Darovanie oocytov - vajíčok

nika2212
2. sep 2016

Ahoj chcem tu trošku rozvíriť túto tému už to dávno neni tabu. Máte stým skúsenosti? Aký je váš názor na takúto pomoc pre mamičky ktoré nemôžu mať deti? Ja idem tento rok darovať....A nehambím sa za to nejde mi o peniaze ktoré dostanem, chcem pomôct ženám ktoré túžia po bábatku no nedarí sa im. Ja som mama dvoch krásnych a zdravých dcér a neviem si predstaviť nič krajšie ako môcť byt mamou. Adopcia podla mna je až úplne konečná ked už nič nevíde no ako sa povie moje je predsa len moje 🙂 🙂....... Budem rada za vaše názory respektíve otázky. Nakolko som už raz darovala a teraz idem po druhý krát presne viem čo ma už čaká tak viem aj poradiť prípadným darkyniam 🙂

emoti
2. sep 2016

Ahoj, som mamou prekrásneho dievcatka, ktoré mám len vďaka žene, ktorá sa rozhodla podobne ako ty darovať svoje vajíčka a urobiť tak niekoho na tomto svete neskutočne šťastným. A nielen mňa a manžela ale aj celú našu rodinu. Ani sa nedá opísať slovami ako som zato vďačná že sú na svete takéto ZENY.

lusinda28
2. sep 2016

@nika2212 je to pekné od teba..ja žiaľ patrím k zenam, ktoré tieto potrebujú.. mám už aj danú darkynu a koncom mesiaca ideme na vklad... sú o zmiešané pocity, ale klobúk dole pred všetkými babami, ktoré sa rozhodnú pomôcť párom, ktorým to nie je dopriane...
@emoti mozem sa opýtať vyšlo vám to na prvý pokus? Znášala si to OK ?

kocurvcizmach
2. sep 2016

Ja som uz raz bola darovat vajicka, a teraz som v darovacom programe znovu.. kludne by som darovala aj kazdy mesiac keby to slo 🙂 je to uplna pohodicka, zopar injekcii, ale za ten dobry pocit to stoji 🙂 zo zaciatku boli pocity kadejake, zmiesane, aj strach - najmä ked som si sama mala pichnut prvu injekciu.. potom uz to slo akoby samo, zvyk 🙂
ked mi skoncil cely prvy proces, normalne mi to chybalo, a bolo mi luto ze je koniec a ze uz tam viac nepojdem - na tej prvej klinike boli totiz velmi prijemni ludia, dostala som super pani doktorku a uplne fantasticku sestricku - milu, ochotnu, starostlivu, hotovy anjel 🙂 na tejto druhej je to o dost horsie s pristupom, ak to mozem porovnat, neprijemne sa tam citim, nerada tam chodim :/ ale vydrzim, ked uz som zacala..
ja by som doporucila kazdej zene ktora je zdrava a ma predpoklady stat sa vhodnou darkynou a je ochotna pomoct tym ktorym nebolo dopriate, nech to vyskusa, lebo to naozaj nic nieje, a ziska nielen dobry pocit ze pomohla zufalemu cloveku z beznadejnej situacie, ale takisto aj urcitu financnu kompenzaciu, ktora, povedzme si uprimne a narovinu, nieje na skodu nikomu, obzvlast v dnesnej dobe..

nika2212
autor
2. sep 2016

@kocurvcizmach Presne takto to bolo prvý raz aj umna..... No naštastie ja som mala aj mám v oboch centtrách super prístup takže spokojnoť... Mrzí ma teda, že su aj take kliniky ktoré proste su na teba kvázi hnusný-nepríjemný atd to by sa teda diat nemalo!! Ved majú stoho aj peniaze a hlavne ide o pomoc pre iného.....

kocurvcizmach
2. sep 2016

@nika2212 Nejde ani tak o pristup, ako skor o to ze spoza dvere pocut az na chodbu ako ma ohovaraju a rozpravaju si o mne.. zato ze som uz v minulosti bola darovat na inej klinike.. ako keby to bolo nieco strasne a zakazane, prisom to je bezna vec.. a potom sa predomnou tvaria falosne milo.. akoze je mi z toho totalne zle, uplne neprofesionalne a prizemne z ich strany.. nie ze by boli radi ze vôbec niekto je este ochotny darovat, a prakticky hned aj zacat stimulaciu, kedze vyplakavali ako maju malo blondin, ale este sa takto budu spravat, jak k nejakému kusu masa.. akoze po tomto co som tam zazila, aku hanbu, by som sa tam najradsej uz nikdy nevratila a vykaslala sa nato, uplny hnus pre mna.. ja uz nemam slov proste :-/

adelakk
2. sep 2016

Ja si tiez neviem predstavit nic krajsie ako byt mamou a je mi luto zien, ktore si musia cestu k materstvu velmi tazko prebojovat. Avsak osobne by som svoje vajicka nedarovala, pretoze si neviem predstavit, ze by niekde po svete behalo moje dieta a zilo by s niekym inym nez so mnou. Tak isto by som ani nedarovala spermie keby som bola muz. Tie zeny, ktore vajicka daruju neodsudzujem, je to ich vec, ale ich nechapem.

nika2212
autor
2. sep 2016

@adelakk Treba to brať s toho hladiska nevynosíš to-neporodíš to neni to proste tvoje..... A zasa v tej žene sa to zmení lebo sa to spojí spermiami jej muža takže podobať sa to dieta bude na nich dvoch a nie na teba....AJ krvná skupina bude snimi stotožnená ty len daruješ vajíčko a telo ženy si ho už prerobí na svoje. Ja to určite neberiem že darujem dieta!! To je len bunka dieta to je až v brušku a ked sa to narodí a to je úplne niečo iné dať svoje dieta preč po pôrode to odsudzujem teda tam su city a iné veci.......Ale toto neni dieta proste ale pomoc párom mať dieta ale ich! Takto to je a takto to treba aj vnímať.

joannita
2. sep 2016

Baby co ste darovali vajicka, v centre v ktorom ste darovali druhy x, vedeli ze ste darovali uz predtym niekde inde? Mne totiz bolo povedane v centre, ze kazda darkyna moze darovat iba raz, aby sa predislo v buducnosti tomu,.ze sa daju dokopy niekde brat so sestrou a nebudu mat tusenia ze su pokrvni pribizni.
Ja som na tej druhej strane, som prijemkyna vajicok, len ma toto zaujima.

kocurvcizmach
2. sep 2016

@joannita Ano vedeli, oni to vzdy zistia, aj kebyze im to zatajis napríklad, kedze maju prepojenu genetiku vsetky centra, aspon v Bratislave, ale vraj po celom slovensku maju geneticku databazu prepojenu.. a co ja viem a podla zakona moze zena darovat za cely zivot vajicka max.3 krat, aj to nie zo zdravotných, ale len moralnych dovodov, aby nebehalo po svete prilis vela "jej" deti..

joannita
2. sep 2016

@kocurvcizmach aha ok, lebo ja som sa pytala doktorky ci mozem mat taku darkynu ktora uz darovala a mala vela vajicok, aby som mala vacsiu sancu a vtedy mi bolo povedane ze to nieje mozne....atd.
Inak je super ze darujete vajicka, ja to velmi ocenujem, ale davajte si pozor aj na vlastne zdravie. Tie injekcie ktore si pichate je riadne hormonalne svinstvo a v neskorsom veku mozu sposobit zavazne zdravotne problemy. Ja osobne by som aj preto viac ako 1x vajicka nedarovala. Samozrejme lekari vam o tychto rizikach nepovedia, aj ked o nich velmi dobre vedia.

emoti
2. sep 2016

@lusinda28 s darovanymi vajíčkami nám to vyšlo na prvý krát, mali sme len jedno embryo ale poriadnu bojovnicku, ktorá teraz spinka vedľa v izbe 😉 a ako som to znášala fyzicky či psychicky 🙂 ? No po zdravotnej stránke to bolo omnoho jednoduchšie, skôr psychika mi dala zabrať, no teraz s odstupom času je to najlepšie rozhodnutie v mojom živote.

lusinda28
2. sep 2016

@emoti jej musí to byť super pocit kiežby aj nam to vyšlo.. ale stále mám také zmiešané pocity čo a ako to bude...ale dakujem za odpoveď...

emoti
2. sep 2016

@lusinda28 hej tie pocity sú neskutočne silné. Mne pomohlo toto: dieťa som chcela za každú cenu a aj som do toho vložila úplne všetko. Darované vajíčka bola posledná možnosť ktorú sme v centre mali. Potom už len adopcia. Ak by nám to nevyšlo v centre tak by som šla do adopcie. Neviem si život bez dieťaťa predstaviť - som taký typ ženy. A keď mi moje dieťa povie ľúbim ťa tak mi je úprimne jedno ako som sa dopracovala k tomuto môjmu stasticku. Ak dieťa chceš tak choď za tým akokoľvek ťažkou cestou - dieťa ti to milionnasobne vynahradí. Verím že vám to vyjde... 😉

gublerka
2. sep 2016

@nika2212 naozaj si myslíte, že geneticka výbava vášho vajíčka, aj keď splynie so spermiami muža inej ženy a tiež ho vynosí iná žena, že sa zmení? 😕 😕

xevulax
2. sep 2016

@nika2212 nie je pravda co pises,vajicko ma geneticku vybavu darkyne ziadne zmeny sa nekonaju. Narodene dieta bude mat polovicu genov od darkyne a polovicu od otca (nie od zeny,ktora dieta vynosila). taktiez KS bude zavisiet od KS darkyne a KS otca (nie od zeny ktorej bolo vajicko darovane)

meluela
2. sep 2016

@gublerka cez mRNA sa to skutocne deje, na dietatko ma vplyv aj geneticka informacia nielen zeny od ktorej pochadza vajicko, ale aj zeny u ktorej sa uhniezdi (http://www.medicaldaily.com/infertile-moms-gene...)
aj ked toto asi nemala na mysli autorka postu, na ktory si reagovala ...

adelakk
2. sep 2016

@nika2212 suhlasim s tym, ze je to pomoc zenam, ktore nemozu mat deti. Ale faktom zostava to, ze geneticka vybava vajicka sa nikdy nezmeni a tak darkyna vajicka bude vzdy biologickou matkou dietata, ktore sa z neho narodi. Cize ked darujete vajicka a narodia sa z nich deti tak budu polovicnymi biologickymi surodencami vasich deti. To je jednoducho fakt, ktory sa neda zmenit. Takze telo zeny si nevie prerobit vajicko na svoje, iba vynosi oplodnene vajicko darkyne.

sunny8
2. sep 2016

Ahoj je tu vela prispevkov a nechce sa mi to takto po polnoci citat ale chcem sa opytat ake su podmienky aby som.mohla byt darkynou ako to cele prebieha tie vysetrenia plus cely ten proces ake je to.pocitovo a boli to vobec ? Poprosim detailnejsie chcela by som to podstupit ALE ja som taky bojko ;)

kocurvcizmach
3. sep 2016

@sunny8 Najskor si vyberies centrum asistovanej reprodukcie v ktorom by si chchela darovat, potom sa tam prihlasis na konzultaciu. Prvy den tam povypisujes par tlaciv, vysvetlia ti cely postup, ako sa podavaju lieky, vsetko. Spravia ti klasicku gynekologicku sono prehliadku, vezmu ti stery a krv, kvoli vysetreniu na pohlavne choroby, absolvujes pohovor s genetickou ktora sa ta bude pytat ci mate nejake dedicne choroby v rodine, kto ma kolko deti a akeho pohlavia, atd. Vysledky z genetiky na ktoru sa posiela krv trvaju 3 mesiace, ak mas vsetko v poriadku zaradia ta do programu ako darkynu. Ked ti najdi vhodnu prijemkynu zacina cyklus, upravia ti ho podla tvojej prijemkyne. V druhy den najblizsej menstruacie si zacinas pichat do brucha prve lieky, aj ked to znie hrozivo vobec to takmer necitit, je to tenka ihlicka v pere, podobne ako inzulinove. To si pichas tak cca 8 - 10 dni, podla potreby. Pocas togo uz chodis na kontroly castejsie, asi kazdy treti den. Potom ti daju este jedny injekcie, asi tak piaty den uzivania, tie sa podavaju rovnako. Ked uz mas dost vajicok a doktor uzna ze je vhodny cas na odber, potom uz si nepichas nic, len vecer pred odberom si musis pichnut injekciu, ale tu ti mozu pichnut aj na pohotovosti. V kazdom centre sa to moze trosku lisit, zavisi ake lieky pouzivaju, ale zakladny postup je rovnaky. Musis mat samozrejme hotove predoperacne vysetrenie, kedze ta uvedo do kratkej, asi 5minutovej narkozy. V den odberu prides nalacno rano na kliniku, chvilu si tam polezis a nesmies ani pit, potom ta odvedu na salu, tam ta pomalicky uspia a preberies sa na izbe, viac ako 10 minut dokopy to netrva. Musis tam ostat lezat minimalne 2 hodiny aby videli ci si v poriadku a potom v sprievode inej osoby mozes ist domov. Peniazky ti posielaju na ucet v den odberu. Po odbere mas na klinike narok este na prehliadku. Ak mas este nejake otazky, kludne sa pytaj 🙂

