icon

Darované vajíčko verzus vlastné s rizikom - chceme súrodenca

lienkavax
8. mar 2022

Ahojte. Idem vás poprosiť o názory, skúsenosti. Pred 3 rokmi sme konečne mali úspešné IVF, získaných 11 vajok, z toho sa podarilo oplodniť 5. Po genetických testoch zostali iba 2 zdravé embryjká. Z toho mi vtedy 1 vložili a máme doma vymodleného 2roč.synčeka 🙏🏼. 1 zostalo zamrazené. Pred vyše mesiacom sme si išli po vytúženého súrodenca, vklad vyšiel, pozitívne testy, avšak neštastným pádom som po pár dnoch o tú malú lásku prišla...
Nemôžem sa z toho dostať, zmieriť sa tým ako sa to stalo a prečo ?!! Nejdem tu teraz písať svoje pocity lebo by mi 'papier' nestačil...
Zvažujeme ešte jedno ivf, manžel má výsledky spermiogramu ok a ja sa chystám na horm.profil. Len už pred 3 rokmi som mala AMH nízke 0,84, tak sa obávam vzhladom aj na môj vek 40 r. ze aké budú výsledky. A keby aj nejaké vajíčka boli aká by bola ich kvalita a či by nám po genetike vôbec nejaké zdravé embryo zostalo. Je to posledná šanca na posledné ivf aj kvôli veku, aj kvôli financiám....Preto zvažujeme darované vajíčko. Ale mám zniešané pocity keďze by geneticky moje nebolo a manžel by to 'mal s inou' (nenavidim sa za tieto myšlienky). Zo mňa by nemalo nič...Ale na druhej strane..veď by som ho 9 mes nosila pod srdcom, porodila, kŕmila, tíšila jeho plač...
Neviem čo robiť, ako sa rozhodnúť. Veľmi túžim aby mal náš synček súrodenca, aby mal parťáka v živote, aj keď sa my s mužom raz pominieme...
Čo robiť? Ísť do rizika s vlastnými vajíčkami, alebo radšej zvoliť darované, čo je v našom prípade asi menšie riziko... Bojím sa aby som raz svoje rozhodnutie neľutovala...Že možno som mohla skúsiť svoje, možno by to vyšlo. A možno nie, a potom....budem ľutovať, že som nezvolila 'väčšiu istotu', a už to nevrátim a bude koniec...Mam totálny zmätok v hlave...aj v srdci.....
Vaše názory, skúsenosti prosím 🙏🏼.
Ďakujem ❤.

dadka128
8. mar 2022

@lienkavax podľa mňa by ste mohli skúsiť ten posledný krát 😊 a myslím si ze veľká vďaka je zza krásneho zdravého chlapčeka ktorého ste úspešne a vymodlene porodili a vlastného. 😊

lienkavax
autor
8. mar 2022

@dadka128 ďakujem krásne za názor ❤. Len ja mám strašný strach že po tej genetike nám naše nič nezostane a potom to budem veľmi veľmi ťažko znášať...Synčeka nadovšetko milujeme a som za neho nekonečne vďačná a Božim dlžníkom až do smrti....
Len veľmi si prajem, aby sme boli 👨‍👩‍👧‍👦...tak veľmi....

miskamicha
8. mar 2022

@lienkavax je mi luto co sa stalo ☹ klud...ja nemam ani 30 a AMH mam 0,8. nizke AMH neznamena hned nekvalitne vajko. Pdla mna by ste to mohli skusit ..naposledy 🙂 v CAR zmeraju znovu AMH /urcite dat vysetrit/ ak by bolo nulove tak nasledne potom by ste sa rozhodli do coho íst, ale pre stimulaciu je dolezity aj hormon FSH ak bude ten vysoky /odber je na 2.-5.den cyklu/tak jedine darovátka 🙂 drzim palce a nezufaj. Bud nadalej vdacna za dietatko ktore uz mate🥰

