Kresťanstvo a antikoncepcia
Ahojte som vydatá po dvoch pôrodoch zasebou a chcela by som riešiť nejakú antikoncepciu keďže ďalšie dieťa teraz alebo už nikdy neplánujeme. Som veriaca a stretla som sa s názorom že kresťan katolik nemôže používať hormonálnu antikoncepciu lebo je to hriech. Trochu tomu nechápem prečo by som ju nemohla užívať. Stretli ste sa s tým? Alebo viete kde je problém? Mne sa to zdá byt ok- veď zijeme slušný život sme manželia prečo by sme si nemohli normálne užiť?
@lenkakravcova ja úplne súhlasím,že by to bolo výborné. A ver,že ani cirkev sa tomu až tak nebráni,resp.keby to nastalo,tak by to akceptovala.
Osobne si myslím,že na Slovensku je veľa papierových katolíkov. Čiže sú "nad vecou",nikto im do života nebude hovoriť,oni to majú s Bohom vyriešené,do kostola nechodia,veď Boh je všade, nesúhlasia s "nariadeniami",aaaale z nejakého neznámeho vnútorného strachu"keby náhodou" tak pokrstia dieťa,aj tu svadbu v kostole dajú,či prijímanie a birmovku,aby sa nepovedali,ale pohreb na 100%.
Čiže nikto súdny neverí,že počty sedia s realitou.
Ono to celkom unavuje večne "bojovať" s tým,akí sú katolíci zlí. Prečo?nemyslím,že obyčajní,snažiaci sa katolíci sú horší,či lepší ako zo židia,evanjelici,či ktokolvek.
Najhoršiu krv vždy všade robili takí nemastni,meslani ľudia. A keď takí aj rádia iným ako to "zaručene" funguje,tak z toho vznikajú bludy a zavádzania.
Mne sú omnoho sympatickejší ľudia,čo napíšu,že neveria ako ľudia,čo si sami vymyslia svoje vlastné chápanie a zákony náboženstva,ku kt.sa hlásia.
@lenkakravcova veľmi malo. U nás vo veriacej obci je už malo mladých v kostole, nieto ešte v mestách. U nás je sport krst, primanie birmovka sobáš a je vymaľované, viac sa v kostole neukáže nik.
@terezka1947 nemiesaj slovo krestan a katolik. Su to dve uplne rozdielne veci.
Po diskusiách - Dakujem za objasnenie niečo som si na nacitala a nakoniec som sa dozvedela že HaK aj tak brat asi nemôžem keďže mám časté migrény a migrény s aurou si kontraindikácia k hormónom. Čiže super lebo sa ani nemusim rozhodovať 🤣 takže skúsime niečo nepotratove alebo alternatívne
Dakujem za názory aj rady veľa som sa dozvedela je iné si niečo prečítať a iné sú reálne skúsenosti ľudí
@janage No a ešte navyše: len katolíkov je cca 9 alebo 12 vetiev - koptski, rimo, aramejski, atď atď. - tam sú tiež rozdiely medzi vieroukou medzi katolíkmi ako takými.
@lenkakravcova tak povedala by som, že takto nejako sa členia, vetvia všetky veľké náboženstvá 😉
@petricka22 ved ja nikomu nic nehovorim, ani neprikazujem.
Len autorke sa biju nazory, krestanstva a jej presvedcenia ze nic zle nerobia, vedu slusny zivot. Tak preco by nemohla tu hak uzivat?
Ja som za.
Ja len nadavam na cirkev ako celok.
@lenkakravcova Vidím, že nerozumieš slovu "vierouka". Všetky východné katolícke cirkvi, ktoré majú pápeža ako svoju hlavu, majú vierouku totožnú.
Ak Boh chce, dieta sa narodi, aj ked zena nema sex.
Ak tomu veris, ze je vsemocny, tak ani kombinacia hak a kondomu nemusi byt na sto percent.
Nie je pravda, ze sex moze byt len za ucelom plodenia deti a nie je pravda ani to, ze Boh chce od nas 10 deti.
Ved Boh nas stvoril, dal nam nase tela, usposobil ich tak, aby sme mali pri milovani pozitok. To, co od nas chce, je, aby sme boli otvorení životu.
