Mimotelové oplodnenie v zahraničí - skúsenosti
Dievcata, je tu niektora, ktora podstupuje IVF v zahranici? Ja sa rozhodujem, ci sa vratim na Slovensko, alebo to spiskam tu...
@bambulka2015 Drzim ti palce, aby sa to aj tento raz tak rychlo podarilo. My akurat riesime zavazny problem. Este mame jedno embryo zamrazene, no viac deti neplanujeme. Co s nim?
@pleun Nezufaj, ja tie skratky, co tu Baby pisu, tiez nerozumiem. Ja to mam zase vsetko v nemcine a skratky dr. nepouzivaju. V klinike vysvetlili vsetko "recou normalnych", cize pekne polopate😉
@anikalienka Dakujem. No dufam, ze to tentokrat vyjde. Lebo ej to len stres. Stale nieco sledovat. Po Velkej noci ideme skusit znova. Ale teraz to zu nenecham na nahodu a hlavne stres. Tie nahanacky tiez nikomu nepridaju. takze ked pride mens zacnem brat tabletky a tak sa to da aspon trochu regulovat, lebo casovo je v prirodzenom cykle vsetko len nahanacka a tie behacky, grrrrr. A este ked Klinika 40 km vzdialena, dieta vozim 20 km do skolky, ja robim, stale hore dolu behat, mozno aj preto ten KET nevysiel
Co sa tyka "nezuzitkovanych" embryi, tak ja tiez neviem. my mame este 1-2. Teraz Dame vlozit to jedno a ak to vyjde, tak zu tiez neplanujeme. Ale ja necham zmrazene este aspon dalsie tri roky, clovek nikdy nevie. Ale ja zu som aj stara, takze este najviac 1-2 pokusy a potom uz koncime.
Ja to ale nevidim az tak tragicky. V Cechach a na SK a aj v inych statoch sa da darovat (toto ale u mna neprichadza do uvahy), v DE sa zatial daju darovat len spermie. Vajicko nie a uz vobec nie oplodnene vajicko. Ja zatial nejdem predbiehat udalosti.
@bambulka2015 My sme mali to stastie, ze jedno z najlepsich centier mame 5 minut autom a skolu 12 km. Darovat nechcem urcite, ani dat na vedecke studie.
@anikalienka My byvame daleko mimo mesta, na dedine zial ziadne centra nie su😒 Ale mali sme stastie, hned sme natrafili na jedno z najlepsich v celej republike a nahodou ma zobral aj ten najlepsi lekar. Ja som spokojna.
Ja dam s najväcsou pravdepodobnostou zlikvidovat.
@bambulka2015 Ja som chcela byvat niekde v lese, ale muz ma odhovoril. S dietatkom je to praktickejsie. Teraz byvame pri super lekaroch, mega velkych obchodakoch, blizko vybornej skoly, pritom za domom nam tecie riecka, v ktorej v maji tiahnu lososy, po ulici chodia len domaci a na kvietky kazde letne rano kolibriky. Oaza v meste. Hej, bohuzial zrejme budeme likvidovat. Naplakala som sa preto, ale co robit?
@anikalienka Ja zu nechcem byvat v meste. byvali sme dost dlho, mna to obtazuje. My sme fakt ze takmer v lese 😉
ja neplacem. Co narobime. Je to "len" oplodnene vajicko. Bunky sa este nedelia, keby to zu Bola nejaka blasto uz by som si robila trosku hlavu.
@bambulka2015 akurat ked napriklad dieta ochorie, mam pediatra otvoreneho kazdy den 12 hodin za rohom a vsetko poruke. Ked ho odchovame, uvidime este, kde sa prestahujeme. No je to 5 dnova blastocysta.
To uz ma dobrych 150 buniek.
@anikalienka U na sa zmrazi hned na druhy den. Cize len dvojbunkovec. Az ked chces vlozit, tak po rozmrazeni sa necha delit ako cas vychadza az po blasto. Dlhsie nie.
@bambulka2015 Tu sa zamrazia len najkvalitnejsie embrya. Len polovica oplodnenych vajicok ma sancu prezit, ako sa vie, ktore to budu? Len tak od brucha sa vyberie jedno pred transferom a caka sa, ci sa bude vyvijat? Ci ich prw istotu rozmrazia viac a skusaju. Zo siestich oplodnenych vajicok len dve to dotiahli do blasty, to by som sa tam nachodila ako na klavir.
