Ako nenechať embriá bábätik v mrazáku navždy?

marione74
8. jún 2008

Ahojte uz dlho rozmyslam ci zalozim tuto temicku... vacsina dievcat ma totiz opacny problem, ze ma malo folikov, alebo sa ich malo oplodni, alebo sa neuchytia atd, atd.

Mne ale chodi po rozume myslienka (tak pri 1 ako aj teraz pri 2 ivf) ze co ak bude oplodnenych embryjok dost vela... Napr sa oplodni 7-8, dve mi hned vlozia, uchytia sa (kiezby ;o) budeme cakat dvojicky a v mrazaciku mi ostane este 5-6 krasnych embryjok.
Ano, viem uz z vlastnej skusenosti, ze ziadny scenar si nemozem naplanovat, niekto ma jedno embryjko a otehotnie, ina baba ich ma 15-16 a nestaci to...

Do IVF som vzdy isla s rozhodnutim, ze si vezmem vsetky embryjka - vsetky potencionalne deti dostanu sancu, aj keby bolo viac ako planujeme (manzel by chcel 2 deti, ja asi aj 3)
Ale priznam, ze mam trocha strach, ze by som mala dvoje dvojicky za sebou, alebo 3-4 deti vo velmi kratkom casovom obdobi.

Aj ked som stale rozhodnuta pre vsetky ebryjka, tak ma napada ze co v necakanej situacii, ze by som napr ochorela, alebo by sa nieco stalo s manzelom...

Mozem mrazacikov darovat - ponuknut 'na adopciu'?
Viem ze niektore pary pouziju darcovske spermie alebo darovane vajicka, ale je tu niekto kto daroval alebo na druhej strane 'adoptoval embryjko'?

A ako dlho vlastne mozem svoje embryjka nechat v mrazaku aby sa neznehodnotili a mohla som si naplanovat vacsi vekovy rozdiel medzi detmi? (ak ich tam necham napr. 3 roky, neznizi im to sancu na rozmrazenie oproti tomu keby som ich tam nechala kratko napr len rok?)

Akoze bol by to zvlatny pocit, ak by som embryjko darovala - ze niekto iny vychovava moje dieta ale urcite by som to v krajnom pripade urobila ak by to prinieslo niekomu vytuzene stastie...
Jedno viem isto - nemohla by pokojne spavat, keby som niektore moje embryjko nechala v mrazaciku navzdy.

A na druhej strane - ak by mne nevyslo niekolko krat IVF - mozem si sice adoptovat dieta z domova, ale mozno by som radsej uprednostnila adoptovat embryjko - ked uz dietatko nebude nase geneticky, tak aspon by som bola jeho biologicka mamina...

Dakujem za nazory a rady, verim ze nie som jedina co toto riesi...

cikyta
8. jún 2008

marione-tak ako spermie by mohli embrijka darovať len vysokoškoláci-myslím. A nepoznám ešte nikoho,kto by mal taký počet. Ale stojí to za úvahu. Ja osobne by som si ich tam nechala celý svoj život,ak by som už bejby mala a ak by som ich nemohla darovať. Asi tak. Ale to hovorím teraz a keby sa mi to stalo, MOZNO by som reagovala inak-už som pár takých vecí zažila. Cloveku sa také niečo musí stať,aby pochopil a cítil vážnosť situácie.

marione74
autor
8. jún 2008

cikyta myslis ze len vysokoskolaci, to by bola diskriminacia nie? 😉

marione74
autor
8. jún 2008

a spermie podla mna tiez moze darovat hockto - kto splna prisne podmienky, geneticke atd... ale mas pravdu, ze spermose sa daju darovat len do urciteho veku, tusim do 26 alebo do 30 rokov.

cikyta
8. jún 2008

No ked je to tak so spermiami a myslím aj vajíčkami,tak embriá asi tiež. Je to blbé,ale je to tak.

cikyta
8. jún 2008

Spermie môžu výhradne len vysokoškoláci.Toto viem na 100%

marione74
autor
8. jún 2008

co sa tyka embryskov, ak by sa darovat nedali, tak co teda s nimi budu robit? Doki v CAR hovoril, ze podla slovenskeho zakona ich nemozu vyhodit, co je podla mna spravne. Tak urcite musi byt sanca ako ich darovat... Ved este stale mame na slovensku 10 -15 % bezdetnych parov, z ktorych by niektore isto vyuzili tuto sancu.

cikyta
8. jún 2008

My sme mysleli,že budeme mať vela embrií a povedali sme dr.že len 3 chceme zmraziť a on že: to by bola škoda vyhodiť tie dalšie. (takže by ich zrejme vyhodili.) Aj ked napokon sme nemali n-i-č

marione74
autor
8. jún 2008

cikyta inak taky pocet vajok nie je uvaha, to sa stava. 😉 Babena co so mnou bola na odbere pri 1 ivf mala 16 vajok a 8 sa oplodnilo. V tomto pripade ivf sice nevyslo, ale napr. v Cechach v niektorych centrach maju baby aj okolo 20 folikov....

cikyta
8. jún 2008

Aj ja som mala vela. 10 sa oplodnilo. Ale na 5 den zostali 2 slabé embrijká-1 mi vložili a 1 som chcela mraziť,ale umrelo.

marione74
autor
8. jún 2008

Pokial viem, vyhodit embryjka nesmu podla zakona, mozno zakon este neriesi ich darovanie...