Zaroven nas pozna a vie o nasich zivotoch vsetko. Vie, ci sa dietatu branime, lebo mame zdravotne problemy alebo by sme to financne nedavali... A vtedy to nie je celkom dobrovolne odmietanie dietata, lebo par by aj dietatko chcel, ale....
Ine je, ak sa dietatu branime, lebo s tretim by uz nevyslo na kazdorocnu dovolebkz k moru..
Kazdy par ma ine podmienky, okolnosti. Ak nechces toto riesit s knazom, pytaj sa veriacich. A pocuvaj svoje svedomie...
@modraslamka tak, vulgarizmy tu urcite nie su namieste. Nikto tu autorku nekamenoval, len jej boli podane informacie, preco HAK ne je z pohladu krestanstva vhodna. Rozhodnutie je na nej. To, ze ty mas na to iny pohlad, neznamena, ze je spravny. Zrejme si si to tiez precitala, ved je to podla mna uplne logicke, ze jej uzivanim moze dojst k potratu.
Aj napriek tomu vsetkemu, kazdy hresi, vedome, ci nevedome. Je to na nej, ako sa rozhodne.
@autorka tu je ešte video, kde pani zdieľa svoje skúsenosti s prístrojom na meranie teploty a vyhodnocovanie plodnosti. Je to drahšie, ale pohodlnejšie oproti sledovaniu sa a zapisovaniu. Tých pristrojov existuje viacero druhov, vo videu je prezentovaný jeden konkrétny. Pani je česká výživová poradkyňa, relatívne známa. Jej dôvody k prirodzenému sledovaniu plodnosti sú zdravotné a ekologické, nie náboženské.
https://www.youtube.com/watch?v=EtIB15CaIbM@terezka1947 perfektne zhrnute👍
@hefo ona skôr myslela asi tie praktické viditeľné rozdiely. napr. Gréckokatolíci sa môžu ešte kým nie sú vysvätení za kňaza oženiť. U RK toto je niečo také neprípustné. Potom taká sviatost birmovania. U jednych spolu s krstom u malých detí u druhých to znamená duchovnú dospelosť a deti musia mat určitý vek. A sú tam aj iné rozdiely. Proste rôzny výklad, toho čo a ako je a nie je možné, rôzne pravidlá..A pritom všetci vychádzajú z tých istých kníh.
@lejusinka 90%katolikov má ďaleko od kresťanov?
Možno má,možno nemá.
Nemám rada také posudzovania a odsudzovania.
Ono každé náboženstvo má vo svojich kruhoch dosť "vyzobavacov",my.si urobili vo svojom náboženstve ešte svoj osobitný výklad toho,čo oni sami budú veriť,lebo,lebo.
A práve takí ľudia robia každému náboženstvu najhoršiu službu. Lebo potom podľa života týchtoudi sú posudzovaní ostatní.
Lenže cirkev je nie je hotel,je nemocnicou...takže všetci sme na ceste a aj spadneme,zakopneme,aj sa snažíme.
.
@ziarifka hormonalna antikoncepcia vytvara len hornon ktory zabranuje ovulacii, ziaden potrat!
Ahoj, ja ti z vlastnej skúsenosti odporúčam metódu kontroly hlieny a bazálnej teploty. Mám nepravidelný menzes, pcos, v 16tich mi de povedala že budem mat obrovský problém otehotnieť. Výkyvy menzesom mám niekedy aj vyše 40dni. Vďaka tejto metóde sme s manželom úspešne splodili 2 deti 😁🙂🙏🏻 A už 3 roky sa úspešne vyhýbame nechcenému otehotneniu. Metóda je založená nie na výpočte ovulácie podľa menstruacneho kalendarika ale ako som spomínala na metóde kontroly hlieny a meraní bazalnej teploty. Potrebuješ na to špeci teplomer, pero a papier kde si zaznacis kvalitu hlienu vďaka ktorej budeš vedieť kedy máš ovulaciu a teda môžete prirodzene vyhýbať pocatiu. Viac odporúčam naštudovať na tomto profile od profi lektorky https://instagram.com/ownyourcycle?igshid=YmMyM... 🙂💪🏼
Som kresťanka katolicka, do kostola síce veľmi nechodím ale bibliu doma čítame a deti vedieme k viere. Taktiež som si vedomá toho že nechcem mat viac deti lebo by som to už fyzicky psychicky mentálne a finančne nezvládla, ani ja ani manžel 🤪🍀 takze my sa chránite takto. Keďže mám pcos tak hak neprichádza v úvahu (už mi raz rozhodila celé telo) a manžel vazektómie odmieta…. Držím palce 🙂🙏🏻
len pre zaujimavost... su ambulancie, ktore z tohoto dovodu nepredpisuju antikoncepciu...
