pravidiel vedie k neúmernemu sledovaniu sa. Mňa by to asi dosť znervozňovalo, byt stále v strese ci soma lebo nie som náhodou tehotná.. Zároveň to dava obrovský tlak na manželov. Ak by som čakala v RKC postihnuté dieťa, tak vrámci RKC by som si ho proste musela nechať, inak mam vážny hriech a ešte by ma spoluveriaci obviňovali z vraždy..

Ako keby RKC chcela ideál celibátu.. Paradoxne v islame je celibát považovaný za ľudský vymýšľajú vec ("neprikazali sme im ho, sami si ho vymysleli").

lenkakravcova
4. jún 2022

@terezka1947 Vieš, keby RKC chcela odluku, tak smai za to bojujú. Vieme, že ich to nepáli. Kto by platil kňazom potom platy? Ved teraz žobrú DK zvonček a na pokrytie energií pre kostoly. Ako by potom prežili z platu vyzbierané ho od štyroch babiek? Všetci vieme co RKC čaká keď si ju budú musieť financovať samotní veriaci.
Veľmi dobre to vie aj RKC. Preto sa zubami nechtami drží financií zo štátneho rozpočtu.

lejusinka
4. jún 2022

@petricka22 ale to s desatorom nic nema spolocne 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

mandzula
4. jún 2022

@vorkola neviem, preco by som ich nemala pochopit. Ci uz ako neveriaca, alebo veriaca.

terezka1947
4. jún 2022

@lenkakravcova Samozrejma,že neutiahnu obrovské katedrály,či iné kultúrne osobitosti. Nie iba platy duchovných. Či bežnú réžiu kostola.
To sa ani nedá.
Ale opýtam sa inak,keby štátu tak veľmi vyhovovala odluka,nechcel by ju?samozrejmá,že chcel.
Lenže to by potom o mnohé pamiatky musel prevziať zodpovednosť.
Lenže toto celé nie je iba o materiálnych veciach.
Zjavne je dosť veriacich,čo sa k cirkvi hlásia.
Čiže je to stále záležitosť väčšiny Slovákov. Takže ide o záujmy občanov,lebo aj veriaci sú občania tohto štátu.

terezka1947
4. jún 2022

@lenkakravcova ale zaujala ma iná vec.
Mne by nenapadlo písať k témam napríklad dajme tomu tvojho náboženstva a nejako ich hodnotiť,keďže to náboženstvo nepoznám z vnútra,iba základné,všeobecné fakty. Resp.smusenosti ľudí v mojom okolí.
Čiže jednak by som nič nepísala,lebo relevantné info nemám a už vôbec sa znevazujuco nevyjadrovala.
Lebo by som si nebola istá,či viem,či to,čo píšem,je naozaj tak.
Keď nejaké náboženstvo niečo má vo svojich "zákonoch",tak ich tam má z nejakého dôvodu. A tí,čo sú veriaci,tak sa snažia tieto zákonitosti dodržiavať.
Pokiaľ s nimi nesúhlasia,nemusia byť súčasťou tohto náboženstva.
Takže kvôli čomu tie rôzne znevažujúce a posmešne názory mnohých komentujúcich?
Tomu ja nikdy neporozumiem.

ivangeline
4. jún 2022

@zazvorka87 ... oh. Neviem,v akych kruhoch si..ale v krestanskych teda antikoncepcia sa neuznava.. ale mnohe ju vyuzivaju..no vacsina sa teda citi preto zle a citi,ze to nie je dobre,len nevidia vychodisko a maju strach skusit ine.
Ja to neodudzujem,tiez som mala dilemy,prezivala podobne pocity,obcas pridu aj teraz pri pouzivani PPR ale zaklad je...ze antikoncepciu krestania neuznavaju,je nemoralne ju vyuzivat... to co kto a preco robi je dalsia vec..ale s istotou sa vie,ze antikoncepia je no go pre krestanov.

skumavka
4. jún 2022

@mauduska vyborne napísané 👍

cecilia29
4. jún 2022

@terezka1947 presne tak. Nikto nemusí byť katolíkom a nemusí sa riadiť prikázaniami. Ak chcem patriť do náboženstva tak by som mala rešpektovať právidlá tochto náboženstva. A ak zase niekto nie je členom Cirkvi tak nechápem prečo ju rieši a vyjadruje sa či znevažuje jej pravidlá

nevenka
4. jún 2022

@lenkakravcova zaujala ma veta, ze ked nechceme deti, tak 3 dni pred a 3 dni po plodnych mate sex s kondomom. A vies, ze spermie preziju aj 4-5 dni? Osobne som zazila. Ja Ti poviem tak, ze ked Boh chce, aj motyka vystreli. A mozes spekulovat a ratat a kalkulovat. A keby chcel, tak Ti praskne kondom. Alebo ani nepraskne a aj tak sa stane.
K ostatnym veciam sa nemam chut a cas vyjadrovat, len tie 3 dni ma pobavili, prepac 🙂

petricka22
4. jún 2022

@petricka22 akoze nie? Nezabijes

modraslamka
4. jún 2022

🤣🤣 milujem tieto krestanske p....y👍

petricka22
4. jún 2022

@modraslamka a ja milujem, ked sa ludia nedokazu medzi sebou respektovat a maju silnu potrebu sa z veci, ktorym nerozumeju vysmievat…

terezka1947
4. jún 2022

@modraslamka trošku úcty a rešpektu.

lenkakravcova
4. jún 2022

@terezka1947 No ja by som ani nepísala ak by som dane náboženstvo nepoznala. Ako exkatolíčka myslím ze viem ako to v RKC funguje a mam pravo sa k tomu vyjadrovať. Ak by si ty bola exmuslimka, tiež by si sa mohla vyjadrovať k daným témam ak by si o nich vedela. Keďže ako píšeš, nevieš, tak jasne ze v tomto ohľade nevieme viesť diskusiu. 🙂
Ja nie som z tých, ktorí by nepoznali ako to v RKC funguje. Takze na mňa toto co píše neplatí. U tých ktorí nepoznajú RKC a vidia do toho len zvonku, tak tam tie komentáre nechápem ani ja.

lenkakravcova
4. jún 2022

@nevenka Zatiaľ nám to vychádza, tak ako plánujeme. 🙂
Zase keď sme boli 100% rozhodnutí ze žiadne dieťa najbližších 12mes tak sme ochranu používali aj denne. Za tie roky co sme spolu sa nám nestalo, žeby kondóm praskol. Nekupujem najlacnejšie značky.