icon

Neúspešný KET/PGT

kimberley123
30. mar 2025

Dobrý deň.Prepáčte viem že je tu veľa tém s názvom no potrebujem aktúalne skúsenosti.Mali ste možnosť v CAR dať si urobiť Pgt už zmrazených embryii? Napríklad jedno embryo ktoré sa bude vkladať možnosť geneticky vyšetriť? Mám ešte 4 embryá,potratila som v 6tt.Lekár ma ubezpečuje že už teraz to určite víde.Najvyššia pravdepodobnosť môjho potratu bola genetická vada embrya.Nerozumiem celkom tomu ako je možné že ostatné môžu byť vporiadku a napr.toto bolo geneticky vadné?!Som nahnevaná lebo je pre neho lahké tvrdiť mi od stola a uistovať ma že tieto už budú dobré.Ako to vie bez genetiky? Môže sa stať neaká chyba pred rozmrazovaním embrya počas vkladu? Dr.mi tvrdila že už nepotrebovalo ani hatching a embryo bolo v poriadku.
Nerozumiem tiež tomu ako je možné že keď je pár geneticky vporiadku vyskytnú sa genetické problémy u embrya.

Ďakujem Vám za odpovede.

kiki68
30. mar 2025

@kimberley123 stale ide o kombinaciu buniek a ta sa moze a nemusi podarit bez chyby. Ani ked su partneri bez nejakeho zadrhelu. Mozno by som nechala vysetrit to embryo, nakolko si usetris nervy a sklamanie. Samozrejme to, ze sa to nemusi chytit moze mat roznu pricinu, niekedy je to vraj tazke urcit. Toto povedali sesterke, ona mala stale aj prirodzene opakovane potraty.

tessa165
30. mar 2025

@kimberley123 nedávala by som vyšetriť embryjko ktoré už bolo zamrazené, tvrdiť že už to vyjde je tiež hlúposť keďže ani vyšetrené embryjko úspech nezaručí... To že máte genetiku páru v poriadku nijako nezaručuje že vaše embryjka budú v poriadku , vekom sa zhoršuje kvalita vajíčok a taktiež výtazná spermia nemusí byť úplne v poriadku. Nepíšte nič o vyšetreniach ktoré máte za sebou takže príčinou neúspechu môže byť aj niečo iné ako nekvalitné embryjko, takže by som si skôr doplnila vyšetrenia ako testovala už zamrazené embryjko

kimberley123
autor
30. mar 2025

@kiki68 genetika už zmrazených embryii nieje vraj možná.

lynda888
30. mar 2025

@kimberley123 my napríklad mame za sebou genetiku páru- tam bolo všetko v poriadku. Dali sme si robiť genetiku embryi, lebo som si myslela, že práve to je príčinou potratov (ešte po prirodzenych otehotneniach). Dali sme vyšetriť 10 embryi, z toho 5 bolo zdravých. Zatiaľ vložené 2, a stále spontánne potraty.

Ale k vašej otázke. Vraj je to možné v niektorých prípadoch,ale nie sú tomu prístupné všetky centra. Skúste sa opýtať u vás. Príliš sa to vraj neodporúča.

babushkaem
30. mar 2025

Vela trizomii sa deje prave v prvých dňoch vzniku embrya, pri delení buniek. A tiez, zdravé embryo po ptg toez nezaručuje úspech. Tiez by som do toho nešla. Je to risk

lin_a
30. mar 2025

Genetika uz zamrazenych embryi nie je mozna, pretoze pre PGT testovanie je potrebne z toho cca 200bunkoveho embrya odobrat zopar buniek a na to ho treba rozmrazit. A na vysledky z pgt sa caka 6-8 tyzdnov. Ale oni ked uz raz embryo rozmrazia, nemozu z neho odobrat bunky a znova ho zamrazit, potom cakat tie tyzdne na vysledky a znova rozmrazit a zaviest, Skratka, pgt sa bud robi u cerstveho embrya alebo vobec.
Genetika paru pred IVF a genetika embryi su 2 odlisne veci, ako par mozte byt kompatibilni ale to neznamena, ze to 1 dane konkretne embryo, ktore sa zavadza, je v poriadku.
A doktor ti az tak uplne nekeca - najviac potratov nastava medzi 6-8tt, kedy dochadza k dolezitym procesom vyvinu embrya (a tieto procesy su riadene geneticky) a ak nieco nie je v poriadku, priroda proces zastavi, to sa deje aj u prirodzenych tehotenstiev. V tomto stadiu ti uz ani pgt testovanie nezaruci, ze sa nieco nepokazi v tychto dalsich tyzdnoch vyvoja.
Co je ale dobra sprava - embryjko sa ujalo, tvoje telo ho prijalo a zacalo sa vyvijat. To je dost dobry dovod mysliet pozitivne pri dalsom vklade. Drzim palce 🍀

pierinaa
30. mar 2025

@kimberley123 - ahoj. Do jednej zo skupin IVF som 21. marca pisala svoju skusenost. Preposielam cast komentara: “ Pred časom som tu písala, či máte niektorá skúsenosti s rozmrazovaním a opätovným zmrazením embryí kvôli genetickému testovaniu. Nakoniec som sa – aj vďaka vašim radám a podpore – rozhodla do toho ísť. Keďže som mala v čase odberu vajíčok takmer 39 rokov, chcela som mať istotu.

Z pôvodných 8 embryí prežilo rozmrazenie a opätovné zmrazenie 6. Tie slabšie to, žiaľ, nezvládli. Napriek tomu som rada, že som to podstúpila – už len kvôli tomu, že ďalší vklad (verím, že bude a bude úspešný) prebehne s vedomím, že sú embryá geneticky skontrolované.”
Odpoved na tvoju otazku - ano, niektore IVF centra to robia, ale nie vsetky. Treba sa informovat. Ja som v Reprofite Brno a tam to realizuju. Pre dodatocnu geneticku kontrolu som sa rozhodla kvoli MA a dalsiemu vkladu, ktory nevysiel.
Drzim palec.

pierinaa
30. mar 2025

@kimberley123
A asi ta bude zaujimat aj cena. Opat preposielam: “Ja som mala 8 embryi, pricom doktorka navrhla odobrat vzorky vsetkym, no genetiku urobit len prvym styrom. Pricom zvysne styri sa mali podla planov zamrazit a az v pripade potreby by sa robila genetika. Cena bola takato (citujem z emailu):
“1× 19 200 Kč za prvé embryo
3× 13 700 Kč za každé ďalšie embryo.
So zvyšnými štyrmi embryami môžeme urobiť takzvanú amplifikáciu, teda že by sme ich tiež rozmrazili, odobrali z nich biopsiu a opäť zamrazili. Bioptovaný vzorok by sa však netestoval, len by bol zamrazený pre prípadné budúce testovanie. Cena by vyšla na:
4× 1 500 Kč za amplifikáciu + 4× 2 400 Kč za opätovné zmrazenie.
Samotné testovanie týchto štyroch vzoriek by potom stálo ďalších 4× 11 300 Kč.”
No a kedze 2 embrya neprezili, tak nam vratia nejake peniaze.

pierinaa
30. mar 2025

@lin_a je mozna. Ale nerobi ju kazde centrum. To moje ano a mne ju dodatocne urobili.

lin_a
30. mar 2025

@pierinaa ano, uz som si precitala tvoj prispevok, dakujem za objasnenie, nova vec pre mna.
To co som pisala su informacie z mojho centra (v CZ) a este dodam, ze oni povazuju za no-go romrazovat embrya na dvakrat, velky risk.

kimberley123
autor
30. mar 2025

@pierinaa Ďakujem ti za odpoveď.Potom snáď nieje Reprofit ako Reprofit na Sk to nieje možné.