lienkavax
autor
8. mar 2022

@miskamicha ďakujem ti krásne ❤. No, ono ide aj o to, že hlavne po genetike tie embryjká nemusia byť ok. Ako som písala, pred 3 rokmi z 5 embrii čo išli na genetiku, zostali iba 2 zdravé...A teraz mám 40 r., takže tá kvalita vajok+počet so stúpajúcim vekom 'slabne'...Je posledná šanca, kedze to finančne vyjde na cca 5000€ (a to som na rodičáku) muž má obavy aj z toho ako to dopadlo vtedy a vraví, že by sme mali skúsiť radšej DV...
Neviem, uvidím čo ten HP a potom sa už budem musieť rozhodnúť...
Ďakujem 🤗🌹

snehulienka82
8. mar 2022

@lienkavax ahoj, ja mám tiež skoro už 40, tiež som mala nízke amh, doktor mi povedal, že ak chceme súrodenca, jedine cez centrum. Skúsili sme doma, že naposledy to skúsime (mali sme veľa strát) a vyšlo to. Na tvojom mieste by som to skúsila s vlastnými vajíčkami. Ak by to nevyšlo, budeš vďačná za to jedno, čo máš. Niekto nemá/ nemôže mať vôbec. Aby ťa tie myšlienky, že to má s inou neprevadzali celý život... Ja by som to tak určite nechcela, z darovaných vajíčok.

lienkavax
autor
8. mar 2022

@snehulienka82 ďakujem ti pekne ❤. Áno, aj ja by som bola úplne najradšej keby to vyšlo z vlastných. Len my máme aj tú genetiku na prd, tak preto sa tak bojím toho, že to nevyjde. Ale zas si vravim "čo keď motyka vystrelí?"...Neviem....
Ja viem, že mam byť vďačná za to čo mám. A Boh mi je svedkom, že mu budem do smrti zaviazaná za to všetko 🙏🏼. Ale....tak veľmi som sa tešila z pozitívneho testu, ako budeme štyria, 3 roky sme na surodenca čakali...bola som šťastná že až. A potom ten pád...Myšlienky na to všetko ma mučia... Ale viem, že to už nezmením...

sirka9
8. mar 2022

ahoj. podla mna skuste s tvojimi este. ved ked aj genetika nevyjde, stale mozete ist do darovanych. ja mam dcerku z darovaneho vajicka, bude mat 3 mesiace teraz a ja mam 40. a odkedy som mala dve ciarky, bolo to moje. vobec sa nezamyslam nad tym, ze je z darovaneho. inak by som dieta nemala. je moja prva. a navyse, existuju overene studie, ze zena odovzdava svoj genericky material pocas tehotenstva do urcitej miery tiez. a navyse, ty budes nosit, bude zive z teba, ty porodis. drzim palce v rozhodovani.

miskamicha
8. mar 2022

@lienkavax drzim vam palce! Neboj..v cAR uz vedia ako vas nasmerovat...uvidite podla hormon.profilu 🙂 vies..ono staci 1 zdrave embryjko😉

slniecko1112
8. mar 2022

@lienkavax ahoj, ako tak čítam tvoje odpovede, mám pocit, že už si rozhodnutá pre darované vajíčko, len potrebuješ asi počuť od okolia, že je to správne rozhodnutie. To je môj pocit 🙂
Ale odpoveď ti nikto nemôže dať, musíš sa riadiť sebou a manželom. No AMH 0,84 aj keď pred 3rokmi, je stále viac než perfektné 👍. Ale ak máte strach kvôli genetike, tak skúste dať urobiť genetické testy embryjkam. Viem, že je to finančne veľmi nákladné. No nikde nie je istota, že keby ste išli do darovaných, tak budú tie geneticky v poriadku (i keď je tam asi vyššia pravdepodobnosť, ale tiež to nie je 100%) a taktiež nikde ti nezaručia, že sa embryo z darovaného vajíčka uchytí 😕
Takže rozhodnúť sa musíte len ty s manželom a veľmi držím palce, nech to výjde, či už z vlastných alebo darovaných ❤️ (a aj keby bolo bábo z darovaných vajíčok, ty mu dáš život, bude rásť v tebe a z teba, ty ho porodíš, ty budeš tá, ktorú bude volať Mama 🙂)

lienkavax
autor
8. mar 2022

@sirka9 ďakujem ti pekne ❤. No, ono vzhľadom na financie už máme iba jeden pokus. A keď nevyjde, ďaľšie už si žiaľ nebudeme môcť dovoliť...Počkám na ten HP a budem sa musieť rozhodnúť...A áno, máš pravdu že určite pre mnohé ženy je DV jediná šanca na dieťatko. A zrovna dnes som čitala článok o tých štúdiach co si spomínala...takže asi na tom niečo bude...
Prajem malinkej veľa zdravíčka a krásnych spoločných chvíľ ❤😊. Užívajte sa navzájom 😉.

