Kombinácia Oligoastenoazoospermie a PCOS: Je prirodzené otehotnenie možné?
Ahojte baby , ja sa chcem opýtať priateľ má túto diagnózu a ja mám PCOS , ale MS mám pravidelnú aj ovulácie pravidelne , dá sa s tým otehotnieť prirodzene ? Boli sme aj v Gyn-care v Košiciach ale len nás akože prezreli , aké skúsenosti máte s touto nemocnicou ?
Bolo by dobré ísť do IUI alebo ICSI ? Alebo rovno do IVF , neviem som z toho zmätená vystresovaná 😞 IVF je vraj veľmi bolestivé odber vajíčok a tak , poraďte mi prosím kto s tým má skúsenosti , sme mladý priateľ 25 ja 23 a snažíme sa už 2 roky a stále nič .
Ahoj, zacni tym, ze si dostudujes, co tie diagnozy znamenaju a prides na to, ze sance otehotniet prirodzene mate, ale dost nizke. Ovulaciu mas aj potvrdenu folikulometeriou? V gyn-care vas akoze pozreli, t.j. co? Dali vam aspon ziadanky na hematologiu, imunologiu, genetiku? Po 2 rokoch uz by to bolo celkom relevantne riesit.
IUI mozte skusit, ale to je len taky vylepseny pohl. styk a s takym vysledkom spermiogramu by som do toho ani nesla. ICSI je sucastou procesu IVF, a je odporucane prave pri nedobrom spermiograme. Nastuduj si proces IVF, je k tomu kopec clankov aj prispevkov tu na MK, viem, ze na zaciatok je to vela pojmov a skratiek, ale aspon nebudes zmatena pri komunikacii s lekarmi a nebude to pre teba taky strasiak.
A ak vam to este nezmienili lekari, tak zatial mozte skusit brat nejake vitaminove doplnky napr Inofolic (pre teba) a Folandrol (pre partnera).
@zdenkapechova manžel má varikokelu a dg po spermiograme teratoastenooligozoospermia.
Ja mám PCOS.
4roky sme sa snažili prirodzene, nepodarilo sa to.
Ako píše @lin_a, brala som Inofolic, manžel Folandrol.
Šli sme do IVF, podla folikulometrie ovulujem každý mesiac.
Samotné PCOS znamená že môžeš mať tie vajíčka nekvalitné aj keď ovuluješ.
Keď chces zvlasnuť pôrod prirodzený alebo sekciou tak ten odber vajíčok bude malina 😁
@lin_a ahoj , áno boli sme aj u androloga , ovulácie mám potvrdené a aj na genetike tam je všetko dobré , čiže neviem doktorka v CAR mi povedala že môžme porozmýšľať nad tým IVF , je to aj finančne náročné a nie vždy sa to podarí na prvy krat , čiže neviem ako mám začať asi by sme mali začať brať vitamíny a potom ísť na kontrolné vyšetrenia a uvidí sa , ale mám z toho veľmi zlý pocit je to veľky zásah do tela ženy .
@cubos Ahoj , a boli ste na IVF ? Podarilo sa na prvý krát ?
@nikushka8 bol 2 krát , a na druhý krát mu vyšli trošku lepšie výsledky ale žiadna sláva , fajčí ale nie veľa jednu krabičku za 4 dni , nemá sedavu prácu , nestravuje sa veľmi zdravo by som povedala , a vitaminy berie len zinok , tak neviem či sa to zlepší alebo nie. Som už zúfalá všetky moje kamarátky už majú detičky a mne sa na to pozerá veľmi zle .
@zdenkapechova v prvom rade musi priatel zmenit zivotny styl. Spermie su najcitlivejsie bunky v ludskom tele a všetko skodlive z prostredia sa na nich podpise. Doktori nam tvrdili,ze skor pomozu zene s ovulaciou ako muzovi so zlym spg. Trva 3mesiace,kym vidno na spg zlepsenie. Moj muz mal rovnaky problem,no zacal sa viac hybat,zdravo jest a to nikdy nefajcil, do toho tuto kombinaciu vitaminov a pri ivf uz mal dobre vysledky spg. 3x iui a 1x ivf s ET nam sice nevyslo (ale ja som pred drillingom vajecnikov nemala ovuláciu),no nakoniec som otehotnela 2x prirodzene.
@zdenkapechova boli sme na IVF, podaril sa 2. KET.
Aktualne sa snažime o súrodenca, zatiaľ sa to nedarí.
Manžel zmenil aj životny štyl ale pri varikokele dg po spermiograme zostala rovnaká.
Aj napriek PCOS a zlému spermiogramu, mali sme celkom pekný počet embryí.
@zdenkapechova boli sme na IVF, podaril sa 2. KET.
Aktualne sa snažime o súrodenca, zatiaľ sa to nedarí.
Manžel zmenil aj životny štyl ale pri varikokele dg po spermiograme zostala rovnaká.
Aj napriek PCOS a zlému spermiogramu, mali sme celkom pekný počet embryí.
@cubos Ahoj ,počas toho IVF ste nemali žiaden problém ohľadom zdravotného hľadiska ako vedľajšie účinky ? Pretože som čítala že jedna žena počas IVF oslepla 🥺 a nakoniec nemohla ani dieťatko adoptovať a tak . Veľmi sa bojím , veľmi neviem čo robiť .
@cubos Ahoj ,počas toho IVF ste nemali žiaden problém ohľadom zdravotného hľadiska ako vedľajšie účinky ? Pretože som čítala že jedna žena počas IVF oslepla 🥺 a nakoniec nemohla ani dieťatko adoptovať a tak . Veľmi sa bojím , veľmi neviem čo robiť .
@zdenkapechova nie, poznám vela žian čo absolvovali IVF a žiadna neoslepla.
To je podľa mňa extrém ktorému dokonca ani neverím.
Je skupina (ivf) na MK kde baby zdielajú svoje skúsenosti, pridajte sa tam 🙂

Koľkokrát bol priatel na spg? Berie vitaminy?( zinok, E,selen, D), fajci? Zdravo sa stravuje? Ma sedavu pracu? Totk vsetko ovlyvnuje spg,no da sa to zlepšiť.