icon

Znamená vnútromaternicové teliesko potrat?

coookie
31. mar 2014

Ahojte dievčatá. Ostala som zhrozená, keď som sa dnes dozvedela niektoré "detaily" a rozhodla som sa s vami sa o ne podeliť.
Vnútromaternicové teliesko , sú viaceré druhy, sú napr. napustené meďou a inými kovmi alebo napustené hormónmi , napr. Mirena gestagénom, progestínom levonorgestrelom. A účinok? Upravuje prostredie v maternici tak, že zabraňuje uchyteniu splynutého vajíčka so spermiou a to robí buď účinkom tých hormónov, alebo kovov alebo mechanicky! Áno, obhajoba znela, že veď aj zahusťuje hlien a tým zhoršuje vstup spermie cez krčok. Naozaj ho dokáže zahustiť tak, že tá miniatúrna spermia neprejde? Nie.
Takže ak považujete už splynuté vajíčko so spermiou za práve vzniknutý nový život, iste chápete, čo chcem týmto povedať! Narovinu som sa gynekológa spýtala - veď to je potrat! Odpoveď? Že to je iba otázkou uhla pohľadu! Hm, tak neviem, aký uhol máte vy, baby.
A takým istým spôsobom účinkuje aj hormonálna tabletková antikoncepcia, ktorá sa dáva počas kojenia, lebo počas kojenia sa môžu užívať iba gestagény (progesteróny, pr.progestíny). A preparáty s obsahom gestagénov účinkujú tiež týmto spôsobom - ako teliesko.
Mimochodom vedeli ste, že gestagén levonorgestrel, ktorý je v Mirene je to isté ako je v Escapelle - čo je postkoitálna tabletka, teda "tabletka po"? Tak je to len uhol pohľadu?
Však sa spýtajte gynďasa, či vaša antikoncepcia obsahuje gestagén, lebo gestagénov je veeeľa druhov.
Inak normálne - teda nie počas kojenia sa dáva tzv. kombinovanáhormonálna antik. A v tej su estrogény, ktoré majú potláčať ovuláciu, to je fajn účinok. Ale sú tam aj gestagény. A teraz - ktorý účinkuje viac? A keď estrogén slabo zaúčinkuje, tak to "dokončí" gestagén? Spôsobom, o ktorom som písala?Hm…
Nestojí to za zamyslenie?
Ja naozaj nie som odporca antikoncepcie. Ale oddnes som silný odporca niektorých druhov antikoncepcie.

Strana
z3
katarinka289
2. apr 2014

Nie kazde vajce znamena kura. Tiez by ta sliepka najskor musela byt s kohutom, inak nie su vo vajci ani ziadne zarodky... Proste to vidime kazda inak

vavenka
2. apr 2014

ale vdaka, si ma pobavila.... Cize ak si urobim prazenicu z oplodneneho vajca, tak som jednoznacne zjedla kura....

hori
2. apr 2014

@katarinka289 @vavenka no ja myslim, ze uz kazda obhajujete ten svoj uhol pohladu a ten je myslim kazdemu jasny, netreba o tom filozofovat, lebo asi jedna druhu aj tak nepresvedcite...

vavenka
2. apr 2014

tak tak @hori , ale aspon sa tu kadeco povysvetlovalo... Majte vsetky pekny den! 🙂

katarinka289
2. apr 2014

@vavenka to som nepovedala. Zozrala by si oplodnene vajce, z ktoreho by bolo kura, keby na nom sliepka zostala sedeiet a ty by si ho neuprazila na panvici. A tak isto je to aj s potratom. Zbavis sa oplodneneho vajicka, z ktoreho by bol clovek, keby si sa ho nezbavila. Uz prestan dobre? Vidim, ze musis mat vzdy pravdu a posledne slovo....

piacere
2. apr 2014

@katarinka289 no ja neviem, ale tento tvoj posledný príspevok sa mi tiež zdá ako "a ja mám pravdu a už ticho!" 😉 😅 😝

evakrupova
2. apr 2014

No,cookie, vidim, ze intenzivne patras. Ja som doteraz bola naklonena tomu medennemu vt, ale je pravda, ze si nikdy nemozes byt ista, ci naozaj nedoslo k oplodneniu. Tak ja neviem, som bezradna, lebo cakam uz stvrte babo a to som chcela dve. Aby si rozumela, tiez totiz povazujem oplodnene vajicko za novy zivot a mam s tym velky problem vo svedomi. A poviem pravdu, bola by som ochotna dat sa aj sterilizovat, keby som si koli tomu nemusela davat robit cisarsky. Muz je silne veriaci a chce este aspon dve deti. Takze umela sterilizacia neprichadza do uvahy, lebo na to by prisiel, na abstinencii, ci plodnych a neplodnych dnoch sa s nim tiez neda dohodnut, kedze chce este deti. Riesim to teraz dost intenzivne, lebo za dva mesiace mam termin a co potom? Este som rozmyslala nad ovulacnymi testami, ale odradza ma nespolahlivost a aj cena. Takze ak na nieco prides daj vediet ako si sa rozhodla. Kazda rada posluzi. Dalsie dieta by som uz naozaj nezvladla, ani zdravotne, ani psychicky.

