Iscare vo FN Martin. Máte niekto skúsenosti?
Ahoj, máte už niekto skúsenosti s novozaloženým centrom v Martinskej FN ?
@cuculik1 dakujem za info, teraz sme pred IVF ICSI, tak snad vyberu v CAR pred oplodnenim tu bezkonkurencnu spermijku 😅
@lenkoponka tak drzim palce, aj nas to caka niekedy mozno v maji,
@cuculik1 no vidis, aj nas v maji, buduci tyzden zacinam dlhy protokol, ty kedy zacinas?
KOCENY idem vas popytat o radu. tento mesiac ideme s muzom snazilkovat prirodzene. ostalo mi este 5 tabliet clostylbegytu. mam si ho nasadit a potom smi skusat? neviem sa rozhodnut ci mi to k dacomu pomoze 😠 😠 prosim poradte
@skaredekacatko ahoj no moj manzel mal malo spermii a z tych malo len par malo pohyblivost do 30percent a este tam bolo cosi pisane ze niektore maju defor.hlavicky este neviem kedy presne tam pojdeme ale chceme ist co najskor len este mne musi doktorka urobit hormonalny profil a potom lebo do toho heliosu by obydvaja manzelia mali mat aspon tie zakladne vysetrenia ale tam ze si robia este raz svoje vysetrenia
@lenkoponka diky za radu a kde je ten CAR?Zilina ci Martin.
@2609 mne moja doktorka robila komplet vysetrenis,dopadli dpbre a ked som jej zaniesla muzove vysledky tak sa pytala co dalej a ja ze do martina a ona ze ci chcem hormoni do seba pchat, a zmuzmi sme natom podobne
@lenkoponka my najprv v aprl. Iui ak by motyka vystrelila a potom v maji kratky protokol, popripade jun
@skaredekacatko no mne povedal doktor ze este sa uvidi ako dopadne to vysetrenie co mam mat teda ten horm.profil ale ze z mojej strany tam problem nevidia ze mam vsetko dobre ale ze nech necakam ze z toho manz.spermiogramu sa nieco udeje a on ma aj vysoku vahu 147 takze ten spermiogram tak skoro dobry nebude musel by schudnut na cca 90 kil a mozno by sa to zacalo upravovat no len vies "mozno" a on ma sedavu pracu nema vela pohybu a este aj ma byt po kom taky maco lebo aj brat jeho je taky aj mama takze maju to v rodine a zas niako extra sa neprejeda tak my sme pevne rozhodnuty pre Martin a citala som tu nie moc dobre ohlasy na ten liek profertil takze radsej dame euricka do Martina ako na tie lieky aj moj dokt.povedal za radsej by investoval do IUI ako na tie lieky lebo pri jeho vahe to nepomoze tak uvidime a tak ked ta doktorka odhovara ides aj tak do toho?vies ked chce clovek babetko tak skusi vselico a kolko skusate?my uz rok a po roku to vacsinou uz aj doktori zacinaju riesit teda myslim gynek.pokial clovek nechce viac cakat tak poslu kam treba teda aspon moj doktor je taky...
@skaredekacatko hormony,čo je natom,ked to pomôže,čo som sa ich ja pojedla a tu som,len urob všetko preto,aby sa to podarilo 🙂
@2609 my chodime do ISCCAR v Martine, sidli v univerzitnej nemocnici.
@cuculik1 aj ked vam povedali, ze iui pre vas nieje, aj tak chcete inseminaciu vyskusat? prajem vam, aby sa vam to podarilo a po iui nasledovalo uz len bezproblemove tehotenstvo 😉
@lenkoponka no oni povodne tvrdili ze je, aj na zavere z car mame ze odporucane iui, to som len ja im opakovane tvrdila ze ako mozme ist na iui ked ma manzel vysoku fragmentaciu spermii.... toto vysetrenie v car bezne nerobia .... aj napriek tomu, ze som im doniesla jeho vysledky z tkanivovej povedali iui, ale minuly tyzden som im volala, ze mu opat vysla vysoka frg. tak mi do telefonu zrazu povedali ze to iui nie je pre nas..... (pritom vysledok ma taky isty ako minule), ale my sme si povedali ze raz do toho pojdeme, nie je to tak vela penazi a na to icsi sa musim trchu aj psychicky pripravit a pokusime sa este nejako zlepsit ten spermigram i ked neviem co s nim uz narobime ked sa to v priebehu roka nepodarilo (iba kratkodobo)
@cuculik1 nic sa neboj, nastavte sa pozitivne, ze sa to podari aj po iui, psychika vela spravi .... a priroda to ani nehovorim 😉 . Nam doporucili hned IVF, asi hlavne kvoli veku, ja taham na 36 a muz ma 41. Potom ta budem informovat..... ak by vas to malo pockat. Ale prajem vam, nech je ta vasa cesta kratsia 😵
@lenkoponka podobne, a aky mal podla car tvoj manzel problem? my mame slabsiu morfologiu ale hlavne ta fragmentacia, a to nie je sranda lebo pri takych cislach ako mame my zlyhava aj icsi, casto krat je jedina nadej darcovstvo a to si ani neviem predstavit......
