Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@jaris84 no tak je to fakt zvlastne....a mne navyse ani nezabrala ta subcuvia. Co je ivig?
@jaris84 Este by bolo dobre zistit, co z toho dr. ma, ked nam predpise liek ako samoplatcom a neprezenie to cez poistovnu. Lebo uz mi to cele niecim zavana...skoda, ze zo zdravotnictva sa stal biznis :(
@hwiezdinka IVIG je Intravenózny imunoglobulín
@hwiezdinka no mne subcuvia cytokiny upravila, nie 100%, ale relatívne ok, ale aj napriek tomu som potratila...Preto teraz ten IVIG mám brat, keď budem tehotná. Pichá sa to priamo do žíl
@jaris84 mne povedali, ze dobre zabera ten medrol. Ten ma sice otrasne vedlajsie ucinky, ale je cenovo dostupny. O IVIG sme sa ani nebavili, subcuvia mi vobec nezabrala a to som dala za nu cca 400 €....takze asi tak
@hwiezdinka no panecku, tak tiež si sa buchla pri nej po vrecku a figa z toho. Kedy máš teraz kontrolu, už niečo plánujete, či čakáš ako liečba zaberie?
@jaris84 kontrolu mam vo februari. Vraveli mi, ze s Medrolom maju dobre skusenosti, ale je to individualne, ako vzdy.
Ono hned ako sa zlepsia vysledky, odporucaju otehotniet, dovtedy radsej nie. Aj mne tak vraveli.
@jaris84 no k tej estokovej som zavolala, povedala som co je vo veci, najprv osm chcela len MIF , ale potom som si to rozmyslela, lebo davaju aj liecbu, a girovska uz liecbu nedava , len kortikoidy a tie som nechcela , ebo na nk bunky zaberaju aj ine veci ako kortikoidy.tak som to vybavila takto ..velmi mila pani doktorka, sestricka uplne v pohode... objednaju ta presne na cas, trochu tam cakas .. uplne v pohode..kludne ked daco chces , tak viac do spravy .. a poradim
@zibi ahoj, a čo iné zabera na nk bunky..? mám ich mierne zvýšené a doktorka mi predpísala dexamed, ale ani ja nechcem kortikoidy...dakujem.
@srdiecko35
@zibi aj mňa to zaujíma. Ja beriem dexamed už asi 5 mesiacov
@cmudlo ahoj a ako sa cítis z dexamedu? už 5 mesiacov a pomaha?
@cmudlo ahoj aj mna byt zaujimalo ja to uzivam od decembra teda 2mesiace... aj to zabralo fosfolipidy sa upravili ale asi to budem musiet uzivat dalej az do vkladu... len som z toho aj tak prekvapena lebo podla vysledkov to zase zvyšuje ine hodnoty tak uz som z toho trosku mimo...
@srdiecko35
@katka17044 ja som ešte nebola na kontrolný odber. Nepožaduje to odo mňa zatiaľ. Beriem to tak dlho preto, že som šla na ivf, ale 2 krát sa to nepodarilo. Raz som nemala foliky už pri opu a raz mi stimulka nezabrala. Tak mi napisala, ze len do decembra brať, ale ak sa chystám v januári na IVF tak pokračovať....a ja práve stimulujem...tak to beriem ďalej....uvidím ako to teraz dopadne a keď tak potom pôjdem na kontrolný odber.
@cmudlo aha ja som mala kontrolu po 5tt a hned to uz bolo v norme... tiez stimulujem soft... okolo 6-7 asi by som mala mat opu. Akurat mi to zvysilo protilatky proti spermiam a trofoblastu o polovicu vyššie ale teda su stale v norme vysledky... povedali mi ze mam v liecbe pokracovat ale neposlali mi recept a ja mam uz len posledny dexamed tak im budem musiet volat teda aspon myslim ze chcu aby som v tom pokracovala tak uvidim...
@cmudlo držím Ti palce, mne ho predpísala pre opakované implantačné zlyhania...a pre nkbunky....ale bojím sa steroidov....mam za sebou 3x neúspešné ivf a 1x insemináciu....neviem, či mi zmení liečbu, ale chcem jej zavolať...a poprosiť ju o to...tak uvidíme...🙏
@hwiezdinka Aj mne medrol pomohol, boli nežiaduce účinky, ale dalo sa to.Užívala som ho 6 týždnov.
@srdiecko35 aku mas hodnotu? lebo mierne zabera aj omega 3 - mne sa asi za 6 tyzdnov brania omega 3 znizili asi o 5 stupnov , cize ked mas hodnotu 24 a chces prejst na normu tak cca za 2 mesiace by si mala byt v norme ..ale treba brat 720 EPA to si vyskladas asi 3 tabletky podla mnozstva epa v nich ..naj je jamieson on ma asi 330 epa v jednej tabletke ...
nic ine som na znizenie nk buniek nenasla
niekto tvrdi ze zabral aj colostrum - lebo obsahuje prirodne imunoglobuliny ale to som neskusala
a este zabera aj infuzka intralipidu - tu je asi najmenej narocne , pri nej klesnu nk bunky asi o polovicu
odporuca sa pred stimulkou, ze nk bunky klesnu, potom pred odberom, vkladom a po pozitivnom teste asi do 16 teho tyzdna kludne sa pytaj , alebo napis IP, ked nevies co s vysledkami posli mi do spravy alebo na mail 🙂
@zibi
@srdiecko35 no mne NK neklesli po omega 3 , brala som poctivo tri mesiace, nezabrala ani subbcuvia, ale paradoxne až v tehu v 30tt mi klesli z 19 na 13.
@cmudlo dexamed je vseobecne dost slaby a nezabera vela babam
mozno este na nk bunky ok ale na tnf zabera malo
liekom prvej volby je stale rpednison alebo medrol - najma na to tnf
lenze tnf v tele je vacsinou z nejakeho zapalu , bakterie, nieco to vyvolava ...telu trva kym sa znizi, ale vacsinou je z istej bakterie
co som citala tak napr. IFN zvysuju plucne mykoplazmy chlamydie atd . to vacsinou babam na steroch zistili , ked som tak vysledky pozerala babam , ktore mali ifn pozitivne tak mali aj vacsinou tieto bakterie potvrdene
plus vela bab ma v posve tiez nejake bakerie, plus mozes mat zuby, krcove zily, zapaly dasien, rozne zapaly a rozne choroby ktore vyvolavaju zapal a uz mas tnf vyssie ..
niekedy sa neda tnf znizit tak preto je dobre ho udrziavat aspn na ten nizskej hodnote, kym sa neotehotnie, ale vacsinou ked sa poriesi zapal tak sa poriesi aj tnf
s tymi nk bunkami to nei je take lahke ...tie sa vacsinou prirodzene neznizia a nie su dlhodobo nizke , lebo je v gtele nejaky autoimunitny proces ktory ich uz zvysuje ...napr. len obycajna autoimunitna hypotyreoza ..takze tak , ale aj to nie u kazdeho
preto na nk bunky skuste intralipid - vacsinou ho v tych repro centrach pichaju uz a aj napr. v centrach na umele pichaju intralipid tiez - viem ze gynfiv, iscare ba, mt - pichaju intralipid a aj v kosicich caroch pichaju tiez
potom tnf - preliecit a zistit zapal
na tnf je podla mna naj medrol, dexamed nezabera, plus davaju imunoglobuliny a teiz aj agapurin, ale ten nedavaju casto
@cheeky82 no nemusi zabrat, ale ty si mala 19 a to je dobre cislo ..ono telo vie co ma podla mna robit , lebo nizke nk bunky tiez nie su dobre najma kvoli ochrane rakoviny a tak ..proste ja si myslim, ze ked to mas abnormalne zvysene ako ja som mala 44 tak mi to kleslo .. ale ja som brala od finclubu 3 tabletky skoro 900 epa a cisty produkt ...mozno ked uz nemas taku vysoku hodnotu tak to nejde tak rychlo ...ved je to doplnok stravy nie liek ..to je moj nazor
@cheeky82 inak pekkne sa ti drzali tie nk b unky , lebo ze vraj v tehu zvyknu stupnut
ono sa to riesi asi do toho 3 meisaca cca 16 teho tyzdna, potom uz imunita matky nema vplyv na dieta ... super moja a ako sa mas? v tehu si nemala ziadne problemy? uz si 33 tyzden pane jane to letiiiii , drzim palce a rychly porod 🙂

@rokina13 no začínam sa nad tým vážne zamýšľať....hematologicka mi sama vravela, že nie je realne, aby som si to platila sama....