Mám 21 rokov, priateľ 35. Zvažujeme návštevu CAR
Ahojte. Poprosila by som vaše názory, alebo čo by ste robili na mojom mieste, ak sa dá bez irónie, urážok a sarkazmu 🙏🏽
Mám 21, priateľ 35. Od septembra sa snažíme o bábätko, dva mesiace po sebe som mala biochemické tehotenstvo. Teda myslím, že to bolo ono- pozitivne testy, dokonca aj digitálny a deň na to som mala krv negatívnu, bola som u dr na odber. Moja gynekologička sa mi nijako k tomu nevyjadrovala, iba povedala že nevie prečo boli pozitivne, či išlo o biochemické nemám potvrdené. Správala sa ku mne ako k takej sliepočke, asi vzhľadom na vek, neviem. Kartu som si od nej už vzala a v apríli idem k druhej. Mala som ureaplazmu, keď som chcela kontrolný ster mi povedala, že oni kontrolný nerobia. Som v neistote, či je všetko ok, takže preto som zvážila, že prechod k inej dr bude rozumne riešenie.
K veci- rozmýšľam, že ak sa nám do septembra nepodarí, skúsime ísť do CAR, ale bojím sa aké budú reakcie odborníkov, keďže mám len 21. Nejde ani tak o mňa, ako o priateľa. Je v neustálom strese v práci, horšia životospráva a nadváha taktiež, ale na tom sa už pracuje. Bojím sa, že ak budeme dlhšie čakať, už to nevyjde. Veľmi po bábätku tuzime, čím skôr tým lepšie. Aspoň jedno 🙏🏽 a potom by sme dali druhému tehotenstvu voľný priebeh.
Počkám, čo mi nová dr povie, určite s ňou budem komunikovať a zvažovať túto možnosť, ale zaujímalo by ma, čo by ste robili vy na mojom mieste. Žena, ktorá po bábätku veľmi túži je schopna spraviť čokoľvek, veď to poznáte 🤷🏽♀️ veľmi, veľmi by som chcela priateľovi dopriať byt otcom, sebe mamou…
P.S- ak by sa niekto chcel chytiť iných veci- bývame spolu, sme zabezpečení, obaja pracujeme, vieme čo deti obnášajú (v okoli ich máme dosť) , nie nezničim si život…😄
Ďakujem ❤️
Všeobecne sa liečba neplodnosti odporúča po roku neúspešného snaženia, čiže toto kritérium bude u vás splnené. Takže choďte v septembri pokojne do car a hľadajte, či je niekde chyba a kde. Nikto nebude na vás "čudne" pozerať (jedine kvôli vekovému rozdielu, ale predpokladám, že na to si zvyknutá). Nerozumiem celkom, prečo sa pýtaš na názor nás, v prvom rade to treba riešiť s gynekológom. A k tomu veku - môžeš byť aj plodná ako čerešňa, pokiaľ tvoj manžel má minimum životaschopných spermií, je úplne jedno, či máš 21 alebo 31 alebo trebárs aj 41. Každopádne, mne je úplne fuk, či si ty dieťaťom pokazíš alebo nepokazíš život, je to tvoja voľba, takže to vysvetľovanie, prečo si ten život nepokazíš si si mohla pokojne nechať pre rodinu a blízkych 🤷.
Neviem preco sa do autorky navážate..my sa snazime 9 rokov ..keby som mohla vratit čas zacala by som sa snazit o dieta v 20 tke .Vazne deti som vzdy zbožňovala .. nakoniec sme sa začali snazit v 25 ke …Ja byt tebou povedz si ze ak sa do roka nepodari vtedy vyhľadajte car .Podla mna moc tlacis na pílu ale ver mi na car je este skoro .. vacsinou po roku treba vyhladat odborníkov pokial nemas neviem aku diagnózu ..takze ja byt tebou užívam si jeden druheho popripade si rob ovulacny testy a ak sa nepodari chodte za rok do centra ..Držím Ti palce 🍀
@mikadooo
rodine nemusím nič vysvetľovať, ani blízkym. Na pohlady od ľudí nie som zvyknutá, pretoze sa na nás nikto nepozerá (ma 35, nie 60). Aj keby mám 20 ročného priateľa ktorý ma problém, môžem byt plodná ako čerešňa.
