IVF jar 2011. Kto ide do toho?
Kto ide do toho? Prvý raz či po neuspešnom predchádzajúcom pokuse? Pripravujete sa nejako špeciálne - myslím bylinkové preparáty, vitamíny, čajíky? Mňa čaká 2 IVF marec - apríl v GF- a poctivo užívam Femibion 800, vitamím E 400, C vitamím 1000 mg a Femigard 3 x denne 🙂)))
@walta No lekar by to mal zistit a povypytovat sa, ale po mojich skusenostiach treba vsetko, co si myslis, ze moze byt dolezite lekarovi povedat, lebo co ak by sa on zabudol opytat? Ale ako som vravela, zatial by som do genetiky embryi nesla...Myslim, ze to iste spominala aj nemko. Drzim palce, nech Ti zakrok dobre dopadne.
@lume ano lume aj ja som spominala @walte, ze by som do toho nesla ani som nikdy nesla, nie je nato dovod - v centre idu nato psychologicky akoze vetou : pre vyssiu uspesnost je este moznost.............
ale su aj ine moznosti pre vyssiu uspesnost len z tych nema ziadne centrum "kseft"
uz som to musela takto napisat sorry baby 😀 😀 😀
@nemko
@walta No ja by som sa az tak negativne nestavala k tej genetike embryi, ale uvazujem o tom az ako o poslednej moznosti. Cim je zena starsia, tak aj jej vajicka su starsie a tym padom je tam vacsia pravdepodobnost mutacie (uz toho vajicka myslim). Vacsinou ide o chromozomove aberacie a tie nesuvisia s dedicnymi ochoreniami, len to ma za nasledok geneticke ochorenie, priklad Downov syndrom, kde postihnuty ma 3 chromozomy 21 namiesto 2. Ja uz nad tym uvazujem, ale az pri 3. IVF, ale verim, ze to nebude moj pripad.
@walta Toho sa neboj, Ty si este mlada....Fakt by som to riesila, az keby nevyslo IVF. Nam nevyslo prve IVF a az teraz sa zacali podrobnejsie skumat priciny. Prve testy robili na zrazanlivost krvi a vysvitlo, ze mam Leiden mutaciu, MTHFR mutaciu a este dalsie 2, co suvisi so zvysenou zrazannlivostou. Tym padaom sa moje 2.IVF odklada (neviem na ako dlho),lebo idem podstupit dalsie krvne testy a potvrdit ci mam trombofiliu. Ak bude toto pricina neplodnosti, tak mi nasadia lieky navyse a pokracujeme....
@walta - necitalasom vsetko - hysteroskopiu ti robia pre nejaku pricinu?
lebo mne v iscare ju nerobili, az tu (lux) a zistili mi ze mam zle priechodny krcok maternice coho dovodom bolo ze mi nemohli zaviest (resp bol problem) kanylu pre transfer embrya ...mali s tym 2x problem ale vobec (!) to neskumali a tu mi doktorka hned pred IVF povedala ze CHCE vidiet ako to tam vyzera vnutri aby vedela ze sa vajicka zavedu do zdravej maternice a v poriadku...cize opat - vyssia sanca...aj ked len par percent 🙂 ale co nam ine ostava, len dufat 🙂
inak kocky - downov syndrom sa da zistit aj zo sona - podla velkosti krku myslim plodu. cize ak nie ste snazilky pred 40 tkou,ale blizsie k 30 tak mozno je to zbytocne...
@lume - zaujimave ze vam zacali hladat pricinu..my mse boli 2x a vobec to neriesili. alebo tomu nerozumiem..to vam nevyslo vobec spojenie vajicko-spermia ci ako?
@krisbar Nie, ja som otehotnela, len sa embrya prestali vyvijat, vo 8 tt som isla na prerusenie tehotenstva. Tak hladali pricinu v zrazanlivosti krvi a hups nieco sa naslo. Dufam, ze sa to da riesit, teda viem, ze sa da, ale ja mam dokonca az 4 mutacie, tak neviem nakolko je to komplikovane. Uvidim, co povie hematologicka.
Na druhej strane pri IVF, ak je riziko je podla mna jednoduchsie urobit genetiku embryi ako ist prerusit tehotenstvo ak sa Down syndrom zisti zo sona, hoci je to drahsie.
Ty mas ake problemy s otehotnenim?
@krisbar ahoj.... mne to chce p.doc. robit hlavne preto, aby si pozrel vnutro maternice, vystielku, cize sliznicu, cize endometrium. My sme absolvovali jeden pokus IUI, neuspesne, a dalsi pokus nam uz neodporucal, hned odporucil IVF, a mame na to aj diagnozu- manzel ma spomalene spermie, spg vobec nie je dobry, tak aj preto to IVF. Ty si ku komu chodila v ISCARE? Ja chodim k doc. Valkymu. 😉 🙂 😉
@lume - u nas bol problem spermiogram, ale ako som pisala vyssie - uz je to zazrakom v normale 😉 no kedze uz sme to tu vsetko mali rozbehnute tak sme sa rozhodli do toho ist.
suhlasim ze ak je vyssie riziko genetickej vady tak je to na mieste, ak vsak nemate v rodine nic vazne (aj ked ako specialny pedagog viem ze 90 % deti sa rodi do zdravych rodin) tak je to mozno zbytocne. ale istota je istota, ze?
