Chcem vyskúšať umelé oplodnenie, ale muž to odmieta
Ahojte, asi si potrebujem vyliať srdce, dnes je jeden z tých dní keď na mňa dolieha, že sa nám nedarí otehotnieť. Snažíme sa o to už vyše 2 rokov, ale nič. Na jar sme boli na SPG, muž má všetky hodnoty v poriadku až na tvar spermií, tam má tuším len 2 % dobré. Ja som bola na krvných testoch aj u gyndy a všetko v poriadku vyzerá byť. Zatiaľ som nebola v žiadnom CARe na širších vyšetreniach, lebo sa priznám, že sa bojím. Som taký ten hlúpo citlivý bolestivý typ človeka, ktorý ma zo všetkého stres, aj z obyčajnej gyn. prehliadky a naozaj sa bojím, že si urobím hanbu :/ Chcela som vyskúšať teraz cez leto umelé oplodnenie, teraz nie sú žiadne obmedzenia, v pohode by sa to dalo zrealizovať, ale MM nechce ani za svet. On chce všetko prirodzene. Netrápi ho, že už túžim po dieťati, o chvíľu budem mať 31 a pre mňa osobne to je na prvé dieťa strašne neskoro. Stále hovorí, že v dnešnej dobe ženy rodia prvé deti aj v 35ke alebo neskôr.Je to pravda, ale ja sa s týmto nestotožňujem. Už by som to rada vyskúšala inou cestou, ale neviem ho presvedčiť a som z neho zúfala. Neberie v tomto na mňa ohľad. On tiež chce dieťa, ale bez akejkoľvek námahy navyše. Jediné čo je ochotný urobiť, je jesť tabletky, ktoré mu servírujem. Má sedavú robotu, celé dni iba sedí za počítačom, aj vtedy keď nemusí. Spávať chodí o tretej ráno a potom spí doobeda, takže životný štýl je nanič a tiež k tomu vôbec neprispieva. Rozprávam sa s ním o tom, argumentujem, presviedčam, ale pre neho to je nátlak. Ledva som ho dotiahla na spermiogram a aj to povedal, že tam už nikdy nepôjde, lebo to bolo pre neho nepríjemné...Inak je to skvelý muž, máme sa veľmi radi, ale toto je kameň úrazu :/ Aj do postele je problém ho dostať v tie správne dni, lebo zrovna vtedy sa vždy niečo stane- je mu zle, unavený je, veľa roboty, nemá chuť na sex alebo keď nie je problém na jeho strane, tak je u mňa- mne je zle a pod. Ešte ani toto nám nevychádza a vždy sa ako naschál deje niečo práve počas plodných dní. Už som z toho unavená, už ani nedúfam, že sa to niekedy podarí :(
Odpustite mi toľkú melanchóliu, ale potrebovala som si vyliať srdce. Nepotrebujem ani tak radu ako skôr to, že nie som jediná, ktorá to ma doma rovnaké.
Niektorí ludia jednoducho v tomto smere k sebe nepasujú. Aj kamarátka mala manžela (obaja boli zdraví) a deti spolu mať nemohli.
Vy ste sa dokonca niekoľkokrát rozišli a zase zišli. Nuž, ono možno naozaj nemáte spolu byť. 🤐
@feketka s manzelom riesim podobny problem, aj ked on na ivf pristupil. Len som ho polroka nevedela dostat na spermiogram a 2 roky k urologovi. Kazdeho lekara a vysetrenie ofrlal s tym ze 'on nikam nejde'. Ale potom isiel. Nakoniec zistili unho problem, ktory sa mu ale velmi nechelo riesit. Tiez sedava robota, pivko, nadvaha a nulovy pohyb. Morfologia nahovho, dna frag. vysoka. Ja som si isla oci vyrevat 2 roky a on si zatial veselo sedi pri kompe s pivkom v ruke. Nastastie, proti ivf nieje ale ani to nam nakoniec nevyslo. Neviem ho dotlacit do zmeny ale aspon vitaminy uz bere, uvidime co dalej. Ale co tu citam tie komentare tak nam dost. Poprve, neviem ktory clovek riesit pred svadbou vsetky aspekty asistovanej reprodukcie. To sme si mali spisat zozam, ktore metody ano a ktore nie?? Akoze inseminacia, stimulacia, genetika embrii, mrazenie, darovany matros zjednej druhej strany..? To koho ma to akoze napadnut, ved bezny clovek ani nevie ze tieto veci vobec existuju. K tomu ako samice v prirode nemozu otehotnej lebo 'priroda vie' sa radsej ani nevyjadrim lebo ma tu rovno bloknu. Dufam, ze sa manzel rozhybe, na chlapov treba niekedy velku trpezlivost a cas, ktory bohuzial my az tak nemame.
@feketka este by mazaujimalo naco chodia luda trolovat do fora Asistovana reprodukcia !!! o tom ako je umele oplodnenie proti prirode. Hlavne ked cela ich existencia je proti prirode, lebo kazdy clovek co tu dnes zije ma od prirody tak daleko ako plastovy sacok z teska. Najlepsie je, ked si sami spravia decka lebo tie ich asi skodia menej ako susedove z ivf.
@maggie86 toľko zlosti co mas v sebe, prečo je pre teba tak ťažké tolerovať iny názor, ze sa tu obuvas do mna a ostatných žien ktoré to vnímajú rovnako !? Ja som nikde neprišla trolovat, autorke som dala pohľad ze možno jej muž ma proste iny nazor na umelé oplodnenie ako ona. Keby sa mu to niekto neopýtal preco som ja proti ani by som to nerozoberala. To ze pre mňa to nie je možnosť, neznamená ze pre iného nemôže. A nie nemyslím si ani ze moje dieťa je nieco vaic než to ktoré vzniklo z umelého oplodnenia, ani neodsudzujem ženy ktoré umele oplodnenie podstúpili, ani nic podobné.... To ze ty svoj život prirovnavas k sáčku z Tesca..well to je uz tvoje nastavenie mysle 🤷🏼♀️
@zuvelyn ano taketo nazory ma rozculuju predstav si. To ako by si isla pisat do skupiny kardiologikov o tom ako podla teba transplantacia nieje spravna. Niektori ludia jednoducho potrebuju lelarsku pomoc k zivotu a to ze niekto chce dieta a nemoze ho mat, je velmi tazke samo o sebe a taketo nazory tu mozu niekomu ublizovat a preto ich tu netolerujem. Proste treba sa zamyslet nad tym akemu publiku pises predtym nez nieco napises. Ohanat sa v dnesnej dobre prirodou a prirodzenostou je uplne scestne
@maggie86 nie nie je to vobec scestne, pravze v dnesnej dobe je to viac nez ziaduce. to len na margo tvojej poslednej poznamky. Este raz, respektuj ze pre niekoho toto nie cesta a ma iny nazor a je to uplne normlane a je to uplne v poriadku. Tak ako je v poriadku, to co si myslis ty a akou cestou sa chces vybrat ty. Napisala som to tu len preto, lebo som dostala priamy dotaz, inak by som to vobec nerozoberala, nie je mojim cielom nikoho presviedcat o svojom nazore, ani nikomu ublizovat.
@maggie86 Lebo sa tu jedna o muza ktory to podstupit nechce? Aby sme autorke dali aj iny pohlad nez len ten jej, ze ona s tym problem nema tak s cim ma akoze problem jej muz?
Niekedy cloveku pomoze aj iny pohlad nez len od zeny ktora za usi donutila svojho muza vsetko podstupit aj ked nechcel.
A ani jedna z nas tu netvrdi, ze deti z IVF su menejcenne alebo, ze by sa to malo zakazat tak maj pokoj na dusi.
@zuvelyn nenapisala nic cim by ponizila ine zeny/deti alebo nieco podobne.Nechapem preco sa rozculujes.
@maggie86 A aby ta uz totalne roztrhlo 😂tak my to uz mame vyriesene davno, ze ziadne Ivf ani nic okolo toho nepodstupime a to sme neboli este ani zasnubeni a uz sme vedeli, ze Ivf nie je pre nas v pripade neplodnosti.Mna ako zenu velmi zaujimalo aky ma postoj k rodicovstvu muz, ake su jeho tuzby, nazor na IVF.
Je strasne naivne si mysliet v dnesnej dobe, ze to vyjde hned, ked 20+ rocne zeny sa snazia cez 2 roky v mojom okoli.Alebo vyslo az 2 tehotenstvo.
Ja som tehotenstvo ani neplanovala, stala sa nehoda a bola 100% sanca, nic sa vsak nestalo.
Temu ,,ako splodime dieta a ci vobec,, podla mna treba mat vyriesenu skor.Mne sa teda rozvadzat kvoli tomu nechce.
@littlebubble pozri, je vela ludi ktori by tieto procedury kludne zakazali, vid Zaborska a spol, pripadne ine krajiny ako Polsko alebo Taliansko, kde je vela procedur, ktore sa tam podstupit nedaju, koli ludom ako ona a zeny musia cestovst do zahranicia. Preto si myslim, ze taketo nazory naozaj mozu byt nebezpecne. Posuva to ludi vzad. To, ze niekto nechce podstupit ivf, s tym som samozrejme ok, je to osobna vec kazdeho paru. Nenutim cudzie zeny ani ich nenahovaram. Tiez trochu lutujem, ze som isla tak skoro, mohli sme ist inou cestou, evidentne toto nebolo prenas riesenie. Ale styl akym sa to tu pise ma dviha zo stolicky, pardon. Akoze ked ma niekto problem s plodnostou, je to tak preto, ze priroda to tak chcela a ma to tak byt? Mne to pride ako dost velka urazka vsetkych zien, ktorych sa to tyka. A to ze manzel nechce podstupit vysetrenia, sa tyka oboch, lebo to ma dopad aj na partnera, preto to nieje iba jeho rozhodnutie. A ak je dovod pohodlnost a lenivost, tak to uz je trochu sebectvo. Pre muza to nieje taka obeta a zene to usetri roky trapenia. Samozremje prinutit nasilim nemoze nikto nikoho, potom je ale otazka ci to stoji za ten zniceny vztah a pripadny rozvod.
@littlebubble takisto, vyriesene moze mat hocikto hocico dopredu ale nazory sa menia. To neznamena, ze ked niekto v 25 povie, ze dieta chce iba prirodzene tak nezmeni po 30tke nazor. Ak s tym manzel nesuhlasi, nikto ho nenuti so zbranou pri hlave predsa. To su tazke temy a nikto tu nieje v 'prave' alebo 'neprave', proste bud sa manzelia dohodnu alebo sa rozidu. Ale nikto nemoze chciet po zene, aby sa vzdala svojho vlastneho dietata, len preto, ze sa niekto nechce spravit do kelimka, lebo mu je to trapne. A preto ze sa tak pred svadbou nedohodli. Aj tak je to zena co vacsinu veci podstupuje, po muzoch nikto nic strasne a zdraviu nebezpecne nechce. Problem je, ze chlapi si vacsinou neuvedomuju ako velmi je to pre tu zenu dolezite. Myslim, ze keby chlap vedel ako sa ta zena naozaj citi tak by si aj nohu nechal odrezat aby pomohlol (obrazne povedane). Ak mu na nej teda zalezi.
@maggie86 Pani Zaborska je veriaca zena, ktora nerozumie, ze svoj zivot moze zit ako chce, ale nema pravo sa starat o cudzie maternice.Ci uz ide o interupcie alebo IVF.
Je sebecke tlacit na muza ci zenu.Ja by som sa dotlacit nenechala a dieta by som nepovazovala za svoje.Vobec by som sa netesila.Ja potrebujem mat pri sebe svojho muza a citit spojenie, spolocnu pracu.Pre mna je iVF neludske, bez emocii.Tym, ze nerozumiem zenam ktore placu kvoli neexistujucemu dietatu, nemam pravo niekomu hovorit nech nepodstupi IVF.Ja neviem co taka zena citi, ale nestotoznujem sa s tym aby do toho tlacili zeny, muzov.Nepodstupit IVF nie je sebecke.Ten clovek sa moze citit velmi ponizujuco a vztah s dietatom nemusi nastat ziaden kedze to urobil vlastne lekar.
Sebecke by bolo keby sa ti muzi ani o nic nepokusali, ale ziadat niekoho o to, aby sa citil zle, neschopne a tvarit sa, ze muza sa to vlastne netyka alebo cakat od muza, ze sa zruti a bude chciet podstupit IVF? A akoze preco.Nie kazdy dieta vnima ako nieco bez coho sa zivot skoncil.Niekto to ma tak, ze sa tomu nebrani a to je to ,,chcenie,,.A nie, ze cely zivot clovek bude v mukach lebo nema deti.Co ludia robili ked neexistovalo IVF?
Muzi su v tomto viac rozumni a na nic netlacia.
Moj by IVF podstupil silene a len kvoli mne.Inak s tym vobec nesuhlasi.Ja by som sa citila strasne, niekoho donutit do niecoho co nechce.
Taktiez je sebecke niekomu branit mat deti.
Jednoduchsi je rozchod/rozvod nez niekoho do niecoho nutit.Ja ako zena nechapem preco toto zeny robia.Ked su take hrdinky tak nech tie deti same zivia potom.Ajtak sa tu stale najde nejaka ktora place, ze donutila muza a on sa nezaujima.
Naco niekoho nutit, niekomu klamat, ze deti clovek chce a natahovat to.Nech taki ludia idu od seba a najdu si seberovneho.
Nazor sa zmenit moze, ale ten druhy nie je povinny suhlasit aj keby neviem ako sa ta zena trapila.Muz ma pravo sa k tomu vyjadrit, zaujat svoj postoj.V tomto kompromis podla mna neexistuje ak sa jedna o IVF, o dieťa.
Tu nejde o IVF o pohodlnost.Tu ide o to, ze nie kazdy sa s tym vie stotoznit.Niekomu nemusi byt prijemne robit si to do skumavky a citit sa nepotrebny.Hlavne, ze zena bude mat dieta. A co ma z toho ten chlap ked to tak nechcel? Nebranil sa len je proti umelemu zasahu.
Nie su podstatne len pocity zien, ale aj muzov.
@maggie86 Ja osobne to necham na prirodu.Nepride mi prirodzene mat dieta ktore mi nebolo sudene.Tu nejde o zivot, ze niekto umiera, ze bez toho clovek neprezije.
Ale absolutne nie som proti aby si zena sla za svojim snom, tuzbou len nie takym sposobom, ze ...ked ma lubis, lebo ty ma nelubis...Ako male deti.
Ma to byt spolocne rozhodnutie a ked to niekto nie je ochotny akceptovat tak nech si najde ineho partnera.Takto si ludia len ublizuju a ajtak bude stastny len jeden.
Nikto nenuti zenu byt bez deti.Skor zeny nutia muzov do deti az je to niekedy chore coho su schopne.Niekedy mam pocit, ze potrebuju len spermie a cely vztah im je vlastne ukradnuty Im staci to dieta.
@littlebubble pre vacsinu zien sa ale zruti svet, ked zistia ze nemozu mat deti. Ano, da sa zit aj bez nich, tak ako sa da zit bez noh. Len ta kvalita zivota je potom ovela nizsia. Niektori ludia, ako aj ty, to tak beru, ze tie zeny smutia za niecim co nikdy neexistovalo co sa neda. Ale tuzba po dietati je jedna z najsilnejsich vobec. To nieje len hlupy rozmar, ktory si vymyslela. Pochybujem, ze by niekto napisal zene, ktora pride o svoje dieta, ze jej z toho prepina a nech sa tak nelutuje. Ved zit moze dalej aj bez neho, tak co riesi? Ten smutok a strata je proste velmi realna aj pre zeny co tie deti este nemali. Neplodnost je vazna diagnoza, ktora ti ovplyvni tvoj zivot dost zasadnym sposobom, napriek k tomu su niektori k tym zenam schopni pristupovat akoby boli sialene psychopatky. Ved sa jedna o ich deti predsa, aj ked este nenarodene, tak co cakaju? Ze si povedia ok, tak nevadi ze sovje dieta nikdy neuvidim a nebudem sa tesit kazdy den z toho ako vyrasta? Lebo panovi manzelovi sa bridilo vyhonit do kelimka? Tak nech sa zbali a odide, moze sa hrat trebars na kompe zvysnych 50 rokov zivota. Len natahovat zeny a oberat ich o cas, ktory vacsinou nemaju, s tym ze raz chcem a potom zas ne, lebo uz treba preto aj nieco robit to je ciste sebectvo.
