icon

Sterilizácia po treťom cisárskom

bluehorsee
2. máj 2022

Ahojte, čaká ma 3.cisársky a bola mi odporučená sterilizácia. Kdesi som však čítala, že tá sa môže vykonať len pri celkovej anestéze. Tú však nemôžem mať zo zdravotných dôvodov. Môže sa vykonať pri spinále? Bola ste tak niektorá? Ešte by ma zaujímalo, či sa za tento zákrok platí. Našla som tu na MK podobnú diskusiu, ale z roku 2011, odvtedy sa však isto veľa veci zmenilo..
Ďakujem za odpovede

Strana
z2
1342
3. máj 2022

@pbra40 tie nie je celkom pravda že sa odstraňujú vajcovody pri sterilizácii ,oni sa prestrihnu a zaleptaju alebo podviazu aspoň mne to tak bolo vysvetlené ....

anjelicek26
3. máj 2022

Kazdopadne autorka s tou myslienkou nie je uplne stotoznena, takze by som to teraz cez koleno nelamala, ze lebo cisarsky tak to spravime hned... toto by malo byt uvazene a jasne rozhodnutie oboch partnerov. Co sa tyka prerusenia ci zalepenia vajcovodov, treba ratat s tym, ze to zvysuje sancu na rakovinu vajecnika, samozrejme aj ine faktory (vek, nadvaha). Treba ist do tohoto zakroku s plnym vedomim...aj to, ze u muza je to 20 minutovy zakrok v lokalnej narkoze podla mna stoji za zvazenie... preco vzdy zena...

pbra40
3. máj 2022

@1342 ja mam odstranene cele vajcovody. V nemocnici, kde som si to davala robit to prave takto robia. A preto som si ju vybrala. Kvoli uspesnosti, lebo uz nepride k spojeniu ( tete sa to spojilo, len po prestrihnuti). Ja som sa touto temou dost zaoberala, preto viem, ze nie je sterilizacia ako sterilizacia. Kazda nemocnica to robi inak

marta_93
23. máj 2025
@1342

Ja som rodila 11/21 tretia sekcia spinalom a sterilizáciu mi urobili úplne normálne na moje vyžiadanie ,platila som 80€ ....žiadosť som podávala mesiac pred termínom pôrodu

@1342 môžem sa spýtať bezproblémové tehotenstvo ste mali a urobili vám to ??

1342
24. máj 2025
@marta_93

@1342 môžem sa spýtať bezproblémové tehotenstvo ste mali a urobili vám to ??

@marta_93 áno bezproblémové ale teda tretie a aj tretí cisársky

elzu
24. máj 2025

Samozřejmě, ze se da provést sterilizace v ramci sekce ve spinalni narkoze a nebo s PDA. Delame to bezne.
V dobe tehotenstvi je deloha zvetsena a vyrazne vice prokrvena, nez mimo tehotenstvi, coz muze v prubehu sterilizace vest k o neco vyssimu riziku krvaceni v prubehu operace.
Ale to riziko je male, proto si to bereme na triko a provadime ji.

Sterilizace se ale doporučuje provést dvoufázove spise z psychologického hlediska.
Pro zenu je mnohem lepe spracovatelne ukoncit svou fertilitu „vědomě“, kdyz neni pod vlivem hormonů, s odstupem k danemu tehotenstvi a s odstupem k porodu ditete, nez kdyz se to vsechno provede v jednom.
Na druhou stranu si žena samozřejmě usetri dalsi chirurgicky zakrok.
V dnesni dobe se doporucuje misto obycejneho preruseni vejcovodu jejich uplne odstraneni (tzv.salpingektomie) - vejcovody nemaji v tele zadnou hormonalni funkci, slouzi jen jako tunel, kterym vajicko a spermie, pozdeji oplodnene vajicko cestuji do delohy. V dnesni dobe vime, ze za cast nadoru vajecniku (ktere jsou velice tezce lecitelne a casto se odhali az v pokrocilem stadiu) mohou prave vejcovody. Z toho duvodu je pro zenu, ktera se chce nechat sterilizovat lepsi si nechat odstranit cele, nez si je nechat pouze prerusit.

maciatkolulu
24. máj 2025
@bluehorsee

@pbra40 nemám. Dnes mi to len navrhli na kontrole v pôrodnici. Asi mu to môj gynekológ zabudol spomenúť. Viem ze treba mať žiadosť ale primár sa vyjadril ze zo zdravotných dôvodov sa to môže aj skôr. A ja tie dôvody mam, nielen co sa tyka tých cisárskych ale aj iných diagnóz. Akurat ze ma to dosť zaskočilo lebo som nad touto možnosťou nikdy neuvažovala a nie som o tom nejako extra presvedčená ak mám byť úprimná.

@bluehorsee ja som dostala celý formulár,kde bolo aj za a aj proti. Ja som jednoznačne nechcela. Mala som tri doslova dokonale sekcie,s dokonalým priebehom a dokonalou rekonvalescenciou. V iných štátoch sa bežne robí aj štvrtá sekcia.... To u nás sa už pri druhej chytajju za hlavu a pri tretej pomaly pochovávajú. Je veľa faktorov. Neviem koľko máš rokov. Ale môže prísť k rozvodu,nájdeš si druhého partnera,budete chcieť ešte deti. Bolo napísané napríklad aj úmrtie dieťaťa ... Pokiaľ nemáš iné zdravotné dôvody,tak by som do toho nesla

katariinam
24. máj 2025

ja mam osobitne a som spokojna...

marta_93
24. máj 2025
@1342

@marta_93 áno bezproblémové ale teda tretie a aj tretí cisársky

@1342 uspali vás alebo hore ste bola ??

1342
25. máj 2025
@marta_93

@1342 uspali vás alebo hore ste bola ??

@marta_93 hore ,spinal som mala

tl999
24. sep 2025
@zabinkalenka

@bluehorsee mam za sebou 3 sekcie, pri tretej mi robili sterilizaciu. Nebola som v celkovej, stacil spinal. Uz je to vyse 2r, vsetko OK, sla by som do toho znova 🙂
Neplatila som nic (BA Antolska), ale musela som to mat dopredu schvalene.

@zabinkalenka trvala takto operacia dlhsie?

zabinkalenka
26. sep 2025
@tl999

@zabinkalenka trvala takto operacia dlhsie?

@tl999 ano, ale nie nejak vyrazne. Som viac nez 5,5r po tretej sekcii a sterilizacii, povazujem to za super rozhodnutie 🙂

Strana
z2