Manžel trvá na používaní kondómu. Súhlasiť alebo nie?
Máme už počet detí, ktoré sme chceli. Plánujem užívať hormonálnu antikoncepciu, ale muž je proti a trvá na kondóme. Súhlasili by ste s tým alebo by ste išli do hormonálky?
@minenkaa Nooo mal som za to, že nejakým chemickým spôsobom zabráni tomu, aby sa zárodok usadil v maternici a pokračoval vývoj, teda tehotenstvo. K oplodneniu teda dojde, ale zárodok sa neusadí, čiže zomiera. Ak to tak nie je, rád sa nechám poučiť. O antike som naposledy počul niečo dakedy pred 10 rokmi.
@thirstymonk ale kdeze, hak zabranuje ovulacii, takze nic nevznikne a nezanikne
@minenkaa Nooo mal som za to, že nejakým chemickým spôsobom zabráni tomu, aby sa zárodok usadil v maternici a pokračoval vývoj, teda tehotenstvo. K oplodneniu teda dojde, ale zárodok sa neusadí, čiže zomiera. Ak to tak nie je, rád sa nechám poučiť. O antike som naposledy počul niečo dakedy pred 10 rokmi.
@thirstymonk ja mam zase take info o antike, ze ta hladina hormonu je taka, ze vajicko ani nedozreje, ani nic. Krvacanie, akoby ms je len umele...sposobene znizenim mnozstva hormonu v tabletkach par dni. Keby boli vsetky tabletky s rovnakym mnozstvom hormonu, tak ani krvacanie vlastne nenastane.
Podla kat.cirkvi je vsetko antikoncepcia...ale kondom je take "mensie zlo" by som povedala.
@thirstymonk Ale hormonálna antikoncepcia je omnoho pohodlnejšia ako prerušovať styk s kondómom. A vraj znižuje aj riziko rakoviny. S tým kondómom toho veľa necítim. A muž antiku (vraj zo zdravotných dôvodov) odmieta, zvykol si na kondóm a nemá s ním problém. Čo mám robiť, keď ho neviem dokopat do vazektomie, ktorú odmieta?
@anonym_autor čo znižuje rakovinu? Antikoncepcia? Práveže naopak, dlhodobé branie antikoncepcie môže spôsobiť rakovinu v prsníkoch. Sa opýtaj lekárky, keď pôjdeš preventívne na mamografiu alebo na sono prsníkov
@anonym_autor tiež som za kondom.
@anonym_autor V takomto prípade by som šla na sterilizáciu a jeho názor by ma nezaujímal. Keby som vedela, že bude cirkus, tak mu to dopredu ani neoznámim. Je to moje telo a základ je, aby som neplánovane neotehotnela a nemala dieťa, ktoré nechceme.
Táto diskusia ukazuje mentálne zastavenie mnohých ľudí v stredoveku. Ženám nevadí, že porodia neplánované deti a potom natiekajú, že všetko je drahé a sú zrobené, lebo práca a potom ešte deti. A samozrejme, mnohým primitívnym chlapom je jedno, či doma pribudne ďalšie decko. Veď jeho sa to netýka, žena sa postará, potlačia sa, budú šetriť... A tak vyrastie ďalší mentálny priemer a podpriemer, ktorý bude živoriť. Hlavne, že je sex. A ešte, aby som nezábudla, názor cirkvi, ten je v takomto prípade megadôležitý.
Je to moje telo moje rozhodnutie , s kondomom je to o nicom ,ja by som sla do HAK.
Je to mile ze pozera na tvoje zdravie ale ty by si sa mala rozhodnut.nie on za teba.
@anonym_autor V takomto prípade by som šla na sterilizáciu a jeho názor by ma nezaujímal. Keby som vedela, že bude cirkus, tak mu to dopredu ani neoznámim. Je to moje telo a základ je, aby som neplánovane neotehotnela a nemala dieťa, ktoré nechceme.
Táto diskusia ukazuje mentálne zastavenie mnohých ľudí v stredoveku. Ženám nevadí, že porodia neplánované deti a potom natiekajú, že všetko je drahé a sú zrobené, lebo práca a potom ešte deti. A samozrejme, mnohým primitívnym chlapom je jedno, či doma pribudne ďalšie decko. Veď jeho sa to netýka, žena sa postará, potlačia sa, budú šetriť... A tak vyrastie ďalší mentálny priemer a podpriemer, ktorý bude živoriť. Hlavne, že je sex. A ešte, aby som nezábudla, názor cirkvi, ten je v takomto prípade megadôležitý.
