Ako riešiť problémy s neúspešným IVF vo veku 37 rokov?
Ahojte, chcem sa poradit, ci sa da este nieco robit s mojou situaciou alebo vo veku 37 rokov bude lespie to uz nechat tak. Mame jedno dieta a potom dva MA a jedno ivf, ktore dopadlo tak, ze z 11kvalitnych vajicok bolo 8 oplodnenych na 3 den sa 4 vyvijali spravne, pri PK na 5 den 0 a na 6 den nakoniec jedno zamrazili, avšak na biopsiu na genetiku nebolo vhodne. Uz vtedy som zacala tusit, ze pravdepodobne mame ,,problem" s ktorym nam uz nikto nepomoze a to vek. Vklad samozrejme nevysiel. Standardne dpecialne vysetrenia mame ok. Nebola som jedine na hysteroskopii maternice a na uterinne NKa bunky z maternice. Vzhladom na to, ze ani cez umele sa nepodarilo oplodnit viac ako jedno embryo aj to vyzeralo na 5 den, ze ani to nebude a na biopsiu nebolo vhodne, vychadza mi z toho uz len to, ze vek zohrava u nas zial uz svoju rolu a prave preto uz aj potracam, resp. nie sme ani schopni otehotniet. Moja otazka je ci nahodou nema niekto nieco nacitane, cim by sa dala este priroda oklamat a zlepsit kvalitu vajicok a spermii, ktore sice navonok vyzeraju ok, ale vekom pravdepodobne uz ovplyvnene su. Ci nebol niekto v podobnej situacii anieco mu pomohlo? Inofolic, fytosoju atd som skusala, AMH mam primerane.....dhea, indol 3c, aj o takych pripravkom som sa docitala, no neviem, ci to pasuje prave na moj pripad, neskusala som ich. Dakujem
@bozenka67 je to bylinka, veľmi účinná a dobrá. Aj tu na MK som čítala od žien veľa pozitívnych veci o nej. Venujem sa bylinkam, momentálne o nich prekladám aj veľmi dobrú knihu, v ktorej je krásne vysvetlene, prečo nepodceňovať bylinky. Sú tam osobne príklady uzdravení a vyriešení hocijaký ch problémov.🙂
Vajicka su game over, tam nic nespravis, iba skrz ovulaciu napr schudnut ( ak mas nadvahu) a drzat idealnu vahu a dobry spanok, malo stresu. Chlap to iste v podstate, ale ten moze este co to ovplyvnit nejakym I doplnkami a naozaj dbat na zivotny styl. Ale inak tam vela moznosti nevidim pre tu zenu. Nakolko sa s tymi vajickami narodime a ich kvalita je tak nejak predprogramovana. Keby to bolo inak, tak nejake alkacky a total fetky nemaju zrovna deti na prvy sup
@kiki68 nemam nadvahu ani som nemala, do porodu som bola sportovec, dokonca istu dobu profesionalny, aj som dobre spala. Az po porode som prestala cvicit, lebo casopriestor nie je a o spanku pri kojeni ani nehovorim. Istu dobu uz nekojim, ale oddych velmi nemam, no ktora ma pri dietati, a to mam iba jedno. A tak jak vravis aj alkoholicky rodia a nie jedno a zdrave.
@kiki68 hormony su ok, ja mam za sebou naozaj vela vyseyreni, aj na endokrinologii aj v CAR, kde sleduju hodnoty vsetkych potrebnych hormonov v roznych faxach cyklu. Cize primarne hormony problem nebudu, kedze u mna v tomto problem nebol vobec ziadny. U nas bude pes zakopany skor vo veku a preto hladam este nieco co by pomohlo mozno zvysit kvalitu vajicok, mozno spermii. Tazko povedat, ci jedno alebo druhe, kedze sa hovori, ze z 50% je to kvalita spermie a z 50% je na vine kvalita vajicok. Skusala som aj inofolic, matersku kasicku, gynex aj muz kotvicnik, maca a pod. No toto asi na kvalitu vajicok tiez vplyv nema. Tazko povedat, vsetko su to take moje subjektivne pocity.
@bozenka67 Ja neviem, jedine nejaku cinsku medicinu, sice za mna je to trosku sarlatancina, Ale zas niektori na to prisahaju. Ako keby uz iba skusam takto ako Ty, ze co este by islo, tak mozno by som skusila este cosi taketo. Ako je jasne, ze ta kvalita ide od 35 rapidne dole vodou ( hoci su vynimky), ale tak asi nemozeme cakat neviem ake zlepsenie. Myslim, ze uz ste s muzom poskusali skoro vsetko z tych preflaknutych veci na vylepsenie tej kvality
@kiki68 myslim, ze pojdem aj do alternativnych veci bud ta TCM alebo homeopatia a pod. Casto mi napada aj ockovanie. Ja som bola ockovana akurat po porode, lebo tehotenstvo som nastastie prezila bez ochorenia a v tom case sa na zaciatku pandemiw este neodporucalo tehotenym. No po porode par mesiacov na to, som sla. Nechcem vytvarat nejake nepodlozene hoaxy, ledze moj vek je pravdepodobnejsou pricinou, no priznam sa, napada mi casto aj toto spojenie - ockovanie a placenta, nakolko presne toto sa kedysi sirilo ako hoax a vzdy ked otehotniem potracam v prvych stadiach.
@bozenka67 vies co, ja som rodila 2020 a ockovana som bola cca ked mal maly par mesiacov, ako hned ako sa dalo. Ako druhe som sice este neskusala, ale tazko povedat. Podla mna nikto uplne nevie, ze co vsetko to mohlo spravit. Podla mna hra ten vek proti nam a clovek to neopajcuje. Ale za pokus to stoji aj tieto sarlatanciny. Keby ide o nejaky diabetes, nepoviem,ale toto je hop alebo trop. Inak toto som ja mala dlhe roky, potom to vyslo ( ale vymenila som partnera). Tiez tie skore potraty som mala. Nikto mi to nevedel vysvetlit nejak presne, ze preco ma zena v 25,27 rokoch potraty do 12tt
@bozenka67 neviem, ci ockovanie - ja by som povedala ze vek a kvalita vajicok...prveho syna som porodila v r. 2020, ked zacal covid, o 1,5 r. som sa dala ockovat ...a hned po 1,5 r. som otehotnela a to som mala 36r, teraz mam 37r a 10m dievcatko doma....Takze za mna ockovanie nemalo vplyv, otehotnela som tak rychlo ako pri prvom syncekovi...Pri dcerke ani neviem kedy, lebo sme sa vobec nesnazili 🙈
a bola si len na jednom kole ivf? druhe totiz dopadne uplne inak ako to prve, je tam vela faktorov, co to ovplyvnuju. treba pripadne aj zmenit kliniku. nie si taka stara a aj zasobu vajicok mas zjavne dobru, ked si mala 11 zrelych vajicok. necitala som celu diskusiu, lebo po par prispevkoch mi stacilo, ake bludy boli v niektorych... na ockovanie zabudni, ziadny vlyv na plodnost nema. nebodaj sa prestali v krajinach, kde je takmer 100% zaockovanost rodit deti... no vtipne. okrem toho neviem, aky mate spermiogram. ten je uplne ok? neviem, ci ste mali icsi, mss atd... to ma vsetko vplyv na vysledok. co sa tyka tych doplnkov tak pre zenu urcite kyselina listova, q10, d3, pripadne este omega 3. ak nemas polycysticke vajecniky, tak inozitol ti je nanic.
a teda mas spravenu aj hematologiu, genetiku paru, reproducnu imunologiu?
@kiwi3 jedno IVF avšak z 11 kvalitných a 8 oplodnenych len jedno vyšlo aj to na 6 deň kultivacie sa im zdalo ok, no na biopsia nebolo dostatočne, a tak ho na genetiku neposlali, keďže sme chceli mať aj to. Partner má halosperm dobrý a techniku MAC sme si vybrali. No I tak to dopadlo s celkovo zlým výsledkom. Ja nemám jedine hystrroskopiu maternice a uterinne Nka bunky z maternice spravené. Na inofolic mam rovnaký názor, ze pre mňa nie je podstatný. To ostatné beriem, mam femibion extra Dcko ubiqiunol, aj iné veci som brala ako materská kasicka, melatonin a kadečo co som sa dočítala. Tie momentálne už neberiem.
@kiwi3 to s tým očkovaním pravdaže nie je vedecky podložené, len som si to začala s tým spájať, keď som hľadala príčinu a zisťovať, či ešte to tak niekto nemá. Lebo tvrdilo sa, že vytvorené protilátky môžu napádať placentu, nejaká nie celkom podložená súvislosť tam prichádzala do úvahy. A každý reaguje na očkovania rôzne. Ani 100 percent očkovaných na chrípku nedostane diabetes, avšak možné to je, lebo aj keď sa to zo začiatku neprekážalo, prax ukázala, že isté mizivé percento s diabrtesom po očkovaní na chrípku skončí, a tak je to aj u iných očkovaní. Keďže medicína nie je matematika, tak tam nastáva ozaj veľa premenných. Ja by som však bola rada aby to nebol môj prípad a nemalo to s tým fakt žiaden súvis, aby sme hádam ešte mali šancu no.
@bozenka67 neviem, ale praveze odvtedy uz ockovanie vyhlasili za bezpecne vo vsetkych stadiach tehotenstva, kedze uz je na to rozsiahly vedecky vyskum. to prve ivf o tvojich vajickach fakt nic nehovori. tiez mi vyslo v prvom z 15 len 1 embryo a z druheho len zo 7 az 4. a je to uplne bezne, taky rozdielny vysledok. viem, ze je to strasne vela penazi, len hovorim, ze to moze byt uplne inak na druhy raz. asi by som si najprv na tvojom mieste dorobila tie NKa bunky a hysteroskopiu kvoli tym potratom...
@bozenka67 vobec sme nerobili, vzhladom na moj vek to gyn odmietol a chlap vtedy odmietal jeho chybu a teda CAR. Bol na spermiograme a hladine hormonov, tam to vyslo dobre. Zjavne sme si nesadli. Ale mala som este jedno tehu predtym ( v podstate nehoda), ale nechala by som si to vtedy urcite a tiez to skoncilo hned na zaciatku to tehu. Zjavne mozem mat deti iba s mojim terajsim muzom. Mozno u tych dvoch pred boli nejake protilatky, tazko povedat
@kiwi3 to sa veľmi dobre číta. Rozmýšľam, ze po tých ostatných vyšetreniach, skúsime ďalšie IVF a možno aj v Brne, len si musím zistiť, ako nás to časovo obmedzi v práci, aby som to dokázala skombinovať. Do toho času ešte skúsim aj nejaké alternatívy, cvičenie a upraviť stravu. Je to veľmi náročné všetko pozisťovať a aj praktizovať. A vám druhé IVF vyšlo?
Prvé dieťa máte prirodzene? Prečo ste vlastne boli na Ivf?
Po 35 roku kvalita vajíčok rapídne klesá.. je to už lotéria..
@top_manazerka je to vsetko napisene
hore v mojom prispevku
@top_manazerka dakujem za informaciu, avsak predmetom mojho prispevku nie je otazka, preco sa to deje, ako mozno aj z mojho pripevki vydedukovat, kedze sama tam poukazujem na svok vek, ale otazka, co by som este mohla skuaot, ci nahodou niekomu nieco aj navzdory veku a problemu s tym suvisiacim nezabralo. Tod vsio.
@bozenka67 ahoj možno vitamín D?
Niekde som to čítala.
Ináč, by si sa čudovala, ale aj stimulácia vie urobiť blbosti.
Ja som totálne okay mali sme mechanicky problém. Vajcovody.
Prvá stimulácia zle, 15 vajíčok jedno e na vklad to ltt. Zle vymyslený postup zvyšovanie dávky proste zle.
Druhe ivf inde 24 vajíčok všetky oplodnene aj ohss som prežila, lebo veď zásobu mam super, vklad prebehol všetko nechali sme 5 top e
Nakoniec netrebalo otehotnela som ešte prirodzene.
Ja by som ešte skúsila napasovat stimuláciu.
Akú máš zásobu?
@bozenka67 ja ti poradim zmenit centrum a ist do Brna do Reprofitu kam cestuju oary z celeho sveta. lebo ich embriologia je top.
U nas bol izle spermie. Roky nech sme robili co sme chceli. Na IVF som mala 6vajicok. 4 sa oplodnili a treti den zomreli vsetky az na jedno jedine... A s tym jedinym nam to vysl. Funny twist neplanovane som otehotnela s tym istym manzelom s jeho "nepouzitelnymi" spermiami 3roky neskor ked mal cea 40rokov.... Cize....
Ak to naozaj chcetem tak jedno ivf je nic. poznam jednu kcoku co dala 10cyklov a 10ty to vyslo. a volo to v brne. ten desiaty. tolko moja rada. kazdeho centra si vies dohladat ich statistiky uspesnosti online to je kasne ukazovatel.

@bozenka67 ak už nevieš, čo robiť, možno by som skúsila diskoreu hunatu (wild yam), vyrovnáva hormóny. Nehovorím, že urobí zázrak, ale ktovie, možno ano🙂