Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@hateria to je uzasne,tesim sa a s tebou, radost citat, ze nemus brat lieky, je to fakt hnus, ale zistila som, ze ked pijem viac vody ako zvycajne, tak sa telo troska odvodni, on totiz zadrziava vodu ten kortikoid jeden...a ano ako pises, uz sme podstupili kadeco, a pokial by len toto mohlo pomoct, robte si so mnou, co chcete reku :D ale najskor som si poplakala, lebo ja som taky naturalista, ani acylpirin si dobrovolne nedam, a fcul totok...manzel ma vzdy podporuje s tym, ze po odkojeni mozem detoxikovat :D:D:D jake jednoduche :D
@dena22 Neboj za ten výsledok to stojí. Ja som od januára 2015 brala merol potom prednison až do 5 mesiaca a malá je zdravá , otehotnela som po pol roku liečbu. Tiež som behala zistovala kde mám zápal, prečo imunita sa búri a neviem čo pomohlo asi všetko dokopy - jeden mesiac som vyskúšala všetko a kedže žihlava je na zápalz pila som litre každý den.Lieky sú svinstvo ale čo narobíme ked sa nedarí. Snažíte sa dlho?
@majinka81 ahojky majinka, no kedze u nas ma manzel azoospermiu, tak sme hned museli do IVF. Verim, ze to pomoze, ved preto to ti doktori vymysleli, to si robila vynikajuco s tou zihlavkou, lebo ta sa veru aj v tehu moze, mas pravdu, mne povedali, ze u mna su zvysenia nepatrne, take, ze v CARe by mi ani kortikoid nedali, ale ja mam vysledky aj bezprostredne po druhom IVF aj o tri mesiace neskor. A ten po IVF bol katastrofalny, mala som zvysene nielen cytokiny, ale aj protilatky proti zrazanlivosti krvi, cize hned ma sup na hematologiu. v druhom odbere sa toto nepotvrdilo, ale protilatky proti stitnej zlaze, tak ma Dr. Durilova poslala aj na odber pre kontrolu hormonu stitnej zlazy, a ten je ok...cize vyzera to, ze som ani tak nemala v tele zapal, ale tie dve stimulacie mi rozkolisali organizmus biochemicky...proste ze u mna je dovod hormonalna stimula...keby som ju nepodstupila nemam takuto odozvu, ale to je tazko povedat, my musime mat chraneny keks do tretieho IVF, lebo manzel si tvori v ejakulate protilatky proti spermiam, ktore vraj mozu iritovat moj imunitny system, takze inak by som mozno fungovala normal, ale je tu suhra okolnosti...cize, mam ten dexamed, i ked pani doc sa dusovala, ze to nie je to iste ako prednison, akoze imunosupresivum, ale je...je to tam aj v letaku napisane, a obvodna lekarka mi to sama povedala, ze je to svinstvo a ako opuchnem...a este mam anopyrin ob den 100mg, kvoli geneticky kodovanej zvysenej zrazanlivosti, ono, ked sa hormonalne stimuluje, a hlavne berie estrofem na sliznicu, tak hustne krv...cize toto su predbezne profylaktivne opatrenia, a uvidime, vysledky z hemato su ok, o mesiac budem mudrejsia aj co sa tyka imuno, a s tym ideme niekedy prelom jul august, zalezi od MS, do tretieho pokusu...zmenili sme kliniku, ideme do Prahy do Fertility Center Prague, a vymakli sme akciu 2 IVF za cenu jedneho....mozno pre mna psychologicky tah, ze sa nebudem tolko upinat na vysledok...to cakanie je vzdy najhorsie, vsetko pred tym, je uplna malina... takze tak 🙂 a dakujem, ze si mi poradila tu zihlavku, to je pani bylina 🙂
ahojte, stalo sa tu niektorej babe, ze nedokazala otehotniet, napriek tomu, ze uz imunologiu mala ako-tak v poriadku, mala urobenu aj genetiku aj hematologiu? Ja som po 5. vklade a konkretne 5. den po vklade, kazdu noc mavam bolesti brucha a krizov ako po predoslych neuspesnych ET/KET. Uz neviem, ake vysetrenia by som este mala absolvovat ☹ Vam co konkretne zistili, co brani v otehotneni? Mozno sa poucim z toho a dostanem sa blizsie k vytuzenemu cielu. Budem vam velmi vdacna za kazdy tip, napad 🙂
@gabika2015 skoro vždy sa najde príčina prečo to nejde..ale až po rokoch tvrdého boja a niekedy, ani nenajde..nemas nahodou endometriozu?
@tinkatinulka to nastastie nemam, bola som uz aj na laparoskopii, hysteroskopii, nic mi tam nenasli. Nemam ani cystu, ani myom. Vo februari na hysteroskopii mi aj urobili rany na sliznici, vraj je vacsia sanca, ze sa embryjko ujme a nic. Teraz sme si dali embryoglue a tiez nic. Aj stitnu zlazu by som mala mat OK, uz dlhe roky uzivam lieky. Uz som naozaj bezradna. Napisala som aj Dr. Dzurillovej, dufam, ze mi odpise nieco uzitocne.