mom311
3. sep 2016

Vplyv na genetiku urcite nema to,kto to dieta vynosi,ale to koho vajicko to je. Avsak aj zena,v ktorej embryo rastie ma vplyv na jeho vyvin. Zistovala som si to,pretoze ja som v opacnej situacii. Mam zmrazene embrya,ale po prvom porode som prisla o maternicu,takze nemam moznost vynosit dalsie dieta. V cechach by sa to dalo cez nahradnu matku. Geneticky by bolo moje a manzelove,ale kedze na vyvoj ma velky vplyv aj nahradna matka,tak nemame odvahu do toho ist. Stal sa tam pripad,ze nahradna matka zatajila neurologicku poruchu a dietatko sa narodilo poskodene. Aj ked geneticky to nemalo v predpokladoch zo strany rodicov. Kazdopadne obdivujem zeny,ktore daruju svoje vajicka neplodnym parom a velmi si ich vazim,lebo to nie je a i lahky proces fyzicky a uz toboz nie psychicky. My mame moznost darovat nase embrya neplodnemu paru,ale nedokazeme to. Nevieme si predstavit,ze by niekde zilo nase dieta a nebolo by s nami. V tomto sme my s manzelom asi slabosi.

sunny8
3. sep 2016

@kocurvcizmach fuu tie injekcie sa spominaju dost casto z toho mam hrozu ale pocas tych dni co si budem pichat tie injekcie to asi musim byt na pnke? Asi nemozem chodit do prace ci ?

joannita
3. sep 2016

@sunny8 nemusis by na pn 🙂 fungujes normalne a chodis do prace 🙂

nini1010
3. sep 2016

Som ochotna darovat krv a darujem pravidelne.ale vajicka napriek krasnej myslienke by som nedarovala.nezniesla by som myslienku ze niekde po svete chodi moje dieta a ja o nom nic neviem.vynosi ho sice cudzia zena ale geneticky by to bolo moje dieta a tato myslienka by ma prenasledovala cely zivot.nedokazala by som to spravit.len pre zaujimavost,kolko za to darkyna dostane?

nini1010
3. sep 2016

Uz som si to nasla,je to vraj okolo 830€ pre darkynu- celkom slusna "brigada"...napriek tomu za mna nie.

mom311
3. sep 2016

@nini1010 no mne sa ta suma zdá byt ako vysmech. Za to čo ta žena podstúpi by tam mala byt ešte jedna nula na konci.

joannita
3. sep 2016

@mom311 tu sumu ale musi zaplatit prave ta prijemkyna, tak keby bola este jedna nula na konci, takmer nikto by si to nemohol dovolit ;)

mom311
3. sep 2016

@joannita to je jasne,ze potom by si to nemohol nikto dovolit,ale aj tak by si zasluzili viacej.

joannita
3. sep 2016

@mom311 no....oni si musia zvazit ci im 800e stoji za mozne zdravotne rizika v buducnoti...ak nie, tak do toho proste nepojdu 🙂

kocurvcizmach
3. sep 2016

@sunny8 Nemas sa coho bat, tie injekcie to nic nieje. To je taka malicka kratka ihlicka len, ako inzulinove pero. To ani nepocitis takmer, len to trosku zastipe, neboli to. Nic hrozne to nieje. Rano si to pichnes a normalne fungujes cely den dalej, nemusis kvoli tomu byt na pnke. Sestricka ti prvu injekciu pichne aj ta presne nauci ako si ich mas sama pichat. Nic zlozite na tom nieje, len sa nesmies bat. Niet sa coho 🙂

emoti
3. sep 2016

Ženy sa zamyslite čo tu vôbec riešite. Keby som mala tú moc, tak tej anonymnej darkyni dám všetky prachy sveta. Vy niektoré neviete čo je to 10 rokov sa snažiť, potratit, zdvihnut sa, oblizat rany a skúšať znova a znova. Som mamou len vďaka možnosti darovania vajíčok. Vy ktoré chcete a môžete tak prosím do toho choďte. Ja si neviem predstaviť že by som nemala moje malé zlatíčko.... a nedá sa to "finančne" ohodnotit. len morálne ooooobrovske DAKUJEM... ani vy si asi nedokážete predstaviť akym šťastim môžete niekoho obdarovať 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre