Má 15 a chce antikoncepciu. Ako reagovať?
Ma 15. Je rozumna, v skole bez problemov, nefetuje, neflaka sa. Ale predsa – je to este dieta. A ked za mnou prisla s tym, ze "radsej by to riesila vopred ako neskoro", zrazu som si uvedomila, ze ona uz to asi riesi. A ja som mozno jedina, komu sa to zdá priskoro. Ma kamarata, spolu chodia na sport.
mam s nou ist k lekarke? Alebo jej vysvetlit, ze je este cas?
@zuzanapjat mne je zhora dane dosť.. až príliš.. choď urážať niekoho iného a nechaj kľudne cudzím deťom nech ti rozkazuju, mne veru nebudú...
@hylary nikto tu o rozkazovaní deťmi nepísal... ani o rozkazovaní ako takom... 🙏 ale nevadí...
@1342 strašne chúďa. 🤣🤣 A aj ja som bola asi chúďa keď som mala sex až v dospelosti. Úplne hruza des.. 😆😆😆😆 a ešte že som mala len jedného muža za život, ďalšia trageeeedia na nekonečné depky 😂
@lenkakravcova ja som to nemyslela na ten sex ale na to, že by ste svoje dieťa čakali pred školou/krúžkom a rovno domov .....čiže dieťa by nemalo žiadny život okrem školy 🤦samozrejme to ,že ste mali sex až v dospelosti je pekne
@dahra Ved super, ja ti toto a ani tvoje rozhodnutie neberiem 👍, ale povedzme si uprimne na rovinu, kolko z nas rozmyslalo takto vyspelo v 15-16-tich? Ty patris jednoznacne nedzi vynimky. Ja teda uprimne vobec nie...hrda na to nie som, ale ani sa za to nehambim. Skor mi je luto, ze som nikdy nemala taky vztah s mamou, ako autorka, ze by som sa s nou o takychto veciach vedela porozpravat a neskoncilo by to iba hadkou alebo jasnym zakazom. Mozno by to aj u mna skoncilo inak...i ked uprimne, zial "postavenie", miesto v spolocnosti rovesnikov, ta v puberte obcas zenie aj slepo k tomu, aby si zapadla a bola IN. A ano, zial uz v mojej dobe bolo IN zit intimne v tomto veku...ako tvrdim, spravne to nie je, treba s tym pracovat, ale zakazovat a naivne si mysliet, ze to dcera nespravi (aj ked ocividne chce a uz sa rozhodla...), je naozaj uplne bezpredmetne. 🤷
@oceanahory - chápem, páči sa mi, ako si to zhodnotila. Možno je to aj o tom, akou skupinou ľudí si v tom čase "teen" obklopená. Lebo my sme boli viaceré podobné. Vzťahy sme neriešili v tom kritickom veku - 14, 15, 16. Toto je ešte stále veľmi mladučký vek. S mamou sme sa o sexe rozprávali, ale až na prelome SŠ a VŠ. (Možno ozaj dobrý vzťah s mamou veľa ovplyvní.) Moja mama mala prvý sex až na VŠ, ale napriek tomu, že nám so sestrou nič nezakazovala, ja som sa na to ani počas VŠ necítila. Chcela som dokončiť školu a nemať komplikácie. Nechcela som sex s obavami 🙂 Dokonca ani keď chlapec frflal. Pre jedného to bol aj dôvod na rozchod. Ale rozumiem, že každý sme iný. A určite každá máme tú svoju minulosť, ktorá nás v niečom posilnila a vyformovala.
@dahra a co ked ten vztah nechces? Ja som do 19 spavala s naj kamosom, dodnes sa bavime, nikdy to nebol vztah ako chodenie. Ja som mala skolu, nechcela som vztah a manzelstvo a deti min do 30tky. Nie kazdy chce nejaku romantiku. Proste som na to mala svojho cloveka a tam to aj koncilo. Teraz mame kazdy vlastnu rodinu.
@kiki68 - takto som nad tým vtedy neuvažovala. Ani si to popravde doteraz neviem predstaviť. Ani seba, ani jeho v takom nastavení. Sú tam vždy dvaja. Ak by som to aj chcela, vždy by mi vŕtalo v hlave či som mu neublížila. Aj keby mi tvrdil opak. Lebo človek nikdy na 100% vnútro druhého nepozná.
Kedysi bežal film Intimita v kinoklube. Na VŠ som ho videla. Tam vlastne ukazovali dvoch, čo mali sex bez toho, aby poznali svoje meno. Utkvelo mi to v pamäti, lebo vtedy som sa prvýkrát stretla s myšlienkou, že niekto by takto mohol fungovať. Ako rozumela som dovtedy, že to ľudia robia pre peniaze, prostitúcia a tak. Alebo, že to niekto len chce skúsiť. Raz. S niekým. Znie to naivne, že? 🙂 Zamýšľala som sa po tom filme, (kde to takto opakovane spolu sexuálne ťahali dlho), že tam musí byť nejaký hlboký pocit prázdnoty (ona bola vydatá), ktorý vedie ľudí k tomu, aby naplno bažili po čisto fyzickom. To je ako neviditeľná a nepochopiteľná diera, ktorú v sebe cítim, ale neviem, čo s ňou, tak sexujem, tak pchám sa jedlom, tak makám...Takto tomu dnes rozumiem. Že akékoľvek "fyzické dobroty" sú rýchlou náplasťou na ..... asi by sme si vedeli každý doplniť na čo - pocit samoty, strachu, neprijatia, nepochopenia, ...
Je to skvelé od dcéry, že prišla s touto požiadavkou, ja by som to ocenila, akože nebola by som nadšená brat zbytočne hormóny, ale ak sa má stať nehoda a má byť v 16tich matkou, odporúčam radšej tu antikoncepciu, v dnešnej dobe má v 15 tich minimálne polovica báb prvé sexuálne skúsenosti
@kiki68 - takto som nad tým vtedy neuvažovala. Ani si to popravde doteraz neviem predstaviť. Ani seba, ani jeho v takom nastavení. Sú tam vždy dvaja. Ak by som to aj chcela, vždy by mi vŕtalo v hlave či som mu neublížila. Aj keby mi tvrdil opak. Lebo človek nikdy na 100% vnútro druhého nepozná.
Kedysi bežal film Intimita v kinoklube. Na VŠ som ho videla. Tam vlastne ukazovali dvoch, čo mali sex bez toho, aby poznali svoje meno. Utkvelo mi to v pamäti, lebo vtedy som sa prvýkrát stretla s myšlienkou, že niekto by takto mohol fungovať. Ako rozumela som dovtedy, že to ľudia robia pre peniaze, prostitúcia a tak. Alebo, že to niekto len chce skúsiť. Raz. S niekým. Znie to naivne, že? 🙂 Zamýšľala som sa po tom filme, (kde to takto opakovane spolu sexuálne ťahali dlho), že tam musí byť nejaký hlboký pocit prázdnoty (ona bola vydatá), ktorý vedie ľudí k tomu, aby naplno bažili po čisto fyzickom. To je ako neviditeľná a nepochopiteľná diera, ktorú v sebe cítim, ale neviem, čo s ňou, tak sexujem, tak pchám sa jedlom, tak makám...Takto tomu dnes rozumiem. Že akékoľvek "fyzické dobroty" sú rýchlou náplasťou na ..... asi by sme si vedeli každý doplniť na čo - pocit samoty, strachu, neprijatia, nepochopenia, ...
