Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@evadek ahoj
Ja uzivam medrol druhy mesiac.
Mam 8 mg.
Mne mudr.Girovska pisala ze medrol sa nemoze len tak vysadit a uziva sa cca 8 tyzdnov pred ivf alebo normalne cca sest mesiacov.
Ja cakam na jej hodnotenie lebo este mi nenapisala.
Tak dam vediet.Myslim ze mi to znizi na 4mg.
No ono najlepsie by ti vedel povedat ten kto ti tu liecbu odporucil.
Asi tak.Dufam ze som trosku pomohla.
zrejme ťa pošlú na gastro, treba zobrať vzorku priamo z čreva, s tou celiakiou je to všetlijaké napr. môjmu mužovi diagnostikovali na sk celiaku v jeho 33r ale následne si dal urobiť vyšetrenia v rakúsku, keďže tam robí a povedali mu, že on nemá žiadnu lepkovú intoleranciu, že má len nejakú dierku v tráviacom trakte a helikobaktera toho preliečili antb a bolo...
a teraz na reprodukčnej imuno mu zase robili test na celiakiu a bol negatívny 🙂
@ada274 ahoj dakujem.
No ja mam nk bunky a cytokiny a celiakiu negativnu.
Ono fakt je tazko niekedy urcit co s cim suvisi.
Napr mam kamaratku celiaticku a otehotnela bez problemov.
Ono asi vsetky tieto parametre musia byt v norme lebo ak je jeden vyssi moze robit problemi.
Fakt co tak citam kazda to ma inak zvysene.
Mne klesli nk bunky po medrole a cytokiny nie tak tiez nechapem preco aky to ma suvis.
A tiez ten medol nechcem dlhodobo brat trosku sa ho aj bojim.
Drzim palce
no ja nie som odborník ale ak je celiatička a vie o tom teda dodržuje bezlepkovú dietu tak má tie hodnoty v norme a nie je dôvod neotehotnie,ť problém však je, ak o tom nevieš, navonok nemusíš mať pritom žiadne problémy...
@lina129 prosim ta pozri sa do spravy. Mala by si tam najst tieto parametre: Anti -tTG IgA, anti-endomyzium IgA, Anti-endomyzium IgG. Ja som mala trojnasobne zvyseny 1. parameter a pozitivne dalsie dva. Boli to vysledky z krvy pricom Dr. v Prahe ma uistila, ze celiakiu mam. Zvlastne bolo, ze biopsia z creva bola nejednoznacna az negativna. Napokon ma moja gastro lekarka uznala ako celatickeho pacienta a som na diete a cez poistovnu kupujem bezlepkove vyrobky. Neskor mi boli robene geneticke testy, kt. celiakiu potvrdili. Ale je pravda, ze ak vyjde pozitivna genetika, este to neznamena ze clovek na celiakiu aj realne ochorel. Znamena to iba ze sme nosicmi tohto genu, choroba ale nemusi za cely zivot prepuknut.
Ja som asi ochorela, lebo posledny rok som mala nevysvetlitelne obcasne bolesti brucha, sem tam hnacku a skoro pravidelne redsiu stolicu (sorry za detailny opis). Na slovensku poistovna uzna pacienta za celiatika ak sa ukaze poskodenie creva, ale ja som priklad, ze ked sa dostatocne bojuje da sa to aj ked su akoze nejednoznacne vysledky.
Teraz by si mala s vysledkami zajst na gastro a absolvovat gastroskopiu pripadne geneticke testy aby sa celiakia potvrdila/vylucila. Ak sa potvrdi dozivotne budes na bezlepkovej diete aby si sa vycistila a ozdravila. Ak sa nepotvrdi, tak ci tak by som v tvojom pripade nasadila bezlepkovu dietu minimalne na pol roka. No a potom by si mala absolvovat kontrolne testy ci sa parametre zlepsili.
@suzanecka1 dakujem. Prve dieta bolo z KET po cca 8. transfere. Ano celiakia sposobuje potraty a udajne suvisi aj s tym , ze embrya su likvidovane vo vcasnom stadiu.
@ada274 keď to už raz vyšlo, musí aj druhý 🙂
@suzanecka1 no to som si myslela aj ja, ale vidis je to bud v konkretnom ochoreni alebo medzi nebom a zemou 🙂
@majinka81 A bola si na konzultacii, co ti povedala lekarka, da sa s tym nieco robit? Ak sa nemylim zvysene cytokiny signalizuju zapal v tele. Treba tlacit na lekarov a hladat dalej co by za tym mohlo byt. Ja som tiez zvedava ci mi to kleslo alebo nie a ak nie dufam, ze mi nasadia nieco co pomoze.
určite je to tam hore, vidíš my prvé normál aj keď po 10m snahy a druhé nič a to máme už 2 IUI za sebou ☹
@ada274
@ada274 aha dakujem... v pohode, som rada, ze si opisala, ved som sa pytala 🙂
No ja mam ten 1. parameter pozitivny, ostatne mam negativne... a mam pod tym napisane, ze pozitivita v jednej z alel a celiaticke ochorenie nemozno vylucit... ☹ ale dalej som s tym nebola u gastro, len mi to bolo vysvetlene, ako si napisala, ze to mam asi dane geneticky...
Nezaznamenala som ziadne problemy zdravotne, ani nie som anemicka - vraj to suvisi..., ani nemam problemy so stolicou... neviem veru... na gastroskopiu sa mi velmi nechce 😒 ale snazim sa vylucit lepok, aj ked je to strasne narocne ☹ kedze sa stravujem v jedalni...
@suzanecka1 ale ty si len na zaciatku, neboj sa. dobre robis ze ides postupne cez IUI, lebo vrhnut sa hned na IVF je tazke na psychiku. Treba postupne pomaly, samozrejme zalezi aj od veku.
@lina129 minimalne je to pre teba signal, aby si na to gastro isla. Moze to byt v pociatocnom stadiu, neliecena celiakia moze sposobit crevne nadorove ochorenie. Nechcem strasit to su fakty. Ak sa to vyluci, budes moct byt pokojna a kaslat na dietu. Endoskopie (hadicka) sa neboj, das si oblbovak a bude dobre. Cele to trva do 5 minut. Okrem toho mozes mat IBA intoleranciu na lepok co nie je celiakia a je to ten lepsi pripad.
Este 1 dolezita vec, pred gastro vysetrenim sa nesmie vylucit lepok, lebo sa spontanne upravia parametre, celiakia sa nepotvrdi a pritom ju clovek moze mat. Cize zacne opat normalne jest, prijimat lepok a bude si sposobovat zdravotne problemy vratane neplodnosti.
Rozumiem, ze sa ti do toho nechce, ja kym som tento stav akceptovala, trvalo to pol roka.
@ada274 určite len nikdy som nechcela taký veľký vekový rozdiel medzi deťmi ale teraz viem, že budem šťastná ak vôbec druhé bude, no najmladšia tiež nie som cez leto budem mať 33 a ty?
@ada274 ahoj presne mas pravdu.
Lenze pred liecbou sme sa kompletne preliecili u urologa nic nenasiel akurat entetokoka.
Toho sme preliecili.
Nemam ziadne tazkosti nic.
Doktorka napisala ze niekedy sa imunita vymkne spod kontroly.
Pisalo tu biacej bab ze pochodili vsetko mozne kadejake vysetrenia a nic nikomu nenasli.
A liecba bola medrol alebo prednison.
Tiez by som riesila preco tam ten zapal je bola som na hematke endokrinologii nic vsetko ok.
Nic ma nenapada ine.
Takze je to zacarovany kruh.
Okrem toho mam 34 tak preto radsej volim tuto cestu.
@suzanecka1 38 v aprili. ja som uz relativne kludna, ak sa nepodari tak sa nepodari. Ale chcem tomu dat este sancu poslednykrat kET a mozno s velky otaznikom posledne IVF soft.
@suzanecka1 ani ja som neplanovala velky rozdiel, na KET som isla ked mala dcera dva roky. Medzitym sa veci skomplikovali. Ale ja som rada, ze ju vobec mam, svoju tuzbu som si splnila 🙂
Ket znamená že máš mrazáčikov? tiež som za soft určite aj ja, tiež urobím preto maximum a vďaka bohu že mám aspoň jedno
@ada274
@majinka81 uprimne netusim ci sa da otehotniet so zvysenymi cytokinmy, ale dufam v to. Moja vlastna skusenost mi hovori, ze mozne je vsetko. Ja som otehotnela, ked som to kompletne zabalila ako stratenu vec a vybavovali sme adopciu. V poslednom IVF som mala cca 9 krasnych blastocyst a nic, ani naznak hcg. Na transfer som chodila neskor uz len kvoli tomu aby som "minula" embrya. No potom prisiel sok a ja som otehotnela, porodila sice predcasne ale mam zdrave a mudre dieta. neskor som isla este na 1 ket a to uz nevyslo. Dalsie IVF, to uz v Brne taktiez nevyslo. No a a teraz riesim imunologiu tak uvidime.
@suzanecka1 ano KET je transfer zmrazenych embryi. IVF je velka nadej, ja to riesim dokopy 8 rokov. Za ten cas sa strasne vela veci pohlo dopredu. Keby som bola mladsia, alebo v takom veku ako si ty tak si velmi verim ze to este dam 🙂. Neboj sa.

@zibi
nie, praveze mam na recepte:
metypred 16mg 100ks
medrol 4mg 100ks