@anonym_fea390 tiež som úplne prekvapená z diskusie. Tu nejde len o to, či HAK, či kondóm, ale že chlap vyhlásil, že hormonálna antikoncepcia nie, lebo on si to neželá, teda prakticky nariadil svojej žene, čo má alebo nemá robiť so svojím telom, a že druhý chlap - kňaz im kondóm schválil 🤦 a ešte tu niekto napíše, že má byť rada.
@doriiis Všetky nie, takisto ako nie všetci máme zo sumamedu sračku (ja napríklad nemám, ale ďalších 9 ľudí má). To sa volá - nežiadúce účinky.
@thirstymonk ... Milujem takéto múdre reči. Skúsenosti nemáš, vedomosti nemáš ale budeš mudrovat
@anonym_autor Súhlasím s mužom. Antika je najväčšia blbosť akú môžeš zrobiť, podľa mňa porovnateľná s anabolikami. Proste si rozhasíš celú hormonálnu sústavu. Vedľajšie účinky nie sú časte, ale stávajú sa. Ochlpatieš, zhrubne ti hlas, vypadávajú vlasy a kopec iných chuťoviek. Zrejme toho sa manžel bojí.
Ja som rozhodne za manželov prístup, ale je to, samozrejme, vaša vec. Nik tu tvojmu manželovi nenakáže, že má zmeniť názor a súhlasiť s tebou.
@thirstymonk porovnavat ATK s anabolikami-co ta to za blbost napadla? Rozpravas uplne mimo. ATK bola postrach pred 60 rokmi, ked sa s nou zacinalo. Dnes su minimalne mnozstva hormonov. Uzivaju ju miliardy zien na svete. Ano, ma vedlajsie ucinky, tak ako vsetky lieky na svete. Neziaduce ucinky ma 1 z niekolko vela tisic zien. Vies ake nasledky ma alkohol, fajcenie, tetovanie?? Mozno aj horsie. V 21. storoci strasit ATK je dost mimo. Hlavne v populacii, ktpora ma ovela viac skodlivych konickov. Pozri sa kolko obeznych ludi beha po svete-chodiace zdravovedy.
@anonym_autor čo znižuje rakovinu? Antikoncepcia? Práveže naopak, dlhodobé branie antikoncepcie môže spôsobiť rakovinu v prsníkoch. Sa opýtaj lekárky, keď pôjdeš preventívne na mamografiu alebo na sono prsníkov
@anonym_912649 vies, ze noho druhov rakoviny je aj z obezity? Resp nie priamo, ale obezita ju ovplyvnuje. A?? Myslis, ze tych ludi to trapi? Nie. A tetovanie?? Myslis, ze ich to trapi? Nie.
@belllinka @anonym_254b60 Je to iná forma, lebo kondom, vazektomia, prerušovaný styk a tak zabránia vôbec tomu, aby k oplodneniu došlo. A keďže my pápeženci veríme, že oplodnením vzniká nový život, nová DNA a nová duša, tak áno, je zásadný morálny rozdiel medzi kondomom a antikou, ktorá spôsobí, že počatý zárodok sa neuhniezdi a zomrie. Ale už je to zárodok -> nový život.
@thirstymonk pokiaľ viem hak v tele spusti stav podobny tomu ako keby bola žena tehotná a tieto reči že brat tabletky spôsobí niečo ako malý potrat sú podľa mňa hlúposť. Keďže sa neuvoľní vajíčko vďaka liekom ktoré menia hormóny co tam môže byť oplodnené? Tiež na zaujíma keď si taký odborník kedy sa do toho pocateho zarodku nasťahuje duša? Či si to mám predstaviť tak že niekto sexuje a duša poletuje okolo a čaká na príležitosť?
@anonym_fea390 tiež som úplne prekvapená z diskusie. Tu nejde len o to, či HAK, či kondóm, ale že chlap vyhlásil, že hormonálna antikoncepcia nie, lebo on si to neželá, teda prakticky nariadil svojej žene, čo má alebo nemá robiť so svojím telom, a že druhý chlap - kňaz im kondóm schválil 🤦 a ešte tu niekto napíše, že má byť rada.
@oblecenie99 kňaz ktorý je sám a pravdepodobne netuší nič praktické o sexe ani intimite bude niekomu mudrovat do manželstva a ochrany. Fakt odborník. Miešajú sa do veci do ktorych im nič nie je.
@anonym_autor krestanky tu kazdu chvilu pisu, ako sa musia spovedat z kondomov a tvojmu katolikovi toto nevadi, len vazektomia ? Ved z vazektomie sa vyspoveda len raz a z kondomov kazdy mesiac.
@anonym_572783 On mi povedal, z kebyže ja a deti zomrieme, tak by sa oženil s druhou ženou a chcel by mať ešte deti. A fakt, žiadne trvalé zákroky na sebe nechce (a ani ja nechcem sterilku).
@anonym_572783 On mi povedal, z kebyže ja a deti zomrieme, tak by sa oženil s druhou ženou a chcel by mať ešte deti. A fakt, žiadne trvalé zákroky na sebe nechce (a ani ja nechcem sterilku).
@anonym_autor Presne takto sa to riešilo na slovenskom vidieku v 18-19. storočí. Ty si v pohode s tým, že tvoja ľudská hodnota je pre cirkev aj tvojho manžela nulová? Máš len rodiť, robiť a držať hubu. Keď umrieš, nahradí ťa druhá. Pekne kus za kus.
@anonym_autor a kolko rokov ma ten tvoj muz? Len ci by dokazal aj tie deti splodit a aj dochovat aky by ostal bezdetnym vdovcom.
Na jednej strane mu schvalujem, ze chce prebrat zodpovednost za to, ze vas bude chranit pred neplanovanovanym tehotenstvom, na druhej strane tieto reci o bezpodmienecnej potrebe zachovat svoj geneticky material pre buduce generacie by ma vytocili do biela, pretoze tym teba zmenil len na inkubator, vdaka ktoremu (zatial) je tato jeho potreba naplnena. Keby nieco, tak bez problemov pohlada iny vhodny inkubator🙄
@thirstymonk pokiaľ viem hak v tele spusti stav podobny tomu ako keby bola žena tehotná a tieto reči že brat tabletky spôsobí niečo ako malý potrat sú podľa mňa hlúposť. Keďže sa neuvoľní vajíčko vďaka liekom ktoré menia hormóny co tam môže byť oplodnené? Tiež na zaujíma keď si taký odborník kedy sa do toho pocateho zarodku nasťahuje duša? Či si to mám predstaviť tak že niekto sexuje a duša poletuje okolo a čaká na príležitosť?
@sova7 Do zárodku sa duša "nasťahuje" hneď pri vzniku novej DNA.
@thirstymonk ako píšem treba správneho kňaza a čo je iste formy antikoncepcie ,či čo ktorý pán farár dovolí
Takže ak nájdem farára ,čo mi povie že radsej vazektómie ako hormóny ,môžem poslať muza na vazektómiu a nebude to hriech a keď muz pôjde do svojho rodného mesta sa porozprávať s farárom a ten mu povie syn moj ,veď deti sú dar bozi a antikoncepcia je hriech ,čo potom
@minenkaa Ako som písal už stokrát, podstatné je, či sa zabráni oplodneniu - to je menšie morálne zlo, alebo či sa zabije zárodok - čo je väčšie morálne zlo, napr. vnutromaternicove teliesko a tak je väčšie zlo ako vazektomia.
@thirstymonk ale kdeze, hak zabranuje ovulacii, takze nic nevznikne a nezanikne
@anonym_c443ba Áno, už viem... 🙂 Dik, zas som o čosi múdrejší
@thirstymonk ja mam zase take info o antike, ze ta hladina hormonu je taka, ze vajicko ani nedozreje, ani nic. Krvacanie, akoby ms je len umele...sposobene znizenim mnozstva hormonu v tabletkach par dni. Keby boli vsetky tabletky s rovnakym mnozstvom hormonu, tak ani krvacanie vlastne nenastane.
Podla kat.cirkvi je vsetko antikoncepcia...ale kondom je take "mensie zlo" by som povedala.
@euka210 Menšie zlo (morálne) je vtedy, ak nedojde k oplodneniu, čiže nezvnikne nový život. Čiže kondomy, prerušovaný styk, vazektomia, teda aj antika. Väčšie zlo je také, kedy nový plod už vznikne, ale nemôže sa uhniezdiť a vyvíjať - vnutromaternicove teliesko, interupcia, RU486 a pod. Do roku milosrdenstva, čiže do roku 2015 bol za interupcia dokonca exkomunikacia latae sententie, čiže exkomunikácia samotným skutkom, ktorú mohol pri prvom výskyte snať len kňaz v spovedi a pri každom ďalšom len biskup. Papa Feri v roku 2015 stanovil, že interupcia má byť považovaná za normálnu vraždu, avšak má byť bežne rozhrešiteľná. Riadny "milosrdenstvo", čo ti poviem. 🙂
@thirstymonk ... Milujem takéto múdre reči. Skúsenosti nemáš, vedomosti nemáš ale budeš mudrovat
@doriiis Mám skúsenosti zo sumamedom. To má snáď každý z nás.