@dahra ja som primarne nechcela vtedy viazat sa, nakolko mi bolo prizvukovane, ze zeny su ako kombajny na produkciu deti a ze na co s dievcatami marnit cas, ked z nich nic nebude. Cize to dost zavazilo. Nechcela som k sebe viazat niekoho a potom mu povedat, vies ka idem do zahranicia na staz, tie emocie by mi stali v ceste. Tym nehovorim, ze som nemala naj kamosa rada. Mam ho rada doteraz, ale nechcela som riskovat to, ze sa posunie ta hranica a on napr zacne ziarlit na to, ze som do 20:00 inde a nemozem s nim napr na nejaku oslavu. Boli sme vted mladi Teenagers, proste mi to lepsie vychadzalo takto. Bavili sme sa o tom nedavno a ani jeden z nas tie skusenosti z tej doby nelutuje. Nasi rodicia dufali asi 6 rokov, ze sa vezmeme. Bol by to idealny deal, ale na manzelstvo treba este nieco ine.
ja som brala normálne hormonálnu antikoncepciu od 16-tich, vtedy som začala aj sexuálne žiť - to už bolo pred 15 rokmi. Ja by som sa nad týmto fakt nezastavovala. Je úžasné akú máš múdru a zodpovednú dcéru!
@oceanahory - chápem, páči sa mi, ako si to zhodnotila. Možno je to aj o tom, akou skupinou ľudí si v tom čase "teen" obklopená. Lebo my sme boli viaceré podobné. Vzťahy sme neriešili v tom kritickom veku - 14, 15, 16. Toto je ešte stále veľmi mladučký vek. S mamou sme sa o sexe rozprávali, ale až na prelome SŠ a VŠ. (Možno ozaj dobrý vzťah s mamou veľa ovplyvní.) Moja mama mala prvý sex až na VŠ, ale napriek tomu, že nám so sestrou nič nezakazovala, ja som sa na to ani počas VŠ necítila. Chcela som dokončiť školu a nemať komplikácie. Nechcela som sex s obavami 🙂 Dokonca ani keď chlapec frflal. Pre jedného to bol aj dôvod na rozchod. Ale rozumiem, že každý sme iný. A určite každá máme tú svoju minulosť, ktorá nás v niečom posilnila a vyformovala.
@dahra Ved presne, ja som sa so svojou mamou o tomto ani nikdy nerozpravala (za mna velka chyba rodica, ak neiniciuje tuto diskusiu sam, ak to dieta nenavrhne samo. Sam rodic by mal byt otvreny tomuto este v dostatocnom predstihu, idealne v 13-14 rokoch!) a pokial by som temu nacala, tak by si to vysvetlila urcite posvojom. Kedze viem, aku ma povahu, takze som sa jej naozaj hlavne v puberte nemohla s nicim zverit... Osobne si myslim, ze naozaj vela zavazi vztah, hlavne sposob komunikacie s rodicom a samozrejme partia kamaratov, okruh, v ktorom sa pohybujes. Ale tak vidis aj v tejto diskusii by to niektore damy svojim dceram iba bez debaty jednoducho zatrhli, striktne temu uzavreli a svoje dieta by iba odsudili za nekale myslienky v takom mladom veku...ja som to tiez takto vnimala u svojich rodicov, preto som im o tom radsej nic ani nehovorila a spravila si po svojom. 🤷
Mna hlavne mrzi pri citani niektorych reakcii, ako niekto napise iba tolko, ze "No urcite, co vymysla, nech sa len uci, ja by som jej to zatrhla a nedovolila..." Fakt nechapem, tuto reakciu a co prospesne od takehoto zakazu by niekto ocakaval? Bavime sa tu o dievcati, ktore ma ocividne zaujem a chce intimne zit, moze ju matka vypocut, poradit, skusit navodit na spravne rozhodnutie, priucit k zodpovednosti, ak treba ja ju odprevadit k tomu gynekologovi, ktoreho poprosim, aby jej vysvetlil vsetky nasledky a pod... ale hlavne by jej mala byt OPOROU a uistit ju, ze nech sa rozhodne akokolvek, hlavne nech je zodpovedna a hlavne, ze ju lubi nech sa rozhodne akokolvek. Uprimne, ja osobne by som si to pri takomto rozhovore s rodicom urcite premyslela, ale ak by mi to isla zatrhnut a zavrela by ma doma v izbe, tak by som to spravila aj narocky. 🙈
@luciador No to teda si stará, aktuálne deti bežne chodia na prietrty už od 13tich.
@procrastique Aj tvoje?
Uplne bezny vek na prvy sex. Zajdite spolu ku gynekologicke, nech jej povie o HAK viac a nasledne sa spolu rozhodnite, ale asi by som jej nakupila aj kondomy, radsej ju takto vyzbrojit, ako neskor plakat, ci uz nad tehotenstvom alebo nejakou chorobou/infekciou. Dalsia vec, moze sa stazovat, ze s kondomom im to ide tazsie a ine "vyhovorky". Kup jej aj lubrik a vybavene. Ja som za otvorenu komunikaciu, tie deti to aj tak budu robit, skusat, experimentovat, chcela by som mat dusu na mieste, ze som svojej dcere vsetko vysvetlila.
@procrastique Aj tvoje?
@luciador O mojich neviem, za to viem že do internetových poradní bežne deti volajú a pýtajú sa na to. Zároveň aj viem ,že keď prídu sociálni pracovníci na školy, tak tam tieto témy deti bežne vyťahujú a bežne sexuálne praktiky vykonávajú.
Mne bohate stačilo, keď som počula príbeh, ako 13tka hovorila, že "trtošili na kostolnej parapete, kým rodičom tvrdili, že šli do kostola " 😀 😀 :D
Sa mi paci ako niektore ste si iste ze vase deti by to neurobili. Ked si spomeniem na moje spoluziacky, co vyvadzali a rodicia nemali ani len tusenia 😀 jasne netreba hadzat vsetkych do jedneho vreca ale doba je dost divoka.
A krasne ze dcera za tebou prisla! Drzim palce aby ste to vyriesili co najlepsie
@luciador O mojich neviem, za to viem že do internetových poradní bežne deti volajú a pýtajú sa na to. Zároveň aj viem ,že keď prídu sociálni pracovníci na školy, tak tam tieto témy deti bežne vyťahujú a bežne sexuálne praktiky vykonávajú.
Mne bohate stačilo, keď som počula príbeh, ako 13tka hovorila, že "trtošili na kostolnej parapete, kým rodičom tvrdili, že šli do kostola " 😀 😀 :D
@procrastique Uff 😨
@hylary Paneboze...tu ale nejde o ziadne rozkazovanie, ale dceru a jej spolocensky zivot, postavenie v spolocnosti, vplyv danej spolocnosti na tvoju dceru a podobne. Ocividne ale naozaj vobec nechapes, co sa ti tu snazime vysvetlit. Naozaj mi velmi pripominas moju mamu 😅...Myslis, ze mas plnu kontrolu nad pocitmi a cinmi svojej dcery, achh naozaj velmi naivne zmyslanie.🫤
@oceanahory @zuzanapjat inak damy este viete co je fascinujuce, ze keby aplikujeme "logiku" tuna blbej a blbsej, tak kazda co zacala sexovat az po schvaleni celou rodinou by mala byt neuveritelne vystudovana vrcholova manazerka najuspesnejsia vo svojom obore, kedze teda tie co s tym zacali skor su socialne pripady na okraji spolocnosti ...
takisto je fasinujuce ako ziadna, ktora zacala skor nema potrebu hovorit o tej z druhej skupiny ze je zosusena frigida po ktorej ani pes nestekol, zato od nich idu urazky voci druhej strane vzdy.
pripomenulo mi to jednu starsiu diskusiu kde sa zena pytala na skusenosti ostatnych, ktore zacali so sexom az ovela neskor (30 a vyssie). jedna jej odpisala ze ona, nelutuje a je spokojna. dalsia (ocividne vyrovnana ...) napisala dva odstavce, kde mala potrebu spomenut "logicke" argumenty, ze ona mala ine HODNOTY (toto slovo ked vidim hned viem kolka bije), venovala sa samozrejme STUDIU, praci, na nejake povrchne vztahy nemala cas a nie je ziadna suka aby ju okuzlil kazdy kto okolo nej prejde. velmi vyzrete a uplne jasne, ze sa snazila urobit z nudze cnost. ale tak mne je to jedno, ona klame samu seba 🙂
@lenkakravcova ja som to nemyslela na ten sex ale na to, že by ste svoje dieťa čakali pred školou/krúžkom a rovno domov .....čiže dieťa by nemalo žiadny život okrem školy 🤦samozrejme to ,že ste mali sex až v dospelosti je pekne
@1342 v 15tich som po škole a hudobnej aj ja chodila domov.. Max tak na pizzu so spolužiačkami (to by som samozrejme dovolila). A som tu. Nijako ma to nepoznacilo. 15rocne dieťa nemusí mať "život". Má sa venovať škole, nejakým krúžkom. Na diskotéky a flakanie sa po nociach má ešte čas.
@1342 v 15tich som po škole a hudobnej aj ja chodila domov.. Max tak na pizzu so spolužiačkami (to by som samozrejme dovolila). A som tu. Nijako ma to nepoznacilo. 15rocne dieťa nemusí mať "život". Má sa venovať škole, nejakým krúžkom. Na diskotéky a flakanie sa po nociach má ešte čas.
@lenkakravcova V 15-16 tich som zacala chodit po diskotekach, od 16-tich sexovala, v 17-tich som uz chodila po festivaloch a podobne...Ja som mala zivot a nijako mi to neublizilo, som tu, dobre vzdelana, financne zabezpecena, s milujucim manzelom ,uzasnyn synom a perspektivnou buducnostou 👍. Som vdacna za svoje skvele teenagerske casy a naozaj nic nelutujem! Ty si mozno spokojna s tym, ako to dopadlo u teba, no ja by som mala vycitky na cely zivot, to ze to tebe takto vyhovuje este neznamena, ze to musi vyhovovat kazdemu 🤷🤦.
@spongebob1 som nevedela ze okrem nehnuteľnosti si odborníčka aj na farma priemysel
@bonboniera Dakujem 🙂. Nie kazdy moze mat prehlad a byt vzdelany. Pan Boh stvoril aj jednoduche stvorenia ako si Ty. 😘
@lenkakravcova
15 roční nemusí mať " život"? po krúžku domov? partia nič? spoločenský život nič? nehovorím diskotéky do rána, nehovorím chlastačky....veď počkaj keď ti deti vyrastú.
@lenkakravcova V 15-16 tich som zacala chodit po diskotekach, od 16-tich sexovala, v 17-tich som uz chodila po festivaloch a podobne...Ja som mala zivot a nijako mi to neublizilo, som tu, dobre vzdelana, financne zabezpecena, s milujucim manzelom ,uzasnyn synom a perspektivnou buducnostou 👍. Som vdacna za svoje skvele teenagerske casy a naozaj nic nelutujem! Ty si mozno spokojna s tym, ako to dopadlo u teba, no ja by som mala vycitky na cely zivot, to ze to tebe takto vyhovuje este neznamena, ze to musi vyhovovat kazdemu 🤷🤦.
@mondolina počkám 🙂 Verím, že dcéry to budú mať podobne. Zakazovať im budem iba to, čo mi zakazovali v tomto ohľade rodičia. Teda takmer nič. Ale tým aký mali k tomu postoj ma podvedome dosť odradili. A myslím, že nie som žiadna výnimka. Moje sestry sú v niektorých tých ohľadoch ešte konzervatívnejšie. Čiže prostredie a výchova robí svoje.
