icon

Magnetická selekcia spermií verzus fyziologická intracytoplazmatická injekcia spermie

narciska3
29. sep 2016

Ahojte snažilky, prosím, chcela by som sa spýtať, aký je rozdiel medzi MACS a PICSI. Chápem správne, že MACS odfiltruje čerstvé, nedozreté spermie, zatiaľ čo PICSI odfiltruje aj spermie s genetickou vadou? Ďakujem.

xxxxxnnnnn
29. sep 2016

PICSI (fyziologická intracytoplazmatická injekcia spermie). PICSI je modifikovaná metóda ICSI oplodnenia, pri ktorej sa k oplodneniu vajíčka používajú iba zrelé spermie. U zrelých spermií je výrazne nižší výskyt chromozomálnych anomálií, čo znižuje riziko potratov.

MACS® - Magnetická selekcia spermií - Táto technika slúži na odseparovanie poškodených foriem (apoptotických, s fragmentovanou DNA) spermií od zdravých. Poškodené formy spermií sa označia pomocou magnetických nanočastíc, ktoré sú následne pomocou pôsobenia magnetického pola vychytávané zo vzorky.
Využitie tejto metódy sa odporúča v prípadoch horších parametrov spermiogramu, opakovaných zlyhaniach implantácie embryí, zastavenia vývoja embryí ešte pred embryotransferom a nevysvetliteľnej neplodnosti.

narciska3
autor
29. sep 2016

@xxxxxnnnnn Ďakujem. Z cytogenetiky mi opakovane vyšiel zle deliaci sa chromozon, čo bolo príčinou tehotenskej straty. Snažím sa teraz pochopiť, že ktorá metoda je pre mňa teda vhodnejšia. Znamená to že PISCI?