Btw je na to aj par vyskumov, ze zeny co nemozu mat deti maju podobne prezivanie svojej diagnozy ako pacienti s rakovinou. Zrejme ti to pride smiesne, ale to len tak na zamyslenie, ak by si chcela predstavu ake to moze byt pre niekoho bolestive a preco to tie zeny tak riesia. Cele toto forum sa tu nesie casto vo velmi divnom duchu, nato ze sem chodia zufale zeny hladat akotaku podporu, ktora sa im v okoli nedostava
@maggie86 Určite mi to nie je smiešne len preto, že ja to necítim a nikdy ani nebudem.Niektoré ženy sú ako stvorené na materstvo takže ja chápem, že je to niečo dosiahnuteľné a tá žena sa môže cítiť tak isto ako ja keď som túžila mať normálny vzťah a niekoho milovať.
Nehovorím, že mňa by neplodnosť neranila, ale bez ľudí ktorí by sa neustále pýtali na deti by som to v pohode akceptovala a kvalita života by bola normálna.Pre ostatné asi nie.
Neporovnávala by som túžbu po dieťati s potratom, so stratou bábätka po pôrode.Podľa mňa je iné po dieťati túžiť a iné o neho prísť.
Tak to, že muž nasľubuje žene všetko a nakoniec pre to nič neurobí, sebecké je.Tak ako píšeš, nech sa zbalí a letí tam kam chce.Ženy naozaj nemajú toľko času.Ja by som však nechcela mať dieťa s niekým kto mi za to nestojí a je mu vlastne všetko jedno.
Ja v podstate rozumiem o čom píšeš.Žena chce dieťa, je tu možnosť ho mať a muž nemá ani poriadny argument na to aby obhájil svoj postoj.Ja trošku pochybujem, že to mužov až tak trápi, ale môže sa stať, že IVF je pre nich ponižujúce.Nie kvôli kelímku, ale kvôli egu, že sú neschopní, alebo ja neviem.Aspoň ja by som sa tak cítila a IVF by ma šťastnou neurobilo.Ja by som nedokázala prijať, že mám byť matkou s nejakou pomocou keď to tak byť možno nemá. (Ja v to verím, že nemusí byť všetko podľa plánu a dieťa môže prísť prirodzene).
Hlavne si toto musia dať dokopy páry ktorých sa to týka.Ja žiadnej nebudem radiť aby nebrala HAK aby prepichla gumu, aby muža dotlačila do niečoho lebo nakoniec ostane sama.Ja by som len oznámila ak by sa ma to týkalo, že život bez dieťaťa si predstaviť neviem a pokiaľ to muž nechce tak bohužiaľ každý musíme ísť inou cestou, kým je ešte čas.
Pre mňa je podstatný hlavne muž až potom dieťa takže pre mňa je neprípustné aby sme sa rozišli kvôli neplodnosti.My túto tému máme prebratú zo všetkých strán a názor máme rovnaký takže ani jeden z nás by nechcel partnera ktorý by mal takú silnú túžbu a byť bez dieťaťa by bolo nemožné.
Ani IVF nemusí výjsť takže na to by som sa nespoliehala a niekedy som naozaj rada, že deti som schopná len prijať, ale nie sa kvôli tomu nejak trápiť.Keby to nevyšlo ani tak ani hentak tak čo sa tí ľudia zbláznia? Mne je naozaj ľúto, že sa tak niekto trápi, ale podľa mňa je to už niekedy na psychológa.Ak to nevýjde nikdy tak tie ženy nikdy nebudú žiť plnohodnotný život.Neviem si to predstaviť toto trápenie a nikomu ho ani nezávidím.
Nemyslím si, že sú šibnuté.Je to biologická potreba ktorá u mňa nie je vôbec taká silná.Je tam nejaká predstava, že som žena a mám tu možnosť to skúsiť, ale keď to nepôjde tak kvôli tomu nemôžem prestať žiť.Sklamať to sklame, ale príjmem to.
Ja byť na mieste ženy ktorá sa s tým zmieriť nevie tak by som nečakala na nejakého truhlíka.Nebol by to pre mňa človek ktorý by zdielal rovnaké hodnoty.

@flartina vdaka 🙂 zatial budeme skusat prirodzene dalej, ine mi pri nom asi nezostava, ale tak verim,ze sa to uz konecne podari tento rok.