@oceanahory ja môžem povedať to isté.
Nič mi v 15tich aj bez toho čo popisuješ ty nechýbalo, a som s tým ako som to mala spokojná. Mala som možnosti chodiť na diskotéky, - bola som dva krát v živote (raz v 16tich v lete a raz asi v 17-18tich na silvestra) a stačilo mi to (nechýbalo mi a nechýba mi dýchať prefajčeny vzduch, nevyspať sa.. o alkohole, drogách a jednorazovkach nehovoriac - do 18tich som vypila asi 1-2dcl alkoholu aj to mi bolo zle). Som spokojná s tým, že som mala sex "až" v 18tke a s mužom, za ktorého som dodnes vydatá a máme spolu deti.
Za svojich teen rokov hodnotím kladne chodenie von a kamarátkami na pizzu, horúcu čokoládu, chodenie na súťaže po Slovensku (kde som aj spoznala manžela), na výlety (počas dňa), chodenie do lesa na huby, počúvanie hudby len tak na kopci alebo aj hranie farmville 😂 to boli časy.
@mondolina počkám 🙂 Verím, že dcéry to budú mať podobne. Zakazovať im budem iba to, čo mi zakazovali v tomto ohľade rodičia. Teda takmer nič. Ale tým aký mali k tomu postoj ma podvedome dosť odradili. A myslím, že nie som žiadna výnimka. Moje sestry sú v niektorých tých ohľadoch ešte konzervatívnejšie. Čiže prostredie a výchova robí svoje.
Nič mi v 15tich aj bez toho čo popisuješ ty nechýbalo, a som s tým ako som to mala spokojná. Mala som možnosti chodiť na diskotéky, - bola som dva krát v živote (raz v 16tich v lete a raz asi v 17-18tich na silvestra) a stačilo mi to (nechýbalo mi a nechýba mi dýchať prefajčeny vzduch, nevyspať sa.. o alkohole, drogách a jednorazovkach nehovoriac - do 18tich som vypila asi 1-2dcl alkoholu aj to mi bolo zle). Som spokojná s tým, že som mala sex "až" v 18tke a s mužom, za ktorého som dodnes vydatá a máme spolu deti.
Za svojich teen rokov hodnotím kladne chodenie von a kamarátkami na pizzu, horúcu čokoládu, chodenie na súťaže po Slovensku (kde som aj spoznala manžela), na výlety (počas dňa), chodenie do lesa na huby, počúvanie hudby len tak na kopci alebo aj hranie farmville 😂 to boli časy.
@lenkakravcova ja som od 15tich chodila na čundre, chlastala, zažila kopec srandy, spoznala milión ľudí a v 20tke som už bola vybúrená, skľudnená, spokojná... nepijem, nefajčím, rada sa starám o rodinu a rada spomínam na pubertálne časy. 🙂 Som rada, že som nemala zákazy, tresty a zaracha. 🙂 Joj a dôležité pre mňa je, že som sa na nič nehrala pred susedmi ani rodičmi.
@lenkakravcova Super, som rada, ze si spokojna, ja som sa iba pri citani unudila k smrti a ak by som to mala prezit, tak by som mala depky. Vsetcia sme ini, ja som akcny, temperamentny typ cloveka. Mne mohli zakazovat kolko len chceli, vacsinou to vyustilo iba vo vzdor, ci klamstvo....a teda nie, nebolo to zlou vychovou, ako som pisala aj ja vyssie, dostala som rovnaku vychovu, ako moja sestra, ktora je uplne inej povahy (dokonca introvertnej), ako ja a teda striktnu vychovu mojich rodicov aj brala vazne, kym ja som mala vsetko na haku 🤷.
