icon

Ako ste sa zmierili s neplodnosťou?

6. sep 2021

Ako sa vám podarilo zmieriť sa s neplodnostou? Ja sa cez to neviem preniesť, rozmýšľam stale nad tým ake by ro bolo keby som mala dieťa... ved to je priorita zivota vychovať dieta

Strana
z2
mofa
6. sep 2021

Nezmierila. Dnes uz mam dceru ale chceli sme adopciu keby to nevyslo. To ma velmi upokojilo na dlhu dobu, pocit, ze budem matkou aj ked dieta neporodim. Ja som si to nedokazala predstavit. Boli obdobia, ze som bola ok. Potom ma to zase prepadlo a az som salela z toho, ze nebudem matkou…

matkahelka
6. sep 2021

co znamena, ze si neplodna? nemas svoje vajicka? existuje moznost darcovskych... v dnesnej dobe je medicina v tomto smere na takej sialenej urovni, ze vyraz "neplodna" ani zdaleka neznamena to, co pred rokmi. moja teta bola za neplodnu povazovana pred rokmi len skrz nepriechodnosti vajcovodov.

pseudomonas87
6. sep 2021

Ja ti priamo na otázku neodpoviem, ale držím ti palce, nech nájdeš šťastie v živote.
Nerozmýšľali ste nad adopciou ? Nemusíš odpovedať, ak je to citlivá téma.

11iva11
6. sep 2021

Je mi ľúto, že za prioritu života považuješ mať/vychovať dieťa... Priorita života je hlavne nájsť šťastie v tom, čo nám život ponúka a prinesie.

denkatn
7. sep 2021

@11iva11 lenze niekto to bohuzial citi tak, ze to statstie by nasiel vo vychove deti. aj ja som to citila tak, od malicka som chcela byt ucitelka v skolke (podvedome aby som s tymi detmi mohla travit cas) a potom som skoro nemohla mat ani to jedno vlastne. strasny pocit. myslim, ze ked tuzi po tych detoch, nejako treba tie deti dostat do zivota inym sposobom. teraz na vychode hladaju dobrovolnikov na pestovanie novorodencov. no, treba hladat riesenia, je to tazka vyzva. kto to tak nemal, nepochopi.

matkahelka
7. sep 2021

@11iva11 to pises ako matka dvoch deti. naozaj povzbudive pre autorku taketo teorie z psychologickych knih.

dankanka
7. sep 2021

@11iva11 to povie niekto, komu zivot priniesol dvojicky, niekomu, kto nema tolko stastia :D. A teraz si predstav s cim si sa kedy musela zmierit Ty a ja Ti poviem, ake zle mas priority ;). To je velmi necitliva odpoved..je predsa uplne prirodzene, ze tuzi po dietatku, rodine.

luci_ba
7. sep 2021

@11iva11 lenže pre veľa žien a párov všeobecne je mať dieťa prave tým šťastím. V istom momente sme si aj my s manzelom chvíľu mysleli ze to nepôjde a boli sme fakt ako bez života, takže tento komentár si myslim je od veci. Teda to je môj pohľad. A autorke prajem aby našla cestu ako byť matkou 🙏

dietatko2020
7. sep 2021

ja som po x umelých oplodneniach, x vkladoch, pôrode mŕtveho synčeka v 23 tt a nikdy v živote sa nedokážem zmieriť s tým, že nebudem mama. S tým sa nedá zmieriť, len sa s tým človek musí naučiť žiť. mňa to bude stále bolieť, ťažiť na srdci, ale už som urobila všetko, čo bolo v mojich silách a asi aj v silách lekárov, nejde to. Nič iné mi neostáva len žiť ďalej, sama bez dieťaťa. Nebudem tu písať, ako sa cítim, lebo to pochopí len žena, ktorá si tým prešla/prechádza.

11iva11
Autor odpoveď zmazal
mistymay33
7. sep 2021

@matkahelka ja by som autorke napisala presne to iste a to nemam deti s manzelom sa snažíme uz 10 rokov a nedari sa. Ano, túžim po deťoch a velmi, ale nevidim to ako jediny zmysel zivota a ked sa nepodari, tak moj zivot nema zmysel.

11iva11
7. sep 2021

@dankanka
@luci_ba
@matkahelka
@denkatn
Ja som to myslela tak, že mi je ľúto ľudí, pre ktorých je zmysel života mať deti...keďže všetci vieme, že pre dopracovanie sa ku nim existuje toľko premenných, ktoré sa musia zosúladiť, že niekomu to proste v živote nevyjde.
Ja som mala šťastný život pred deťmi, mám ho aj teraz s dvojičkami, ale samozrejme je to iný typ šťastia a bola by som šťastná aj keby som deti nemala/nemohla mať. Vždy som mala takéto slobodné nastavenie mysle. A možno práve toto nastavenie mi deti prinieslo. Lebo niekedy čo veľmi hrotíme, sa nedarí uskutočniť a to o, čo sa ani extra nesnažíme, príde pomaly "samo".

11iva11
7. sep 2021

@mistymay33 Som rada, že to vidíš týmto spôsobom. Držím však palce, nech deti prídu. Ak majú prísť, prídu 🙂

janetinka27
7. sep 2021

velmi mi pomohlo, ked sme sa rozhodli pre adopciu. najprv sme sa snazili 2,5 roka, nez som zacala mat gyn problemy a zacala som chodit po vysetreniach. zistilo sa viac ochoreni atd. takze po 3 rokoch snazenia sme sa rozhodli pre adopciu a potom sa clovek dostane do urciteho "kolotoca" pripravy na rodicovstvo.
najprv vybavit papiere, nastudovat problematiku, precitat zivotne pribehy rodin s adoptovanymi detmi, zrazu zistis, ze nie si jedina, kto takto uvazuje alebo ze niekto dokonca uz adoptovane dieta ma. a tak su myslienky uplne niekde inde a musim povedat, ze ako sme to od januara zacali riesit, tak myslienok na vlastne tehotenstvo nebolo vela. som uz dost sustredena na adopciu a cakam, kym skoncime pripravu. na urade nam povedali, ze do toho septembra by mala byt hotova, ale zatial este nekoncime. priprava je inak velmi fajn a vela prinasa aj do nasho manzelstva.
my nemame vela kriterii na babatko, takze verim, ze coskoro uz k nam pride 🙂

7lenka11
7. sep 2021

Ono závisí aj od toho, čo reálne znamená neplodnosť. Každý pár, ktorému sa počas jedného roka nechráneného sexu nepodarí počať, je automaticky označovaný za neplodný pár. Napokon sa však u mnohých stane to, že vyšetreniami prídu na príčinu, ktorú vyriešia/vyliečia/nejakým spôsobom prekonajú a do pár mesiacov, možno rokov, sú rodičia. Pre mnohé páry je náročné dopracovať sa k prvému bábätku, lebo telo tento proces z nejakého dôvodu brzdí, potom to už ide. Druhá vec je trvalá neplodnosť, teda diagnóza na základe výsledkov/predispozícií, ktorá automatiky vylučuje tehotenstvo. V prípade prvého prípadu je to stav riešiteľný. Ak ide o úplnú neplodnosť, verím, že je to náročné a neodvážila by som sa nikdy nikoho v takejto situácii poučovať.. Ak sa na to cítite, skúste adopciu, neviem ako je to s náhradnými matkami (nepoznám tento proces, ani či je to u nás možné). Na druhej strane poznám ženy, ktorým lekár povedal, že nikdy nebudú mať deti a predsa po rokoch otehotneli.. Držím silno palce 🍀

dankanka
7. sep 2021

@11iva11 rozumiem uz ako to myslis. Otazne je, ako by si to citila po rokoch snazenia sa. Tiez mambdve deti, ktore sa podarili na prvy sup po tridsiatke az, dovtedy som to moc neriesila. Ale beriem to ako pozehnanie, nie nastavenie mysle. Bolo mi dopriate, ani neviem ci som si zaslizla ale dakujem. Ak by sa nedarilo, trpela by som ako kon.

matkahelka
7. sep 2021

@11iva11 pises ako zena, ktora deti ma. ak by si mala takeho slobodneho ducha po rokoch marneho snazenia sa o dieta, tak by som tvoju odpoved brala ako relevantnu, v tvojom pripade je to len psychologicka poucka pre nestastnych. mne tiez dieta nechybalo, kym som ho nemala, tiez som mala krasny a stastny zivot. ale ani nahodou by som si netrufla napisat ako matka to, co ako matka pises ty inej nematke.pretoze nemas ani tusenia, ci v pripade, ze by si deti mat nemohla, nevidela prave ten zmysel zivota v detoch a ci by prave tie deti nerobili tvoj zivot stastnym. kedze si sa o deti nesnazila, tak to beries ako samozrejmost, keby si sa roky o babo snazila, garantujem ti, ze by si nepisala to, co pises.

kikaaa444
7. sep 2021

@11iva11 by ma zaujimalo či by si takýto názor mala aj vtedy , keby tebe by tie deti dopriate neboli . Možno aj pre teba sú priorita života ale neuvedomuješ si to lebo ich máš , takze tento problem neriešiš …

luccija
7. sep 2021

@11iva11 to je strašná hlúposť.Kazdy má iné priority a myslím, že denne vidieť deti, šťastné rodiny, filmy o deťoch a vrátit sa domov a nemať s kým postebotat musí byť pre takú ženu ťažké.Ak by to bolo tak, že je to definitívne, že som neplodna buď by som adoptovala, alebo stala sa profi rodičom, ale na to treba povahu mať dieťa doma a o pár mesiacov, rokov ho odovzdať s mohla by si sa príliš fixovať..
Bez dieťaťa by som nemohla žiť, takže adopcia... nie si tomu naklonená?

poopsie
7. sep 2021

Ja nemôžem mať druhé, dieťa... Jasné, že by som mohla ak by som sa rozhodla investovať len tak vyše 2000€ a viac eur, napichať do seba nebezpečné množstvo hormónov... Vidím v tom veľké morálne zábrany, neženie ma zúfalosť... Mám síce jedno dieťa, ale je to boj každý deň, 5 a pol roka sa snažiť dosiahnuť niečo od trvdohlavca, čo i len zjesť polievku... Minule sa skoro dogrcala, keď sme chceli aby ochutnala hrachovu... Chcem ti napísať, skús zaradiť deti do života ako pedagóg... Už to tu padlo, alebo ako vychovávateľ v centre pre rodiny-profesionalny rodič, či pestúnstvo.... Sú to úplne iné vzťahy.... Ale dálokažu byť krásne aj s cudzími deťmi... V každej skupinke deti sa nájde to výnimočné, čo aj výnimočne prirastie k ❤️

11iva11
7. sep 2021

@luccija
@kikaaa444
@matkahelka
OK..tak to upresním...žiadne dlhoročné snaženie o deti sa v mojom prípade nekonalo..Práveže my dvaja s manželom sme sa dlho nevedeli rozhodnúť, či vôbec chceme deti, odkladali sme to...a keď začal "tlačiť" vek a bolo treba už vykonať nejaké rozhodnutie, tak sme tomu nechali voľný priebeh. Že nech rozhodne za nás tam "zhora", keď už my dvaja sa nevieme rozhodnúť. Bude - nebude.
V hlave som mala nastavené, že budem šťastná aj ak deti prídu ale tiež ak neprídu. A stále si myslím (aj keď som matkou zdravých krásnych dvojičiek), že deti mi život len spestrili a hlavne teda riadne zmenili, ale rozhodne mu nedali (jediný) zmysel. Môj život mal zmysel pred nimi a bude mať, aj keď vyletia z hniezda.
To je to slobodné nastavenie mojej mysle...čo mi je ale jasné že väčšina žien tu nemá a preto sa trápia.

7lenka11
7. sep 2021

@poopsie nám sa prirodzene nedarí už viac ako dva roky a čaká nás o pár týždňov umelé oplodnenie, je za tým kombinácia faktorov na oboch stranách.. no moja túžba po materstve je silnejšia ako čokoľvek iné, a preto som ochotná podstúpiť aj náročnú hormonálnu liečbu a investovať do toho našetrené peniaze.. budem bojovať za to byť matkou, pokiaľ budem vládať... na druhej strane chápem ženy, ktoré toto nechcú podstúpiť.. a takisto chápem ženy, ktoré každý večer zaspávajú s pocitom, že nevedia, či im raz bude dopriate... naopak obdivujem ženy, ktoré otehotneli tak, že ani nevedeli ako..

poopsie
7. sep 2021

@7lenka11 ja ťa chápem tiež, že to podstúpiš ani ťa neodsudzujem... Mne brali vajickovody, ďalší dren a operáciu v prípade toho syndrómu prestimulovanych vaječníkov by som nedala... Tak to cítim, nechcem riskovať... Zase si všetko s prepáčením odsrať... Injekcie, tabletky... A kto by bez námahy vyšiel za víťaza? Všetci okolo mňa... Len ja by som bola obdarovana bolesťou 🥴ale vravím druhé mi netreba... Do prveho by som šla za každú cenu....

poopsie
7. sep 2021

@7lenka11 a ja ich neobdivujem, tie čo otehotnia z pohľadu na trenky.....len si poviem že všetko je tak ako má byť... V mojom živote a tie ostatné do nich ma nič..

luccija
7. sep 2021

@11iva11 ver tomu, že keď by Ti lekár povedal, že si neplodna ináč by si reagovala.mne to hrozilo 2r sme sa nechranili tiež čo má byť bude nič nesilili po lekároch nechodili a, keď padlo toto slovo tak to so mnou zamávalo poriadne

mon29
7. sep 2021

@luccija myslim si,ze by netrpela.. ja mam kamaratku ktora nemoze mat dieta, a napriek umelemu co by im pomohlo sa rozhodli prijat stav z hora ktory im je dany a zivotu dali iny zmysel a neni niak traumatizovana, prave naopak stastna a vyrovnana zena aj bez deti...a to je to slobodne myslenie co @11iva11 pise.. ja tiez to mam, a uplne chapem o com pise a suhlasim s nou.

11iva11
7. sep 2021

@luccija
@mon29 Presne tak, moja neplodnosť by bola iba vyriešením dilemy mať či nemať deti....prijala by som to ako fakt a ďalej mala bezdetný šťastný život.
A poviem na rovinu --- keď dvojičky majú svoj deň, tak v duchu by som radšej bola prijala tú neplodnosť 🙂) to aby sme ostali aj trocha v realite teda.
Ináč my máme paradox hneď v rodine: švagriná v mojom veku okolo 36 rokov chcela strašne otehotnieť, nedalo sa, vraj nejaké problémy na jej strane. A pritom žena ako autorka príspevku = deti sú pre ňu zmysel života.
Ja vietor vo vlasoch a s manželom do dvoch mesiacov dvojičky "ani neviem ako".
Svet nie je spravodlivý ☹(

poopsie
7. sep 2021

@11iva11 tak s tým súhlasím, že nieje spravodlivý,
.Verím, že pre niečo sa všetko deje... A tiež môžem povedať keby má mať dieťa č2.rovnakú povahu ako dcéra, šľak by ma trafil... Tak možno je to aj šťastie... Ona je aj za 4 niekedy čo sa týka priečnosti... Fakt z nej nevladzeme... A keď už môj muž na ňu kričí, tak to je konečná.... On je strašný flegmoš... Nikto a nič ho nevie vytočiť ako ona...

maja_5
19. sep 2021

My sme si povedali, ze ak deti nebudu, o ktore sa snazime uz roky, budeme robit to, co nas robi stastnymi a to je uzivat si zivot- wellnessy, dovolenky pri mori, takto si to kompenzujeme a nie je to zle🙂 samozrejme tuzba po dietati nezanikde nikdy, zijeme v malom rodinnom meste a citim sa zle, ked vidim tolko rodin, preto uvazujeme pre este lepsi zivot sk to ma byt bez deti, odstahovat sa do vacsieho mesta a sustredit sa iba na pracu a nas dvoch.

7lenka11
19. sep 2021

@maja_5 suhlasim s tymto zmyslanim.. netreba cely zivot a kazdy jeden den prezit len trapenim sa nad tym, preco to nejde.. ja som sa kedysi depkovala kazdy den, od lekara som odchadzala s krokodilimi slzami, preplakala som celu cestu domov, lebo to opat nevyslo... ked som si uvedomila, ze ma to psychicky nici a nic ine neriesim, len dieta dieta a zase dieta, kartu som obratila a snazim sa nastavit rovnako ako ty... hladat nove zazitky, mat kazdy den pestry program, cestovat, spoznavat novych ludi, travit cas s kolegami, uzivat si najblizsiu rodinu, dovolenky, aktivne vikendy atd

Strana
z2