Asistovaná reprodukcia po genetickom náleze: Ako sa rozhodnúť?
Ahojte, nebudem tu rozpisovať román zbytočne..Chcela by som sa poradiť, pripadne nájsť maminku ktorá mala podobnú skúsenosť ako ja..Mám s mm zdravé dieťa, žiaľ druhého sme sa v 20tt museli vzdať pre patologické nálezy..Nasledovalo neskutočne veľa vyšetrení, nakoniec na gentike našli chybu ktorá mohla chorobu zapríčiniť..Odporúčali nám pri prirodzenom otehotneni testy (nifty plus odber amnio.) samozrejme s tým plne súhlasím.. teraz však došiel telefonát, vraj máme zvážiť asistovanú repr. Ja som tak zmätená, že neviem ako ďalej.. tešili sme sa po prvých výsledkoch, že môžeme ísť do druhého mimi a teraz toto 🥺 Nechcem riskovať samozrejme a prežívať celú tú bolesť znova, avšak tiež nie som stotožnena s tým, že máme vysoliť toľko peňazí za niečo, čo v podstate nepotrebujeme..s počatím problém nemáme, a nikto mi tiež nezaručí, že pri umelom oplodnení budú embrya ktoré prežijú vyšetrenie zdravé ..Ako by ste sa rozhodli vy?
@martinaju
@monsterablue žienky nehadajte sa 😉 s časti som informovaná ohľadne uskladnenie embrya samozrejme, ale kvôli veku ďalšie mimi už asi v plane nemáme, takže v podstate ešte riešime aj tieto otázky..
@gabrielamodrykonik áno viem ze mi vložia zdravé, len je otázka ci pri oplodneni nebudú niesť všetky napríklad vadu a tým pádom zdravé neostane..toto som spomínala 😉 a samozrejme, že ak by som prekonala v tehu chorobu ktorá by zapríčinila nejaké poškodenie, stavala by som sa k tomu určite inak..
@ahhola my žiaľ v tomto prípade nemáme žiadny pomer..nesieme chromozom ktorý má zle zloženie a tým pádom je riziko, že toto poškodenie vo veľkej miere spôsobuje oveľa väčšie poškodenia pri samotnom delení buniek u bábätka.. co bol prípad nádej malej..vyššie som spomínala poškodenie ktoré mala malá..na druhej strane, synček je zdravý 🙏
@monicatko20 mohla by som ti poslat sukr.spravu? Riesime momenalne nieco podobne na genetike prave, hoci este nie sme vo faze ze to mame cele jasne potvrdene ako ty pises. No rada by som sa ta opytala par skutocnosti, ak ti to nebude vadit
@linda5678 samozrejme kľudne mi napíš 😊
@monicatko20 prepac, asi som nechapava, ale tomuto teda fakt nerozumiem ako to myslis "áno viem ze mi vložia zdravé, len je otázka ci pri oplodneni nebudú niesť všetky napríklad vadu a tým pádom zdravé neostane.." ak by mali vsetky niest pri oplodneni vadu, tak potom aj ten tvoj risk skusit to prirodzene nie je risk, ale istota, ze nebude zdrave. Je menej pravdepodobne, ze pri umelom by ani jedno nebolo zdrave a ak by to tak malo byt, tak aspon budes vediet, ze riziko mas obrovske a neoplatilo by sa ti pokusat ani prirodzene. Pretoze pri umelom je vacsie mnozstvo, z ktoreho vyberas a pri prirodzenom je iba jedno. Samozrejme je potom velmi tazke sa rozhodovat, co so zvyskom zdravych embryi, ked budes moct vynosit iba jedno a rovnako tazke je aj otehotniet s vedomim, ze moze byt chore, lebo je tam vysoke riziko, o ktorom dopredu viete, nosit v sebe taketo dieta, a potom ak by sa to nedajboh potvrdilo, ze nie je zdrave, si ho dat zobrat. Ja by som bola vdacna za to zdrave dieta co mam a uz by som dalej osud nepokusala.

@monsterablue urcite je o vsetkom informovana a vie co by sa dialo keby do toho ide