coookie
autor
2. apr 2014

@marika6 Ja som nechcela nikoho kto to ma urazit.

coookie
autor
2. apr 2014

@katarinka289 Som rada, ze niekto pochopil, co som chcela povedat! 🙂

coookie
autor
2. apr 2014

@vavenka Oplodnene vajicko obsahuje uz cely genom, vsetky geny do bodky, kompletne, tak isto ako kazde tvoje narodene dieta. A aky je rozdiel medzi oplodnenym vajcom a plodom v napr. druhom mesiaci? Tiez nevyzera ako clovek, nerozmysla ako clovek, nehybe sa ako clovek. A uz to zrazu je clovek? Len preto, lebo je "starsie"?

zuzanocka27
2. apr 2014

@coookie úplne chápem, čo sa snažíš vysvetliť! Zdieľam tvoje názory. Kto chce hľadať pravdu a chápať, ten ju nájde a pochopí. Kto nie, zbytočne s ním strácať čas.

katarinka289
2. apr 2014

@piacere ....ked vidim, ze sa mi stale niekto pokusa vyvratit moj nazor a zhodit ma tu, tak sa branim protiargumentami.Nic viac. Ja nikoho nechcem sudit za to, ze berie HAK.Tiez som ju cca 10 rokov brala, ale neobhajujem sa tym, ze oplodnene vajicko este nieje zivot.... A o tom tato tema bola...Oplodnene vajicko je zaciatok noveho zivota, ci sa to niekomu paci, alebo nie

alexandramaria
2. apr 2014

@evakrupova ja sa nechcem zapájať do hádok, iba mám na teba otázku..
tvoj muž chce 6 detí aj napriek tomu, že si je vedomý toho, že ty to už nie si schopná psychicky a fyzicky zvládnuť a ledva zvládaš vynosiť to štvrté??? 😕 dúfam,že som to len zle pochopila. lebo v opačnom prípade si dievča po tú antikoncepciu bež čo ti nohy stačia, kľudne sa daj sterilizovať...aby ťa mal ktosi za jabloň, aj keď ty už nevládzeš ..... 😠 😠 😠 zase som sa vytočila ! A ak som to len zle pochopila, ospravedlňujem sa ! 🙂

"A poviem pravdu, bola by som ochotna dat sa aj sterilizovat, keby som si koli tomu nemusela davat robit cisarsky. Muz je silne veriaci a chce este aspon dve deti. Takze umela sterilizacia neprichadza do uvahy, lebo na to by prisiel, na abstinencii, ci plodnych a neplodnych dnoch sa s nim tiez neda dohodnut, kedze chce este deti. "

cmulinko
2. apr 2014

@evakrupova jednoznacne sa treba porozpravat s manzelom o tvojich pocitoch.ak sa necitis na dalsie dieta ani psychicky ani zdravotne,tak mal by to akceptovat...hlavne ak je silne veriaci.poznam nie jeden pripad,kde knaz suhlasil s vynimkou a dovolil urcitu formu antikoncepcie nakolko tam v pripade dalsieho tehotenstva by bol ohrozeny zivot matky...konkretne mali dovoleny kondom s dovodu 4 predoslych cisarskych rezov.piaty cisarsky rez by velmi vazne ohrozil zivot matky.

sweetangel20
2. apr 2014

@zuzanocka27 bohužiaľ, niektoré sa sem zapojili len aby niekoho zhadzovali ☹

cmulinko
2. apr 2014

@vavenka z vedeckeho hladiska nie je dokazane ani tvoje tvrdenie,ze oplodnene vajicko este nie je zaciatok zivota....zatial informacie,ktore su dostupne z vecedkej stranky jednoznacne neprisli ku konkretnemu zaveru ci vyvrateniu tvrdenia,ze ludska bytost sa zacina vyvyjat v okamihu oplodnenia.tvrdit jednoznacne to,ze oplodnene vajicko este tiez nic neznamena,kym sa neda registrovat srdecna cinnost je tiez velmi odvazne hlavne pre fakt,ze mnohi mudrejsi od nas v tom stale nemaju jasno kedy vlastne dochadza k tomu zlomu,ked sa uz o zrode noveho zivota mozeme bavit...kludne to casom moze vyhrat aj teoria okamziteho zrodu zivota bezprostredne po oplodneni a ja osobne fandim tejto teorie...mozno je mylna,ale pre moje svedomie rozhodne prijatelnejsia.