A Ty sa chystas na dalsie IVF? kedy?

cikyta
8. jún 2008

čakám schválenie poisťovnou-to je formalita. Tak jul-august stimulujem a robím si silné embrijká.

marione74
autor
8. jún 2008

hm, tak to je tiez extrem, ze 10 vajok oplodnenych a nic ☹
poznam baby, co mala jedno vajo, oplodnilo sa, vlozili ho na 3 den, chytilo sa, je v 5 mesiaci...

a Ty chces znova predlzenu kultivaciu? nevies ci je lepsie vlozit hned na 3 den alebo kultivovat?

cikyta
8. jún 2008

kultivovať je lepšie. Je väčšia istota. Tak nám to lekár povedal. Lebo zo začiatku vkladali tie 3 dnové a mali slabú úspešnosť tehotenstiev. Takto to 5-6 dnové je väčšia istota a hned sa im grafy zdvihli.

marione74
autor
8. jún 2008

hej? lebo aj nad tymto som sa zamyslala, ale netusila som kde hladat o tom nejake grafy-statistiky. Tak fajn, lebo teraz pri 2 ivf budeme mat predlzenu 🙂

marione74
autor
8. jún 2008

dikes 😉

marione74
autor
8. jún 2008

tak drzim palce pri dalsom ivf-ku 🙂

cikyta
8. jún 2008

Ano. A druhé IVF býva uspesnejsie ako prve.

halienka
8. jún 2008

Ja len tak mimochodom,myslím že zmrazujú sa len tie jednotkové, maximálne dvojkové, trojkové by vraj zmrazenie a rozmrazenie neprežili. Tak to bolo povedané mne, keď som bola pred dvoma rokmi na ICSI.
Ale k tej úvahe fakt neviem, čo by som robila v takom prípade, tiež by som ich možno darovala. Myslím že dlhoročným zmrazovaním sa ich kvaita znižuje.

cikyta
8. jún 2008

Ja som mala medzi 1-2 embrijko a nezmrazili ho. Odumrelo. halienka,máš pravdu,ale už ked sú raz zmrazené,tak môžu byť akokolvek dlho. Ich ničí len zamrazenie a rozmrazenie.

marione74
autor
8. jún 2008

ahoj halienka, myslim ze viacere baby by embryjko darovali, hoci take nejake sebecke pohnutky na jednej strane hovoria, ze nie... ale ako hovorim, keby som ho nevladala vychovat, tiez by som ho dala.

A pary ktorym sa dlho nedari ani s ivf by urcite mali zaujem aj o tuto moznost. Som fakt zvedava ci to v niektorom centre robia...

Co presne znamena jednotkove a dvojkove a aky je medzi nimi rozdiel?

marione74
autor
8. jún 2008

cikyta, a to znamena, ze sa to 1-2 prestalo vyvijat? Som myslela ze trojkove je take co vyzera ze sa prestane... aj ked vlastne prestat sa vyvijat moze bohuzial hockedy, ze ano.. 😒

cikyta
8. jún 2008

jednotkové je vyborne a dvojkove menej vyborné. Embrijka dostávaju znamky ako v škole.

marione74
autor
8. jún 2008

ale chytaju sa niekedy aj dvojkove? otehotneju baby niekedy aj z dvojkovych nie? ale asi je vacsia sanca ze sa prestanu vyvijat a neuchytia sa?

cikyta
8. jún 2008

Za darcovske embria platíš za každe 15 000 v MT-heliose. Spermie 4000 a oocity 8ooo.

halienka
8. jún 2008

Marionka, no keď sa vajíčka oplodnia, tak sa postupne kultivujú a potom ich sledujú ako sa vyvíjajú. A po tých piatich dňoch zhodnotia podľa toho ako sa vyvinuli, že ktoré sú na tom najlepšie, stredne alebo horšie, alebo niektoré aj odumrú. Jednotkové sú najlepšie vyvinuté, dvojkové menej kvalitne a tak ďalej. Cikytka, aha, tak to som s tým rozmrazovaním až tak do detajlov nevedela 😉

cikyta
8. jún 2008

Aj dvojkove su ok,len sa pomalsie vyvyjaju,ale su rovnako dobre vlastne

marione74
autor
8. jún 2008

aha, takze daju sa kupit aj embryja teda.... za 15 000. uff ako to blbo zneje ze kupit 😖

halienka
8. jún 2008

marionka, aj s trojkových môžeš otehotnieť 😉 Embriologička vravela, že niekedy im jednotkové sa neuchytia a niekedy transferujú zo zúfalstva biedne trojkové a ono sa chytí a je z toho krásne mimi 🙂 to je tá príroda nevyspytateľná 😉

cikyta
8. jún 2008

Veru daju.

marione74
autor
8. jún 2008

cykita diki za infosku 😉 takze vyzera ze ak by som mala viac mrazacikov, tak ich tam mozem nechat aj dva-tri roky zamrazene, ak im skodi len rozmrazovanie a nie dlzka mrazenia.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre