icon

Dajte si len jedno embryo

manulka209
14. okt 2014

Ahojte. Chcem poradiť všetkým žienkam, ktoré majú pred sebou skôr či neskôr embryotransfer. Vloženie 2 a viac embryjok zvyšuje šance, že sa aspoň jedno prijme. Keď sa ale prijmú obe, znižuje sa šanca na bezproblémové tehotenstvo a zvyšuje riziko predčasného pôrodu. Bohužiaľ u nás sa o tom veľmi nehovorí a aj ja som "múdra" až po vlastnej skúsenosti. Mám za sebou 2 IVF a ako každá snažilka, chcela som, aby sa to podarilo. Podarilo sa na druhý krát a tešili sme sa na dvojičky. Po úplne bezproblémovom tehotenstve sa ale dvojičky v 26.týždni náhle vypýtali na svet. Krásne a naše, ale verte mi, radšej nechcete vidieť svoje bábätká také maličké v inkubátore, so všetkými tými prístrojmi a hadičkami. Dôvod predčasného pôrodu sa väčšinou nezistí a ja nie som doktorka. Zahraničné štatistiky ale hovoria o vysokom percente predčasných pôrodov dvojičiek a telo ženy je asi štandardne stavané nosiť len jedno bábätko. Nechcem nikoho strašiť a samozrejme veľa bábätiek príde vďaka AR zdravých a krásnych na svet. My ale môžeme svojim rozhodnutím zvýšiť ich šance. Na zahraničných stránkach je viac info, stačí hľadať na googli. Napr. http://www.fertilityauthority.com/articles/ivf-...

Strana
z3
mirka7582
12. nov 2014

@eeveeliin ja som ani nato nemyslela, že by sa niečo mohlo dokafrat a dala som si vložit dve a mám krásneho zdraveho synčeka 🙂 aj teraz som si dala vložit dve ale sa neujalo ani jedno ☹ aj teraz si dám vložit dve 😀 a ked budú dve budem len rada aj ked jedno bude tak budem rada 😀

stastenka42
13. nov 2014

@maslenka47 mna by zaujimalo kde sa lekar /pediater pyta "akym " sposobom bolo dieta pocate?? ???? Tam u vas? ? A co si pan doktor robi statistiku? Vacsiu hlupost som este nepocula. ..okrem toho skor nez sa zapojis do diskusie v danej teme, precitaj si to moja aj viackrat aby si pochopila otazku. ..A neodsudzuj pary ktore podstupuju Ivf, nieje to lahke, urcite to nerobia z roztopase, a vyjadrenia typu :priroda nechce ,co sme zvierata? ? Bud stastna, a hlavne tvoje deti ak nejake mas nech su zdrave. ..milujuca matka, ktora vie, co je to milovat a mat dieta, by taku hrubost na margo neplodnych parov tuziac po detoch nikdy nevyslovila. ...smutne. ..

miska200
14. nov 2014

Ahojte, dovolim si podelit sa s Vami o vlastnu skusenost. Nechcem nikoho strasit, len chcem upozornit na mozne riziko, ktore v extremne nizkom pocte pripadov, moze vyustit do situacie, v ktorej som sa bohuzial pred rokom ocitla ja. A je fakt, ze keby som mala iba jedno dietatko v brusku, dotiahla by som to do znacne vyssieho tyzdna... Co uz...
Pri nasom prvom IVF sme si dali hura systemom vlozit 2 embrya, veriac, ze mame vyssiu sancu otehotniet, veriac, ze to zvladneme a nic sa nam nemoze stat a v neposlednom rade - "ved kazdy ma rad dvojicky, nie?" A v CAR nas neodhovarali.
Aby som to skratila, kvoli vcestnej placente, predcasnemu odtoku plodovej vody od 21tt, naslednej infekcii a masivnemu krvacaniu, kedy mi islo uz o zivot, som akutnym cisarskym rezom porodila nase vytuzene dvojicky uz v 25tt. Nasledky predcasneho narodenia: Jergusko zaplatil svojim zivotom a Hanka je ZTP.
Ak by som mala v brusku len jedno babatko, nebol by na placentu vyvijany taky velky tlak, mala by sancu vytiahnut sa vyssie, alebo by som ju nemala vobec vcestnu.
Baby, ktore mate dilemu ci jedno embryo, ci dve, prosim zvazte aj mozne rizika. Ak mate predlzenu kultivaciu a pekne blastocysty, mozno je zbytocnym ohrozenim fyziologickeho tehotenstva davat si silou-mocou vkladat dve. Dakujem za precitanie

pepca28
15. nov 2014

@miska200 dik za nazor..aj ja som svoj zmenila,a ciastocne aj po precitani tvojho prispevku,mame este dve zmrazene a uz uvazujem ze vkladame len po jednom...

candour
2. dec 2014

Ja si myslim,ze kazda zena ma pravo sa rozhodnut sama..v lete mi dali dve,neuspesne.teraz sme sa s dr.vzajomne zhodli vlozit jedno,ale nemyslim si,ze by to mali nanutit niekomu zakonom,ako sa v posl.dobu chystaju urobit v CR a zda sa,ze casom aj u nas..

manulka209
autor
2. dec 2014

@candour Suhlasim, ze kazda zena / par ma pravo sa rozhodnut. Problem je, ze ked zena velmi chce otehotniet (samozrejme kazda zena ma "iny pribeh snazenia a iny zdravotny stav") je pochopitelne, ze sa sustredi na uspesnost a venuje tomu viac pozornosti ako rizikam. Vtedy "tretia strana / legislativa" moze dat objektivne stanovisko. Nie vsetci doktori a centra totiz poskytuju dostatok informacii o moznych rizikach, kedze vyssia uspesnost otehotnenia zvysuje aj kredit centra. Ja preto po mojich skusenostiach suhlasim so snahou obmedzit pocet vkladanych embryi.

zuzanaech
24. mar 2015

@miska200 Dakujem ti za nazor, neviem, co je zle na tom otvorene povedat, co si kto mysli. Zial, ze mnohe pary su casto az posadnute tuzbou mat vlastne dieta a potom ho mozu vlastne ohrozit. Mne doktor rovno odporucil jedno embryo. Ale zalezi to na kazdom jednom....

candour
24. mar 2015

Takze u mna bol druhy vklad 1 neusp.a urcite sa v tretom pokuse teraz nebudem ani min rozhodovat a dam dve ako prvy krat.podla mojho nazoru nejestvuje ziadna seriozna studia dokazujuca ze vklad 1 je viacuspesny-)

bubinko1506
25. mar 2015

pri prvom pokuse sme dali dve, bohuzial to skoncilo velmi skorym potratom v 6tt. pri druhom chceme skusit dat jedno. precitala som viacero zahranicnych stranok, a nazory, ci dat jedno Embryo alebo dve, su viac-menej vyrovnane, takze tentokrat skusime iba jedno.

mylullaby
9. máj 2015

Zo skusenosti odporucam vklad 1 embryjka. Je to tazke rozhudnutie, nam sa to ale nastastie podarilo. Odporucam Helios v Martine.

Strana
z3