Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@ejuska2586 ahoj, ja som mala velmi podobne vysledky, len som mala celularnu odpoved voci spermiam iba stredne tazkeho stupna ale za to NK bunky este trosku vyssie cca.38% a pocet 700-900. Myslim, ze myslela na infuzie intravenozny imunoglobulionov, aspoň ja som chodila na to a zabralo to zázrakom ihneď.
Myslím ze je správne, ze nepchá do teba Medrol ci Prednison ak dokazes lahko otehotniet, lebo ta celularna odpoved voci spermiam by mala zabit spermie predtym ako oplodnia vajicko, ale nejak par ich prezije asi u Teba😁. Potracat kvoli tomu by si nemala lebo potom je to uz trofoblast a voci tomu celularnu odpoved nemas takze klud bude to dobre. Kondomovu ochranu by som mimo plodnych dni dala, aby si nedrazdila zbytocne imunitu. Ja som tiez vobec neverila ze zopar infuzii bude stacit na take hodnoty NK buniek ale mala pravdu a uz som 17 tt. Drzim palce!
@elje Ahoj, zial nemam na Dzurilovu cislo. Tiez komunikujem len cez sestricku.
@rokina13 Jej, to je fakt super sprava. A ako si brala tie infuzie? Tiez az po potvrdeni tehotnosti? Lebo mne ich chce nasadit az potom. A ako casto si ich brala? Musela si chodit priamo k nej, ci mi to moze pichnut aj niekto iny? Ja som dnes bola na hematologii, robili mi nejake geneticke testy, tak budem mat o 3 tyzdne vysledok a potom sa uz mozeme snazit o potomka konecne 🙂
Ahojte kočky. Tak hematologiu mam za sebou. Zobrali mi krvicku, ide na testy na genetiku. Predbezna diagnoza "iny trombofilny stav (trobmofilia)". Výsledky testov by mali byt 13.06. A potom sa uz teoreticky budeme moct konecne opat pokusat o babatko.
@ejuska2586 Budeš musieť chodiť k nej do NR, a priprav sa, že budeš tam vždy cca. 3 hodinky, kým ti stečú infúzky a potom ešte krátky pohovor s Dzurillovou.
Ja som mala zamrazené embryjká, takže u mňa tie infúzie začali tak, že 24 hodín pred vkladom a potom 48 hodín po vklade, ale vtedy iba polovičnú dávku som dostala a potom celé dávky po potvrdení tehotenstva približne v 6tt, 9tt a 12tt. Naposledy som tam bola minulý týždeň 16tt a už mi iba krv brali, infúzia už nebola a už by ani nemala byť. Keď budeš mať túto liečbu tak mala by byť dokonca zadarmo a pritom jedna dávka stojí 500 eur (doplácala som v lekárni iba cca. 2 €), takže super.
Po otehotnení keď okamžite zavoláš tak do 48 hodín tam budeš na infúziách podľa mňa a to by malo stačiť. Kedy si zvykla potratiť?
@rokina13 Joj, to je super. Ja som prvykrat v piatom tyzdni, druhykrat nam v 7. tyzdni bilo srdiecko a v 9. uz bolo emrbrijko mrtve. Takze niekedy medzi tym.
@ejuska2586 To mi je ľúto, tak tie NK bunky sú mrchy žiaľ ☹ ale hlavné je, že sa dajú poraziť. Keď sa to podarilo u mňa, tak to musí ísť vždy. Ja som totiž mala rekordné hodnoty u nej. Skoro dostala infarkt koľko ich mám keď druhýkrát mi brala krv na to minulé leto 😝
Ja som inak bez tej imunoliečby ani neotehotnela. Mala som predtým už aj 1 vklad a ani náznak tehotnosti, telo okamžite asi embryo vylúčilo a pritom vraj bolo takej istej kvality ako keď sa to teraz podarilo..
Ahojte bambulky 🙂 8.juna idem do NR Dzurilovej a chcem sa spýtať prosim vas.Mne volala pani doktorka ale zabudla ☹ ☹ ☹ vysádzali ste niektore liecky pred prvým vyšetrením??? Prednison som vysadila uz skoro pred mesiacom.Ale myslim ci sa maju vysadiť aj ked beriem L Thyroxine a lieky na vysoký krvny tlak.A beriem este aj lieky na Ucelarnu kolitidu.To je na zaludok a čreva.Vedeli by ste mi poradiť prosim vas?????? Dakujeeem moooc 🙏🙏🙏🙏😍😍
@rokina13 Joj, tak si si tiez prezila svoje. Tak ti drzim palce, aby ste to teraz dotiahli uspesne az do konca. Ja uz len cakat na vysledky z hemato a pojdem za tebou :D Velmi pekne dakujem, ani nevies, ako velmi si ma povzbudila.
@sonulienka13 Podla mna si zavolaj sestricke, ta ti najlepsie poradi. Ja som vysadila vsetko, ale potom mi doktorka hovorila, ze napr. lieky na alergiu som mohla kludne uzivat. Takze asi tak...
@sonulienka13 ahoj. Ja som liek na stitnu zlazu nevysadzovala ale prednison ano. Mozes zavolat sestricke a ona ti poradi co mozes brat dalej a co nie.
@vanushka dakujem 🙂 Prednison mam uz dávno vysadení.L Thyroxine beriem 75 mg a potom beriem uz len Dopegyt na tlak a Salofalk na tu ucelarnu kolitidu.
@ejuska2586 ahoj bola si u Dzurilovej?kolko sa čaka na termin k nej a ako to tam potom dalej prebieha čo robia ake testy a kolko sa za to paltí??
@butterfly333 Ahoj. Ano bola. Na testy sa čaká cca 3 mesiace. Vyšetruje sa v podstate všetko, čo sa vyšetriť dá. U mňa to bolo: vyšetrenie bunkovej imunity (LIF) voči trofoblastu, spermiám partnera a cudzím spermiám , základný imunologický profil (krvný obraz + diferenciálny leukogram, parametre špecifickej a nešpecifickej humorálnej imunity)
rozšírená prietoková cytometria (NK bunky vrátane špecifických „maternicových“ uNK buniek a T-regulačných lymfocytov)
detekcia intracelulárnych cytokínov
prítomnosť protilátok v krvi voči spermiám, vaječníkom a zona pellucida
skríning autoprotilátok pri systémovej autoimunite, ochoreniach štítnej žľazy a celiakii
antifosfolipidový syndróm
hladina 25- (OH) vitamínu D
U manžela:
kvalita ejakulátu prietokovou cytometriou SpermFlow (počet spermií, leukocytov, vitalita spermií, integrita akrozómu, prítomnosť intraakrozómového proteínu)
prítomnosť autoprotilátok naviazaných na spermie v ejakuláte (IgA, IgG)
prítomnosť autoprotilátok v seminálnej plazme
Platili sme cca 300 Euro. Ale našla príčinu mojich potratov a poslala ma ešte na hematologiu, lebo to vyzera tak, ze budem mat aj nejaky trombofilny stav. Tak uz len na tie vysledky cakam a potom sa ideme opat pokusat o babatko. Budem sice od zaciatku brat injekcie Fraxiparinu, nejake infuzie u Dzurillovej a asi aj Anopyrin od hematologicky, ale to je najmenej, ak sa nam podari otehotniet a potiahnut to spolu az do porodu.
@ejuska2586 fuuuha tak to ti toho dost robili no chvalabohu našli príčinu ja mám 4mutacie 2x heterozygot 2x homozygot MTHFR C677T a ked sa podari tehu tak inj cele tehu.
@butterfly333 Ak sa vam nedari, skus podla mna aj tuto reprodukcnu. Mozno mas este nieco navyse o com ani nevies, ako ja ☹
@ejuska2586 viem že alergiu na spermie nemám to som mala negat,mne gyn povedal že problem bude vo vajíčka že asi nedozrievaju alebo nie su kvalitne,lebo aj ovu vždykrasne prebehne no folik asi prazdny či vajko nekvalitne preto beriem
aj inofolic fytosoju aj vmk.
@butterfly333 Tak to je horsie. Ktovie, ci by ti s tymto vedela pomoct... Skusila by som si asi zavolat a oni ti povedia, ci vedia pomoct, alebo nie...
@ejuska2586 pochybujem že by mi stým vedeli pomoct
@ejuska2586 prosím ťa a z toho všetkého reproimuno čo ti vyšetrovali,čo povedala že by mohla byť príčina?
@butterfly333 dzurillova nerobi alergiu na spermie, ale bunkovu imunitu, to je rozdiel - alergiu nemusis mat, ale bunkovu imunitu voci spermiam kludne ano.
@jania023 ona to vola specificka celularna odpoved voci spermiam a trofoblastu. To je ta bunkova imunita. Protilatky proti ovariam su este nieco ine. Teraz nie som si ista, ale viem, ze este minimalne donedavna robila tuto bunkovu imunitu len Dzurillova. Sa mi zda ze uz to zacali medzicasom robit aj v Presove, ale nie som si na 100% ista.
@lal aj ked už s mm mam dceru možem mat tu alergiu? Mohla sa objavit? Minuly rok som bola tehu no v 7tt MA
@butterfly333 kludne ano....mne Dzurillova stanovila tu bunkovu imunitu voci partnerovym spermiam velmi tazkeho stupna a ja som mesiac po odbere zistila, ze som prirodzene tehotna, takze ano, mozes to mat. No ak si mala MA, mozes mat problem s tym trofoblastom.
@lal a čo ti pomohlo ze si po mesiaci otehu?

@lal Ďakujem za odpoveď... sama by som si ho vysadiť nedovolila... len pre istotu sa pýtam 😉