icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

lenkova5
27. jún 2018

@tinka881 my sme dnes dostali termin na 24/07 tak som zvedava co nam oni poradia.. ono ak by som vedela, ze tie injekcie teraz uz naozaj pomozu, smelo do toho pojdem, aj si ich zaplatim....ale nechcem opat 8 tyzdnov pchat do seba nieco, co nemusi vobec ucinkovat..a to uz ani nehovorim o tych prachoch....

lienocka1988
27. jún 2018

@lenkova5 ja by som na tvojom mieste CAR neriešila nakoľko vieš otehotnieť prirodzene. Jedna baba čo tu chodila na MK tiež mala ťažký stupeň a mala problém len s udržaním tehotenstva a jej nasadili po potvrdení tehotenstva imunoglobulíny a má už krásneho chlapčeka.

lienocka1988
27. jún 2018

@lenkova5 preklep nie imunoglobulíny ale intralipidy

lenkova5
27. jún 2018

@lienocka1988 no len mne chce nasadit imunoglobuliny...aj ked popravde ja vobec netusim rozdiel medzi imunoglobulinom ale intralipidmi

vranka88
28. jún 2018

@blunka @lienocka1988
@lenkova5 ahojte, tak ja citam, co je tu nove a teda @lenkova5 byť tebou, tak sa začnem riadiť tvojimi osobnými pocitmi a názormi k tomu, keďže vidíme všetky, že každá má pomaly rozdielnu liečbu, i keď problémy máme rovnaké. Byť tebou tak po tomto ako to dopadlo, že sa ti zlepšil trofoblast - čo je podstatné, tak idem do snaženia, lebo myslím, že ďalšia liečba a pokusy ti moc na "dobrej" nálade nepridajú. Ja som už v 16tt a všetko v poriadku. Ak už nemáš trofoblast, tak sa podľa mňa nemáš čoho priamo obávať, a určite by som už nešla do liečby predom ale až keď budeš v tom, ako som to mala ja. Nemusela som do seba nič predom pchať a teda ak bol toto môj problém potrácania, tak sa to podarilo vyriešiť tými imunoglobulínmi - a opäť, nemusela som ich vopred pichať. Ide aj o to, že ja som jej jasne povedala, že predom do seba nechcem nič dávať, nech mi dá alternatívy, ja by som do tých kortikoidov vtedy nešla a vždy je aj iná možnosť - našla sa a bola teda účinná. To je môj názor a takto by som to riešila ja, nemala by som toľké nervy na pokusy a čakanie, keď niečo chcem. A tiež aby ťa tlačili niekde do umelého, keď sa vám podarilo prirodzene. Tento problém nijako neobíde umelé oplodnenie, keďže ako tu už písali, to je imunita a nie protilátky. Ale jasné že je to celé nárčoné a človek sa obáva, či spravil dobre, ale teda ja som prekvapená z toho prístup, pretože ja som si bola v pohodičke, aj mi to tak doktorka prezentovala - že je to presne rovnaká liečba. Však keby si náhodou doteraz niekedy otehotnela, tak tiež musia vhupnúť rýchlo na niečo, čo by mohlo pomôcť a nečakať....keď to nevyzerá, že by zaberalo. Ale super, že sa ti ten trofoblast vyriešil, ja som ten nemala, čiže tebe bolo určite nutné toto napraviť, ostatné by som teraz už vôbec neriešila, pracovala na dieťati a šla potom do tých imunoglobulínov...Držím palce!

vranka88
28. jún 2018

@lenkova5
intralipidy sa nedavaju nahodou, ked su zvysene NK bunky? ja toto neovladam moc :D len s ami nieco mari, ale imunoglobuliny su daco ine 🙂

vivik22
28. jún 2018

@vranka88 Ahoj, prosim ta a ten tromfoblast ak sa napravi sa uz po vysadeni medrolu nevrati spat na zle hodnoty?

lenkova5
28. jún 2018

@vranka88 Ahoj..kontaktovala som pani doktorku s otazkou, ci uz neexistuje ina alternativna liecba popri ktorej by sme sa mohli snazit o dietatko, kedze momentalne mame uz 5 mesiacov nakazane dodrziavanie chraneneho pohlavneho styku resp. ci existuje ina alternativa oplodnenia napr IUI alebo IVF ktora by pomohla tento problem vyriesit resp obist? jej odpoved: "plne chapem Vase rozcarovanie, ze na liecbe Medrolom sme sa neposunuli dalej. Verte mi, ze ja by som to mala taktiez najradsej tak, aby Vam zabral a mala s Vami " menej starosti". Bohuzial stava sa to, je pravda ze v 90% vystacime s Medrolom. Ja som Vam navrhla dalsiu alternativu. V pripade, potracavosti su prevazne dve modifikacie zaciatku liecby. V pripade nie az tak zlych parametrov, zacneme ju davat az ked zena otehotnie. Ked laboratorne vysledky su horsie ( co je bohuzial Vas pripad) potrebujeme liecit zenu este pred pocatim. Preto taky postup ako som Vam navrhla v lekarskej sprave." .....Mna nikto do IVF netlaci, skor by som tuto moznost zvolila ja, ak by to bola alternativu ako obist tu BI. My mame od 02/2018 nakazanu kondomovu ochranu, cize u mna by nahoda otehotnenia byt nemohla 🙂...ale tiez by som rada vedela, ako by to riesil, ak by som otehotnela.... Tak som sa s nou dohodla na postupnom vysadeni medrolu a idem skusit este imunoglobulin a opat po 8 tyzdnoch kontrola.... koncom juna mame aj termin v reprofite v Brne, chcem pocut aj iny nazor....
Tebe / vam sa ako dari??