lienkavax
autor
8. mar 2022

@miskamicha ďakujem ti pekne ❤. Veď áno, stačí 1 zdravé embryjko...len v našom prípade pôjde o zázrak 🙏🏼🙏🏼🙏🏼. Tak ako tomu bolo aj pri synčekovi 💙🍀🙏🏼.

lienkavax
autor
8. mar 2022

@slniecko1112 ahoj, ďakujem ti krásne za slová od ❤. Práveže nie som rozhodnutá vôbec, či vlastné alebo darované. Mám zmiešané pocity a kedže viem že je to naša posledná šanca, chcem sa rozhodnúť správne. A čo sa týka genetiky, práve z tej mám strach. Lebo aj pri tom poslednom ivf pred 3 rokmi išlo všetkých 5 embryok na genetiku, ale žiaľ iba 2 zostali zdravé. Z jedného máme synčeka a o druhé som po pár dňoch od vkladu a pozitívnych testoch, nešťastným pádom pred mesiacom, prišla.....Áno, súhlasím s tebou, že je to všetko na našom rozhodnutí a že ani z darovaných nie je nič isté 😔. Ach bože...
Asi naozaj počkám čo povie HP a potom sa definitivne rozhodnem...Ale po názoroch v tejto diskusii mi žienky dali nádej na ivf s vlastným vajíčkom ❤🙏🏼🍀🙏🏼❤....
Ďakujem ti ešte raz za krásne slová 🌹.

sticker
miskamicha
8. mar 2022

@lienkavax nam povedali ze spontanne otehotnenie bude zazrak...a stal sa😊nic nie je nemožne... nezabudni este dat vysetrit spermiogram manzelovi 🙂 to je tiez dolezite..aj halosperm

sirka9
8. mar 2022

@lienkavax pises, ze sa chces rozhodnut spravne. ver, ze akokolvek sa rozhodnes, bude to spravne. lebo sa rozhodnes tak, ako to v danej chvili budes citit, ake budes mat v danej chvili moznosti. podstatne je rozhodnutie nelutovat. drzim palce

lienkavax
autor
8. mar 2022

@miskamicha wau, tak to sa vám stal naozaj zázrak, super 😊❤. Veľa zdravíčka prajem 🍀😉. A manžel má spermiogram ok chvalabohu. A teda netuším čo je halosperm 🤔

lienkavax
autor
8. mar 2022

@sirka9 áno, máš pravdu. Veď uvidím ako dopadneme...Ďakujem 🌻

miskamicha
9. mar 2022

@lienkavax to je fragmentacia DNA spermii...ak by som mala posledny pokus o ivf isto by som dala toto vysetrit /teda v preklade ci nie je poskodena geneticka informacia spermii/.

dadka128
9. mar 2022

@lienkavax verím ti, nepoznám tvoju túžbu, lebo som to nezažila, ale určite ak by to malo stáť nervy a trápenie a obrať o to vášho synčeka za to to nestojí 😊😊😊 krásne ste to napísala ❤️.. Ale silno vám držím palce, aby vám to dopadlo ako chcete. ❤️

lienkavax
autor
9. mar 2022

@miskamicha jasné, fragmentácia viem čo je. No, my sme si pred rokmi prešli všetkými vyšetreniami, lebo v r.2017 sme mali prvé ivf neúspešné, 2 vklady sa nepodarili. Tak sme išli do všetkých vyšetrení vrátane genetiky. Muž mal karyotyp úplne v poriadku, ja som mala menšiu odchýlku na chromozóme...Potom manžel dostal infarkt v 36.rokoch, tak sme museli dať pauzu. A potom dalšie ivf s 1 úspešným vkladom....
Spýtam sa dr v centre na tú fragmentáciu..

lienkavax
autor
9. mar 2022

@dadka128 ďakujem ti pekne ❤. Je to veľmi silná túžba....