Takze pevne verim, ze vsetky tvoje deti budu presne "take dokonale, sko si ich vychovas" a vsetky tvoje strikne zakazy budu pre ne svate...ak nie tak dufam, ze aspon budu vediet dobre klamat a zivot si "uziju" aj napriek tomu, ze ich mama vidi vsetko cierne a biele a nic medzi neexistuje 🫤.
Ja by som jej kúpila kondómy 🤷
@lenkakravcova Super, som rada, ze si spokojna, ja som sa iba pri citani unudila k smrti a ak by som to mala prezit, tak by som mala depky. Vsetcia sme ini, ja som akcny, temperamentny typ cloveka. Mne mohli zakazovat kolko len chceli, vacsinou to vyustilo iba vo vzdor, ci klamstvo....a teda nie, nebolo to zlou vychovou, ako som pisala aj ja vyssie, dostala som rovnaku vychovu, ako moja sestra, ktora je uplne inej povahy (dokonca introvertnej), ako ja a teda striktnu vychovu mojich rodicov aj brala vazne, kym ja som mala vsetko na haku 🤷.
Takze pevne verim, ze vsetky tvoje deti budu presne "take dokonale, sko si ich vychovas" a vsetky tvoje strikne zakazy budu pre ne svate...ak nie tak dufam, ze aspon budu vediet dobre klamat a zivot si "uziju" aj napriek tomu, ze ich mama vidi vsetko cierne a biele a nic medzi neexistuje 🫤.
@oceanahory
môj 15 ročný syn dostal k narodeninám kondómy, má priateľku, som rada, že sa chránia. Už to nie sú deti, ale mladí ľudia.
@autor, buď rada, že ti dcéra dôveruje, mne mama v 18 r. povedala, že sa kurvím keď som riešila HAK 😢
@oceanahory
môj 15 ročný syn dostal k narodeninám kondómy, má priateľku, som rada, že sa chránia. Už to nie sú deti, ale mladí ľudia.
@autor, buď rada, že ti dcéra dôveruje, mne mama v 18 r. povedala, že sa kurvím keď som riešila HAK 😢
@mondolina Velmi mudro, ja by som inak nespravila! 👍
@oceanahory
@mondolina 15 ročnému na narodeniny kondómy... No nič.. dnes som čítala už všetko 😦
Ja by som jej kúpila kondómy 🤷
@malamimi6 znama kupila dcere kondomy. A jej dcere sa aj tak podarilo otehotniet ....aj potrat absolvovat.
No neviem, ci tomu dievcatu trebalo take "skusenosti" do zivota.
@mondolina 15 ročnému na narodeniny kondómy... No nič.. dnes som čítala už všetko 😦
@alchemilkazltozelena
prečo? čo ťa na tom poburuje?
Vela dospelych chlapov ma problem s kondomami, same vyhovorky preto by som sa nespoliehala, ze ochranu zabezpeci mlady chalan. Mozno prvy raz ale mas istotu, ze to bude zakazdym a neprehovori dceru, ze si da pozor aj bez neho? A problem sa svete.
Ja by som radsej bola za horm.antikoncepciu ako za nezelane tehotenstvo. Mozno problem ochrany a sexu oddialis o rok a potom co? Spoliehat sa, ze sex bude az v 18 alebo v 20 nie je zodpovedne. A ochranu treba riesit aj v tom veku

@zuzanapjat mne je zhora dane dosť.. až príliš.. choď urážať niekoho iného a nechaj kľudne cudzím deťom nech ti rozkazuju, mne veru nebudú...
@hylary Paneboze...tu ale nejde o ziadne rozkazovanie, ale dceru a jej spolocensky zivot, postavenie v spolocnosti, vplyv danej spolocnosti na tvoju dceru a podobne. Ocividne ale naozaj vobec nechapes, co sa ti tu snazime vysvetlit. Naozaj mi velmi pripominas moju mamu 😅...Myslis, ze mas plnu kontrolu nad pocitmi a cinmi svojej dcery, achh naozaj velmi naivne zmyslanie.🫤