@cuculik1 na prvom vysetreni v CAR mal malo spermii, nejakych 10milionov, bol pred tym trosku prechladnuty tak mu nariadili kontrolny odber po 2mesiacoch- tam mal pocet mal ale morfologiu zlu, neviem presne cisla. Boli sme na genetike, kde zistovali jeho genotyp, ci nieje nositelom genu cystickej fibrozy, nastastie to bolo v poriadku. Vy ste absolvovali genetiku?
@cuculik1 chcela som napisat, ze na druhom mal pocet spermii v norme, ale morfo zlu...
@skaredekacatko viesco u nas je to vzajomne ze chceme ist moj povedal ze urcite pojde ze vyskusat to treba a ked to vyzerra ze inak sa to neda tak uz to len skusit
@lenkoponka dikes ideme skusit ist
@lenkoponka ano my mame genetiku za sebou, ta je ok, nam ta morfologia kolise medzi 90-100%, ale ta fragmentacia je horsia najlepsia bola 35% a pred tyzdnom zase najhorsia 56%
@cuculik1 v tej fragmentacii vlastne hodnotia kvalitu DNA v spermii? Ak spravne rozumiem, tak je potom uz len na nahode, ci pocas IVF vyberu spermiu, ktorej DNA bude plnohotnotna .....?
@lenkoponka Áno tak nejako, spermia čo má vysoko fragmentovanú, ináč povedané poškodenú DNA pri ICSI, alebo IVF síce oplodní vajíčko, ale vajíčka sa neskôr po čase prestanú vyvíjať ... alebo, ak sa im aj podarí uhniezdiť, dochádza k častejším potratom... Mne doktor v CAR povedal, že možno potratím aj 6 krát, kým sa nám to podarí.
Je to o náhode a pri tom keď spermiu vyberajú nevedia, ako poškodenú, alebo kvalitnú DNA má. To sa dá zistiť jedine tak, že ju zafarbia látkou, ale potom je už spermia znehodnotená, takže je to naozaj len tak naslepo výber.
DNA fragmentáciu bežne do spermiogramu v CAR nezaraďujú, ale až po niekoľkých neúspešných oplodneniach.
@cuculik1 ty to mas teda perfektne nastudovane moja, teraz si potvrdila aj moje domnienky, ktore som ohladne tejto problematiky mala. Tohoto rizika sa obavam najviac, ale nic s tym nespravim, mozem len dufat a pozitivne mysliet ....
@lenkoponka Držím palce
@cuculik1 samozrejme, ze aj ja tebe, dakujem pekne
Dievcata chcem sa opytat, mozem hned dalsi cyklus po pripadnom neuspesnom iui ist na ivf? Mam pisany kratky protokol, ako vlastne prebieha kratky? Nemam to nastudovane, dik.
@cuculik1 ahoj ano mozes kratky protokol je taky ze horm.priprava je kratsia pichaju sa lieky cca 7 dni
@mominko ja som si skúšobne robila test 3 dni po pichnutí pregnylu a veeeeľmi som sa čudovala, keď na teste ničovaté nič, čo sa mi zdá čudné, lebo 5000 jednotiek pregnylu by teda test s citlivosťou 10 mal zachytiť, no ktovie, ako mi to tá sestrička pichla, som si nevšímala, či pomiešala obe ampulky, alebo čo... 😀

@lenkoponka je mozne ze urolog robi este menej kompletny spg, my chodime do tkanivovej uz druhy rok, viem to s car dobre porovnat, v car nam vysla normospermia a v tk. Sme sa k tomu ani len nepriblizili.... az ked som im ukazala vysledok z tk. B. Tak povedali ze iui pre nas nie je.... V tkanivovej robia kompletny, a prave ked vam ani v car nevysiel dobry bolo by mozno dobre prist na koren veci.... Len rada