@gabika2015 a repro imuno? hematologia?
@tinkatinulka na repro imuno mi viac ako pol roka pichali Subcuviu, pri predoslych vkladoch mi podavali aj infuzie. Vysledky mam ovela lepsie ako pred rokom, stale sa zlepsuju, nie su idealne, ale su natolko dobre, ze som uz ani na infuzie nemusela chodit. Na hematologii mi nic nenasli.
@gabika2015 a mala si zle NK bunky alebo trofoblast alebo cytokiny?
@tinkatinulka NK bunky som mala velmi nizke, pod normu. Zvysene som mala len cytokiny.
@gabika2015 preco si myslis, ze sa to znova nepodarilo??? tie bolesti brucha (i ked si ich predtym tiez mala) mozu byt znamenim toho, ze sa to podarilo. Ja som tiez mala kazdu noc bolesti brucha (cez den ani nie) a bola som tehotna, tiez som si ale myslela, ze to nevyslo. Mozem sa opytat, aku infuziu ti pred vkladom davali? Mna caka infuzia subcuvie, ale ako pises, asi moc nezabera
@cheeky82 Kiezby si mala pravdu 🙂 bola by som velmi stastna, ale uz nedokazem mysliet pozitivne po tolkych negativnych skusenostiach a 4 rokoch snazenia sa. Mne davali Privigen par dni pred vkladom aj po. Subcuviu mi pichali asi pol roka pred vkladom a zabrala, mala som ovela lepsie hodnoty, uz su vsetky takmer v norme. Subcuvia ma dlhodoby ucinok, ja som s nou bola velmi spokojna. Nechcela som uzivat kortikoidy, tie znizuju imunitu a ja som ju mala dlhe roky zoslabnutu, mala som kvoli tomu rozne infekcie, dokonca som vzdy mala aj pozitivne stery u gynekologa a naposledy ked som tam bola, vsetko som mala negativne, aj dr. bol z toho velmi prekvapeny 🙂 Odkedy mi zacali pichat imunoglobuliny, aj cytologiu som mala OK a to som sa dlhe roky trapila kvoli HPV.
@dena22 ahoj velmi rada by som ti poradila ze co by pomohlo zazili ste toho dost.
My sme styri roky riesili vsetko mozne ale otehu som prirodzene.Inak moj muz mal katastrofalny spermipgram k tomu.Ta azoospermia je veru zla nema ani trosku morfologicky dobrych spermii?
Ja som na poslednom mieste riesila zubara a paradentozu a vtedy sa mi dalo vsetko do normalu.Ono je to ptavda ze ti stimulka rozhodila imunitu lebo ked som otehu tak mi nk bunky a cytokiny vyskocili prave preto so. Stale brala prednison a intralipid infuzie.No drzim palce neskutocne.
@gabika2015 wau, to je super. no dufam, ze budem mat pravdu 😉 ja mam teraz injekciue subcuvie (mam vysoke NK bunky, klesli len minimalne, ale vraj mne podla vsetkeho vyrazne neklesnu, takze nemam na co cakat, plus Annexin, ale ten po subcuvii krasne klesol). tiez to uz beriem od decembra. Dufam, ze teraz v tomto cykle pojdem na vklad a caka ma pred nim infuzia, tiez mam Privigen. Dufam, ze to pomoze, plus este mi dala injekcie Clexane. ANi ja som nechcela kortikoidy, ale nastastie mi ich ani doktorka nechcela dat. My bojujeme uz 5 rokov, tak by sa uz patrilo to dotiahnut do uspesneho konca, nie len do 13tt ☹
@cheeky82 Tak to ano, velmi si zasluzite to babatko. Viem, ze je to neskutocne dlha doba, ale pevne verim, ze sa vam to konecne podari, velmi Ti budem drzat paste 🙂 kolko embryjok Ti budu vkladat? mne nedovolili 2, vraj som prilis stihla 😒
@gabika2015 mas presne ako ja ja som NKbunky mala pod normu a stale chora vsetka choroba sa na mna chyta a prekonala som snad vsetky infekcie a detske choroby..ale cytokiny hore, akonáhle som skrotila cytokiny otehotnela som no však naše babo v 13tt odišlo..takže "len"cytokiny boli u mna zaberák a tiež som mala blesti akoby ms mala prijsť a desne krce a bola som tehotna
@gabika2015 to vazne kvoli hmotnosti ti nedovolili dve? budu vkladat len jedno, ale ja by som dve nechcela. Neviem ci by som dve dala, kedze mam za sebou jeden potrat a takisto imunita by sa mozno silnejsie branila, ak by som tam mala dvoch "votrelcov" 🙂
a daj vediet, ked budes testovat. ja sa bojim, ze sa budem pozorovat pri tomto vklade. teda urcite sa budem pozorovat a porovnavat s tym, ako som sa citila, ked sa to podarilo. mali sme uz jeden vklad po, ale nemala som ziadne priznaky, tak som vedela, ze to nevyslo. to sme ale este neriesili imuno, tak velmi spolieham na tu infuzie a injekcie. moje stastie uz musi byt predsa unavene, tak skor ci neskor hadam na mna sadne🙂
drzim palce
@tinkatinulka Dufam, ze sa Ti uz odvtedy podarilo otehotniet a donosit babatko. Je neskutocne, kolko sa trapime, uz si zasluzime byt stastne. Nakoniec co Ti pomohlo? Co zabralo na cytokiny a na imunitu?
@cheeky82 ano, zial som aj schudnuta, mam velmi uzke boky, boja sa, ze by sa do mna nezmestili dve babatka a ze by som bola rizikova 😒 Neviem, ci budem testovat, uz mi je zle z tych tehotenskych testov, nikdy som tam nemala druhu ciarku. Ak nahodou budem, dam vediet 🙂 dnes je asi este velmi skoro, 5. den. Aj ja sa stale pozorujem, podla mna je to v takejto situacii normalne, kazda z nas tuzi po babatku a chce vediet cim skor ci sa to podarilo. Mne prve 2 dni nic nebolo, nemala som ziadne bolesti, az na 3. den v noci to zacalo a odvtedy kazdu noc tie bolesti... Cez den mi nic nie je. Hlavne je, ze si vytrvala, nevzdavas sa a fakt uz musia pomoct tie injekcie. Aj ja Ti drzim paste, dufam, ze nas o par dni potesis pozitivnou spravou 🙂
@gabika2015 nechcem ti davat falosne nadeje, ale ja som to mala presne tak ako teraz ty!! az dva dni po vklade zacali bolesti a boli riadne silne. keby som mala na nocnom stoliku ibalgin, tak si ho okamzite dam (nastastie som ho nemala a nechcelo sa mi v noci vstat z postele, lebo som sa zaroven bala, ze sa rozkrvacam). a netestovala som, v den ked som mala dostat MS, cize tyzden po vklade som sla na krv. No netrpezlivo cakam na dobre spravy 😉
@gabika2015 kolko dni pred vkladom si bola na infuziu?
@gabika2015 no nic žial od MA sa nam nezaradilo a hlavne pre moju psych.stal..neviem sa s týmto stavom zmieriť..bolo to desné celý cas som brala Medrol ale asi zauradovala vyssia moc lebo zjavna pricina sa nenasla..ale cytokiny sme skrotili, hold imunita uplne v tahu
@cheeky82 pred tymto poslednym vkladom som nebola, ale v marci ano, pozeram kalendar, bolo to 2 dni pred KET. Aj ja sa budem tesit, ak mi napises, ze babo je na ceste 🙂 To mi doda dalsiu energiu a nadej 🙂
@tinkatinulka jaj moja, je mi to velmi luto ☹ viem, co prezivas. Aj ja uz mam plne zuby tych vkladov, lekarov aj liekov a injekcii, infuzii. Doma mavam hystericke zachvaty... Uz som bola aj u psychologicky, no mne nepomohla 😒 Neviem, dokedy este vydrzim. Viem, ze je to blbost, ale stale sa pytam, preco chlapy nemozu byt tehotni 😀 Toto cele je brutalne velky tlak na nasu psychiku, obrovska zataz. Mne sa ani to nepaci, ze my musime patrat po pricinach, po roznych moznostiach, lekari sa akosi nejdu roztrhnut od snazenia 😖
@gabika2015 no vsade pocujem iba je mi to luto ja chapem bla bla..nech si to niekto skusi ked chape..no hold musime bojovať, ja už vybavujem pschyologicku uvidime co mne povie
Ahojte kočky! Kam na reprodukčnú imuno v Košiciach? Bola som na kozultácii v CAR v Brne a potrebujem dorobiť imunologické vyšetrenia. Robí to ešte Dr. Bobák? Vie mi niekto posunúť kontakt a info, ako to tam funguje? Vďaka vopred za akékoľvek informácie 🙂

@sherny vies co je fragmentacia DNA spermii? nam robili 3 rozne rozbory po dvoch neuspesnych IVF, lebo manzel je po mesa tese, a vtedy dochadza k mikrochirurgickemu zakroku a spermie su poskodenejsie ako pri normalnom odbere ejakulatu.
robili nam FISH, morfologiu, DNA fragmentacie. Morfologiu robili aj vam ako pises, a FISH vypoveda o chromozomalnych anomaliach, fragmentacie o poskodenej DNA...toto su specificke vysetrenia, bezne, ked nie je podozrenie na poskodenu DNA spermii, tak sa zrejme ani nerobia, mozno az na vyziadanie....
moja domienka je, ze ak sa ti tvoria protilatky proti spermiam, pre nieco sa to deje...manzelovi vysetrovali na imunologii aj autoprotilatky proti vlastnym spermiam....ale to nie je to iste ako si dat vysetrit DNA spermii...to sa tam nerobi...ja si vsak myslim, ze tvoj organizmus je dokonaly vo svojej podstate, a bolo by dobre zistit pricinu, PRECO sa ti protilatky tvoria....uz lepsie to neviem povedat...hmm....