icon

Máte skúsenosti so splodením bábätka s partnerom na vozíku?

vanullienka
6. dec 2019

Ahojte. Davam sem prvy krat forum, tak hadam som to dala spravne. Chcela by som zistit, ci ma niektora partera, ktory je na voziku a chcu babatko, alebo uz maju. Ako ste to riesili, vase skusenosti? A viete mi niektora poradit, ci sa da urobit inseminacia, ak partnerovi odoberu spermie operativne (vola sa to tessa)? Za kazdu odpoved vam velmi pekne dakujem.

beatinka
6. dec 2019

@vanullienka skúsenosť síce nemám, ale zrovna včera som sa v centre na to informovala, či sa po Tesa dá urobiť inseminácia, a bolo mi povedané, že nie. Že inseminácia sa robí keď je minimálne 20mil spermií a vraj by bolo “nefér voči partnerovi”, že podstúpi taký zákrok, a nechá sa to na insemináciu, kde je úspešnosť malá. Aspoň teda konkrétne v centre kde sme boli, robia pri Tesa len IVF metódou ICSI. Lebo je to finančne náročné a pri ICSI je najväčšia pravdepodobnosť úspechu. Aspoň tak nám to bolo vysvetlené. Držím palce.

vanullienka
autor
7. dec 2019

@beatinka dakujem za odpoved. Tak nasa sanca je nulova. Ja ze by sme skusili inseminaciu, ale nam by to zamietli. Do umeleho oplodnenia nechceme ist.

ikuska187
7. dec 2019

@vanullienka IUI pri danej metóde odberu spermií určite nie, úspešnosť by sa rovnala 0 percent. Na IUI musí byť SPG optimálny, to sa bavíme o miliónoch dobrých spermií, nie o pár spermiach rôznej kvality, co sa operatívne odoberie. Jediná nádej vo vašom prípade je IVF.

ikuska187
7. dec 2019

@vanullienka treba si uvedomiť, že IUI ma mizernu úspešnosť aj pri dobrom SPG, iba 5 až 10 percent.

vanullienka
autor
9. dec 2019

@ikuska187 ked my nevieme, ci by sa nam to podarilo prirodzene,kedze on nedokaze ejakuovat. Ale je mi jasne,ze pri UIU to pre nas nema vyznam. A asi taka moznost, keby sme chceli umele oplodnenie a len jedno embryo sa neda?

beatinka
9. dec 2019

@vanullienka dá sa aj tak. Budeš mať natívny cyklus, teda len prirodzenou ovuláciou sa získa jedno vajíčko a to oplodnia. Len samozrejme tam je tiež možnosť, že sa nebude vyvíjať a nebude z toho nič. Ale, bola by možnosť, že by partner šiel na ten zákrok, a čo by získali, časť by použili a spermie sa dajú zamraziť. Čiže keby sa nepodarilo oplodniť vajíčko v jednom cykle, on by už ďalší zákrok nemusel podstupovať, ale ty by si mohla ísť na ďalšie zákroky vždy len so svojim jedným vajíčkom. Samozrejme by to bolo finančne náročnejšie, ale je to spôsob, ako sa vyhnúť viacerým embryám.

vanullienka
autor
9. dec 2019

@beatinka a neda sa to spravit aj tak, ze by ziskali napr.5 vajicok, pouzili by len jedno a ostatme by sa zamrazili?

samrolka2019
9. dec 2019

@vanullienka urcite sa da aj tak. Ja som mala 1x na IVF 19 kvalitnych embryi. Kludne sa takyto pocet moze podarit aj vam. A to ma moj manzel spermie dost zle. Potom sme embryjka mrazili po 2ks ale aj po 1 ks . Vkladat mozes 1 alebo aj 2. Zalezi od centra ci odporucaju vklad 2

beatinka
9. dec 2019

@samrolka2019 len jej ide o to, aby sa nemrazili embryá, ale iba vajíčka. @vanullienka Určite sa vajička tiež dajú zmraziť. Keďže funguje darovanie vajíčok, musí to fungovať. Len zase sa tam platí dosť za uskladnenie. V každom prípade, myslím si, že máte aj takú možnosť

samrolka2019
9. dec 2019

@beatinka aha to som nepochopila potom. 🙈

ikuska187
9. dec 2019

@vanullienka dá sa aj tak, že ty absolvujes IVF cyklus, dáš si oplodnit 1, pripadne 2 vajíčka - treba rátať, že sa nemusia pekne deliť a z vkladu nič nebude. A zvyšné vajíčka zamraziť, ale manipulácia s vajíčkami je zradná, celkovo IVF s mrazenými vajíčkami ma najnižšiu úspešnosť zo všetkých metod. Vajíčka narozdiel od embryí a spermií sú na mrazenie a rozmrazenie velmi citlive a po rozmrazeni sa môžu rozpadnut, resp následne vzniknuté embrya sa mozu zle deliť. Treba si zvážiť všetky aspekty aj tie morálne, keď máte zábrany voči IVF. Lebo bud teda ísť do IVF poriadne, alebo neísť vôbec a riesiť adopciu. Lebo tieto čiastočne IVF, lebo zábrany, väčšinou nedopadnu dobre a tak ci tak a človek IVF absolvoval. A treba sa zamyslieť aj nad tým, či si vieš predstaviť mat 40 a ľutovať, že ste to aspoň neskúsili - moje predsudky voči IVF padli na tomto (IVF tiež nerovná sa automaticky úspech a ze dieťa bude, je to skrátka ale najúspešnejšia metoda, to je fakt). My sme inú šancu ako IVF na vlastné dieťa tiež nemali a zároveň sme riešili aj adopciu. Naši kamaráti absolvovali 2x IVF s mrazenymi oocytmi kvôli viere, oba neúspešne, v CAR ich na to upozorňovali, že úspešnosť je tam mizerná. Boli aj na SVK aj v Brne a doma už majú adoptovane dieťatko. My sme napr mali z IVF celkovo 4 embrya. To neznamená automaticky že embryí bude fura.

vanullienka
autor
9. dec 2019

@ikuska187 a ty vasi kamarati(co sa im to nepodarilo) isli do IVF z akeho dovodu? Ja co viem, ze jeden vozickar tiez isliel so zenou na IVF a jemu nasli len sest spermii ( robili mu tessu)a podarilo sa im to na prvy krat a este mu ostali embrya a dali si ich zmrazit. Ja len nechcem, aby nam vznikli nepouzite, navyse,embrya. Ja som uvazovala aj nad adopciou, ale tam musia byt presvedceny obaja partnery, ze to chcu. A keby som chcela babatko a zdrave, je tam dlha cakacia doba.

ikuska187
9. dec 2019

@vanullienka áno, lebo dali normálny cyklus IVF, s ktorým je naj šanca na úspech. Ona mala endometriozu, on ok SPG, nedarilo sa veľa rokov. Poradovnik na biele bábätko je tak na cca 4 roky. Oni si po 2 rokoch zmenili požiadavku na rómske babo a do pol roka ho mali doma, my sme boli tiež ok s romcatkom babotkom, príprava trvá cca rok a až potom ta zaradia do poradovnika. Končíme aktuálne prípravu, ale zároveň vo februári mam termín pôrodu, čiže si dáme odklad adopcie a uvidíme, čo v budúcnosti. Takže doma komunikujte, kto má akú predstavu a do čoho ste ochotní resp neochotni ísť.

lenkakravcova
9. dec 2019

@vanullienka Ak ste premýšľali nad adopciu, tak možno je to hlúposť, ale počula som, že zo zahraničia je vyššia šanca adoptovať si male dieťatko (väčšinou černoška alebo zo Sýrie, kde je teraz veľa sirot). Možno i nad tým môžete pouvažovať.

ikuska187
9. dec 2019

@lenkakravcova na SVK si nemôžeš adoptovať dieťa z cudzej krajiny.

lenkakravcova
9. dec 2019

@ikuska187 :/ to som nevedela. Škoda.

ikuska187
9. dec 2019

@lenkakravcova jj škoda, nám by to napr tiež nevadilo, žiaľ nedá sa.

vanullienka
autor
9. dec 2019

@ikuska187 ale ved ked ma zena edomatriozu, tak to pri IVF nevadi? Aspon mi to tak povedala gynekologicka.

ikuska187
9. dec 2019

@vanullienka je to 1 z hlavných pričin neplodnosti infikovaných na IVF. Ale úspešnosť IVF sa pohybuje okolo 30 max 40 percent, takže ak sa absolvuje IVF neznamená to, že bude automaticky aj úspešne.