@martaatram
Ja som spomínala aj v príspevku, aj v komentoch, že skôr ako po roku do CAR nepôjdem. Samozrejme budem túto možnosť konzultovať aj s gynekologičkou, nie len mamičkami na MK 🙂 veľmi ti držím palce, aby si sa čím skôr dočkala svojho vytúženého dieťatka
Moc tlacis na pilu. Ty sa daj do kludu a partner, ak to mysli vazne, nech zapracuje na sebe. Stres, nadvaha, fajcenie, cele zle, musi aj on tomu trocha obetovat.
este tak cca pat rokov pockajte, pre oboch to ani neskor nebude neskoro a ak sa zadari, tak sa zadari, ale uzivajte si zatial vo dvojici a ak spolu chcete ostat, vezmite sa...pises, ze je iba priatel a riesis tehotenstvo v 21...on ma 35, ak sa chce viazat, posunie to sam, do hlbsieho zavazku...
Nečítala som komentáre, takže neviem, či nenapíšem to co už tu bolo spomenuté. Nie, neriešte ešte CAR. Snaha od septembra je veľmi veeeeeľmi krátka. Užívajte si jeden druhého, nesilte to a ono to príde 🙂
Normálne kukám ako puk
Dievča dá otázku ohľadom snaženia sa
A hneď otázky... Máte kde bývať ? Chodíš do práce ? Ste zosobášení? 😂 Ci kkt...mám dosť ...
Čo vás do toho ako žije ?
Ja som mala prvú dcéru v 23ke a muž mal 32 😂 dnes nám ťahá na 30 a 40 a máme zdravé krásne dieťa
Po 7.5roku sme sa vzali... Máme vlastný dom
Stabilné práce
Takže dámy
Múdre reči takého typu by som si nechala doma 😂
@mimicka2013 a ty čo sa do mňa staráš? Mňa tvoj názor vôbec nezaujíma...možno aj v 21 by si neotehotnela ..
@apolka77 počuj sliepocka
Ja nepisem tebe ... A keby som bola s manželom už v 21ke jasné že by som otehotnela ale som bola slobodná 😂
@maminka940 🙏🏽😀 amen…
Ejha, diskusia sa tu zvrhla. Baba má 21 rokov, nie 15. Nie každý musí ísť nutne na VŠ a riešiť dieťa po 35tke. Pracuje, má v pohode plat (1400€ v hrubom nemá kopa vysokoškolsky vzdelaných ľudí), má kde bývať. To, kedy bude mať dieťa je snáď jej vec a vec jej partnera. Ak má zázemie a prácu, vždy je lepšie mať dieťa v 21tke ako po 30tke. Z diskusie je jasné, že to nie je žiadna násťročná hlupaňa alebo naivná študentka VŠ, ktorá chce stoj čo stoj dieťa a spolieha sa na muža (doteraz si pamätám tému, ako tu študentka medicíny riešila, že chce mať so svojim partnerom dieťa, pričom pracoval len on a žili uňho v byte - to bola úplná blbosť, ale tu má autorka inú situáciu).
Ak sa vám nedarí, riešila by som to až po roku, skôr to veľmi nemá význam. Ani jeden z vás nemá až tak kritický vek. Spomínala si, že si mala 2x biochemické tehotenstvo. Je možné, že to bude nejaký hematologický problém alebo to bola len smola. Podľa mňa je fajn už to, že si prirodzene dokázala otehotnieť. Možno motyka vystrelí. Držím palce.
Bože môj, koľko "empatie" v tejto diskusii 🥲 autorka ešte máš čas, nesnažíte sa až tak dlho, vyskúšala by som na tvojom mieste brať tu už spomínanú alchemilku, kyselinu listovú, ešte mi napadol myslím gynex sa to volá (snáď sa nemýlim) 🙂 a skúste vypadnúť niekam na víkend či na dovolenku, zmeniť prostredie trošku a oddýchnuť si od prípadného stresu. Držím palce, nech sa vám zadarí a snáď si z týchto nepríjemných komentárov nič nerobíš. Nech sa darí ❤️
Vtipné, koľké ženy, ktoré teda asi mali dieťa vo "vhodnejšom" veku, sa do toho "vhodnejšieho" veku nestihli naučiť čítať 🤭 autorka v úvodnom príspevku jasne napíše, že do CAR sa chystajú, AK sa im nepodarí do septembra a na každej strane aspoň 3 komentáre, že od septembra je to teraz krátke snaženie a ešte hneď tam nemá ísť. Tak ja vám neviem, dámy, kde je chyba? 😄
Autorka, neviem poradiť k téme, nemala som taký problém, ale držím vám palce 🙂 akurát by som poradila, niekedy je lepšie komentáre, ktoré nie sú k téme a nevedia ti pomôcť, úplne odignorovať a na otázky sa ani nesnažiť odpovedať. Väčšinou to nemá význam 🙂
Necitala som vsetky komentare, iba niektore a som celkom zaskocena.... .
