Chorľavé deti z umelého oplodnenia
Ja už nám svoj vek, neviem či sa do 40 dožijem detí a či sa podaria prirodzenou cestou. Mám z toho veľké obavy a úzkosti, keďže v okolí je, mám pocit, oveľa viac chorých detí, než v minulosti. Mám 35+, som zdravá a vitálna, zdravá strava aj trochu športu, akurát mám veľmi stresujúci život. Viete porovnať z vlastných skúseností,pripadne z okolia, či majú vplyv na postihnutie/ chorľavosť/ oneskorený vývin/celkovú “slabosť” dieťaťa faktory: umelé oplodnenie vs prirodzené počatie, vek, celková vitalita matky? Lebo je veľa žien, ktoré boli chorľavé od mlada a ledva vyhnosili dieťa. Je možné, že sa celkom fit rodičom narodí choré dieťa alebo sú to zdedené gény po rodičoch s chabým zdravím? Očkovať by som dieťa nedala, ale to je na inú tému, tak prosím toto neriešiť.
@anonym_autor v prvom rade vylieč seba

@anonym_0da72d Pozor, vekom klesá aj kvalita spermií. Mnoho mužov o tom počuť nechce. Je to 50:50.
@enmery ano to je pravda,ale pri chlapoch viete spermiogramom zistit ako je na tom,ciastocne pomozu aj rozne selekcie spermii,kdezto u zeny kvalitu vajicok nezistite. Vela zien si mysli,ze ked ma zdravy zivotny styl,sportuje,zdravo sa stravuje,ze to staci, vo vyssom veku urcite nie