masinka
2. apr 2014

o tom ako funguju rozne druhy antikoncepcie sme sa ucili na strednej na biologii... teraz neviem, ci sme mali taku dobru ucitelku, alebo je na tom uroven vyucby na medicine tak biedne..... kedze som tiez z Ba, tak sa odteraz asi zacnem bat ked pojdem k doktorke, ze sa nedostanem do pazurov k niekomu ako @coookie , co sa elementarne veci musi dozvediet "na stare kolena" od gyndosa a je z toho uplne paf 😖

marika6
2. apr 2014

@coookie ja len reagujem na dámy z iných diskusií ktoré nemusia moje názory, mala si odvahu dať takuto diskusiu

evakrupova
3. apr 2014

@alexandramaria vies, ono to nie je len o vynoseni, ale su tu este dalsie tri relativne male deti, o ktore sa treba starat a je pravda, ze to nie je celkom jeho parketa. Ja uz nie som najmladsia a po 8 rokoch na materskej... no je to skratka na nervy' kto ma viac deti, vie o com hovorim. Skratka je pre nho tazke pochopit, preco to nezvladam, ked vlastne mam vsetko. Mame co jest, kde byvat. Nechape, ze s kazdym dalsim dietatom so mna bude len horsia mama. No ale to sme dost mimo temy. Asi si to musim vyriesit sama so svojim svedomim...

janka_by
3. apr 2014

@coookie suhlasim s tvojim názorom

Neviem, preco ma mnoho ludi potrebu sa navazat do iných a vôbec ho sudit za jeho nazor, keby len sudit ale aj sa posmievat a nazyvat ho obmedzencom. Kazdy nech si urobi ako uzna za vhodne, kazdy ma vlastne svedomie. To, že ma antikoncepia aborativny ucinok je preukazane a co sa tyka otazky, ci je oplodnene vajicko novym zivotom, cloviecikom, ci ma dusu, sa nikdy nedokazalo, ani nedokaze, su to veci mimo nas, velke tajomstvo a myslim, ze to je o viere a presvedceny cloveka. Ak niekto neveri, nech neveri, ale nech neberie cloveku jeho odlisny nazor. A ja hrdo priznavam, ze VERIM.

mrvaj
4. apr 2014

@vavenka ahojky, nechcem strašiť, ale ja som pred 4-mi rokmi otehotnela aj s Mirenou - po 7-mich mesiacoch od zavedenia (tiež riedim krv vďaka trombofílii a nemôžem HA). Teraz sa spoliehame na to, čo zradilo teba, tak len dúfam, že teraz po štyridsiatke nebudem rodiť 5-ty krát!!! 😉

mamavera
23. apr 2014

@evakrupova no moja najvyšší čas zavesiť manželíkovi všetky detičky na celý víkend na krk a ty šup k mame, kamarátke, oddýchnuť si do welnes centra a pod. Najmä keď to nie je celkom jeho parketa. O tvojom tele hádam rozhoduješ ty, či ? Iné by to bolo, keby on túžil po deťoch a ty si ich odmietla mať. Píšeš veľmi rozumne, že by si bola len horšia matka. A čo tvoja potreba realizácie? Ak sa nebodaj s manželom po pár rokoch niečo stane, z čoho bude tebe vyplácaný dôchodok? To nie je len o tom, že máte čo jesť a kde bývať.