@bambulka2015 takze ja mam preto dilemu. Vv tvojom pripade by nebolo o com. V mojom po vlozeni na druhy den sa uz embryo zavrtava do maternice...
Akurat som si zbezne pozrela statistiku jedneho zo slovenskych centier a porodnost pri zmrazenych embryach je mizernych 14%! Moja klinika ma 68% pri transfere zamrazenych. Neskutocny rozdiel.
@anikalienka Neviem ako na Sk ale v De je na to zakon. nesmu sa mrazit uz takto vyvinute.
Tu sa to robi tak, ze po punkcii na na druhy den vyselektuju tie, co sa vobec neoplodnili, ci nedelili aspon na toho dvojbunkovca. Podla toho kolko vajicok este ostane, sa niekolko hned na druhy den zmrazi a niekolko (my sme davali ET dve) sa necha dalej delit az po blastocystu.
Ja som mala 12 vajicok, dve boli hned nedobre (mali sme ICSI), dve skapali hned v prvy den, 8 s vyvijalo. 4 z toho zmrazili 1-1-2, 4 nechali vyvijat sa. Cize ostali 4. Jedno sa prestalo vyvijat na 3. den, tri sa vyvinuli na 2 blasto a jedno 7 bunkovec. Cize ten 7 bol nejaky poskodeny, kedze sa deli krat dva. Vlozili mi dve kvalitne blasto a predsa mame z toho len jedno dieta. V 8. tt sa jedno jednoducho stratilo.
Na jesen mi vlozili jednu kvalitnu blasto a predsa sa neujala. Cize nie vzdy sa tie kvalitne "zavrtaju". Ja nemam ziadny zdravotny poblem, sliznica maternice tiez bola vynikajuco vyvinuta a vidis.
A preco nachodila? Ved ked ides na KET v prirodzenom cykle, nic nemusis robit. Ides tam len raz. Zoberu ti krv, urobia rozbor hormonov, skontroluju sliznicu atd. Odbornici zu ovulu vedia odhadnut podla UTZ. Potom si pichnes injekciu a ides na Transfer. Podla toho kolko dni pred ovu odhadli a rozmrazili, podla toho mas az blasto. Ak sa nebude vyvijat, tak nemusis ani injekciu pichat. Cize do tela si nic cudzie nedala.
S liekmi je to samozrejme este lahsie, tam sa ta ovulacia da skorigovat.
Ono to mas jedno, ci ti vlozia po zmrazeni cerstvo vyvinutu blasto alebo po rozmrazeni hned "staru" blasto. Ci sa ti v tele ujme, to je vzdy loteria. jedno v akom stadiu je.
@bambulka2015 ide len o to, aby sa to vajicko do blastuly vyvinulo. Ak sa mrazi uz 5 dnove embryo, je sanca uspechu samozrejme omnoho vyssia. Moj lekar prirodzene cykly vobec nerobi, je to z velkej casti vedec, ma najvyssie percenta uspechu v USA. Zenam, ktorym 10x nevyslo ivf unho vyjde na prvy raz! V Europe brzia uspesnost zakony.
@anikalienka Ahoj, nerozumiem, preco by si radsej volila moznost znicit vlastne embryjko ako ho darovat na adopciu. Kolko je parov, ktore nemozu mat deticky a tesili by sa najviac na svete keby prave toto dieta mohli urobit stastnym. A sanca je ca 40 % ze sa neujme vobec, no mala by si aspon ciste svedomie, ze si mu dala sancu na zivot.
@takaaa Psychicky by som nezniesla, aby moje dieta vychovaval niekto iny. Nemam na to zaludok "darovat" niekomu moje dieta.
Na nasej klinike je 86% porodnost po transfere zmrazeneho embrya, cize sanca je velmi velka.
@takaaa
@anikalienka Pocujte baby a co potom robit, ak sa mi embrijok ujme viac a budem ich moct zmrazit? Myslite, ze je nejaka sanca, aby som si ich potom so sebou mohla previest na Slovensko?
@anikalienka hmm, rozumiem. Jednoduche to urcite nieje. Wau to cislo tej uspesnosti je naozaj vysoke ☺ aj ked je to velmi tazke, skus mysliet na to, co je lepsie pre to potencionalne dieta.

@pleun Cesko je super. Aspon centrum, kde som bola No predpokladam, ze nebude problem v anglictine. Moj lekar v Brne vedel plynuje anglicky aj francuzsky a materialy a intrukcie tiez viacjazycne.....