@thirstymonk porovnavat ATK s anabolikami-co ta to za blbost napadla? Rozpravas uplne mimo. ATK bola postrach pred 60 rokmi, ked sa s nou zacinalo. Dnes su minimalne mnozstva hormonov. Uzivaju ju miliardy zien na svete. Ano, ma vedlajsie ucinky, tak ako vsetky lieky na svete. Neziaduce ucinky ma 1 z niekolko vela tisic zien. Vies ake nasledky ma alkohol, fajcenie, tetovanie?? Mozno aj horsie. V 21. storoci strasit ATK je dost mimo. Hlavne v populacii, ktpora ma ovela viac skodlivych konickov. Pozri sa kolko obeznych ludi beha po svete-chodiace zdravovedy.
@anonym_839647 Presne, takže sme sa zhodli 🙂 Antika má viac nežiadúcich účinkov ako očkovanie narpíklad. Si pekne začipovaná, jak sa patrí? :D
Ja zase žasnem, koľko žien tu tlieska chlapovi, že on sa rozhodne namiesto manželky a ešte ma byt rada. Gynekológa chlapa ti dovolí, alebo musí byť žena?
@oblecenie99 koľko chlapov odmieta kondóm, HAK má rôzne vedľajšie účinky, ale o tých zrejme nevieš a ano je to pekné, že manžel nechce aby do seba pchala chémiu. Ty by si ale zmenila názor keby manžel trval na jej užívaní HAK, lebo si kondóm ani bohovi nedá. Vtedy by to bol hajzel a sebec a písalo by sa tu ako si ma ten kondóm dat a žena do seba nesmie pchať chémiu, že 🙂 vždy ten chlap bude hajzel aj keby sa dal vykastrovat
@anonym_839647 Presne, takže sme sa zhodli 🙂 Antika má viac nežiadúcich účinkov ako očkovanie narpíklad. Si pekne začipovaná, jak sa patrí? :D
@thirstymonk hned si mohol napisat, ze si plochozemec a bojis sa chemtrails. Usetrila by som si namahu s prvym prispevkom. Uz je mi vsetko jasne.😄
@minenkaa Ako som písal už stokrát, podstatné je, či sa zabráni oplodneniu - to je menšie morálne zlo, alebo či sa zabije zárodok - čo je väčšie morálne zlo, napr. vnutromaternicove teliesko a tak je väčšie zlo ako vazektomia.
@thirstymonk ani vnútromaternicového teliesko tak nefunguje Skus si o tej antikoncepcii niečo naštudovať
@thirstymonk takže vlastne môžem si vybrať či mne vyhovuje aj keď cirkev vraví že je to zakázané
@euka210 vies co, tie nove nizkohormonalne, maju aj taku poistku, ze menia este hlien, zahustuju ho, lebo tie nizkohormonalne nemusia vzdy zabezpecit, ze ovu nenastane. Predchadza sa tym nizsim obsahom hormonov neziaducim ucinkom. Segra brala Diane 35, vysokohormonalnu, aj kvoli akne atd., a narastol jej myom 10 cm, co jej povedali, ze ak chce mat deti, moze skusit vynosit s nim, lebo keby operovali, tak jej neskutocne zjazvia maternicu, horsie ako po sekcii a nemusi donosit vobec. Povedala, ze nikdy viac by toto svinstvo nebrala. Nastastie sa jej podarilo donosit 2 deti, o jedno prisla v 14 tt., nevie, ci kvoli tomu, ale asi bolo zle ulozene vzhladom na ten myom. Takze tieto moderne, maju tych hormonov menej, ale maju este mechanizmus, aby v pripade oplodnenia sa to vajicko neudrzalo. Tak som to niekde citala.
Ja som kazdopadne na tom tak, ze kondom neznasam, vadi mi, ten sex s nim je hrozny pre mna, hormony nemozem kvoli zdravotnemu stavu, takze my robime prerusovanu. Ja to ako katolicka uz mam v sebe zrovnane. Cakame piate dieta. Mne nemoze nikto vycitat, ze nie som otvorena zivotu a bla, bla. Toto je medzi mnou a Bohom. Snazim sa zit Jeho volu a tieto veci nemozeme brat striktne a dogmaticky, co je a nie je hriech a nakolko zavazny, to sa posudzuje individualne. Tieto diskusie ale aj tak k nicomu dobremu nevedu, len sa tu ludia dourazaju, povysmievaju a tak. Takze len poviem, ako to mame my a dalej nejdem filozofovat.

Ja zase žasnem, koľko žien tu tlieska chlapovi, že on sa rozhodne namiesto manželky a ešte ma byt rada. Gynekológa chlapa ti dovolí, alebo musí byť žena?