icon

Práva na použitie embryí po smrti partnera na Slovensku

1. nov 2025

Máme s manželom zmrazených 6 embryí (GYN-FIV) a rada by som sa dozvedela, aké pravá sa vzťahujú na embryá v prípade úmrtia. Je možné, aby môj manžel dopredu písomne vyjadril súhlas, že v prípade jeho úmrtia by som mohla tieto embryá použiť na embryotransfer? Ako to je legislatívne na Slovensku?

anonym_b2ec12
1. nov 2025

Myslim,že nie ak je jeden mŕtvy

anonym_cd0534
1. nov 2025

Podľa mna to z hľadiska legislatívy nejde. Nakoľko partner musí byt pri transfere a ak nie tak musí podpísať vopred dokument overený notárom.

aurelia2000
1. nov 2025

https://zivot.pluska.sk/reportaze/boj-embrya-ko...
Takže nebudeš ich môcť po jeho smrti použiť.

veselo_neveselo
1. nov 2025

Toto sa chod opytat do centra, kde mas embrya uskladnene. Mali by ti podat presne informacie.

anonym_35c3d9
1. nov 2025

Myslím, že toto nejde ;(.

33tehulka33
19. nov 2025
@anonym_cd0534

Podľa mna to z hľadiska legislatívy nejde. Nakoľko partner musí byt pri transfere a ak nie tak musí podpísať vopred dokument overený notárom.

@anonym_cd0534 moj priateľ nebol pri transfere a nič sme od notára nemali. Prišiel odovzdal spermie ja som isla na odber urobili embria a na vklad som dosla sama. V papieroch majú meno partnera a vedia ktoré embrio máju vložiť . Nikto uz sa nepýtal kde je partner. Samozrejme ak by bol odber vajíčok s transfer napr. Po roku mohli by riesit súhlas lebo sa mohlo zmeniť čokoľvek smrť/ rozvod/ alebo si to len partner mohol rozmyslieť .

anonym_cd0534
19. nov 2025
@33tehulka33

@anonym_cd0534 moj priateľ nebol pri transfere a nič sme od notára nemali. Prišiel odovzdal spermie ja som isla na odber urobili embria a na vklad som dosla sama. V papieroch majú meno partnera a vedia ktoré embrio máju vložiť . Nikto uz sa nepýtal kde je partner. Samozrejme ak by bol odber vajíčok s transfer napr. Po roku mohli by riesit súhlas lebo sa mohlo zmeniť čokoľvek smrť/ rozvod/ alebo si to len partner mohol rozmyslieť .

@33tehulka33 asi záleží od centra. Na Slovensku sme museli dávať overovať papier notárom aj keď sme boli manželia a hoci bol prítomný. V českej republike pri transfere musel byt buď partner alebo mal napísať na papier že s tým súhlasí a priložiť fotku OP.