antikoncepcia v mechanizmoch svojho účinku je potratová. Má 4 spôsoby účinku: zabraňuje ovulacii (ale iba na niekoľko percent), zahusťuje hlien krčka (spermie neprejdú, neprežijú), spomaľuje pohyb riasiniek vo vajcovodoch (oplodnené vajíčko nepríde včas do maternice a odumrie = potratový účinok), znižuje vystelku maternice (oplodnené vajíčko sa nemôže uhniezdiť, odumiera = potrat). Žiaden z týchto mechanizmov nie je 100%, preto žena nemá šancu vedieť, či v danom cykle došlo k potratu alebo iba bolo zabránené oplodnení. Krásne napísané. Použila som komentár čo už napísaný bol. Presne preto by si nemala užívať antikoncepciu. Prikázanie nezabijes. Presne máš tu odpoveď. Zabiješ 😒 som vydatá 14r. Krásne sa viem od sledovať. Vie to každá z nás ak by si chcela. Je to na tebe. Drzim palce, že sa dobre rozhodneš
Ved pouzivajte kondomy a mas vybavene. Aspon sa nemusis obavat nejakych neziaducich ucinkoch antikoncepcie, pripadne obcach ich znizeneho ucinku.
Na predmanželskej náuke pred sobášom nám kňaz tak isto priviedol manželský pár, ktorý nám vysvetľoval, ako žijú sexuálny život. Žena nám vysvetľovala, ako si vypočítať plodné a neplodné dni. No nezdalo sa mi to až také jednoduché, sledovať sa,...a stále som mala v hlave žiarovku, čo ak zle vypočítam alebo dobre neodsledujem,......A v tomto storočí a v tejto dobe mi to príde pritiahnuté za vlasy, doslova a dopísmena. Niekde som odpozorovala, že katolíci strácajú percentá ,...ja sa už ani nečudujem,....
Ja mám sesternicu zdravotnú sestru a dospelým deťom tak isto odporúča antikoncepciu.
@jaroe akurát som to tu išla napísať a potom som si prečítala tvoj komentár-vďaka zaň. 😉... Úplná blbosť, že nemôžu katolíci sexovať... Akurát ide podľa mňa o to, že veria v Boha, ktorý im dal slobodnú vôľu a zároveň zodpovednosť za ich činy... Tzn ak mám sex a dieťa sa podarí mam rátať s tým, že ho budem mať
@ollynka viera predsa nie je politická strana,kt.potrebuje percenta a prispôsobí sa voličom.
Kto nechce byť veriacim, nemusí.
@lenkakravcova toto nie je pravda, zas si vymýšľaš
Ja len jednu otazku...deti su dar od Pana Boha, ze? Aj dazd je od Pana Boha...a nechranis sa dazdnikom ked vonku prsi? Nie je dolezite co sa hovori. Dolezite je v co veris. Viera v Boha je o niecom inom ako o brani antikoncepcie...
@terezka1947 mne sa už vidí že je,...

@terezka1947 Čo sa týka štátnych pamiatok, myslím si, že s tým by štát problém nemal. Niektoré kostoly, ktoré slúžia už iba ako pamiatky, by spadli pod pamiatkový úrad a boli by z nich múzea. Nič hrozné by sa nestalo. Zase, keď sa vie štát postarať o nejaké pamätné stromy, tak pochybujem žeby sa nevedel postarať o bývalé kostoly. Skôr mi to príde ako obrana RKC veriacich, aby sa žiadna odluka nekonala.. Ze oni sa starajú o hento a tamto. V Česku sa odluka podarila a žiadne kultúrne pamiatky vyššej hodnoty zrazu nezmizli z povechu zemského. 🙂 takže tým by som sa neohanala.
Jediný dopad to bude mať taký ako vidíme v krajinách, kde odluka prebehla: rapídny odchod veriacich.
RKC by to ale paradoxne možno aj pomohlo. Videli by koľko majú aktuálne členov, členov, ktorí sú ochotní platiť mesačne aspoň nejakých 20€ aby to nejako utiahli..