@walta - to ma prekvapuje pretoze ked som chodila do Iscare tak to nikto nikdy nespomenul. zamerali sa len na manz spermiogram a mna nikto uz neskumal 😠
inak som bola s Iscare a pristupom velmi spokojna. len ma zarazilo ze napriek problemom pri zavadzani sa tomu nikto nevenoval...ja som chodila k MUdr Tazberikovej, skvela lekarka. velmi mila a prijemna.
a ako to teda kocky vidite? kedy zacnete? ja som zvedava ci mi bude zasibavat z tych hormonov. naposledy to bol len kratky protokol tak nic vazne, ale som zvedava citento dlhy bude so mnou mavat...
@krisbar aj mne sa paci pristup v iscare... zatial som spokojna. A ako to vidim? zacneme asi hned po tej hysteroskopii, najskor dr. musi urobit zavery z toho a asi hned budeme pisat ziadost do poistovne na IVF. Ale kolko bude trvat to schvalovanie, tak to netusim. Nepocula si o tom? Som vo vseobecnej zdr.poist. 😲 😲 😲
@walta - schvalovanie trva asi mesiac (3 tyzdne) podla toho ako sa tam uradnikom bude chciet. ale viac ako mesiac nie.
a budes mat asi kratky protokol, hej?
no ono to je ide potom uz zazracne rychlo - v podstate si to vies vypocitat podla menstruacie, zacina sa prvy den cyklu. mna co najviac otravovalo a otravuje aj teraz (ale kedze teraz som nezamestnana tak sa citim viac slobodna) je to chodenie na pravidelne prehliadky kazde dva-tri dni. vzdy som mala nervy ze co poviem v praci...atd..ale to som ja vzdy bola taky loyalny blbec 🙂 mala som z toho vzdy stresy aj preto som sa rozhodla ze najskor tentokrat IVF a potom si najdem pracu. ja celkovo lekarov nemusim a cele tieto perepute navstev ma len nervia...priznam sa ze ak by som otehotnela tak sa budem tesit najma na to ze uz to nebudem MUSIET absolvovat!
ty si z Ba? ci budes dochadzat?
@walta Schvalenie trva okolo 3 tyzdne. Aspon takto bolo v nasom pripade. My sme tiez vo vseobecnej.
@krisbar Optimisticka vyhliadka je, ze stimulaciu zacnem v aprili. Musim cakat na tie vysledky hematologickeho vysetrenia a pesimisticka vyhlaidka j, ze zacnem neskor ako v aprili. Schvalenie od pistovne mame od novembra 2010.
@krisbar Tak to schvalovanie je celkom prijatelne. A protokol? To ani neviem, o com pises.... co to je?
snad to zvladnem, budem posluchat doktora, nic ine mi ani nezostava. Ja som od NR, cize budem dochadzat, inak sa mi to nebude dat. A o robote ani nehovor....ja ich tam kaslem, nebudem rozmyslat, co im tam poviem, jednoducho oznamim, ze musim k lekarovi a vybaveno... ja mam sefa primitiva, s nim je to tazko... aj kolegyne niektore su trafene, nezaoberam sa nimi 😀 😀 😀
no tak to mas dobre, ze ich "kasles". ja som nastastie ten prvy cyklus mala ked bol sef skoro stale na sluzobke tak som sa ho nepytala. len je to dost narocne kazdy druhy den tam ist a potom ked je odber a transfer tak to bol cely den ...no ale to som cela ja...ja lekarov prilis prezivam 😝 ale co neurobime pre potomstvo, ze...
a protokol - su dva - kratky a dlhy. v podstate ide o dlzku podavania hormonov na stimulaciu. vraj vyssia uspesnost je z dlheho, ale to ja neviem posudit. neviem ani porovnat cenu hormonov, ale predpokladam ze kratsi stoji menej (kedze sa picha ovela menej injekcii..o aka logika 😀 ). tu robia ten dlhy, vraj maju lepsie vysledky s nim a kedze poistovna preplaca vacsinu, je to pacientkam asi lepsie.
no ono sa ani nenazdas a mas po schvaleni a uz davas hormony 🙂 ono ot ide fakt velmi rychlo...ako cely zivot..ach jo.
@lume - a kolko plati to schvalenie? je tam nejake casove obmedzenie ze dokedy to musite absolvovat?

@walta drzim Ti palce, uvidis bude to ok