pierinaa
31. mar 2025

@lin_a na toto som sa pytala. V Reprofite mi povedali, ze oni maju tych najspickovejsich embryologov a ze ked povedia, ze je to ok - je to ok. Naznacili mozne riziko pri tych bajslabsich embryach, co sa aj naplnilo, ale zvysok uspesne zamrazili znova. A teda uz len dufam, ze genetika dopadne dobre, ze rozmrazenie bude ok a vklad vyjde🙏❤️

pierinaa
31. mar 2025

@kimberley123 to ma mrzi. Reprofit na Slovensku su povodom ine IVF kliniky, kde podla mna k nejakym inovaciam ci vacsim zmenam zatial nedoslo (ale mozem sa mylit)…

kimberley123
autor
31. mar 2025

@pierinaa Ďakujem ti za odpovede.Budem rozmýšlať nad zmenou Reprofitu.Pretože toto čo si ty písala mne vôbec nenavrhli.Strčili mi do rúk hárok a mala som zaškrtnúť s čím súhlasím s akými úkonmi.Pgt som si myslela že je možnosť urobíť aj po zmrazení.Moja chyba a nevedomosť.

kimberley123
autor
31. mar 2025

@pierinaa Samozrejme ti želám a držím palce aby ti to vyšlo.Určite tá genetika je na niečo dobrá a vyhneš sa neúspešným vkladom.

pierinaa
31. mar 2025

@kimberley123 na toto som nahnevana bola aj ja. Nepamatam si, ze by mi navrhli genetiku, hoci v case odberu vajicok som mala takmer 39 rokov. Vraveli, ze to povazuju za nevyhnutne az pri 40+ rocnych zenach… Nastastie, mne tu genetiku vedeli urobit dodatocne, no pri tebe ma to mrzi. Nevedomost nas sice neospravedlnuje, ale na moznost genetik by mala IVF klinika sama upozornit. Za a.) ma z toho peniaze, no najma klientky predchadzaju zbytocnym vkladom ci potratom :/
Ja som s Reprofitom Brno spokojna so vsetkym, su tam skveli, len toto ma sklamalo. Ale tak uz riesime a moc sa modlim, aby sme o dalsie embryjka uz neprisli. A tebe drzim moc palec❤️💪

katmajbel
15. sep 2025
@pierinaa

@kimberley123 - ahoj. Do jednej zo skupin IVF som 21. marca pisala svoju skusenost. Preposielam cast komentara: “ Pred časom som tu písala, či máte niektorá skúsenosti s rozmrazovaním a opätovným zmrazením embryí kvôli genetickému testovaniu. Nakoniec som sa – aj vďaka vašim radám a podpore – rozhodla do toho ísť. Keďže som mala v čase odberu vajíčok takmer 39 rokov, chcela som mať istotu.

Z pôvodných 8 embryí prežilo rozmrazenie a opätovné zmrazenie 6. Tie slabšie to, žiaľ, nezvládli. Napriek tomu som rada, že som to podstúpila – už len kvôli tomu, že ďalší vklad (verím, že bude a bude úspešný) prebehne s vedomím, že sú embryá geneticky skontrolované.”
Odpoved na tvoju otazku - ano, niektore IVF centra to robia, ale nie vsetky. Treba sa informovat. Ja som v Reprofite Brno a tam to realizuju. Pre dodatocnu geneticku kontrolu som sa rozhodla kvoli MA a dalsiemu vkladu, ktory nevysiel.
Drzim palec.

@pierinaa ahoj vdaka za tvoju skusenost a radu, z genetickych testovanych si uz vlad mala? Vysiel? Prave riesim tuto dilemu, embrijka mame tiez v reprofite v Brne. Drzim palce

pierinaa
16. sep 2025
@katmajbel

@pierinaa ahoj vdaka za tvoju skusenost a radu, z genetickych testovanych si uz vlad mala? Vysiel? Prave riesim tuto dilemu, embrijka mame tiez v reprofite v Brne. Drzim palce

@katmajbel - ahoj. Ano, vysiel hned prvy po genetike. A silno klopem, uz som 25tt - cakam synceka, ktory mi akurat ustedruje ranne kopanceky a vsetky testy (Nifty, velke morfologicke u MUDr. Grochalu) dopadli nad ocakavania dobre❤️ Drzim Ti mooc palec.

Ja spatne nelutujem toto rozhodnutie. Pri rozmrazovani sme prisli o 2 embrya - tie najslabsie. Ale predpokladam, ze keby mi ich vlozia, tiez to nedopadne ok. Dve embryjka mame odobrate vzorky a zo 4 boli 2 vhodne na vklad po pgta kontrole. Za mna lepsie dat - presla som si zamlcanym potratom a nechcela by som to viac opakovat :/