isabella_fly
25. apr 2014

nemyslim si, ze tato diskusia je nejakou obrovskou osvetou, lebo ta co tomu nerozumie to aj tak nepochopi, ta co sa zaujima sa zaujimala (minimalne podla mna, podla seba sudim teba) uz s prvym zakupenym balenim hormonalnej antikoncepcie... a kazdy ma pravo na svoj postoj, ak je pre nejaku zenu akceptovatelnejsie, ze sa nieco taketo obcas udeje v jej tele ako nemat z coho uzivit hladny krk, pripadne ine problemy, ci uz financne, psychicke, rodinne a pod, tak je to jej osobna vec... ono zase, taketo cosi sa moze kludne diat aj prirodzene, ani nevieme kolkokrat sa nam pocas snazilkovania (hlavne tym co sa nedarilo otehotniet ako aj mne s manzelom) vyplavilo oplodnene vajicko z tela, lebo sa jednoducho z nejakeho dovodu neuchytilo... neda sa to spocitat, neda sa to zistit, mohol to byt uplne zdravy zivotaschopny jedinec, ale mozno ma dotycna problemy s vystelkou maternice, tak sa deje to co sa deje aj viackrat (inak pri umelom oplodneni oplodnia viac vajicok a niektore su tiez selktivne odkazane na zanik, lebo lekari vyberu to najlepsie, preto cirkev neuznava ani umele oplodnenia, ale povedzte to zene, ktora uz 10 rokov bezcielne tuzi po vlastnom babatku)... nechcem to zlahcovat samozrejme, hlavne co sa tyka veriacich zien, tie to zvycajne vnimaju citlivejsie... no ale teda faktom je, ze tento moment je ohnivkom dohadov aj medzi lekarmi a vedcami... takze my mamicky to tu nerozsudime, naozaj je to vec uhla pohladu... to, ze antikoncepcia je svinstvo, to sme zistili uz viacere na vlastnej kozi, to, ze sa smykne aj cez spravne pouzity kondom som tiez v tejto teme necitala prvykrat (kamarat pouzival s priatelkou kondom, nic sa nezosmyklo, nic sa nestalo a ona bola zrazu tehotna... sla na potrat)... no a teliesko je typ antikoncepcie, ktore moze byt pre mnohe zeny jedinym, ktore si vzhladom na vlastne zdravie mozu dovolit... ja mam teliesko s medou, hormonalna antikoncepcia mi robila strasne zle a vela inych praktickych rieseni nam nezostavalo... sama sice predpokladam, ze kedze sa nam len tak nesmyklo ani pri nasich dvoch detoch, tak zrejme s nejakou formou antikoncepcie u nas mozno ani nejako nedochadza k podobnym potratom... vzhladom este k tomu, ze manzel je viac menej dlhodobo v zahranici... proste u mna je to akceptovatelna forma, napriek jej do istej miery abortivnej funkcii...
a tie dohady, ci blastocysta ma alebo nema srdce... viete... jedna o voze, druha o koze... ta blastocysta ma geneticku informaciu na to aby sa jej to srdce v blizkej dobe delenim vytvorilo, no fyzicky pritomne este nie je... myslim, ze ste vy dve ani len nechceli najst spolocnu rec, aj ked ste zrejme obe tvrdili to iste, len kazda zo svojho uhla pohladu...
ja nemam lekarske, biologicke, ani farmakologicke vzdelanie... studujem anglicky jazyk a literaturu, co je uplne mimo tejto sfery... ale o svoje zdravie som sa odjakziva zaujimala, ziadny liek som nedala do ust kym som si neprecitala pribalovy letak, este nez som sla k lekarovi s nejakym problemom tak som zistovala na internete co sa dalo a pod... proste ak sa niekto prirodzene nezaujima ani o vlastne zdravie ako mozeme predpokladat, ze nejaka tema na mamickovskom fore padne na urodnu podu masovo? pozrite sa kolko zien uziva hak a aj uzivat bude bez toho aby ich co i len napadol suvis medzi hak a migrenami, psychickymi problemami, ktore su podla mna velmi caste, len si to zeny same neuvedomuju... na mne si to aj moj manzel vsimol a vsimol si to aj predtym viackrat u byvalej partnerky... ona napriek tomu brala dalej hak... ja som si povedala ze nie som v poriadku a zistovala som cim to je a ked som to zistila, tak som si povedala, ze nechcem nieco, co mi sposobuje taku nepohodu...
inak to je vazne mozna sterilizacia iba pri cisarskom reze??? to sa neda pri klasickom vaginalnom porode? lebo ja som muzovi tvrdila, ze keby sa este tretie podari, tak si nechame, ale, ze sa dam sterilizovat, no ale ja mam z cisaraku strasnu fobiu, dobrovolne bezdovodne by som tak rodit nesla ani keby co...

ada274
25. apr 2014

@coookie tema sice vazna, ale tu som sa schuti zasmiala 🙂

coookie
autor
8. máj 2014

@vavenka Ja len tolko, ze som "skumala" detaily ohladom toho medeneho telieska a tiez nic moc, tiez zabranuje uhniezdeniu oplodneneho vajicka, ak by ta to este zaujimalo…Ak nie, tak prepac, ze obtazujem...

vavenka
12. máj 2014

@coookie , ak si precitas moj prvy prispevok, tak tam som to aj pisala, tak ako ostatna AK (okrem prezervativu a sterilizacie), viem o tom, ze v pripade valky to teliesko poriesi.... A zistila si uz teda, ako sa chranit pred otehotnenim inac?

Strana
z3