Neporadim ti, ale drzim ti palce. Spravne pises- aj s detmi sa da precestovat svet a nie, neznicis si nimi zivot. Budes mat velke deti a budes mlada mama 🙂
A mozno to niektore zeny nevedia, ale aj bez materskej sa da prezit. 😉
@lalala94 ach, ako moc ti ďakujem 🙏🏽
@meringe70 ďakujem 🍀 samozrejme hneď zajtra zájdem asi do zeleného obchodíka, bude to pravdepodobne najkvalitnejšie 😊…
@thoughtfulweirdo Ja sa už cítim fakt ako tupelo.. aj som nahnevaná na seba, že som odpovedala na niektoré komentáre, ale mala som potrebu seba a svojho priateľa obhájiť…
@filipka250 ❤️🍀… moja maminka to ma takisto, čerstvých 50, najstarsi brat ma 32 a ma s nami nádherný vzťah, priateľsky, plný porozumenia,.. a veru, vždy si mysleli že je jeho priateľka, nie mama ❤️
Ďakujem zienky, ste veľmi zlate a veľmi ste mi zlepšili náladu ❤️ posielam objatie 🧸🍀
Neries reci ostatnych mam kamosku cez 10r je s manzelom uz teraz a poznam ju 7 r cca..odkedy som ju spoznala s manzelom sa snazili o babo a prislo v jej 40tke..ak savam nedari a babo chcete hladajte priciny cim skor ty si mlada aj partner, keby nieco, verim, ale ze vsetko bude ok…je cas na to riesit to..a drzim palce, tu z mk ta nik zivit nebude atd cize jednym uchom dnu druhym von..
inak zenske ma tu prekvapuju…keby mlada dobrezene 16tka by napisala, ze je tehu a decko nechce by sa dosr..ali, ze dieta je dar a fujky potrat atd sak to zvladne..ked chce mlada zena s partnerom mat dieta a nejak to nejde uz problem financie std…
@autorka Ja ti fandím!!! 😄✊ Budeš super mama. Pre povzbudenie, tá moja mala 21, keď som sa narodila ja a, čuduj sa svet, život si nezničila. 😊 Nepspomína síce na precestovaný svet a desiatky frajerov, zato často s otcom s láskou (a smiechom) opisujú chvíle, keď sme boli so súrodencami malí a pomedzi všetky tie aktivity, ktorým sa aktuálne venujú, majú čas a energiu aj na vnúčatá, ktorými sa všade radi chvália. Želám ti taký naplnený život, aký vedú moji rodičia. 😊 Priority, všetko je to len o prioritách a ja tie ich (a asi aj tvoje) zdieľam. 😊
Ahoj, chápem ta. Mala som 21 rokov, manžel 26, keď sme sa začali snažiť o bábätko... Po 2 rokoch sa podarilo a potratila som v 10 týždni. A mesuac na to som ostala tehotná, a syn má 11,5 roka..
Pol roka snaženia je ozaj malicko. No Dr by sa mohla zamerať na tie biochém. To je ozaj zvláštne, že 2 krát za pol roka.
Určite sa v car na vás nebudú divno pozerať, keď pôjdeš na vyšetrenie. Dat sa vyšetriť ohľadne plodnosti , neznamená hneď postupovať nehraje zákroky. Držím palce
Málokedy sa vyjadrujem k diskusiám, ale keď čítam, ako ti tu nakladajú, nedá mi nereagovať. Irituje ma, ako tu podaktoré “matky” majú patent na všetko. Na bývanie, vzťahy, tehotenstvo, vek, úrady, mužov atď atď. Čo vám tak vadí?? Že aj mladý človek môže mať všetkých 5 pohromade? Že v mladom veku vie, ako si predstavuje svoj život? Že len netápa svetom ako stratená existencia? Či to, že niekomu sa možno podarí mať dieťa v normálnom veku? (A áno, viem čo je to bojovať o dieťa cez ivf, podstupujem šieste) A práve preto by som nemala nikdy drzosť dávať rozum niekomu, kto túži po materstve v mladom veku. Ja som túžila po dieťati od 15! Matkou som sa stala v 22 rokoch. A slobodnou matkou! V živote dieťaťu nič nechýbalo, ani nemám pocit, že by mi niečo ušlo. Mám 2 vysoké školy. Jednu dokončenú 2 týždne pred pôrodom, druhú keď mala dcéra 12 rokov. Nikdy som neľutovala, že som otehotnela tak skoro, pretože niektoré matky skrátka majú materinský cit úplne iný, ako ostatné.
Takže, kým pôjdete v septembri do CAR, budete manželia, muž bude mať novú prácu, nevidím dôvod, prečo to odkladať. Nikde nie je napísané, že otehotnieš po mesiaci v CAR. Ako už niektoré normálnw spomínali, nasaďte si zatiaľ vitamíny. Mužovi napr. kotvičník, ten nám osobne pomohol pri 3. iVF. A ty skús zo začiatku aspoň Femibion 1. Držím palce a hlavu hore. Aj keby to trvalo dlhšie, máš obrovskú výhodu veku. Veľa šťastia!!!
Necitala som tu tieto siahodlhe diskusie,lebo sa ma to netyka,no autorke napisem z druhej strany brehu.dlho sme sa snazili,hovorili sme si,ze sme mladi,mame kopec casu,svadba,ubehlo 5rokov a skoncili sme v CAR a uz dalsie 2roky riesime IVF.Keby som tam sla skor a spravili si vsetky zakladne vysetrenia,mohli sme si usetrit cas…
My sme boli v Iscare BA, ale nešla by som tam, neodporúčam tuto kliniku. Navstevujeme ju od 2016 do súčastnosti, a keby tam nemáme embrya tak tam už nikdy nepachnem 🙂 ale nikde vás kvôli veku nepošlú preč. Ja by som to riešila čím skôr. My keby sme to nezačali riešiť v car ako 22 roční, neviem kedy by sme mali deti. Aj tak som prvé dieťa porodila ako 25,5 rocna a to sme sa začali pokúšať o babatko ešte 21 roční 😄 chceli sme byt mladi rodičia. No a teraz keď idem do škôlky mám pocit že ostatní rodičia sú vo veku mojich rodičov 🙈 a to sa mi vôbec nepáči. Moje rozhodnutie neľutujem. A vám držím palce ✊🏻
Moc moc dakujem všetkým. Ja som vedela, že sa tu nájdu skvele ženy 😍 dakujem hlavne za podporu, netušila som, že na mamičkovskom portáli mi bude toľko mamičiek nakladať za to, že chcem dieťa 😅
@sasenka6 Smiem vedieť aj prečo BA nie?
@sasenka6 ja sa chcem spytať. Je to len Iscarom v BA? Lebo viem že Brno je vychvalene do nebies ale rada by som necestovala tak ďaleko a chceme ist do Iscaru v Martine. Že čo sa ti nepačilo v BA ? Pristup?
@mary888999 Iba Iscare ba. Kamarátka chodí do Iscare Martin a podľa rozprávania je to úplne ina galaxia 😃 len meno je spoločne.
Čo sa týka dôvodu, to by bolo veeelmi nadlho čo všetko mi tam porobili 🙈 prístup hrozný, 2x som takmer umrela, pri druhom raze som mala zdravotné problémy rok, odignorovali moje požiadavky, aj keď som prízvukovala čo sa stane, išli si svoje a keď sa to stalo, tak mi povedali že z ich strany je to všetko a mám si problémy riešiť u iného lekára 😂 no proste celé zle,keby tam nemáme embrya tak tam už vzivote nejdem. Ale nechcela som ich presuvat na inú kliniku. Kto chce nech mi napíše správu a napíšem viac
@sasenka6 dakujem za info ❤️
Ja som bola v Repromedica v BA teraz som v Brne,nehovorim,ze bolo zel,pristup dobry,no za mna velmi slaba embryologia a samotne vklady boli cista katastrofa,v Brne je to 2minutova zalezitost

Aha, vy dve s @marietaaaa11 ste v uplne rovnakej situacii, tak je jasne, ze si budete jedna druhej fandit. Lenze to, ze jedna to ma nejak, neznamena, ze je v poriadku, ked to ma tak aj druha. Este mate svoje zamilovane okuliare a vidie v chlapoch bohov, v takych, o ktorych rovesnicky evidentne nemaju zaujem.
Autorka, ja som nikdy nepovedala, ze tvoj priatel je pedofil. Ty to verklikujes vkuse. Vidis, ze tomu uz sama veris.
Ved casom pochopite 🙂