evaachesa
2. júl 2018

Ahojte baby, neviete ci uz doktorka z Imunovital BA ordinuje? Co som davnejsie citala, bola na PNke. Na vysledky sa caka cca mesiac? Vdaka 🙂

vranka88
2. júl 2018

@vivik22
to ja neviem povedat, lebo ja som nemala tento problem, ale ked sa uz napravil, tak by som vyuzila rychlo sancu 🙂

vranka88
2. júl 2018

@lenkova5
ale predsa tie ostatne vysledky sa ti uz zlepsili na dobry stav nie? ze uz ti iba ostalo voci spermiam... teda ja som to tak pochopila, preto nechapem, ze vam neda povolenie, ale jasne, ona musi vediet najlepsie. ak si spravne spominam, tak ty si mala potraty, ale nemala si akciu srdca, ze? lebo ja som napr mala, tak mozno to vsetko viedlo k nejakym postupom. moc moc ti drzim palce, nech uz ste z tej liecby von 🙂 ja idem akurát zajtra na kontrolu ku gyn.tak uvidíme ci je vsetko ok. Citim sa dobre, som stastna, ze nemusim uz fraxiparin pichat :D ani tie imunoglobuliny, stale nemam ziadne príznaky, co som tiez rada, ale teda potom vzdy dufam, ze je vsetko ok. ale zabstarala som si ten pocuvaci pristroj na srdiecko, tak to je super, lebo sa mozem skontrolovat a byt v pohode, ked pocujem, lebo inak by som trpla hrozne, kedze fakt nula bodov u mna, to uz mi zacal 17 tyzden. a ty ma coskoro urcite cochvila dobehnes 🙂

lenkova5
2. júl 2018

@vranka88 ano, ostatne vysledky uz mam dobre, ale vzhladom k zhorseniu vysledku k spermiam mi musi nasadit imunoglobuliny este pred tehu...ano, ja som mala 2xMA ale ani raz akciu srdca, tak mozno aj to ma s tym nejaky suvis,,aj ked v druhom pripade mi ako dovod MA zistili chybu v 15. chromozone, takze babo ( bolo by to dievcatko) by to aj tak nezvladlo a potrat by dosiel skor alebo neskor.... dakujem ti pekne, uz to nejako vydrzim, ide leto tak tych dalsich 8 tyzdnov zbehne rychlejsie 😉 a u teba je urcite vsetko OK, nad tym ani nepremyslaj! aj z imunoglobulinov su nejake vedlajsie priznaky? bola som rada, ze z medrolu som nemala skoro ziadne 😕 ty si neplatila za injekcie, ze?,,,velmi ti/vam drzim palce, uz mas velku cast za sebou, tak sa uz musis zacat tesit a uzivat si to 🙏 ozvi sa mi po kontrole ...budem silno na teba mysliet😘

blunka
3. júl 2018

@vranka88 ahoj ty si nemala žiadne tehotenské príznaky ? Úplne žiadne ???
Ako ak hej, tak vlastne gratulujem k bezproblémovému tehotenstvu 🙂.
Ja som len 6 tt, ale okrem vynechanej menštruácie nechápem, že mi NIČ neni. Úplne nič.
Aj energie mám viac ako predtým. Ono je to fajn, len zas človek uvažuje, či je všetko OK.
Keby ma aspoň pichlo v bruchu sem tam, nech viem, že sa tam čosi deje, ale ani raz.

blunka
3. júl 2018

@vranka88 a ten počúvací prístroj mám doma nachystaný aj ja. Len som ho ešte nikdy nestihla použiť, lebo vždy to skončilo skôr ako by sa dalo niečo počuť. Dúfam, že tentoraz mi už na niečo bude ? Ako často načúvaš ????? 😉

vranka88
5. júl 2018

@lenkova5
ahoj, z tych imunoglobulinov vraj ojedinele sa mozu vyskytnut nejake reakcie, preto ta aj tak cca pol hodku potom este pozoruju = si tam v blizkosti, keby sa nieco robilo. Ja som jedine po prvej davke mala potom doma pocit, ze mi hori telo, len neviem ci to suviselo s tym. Potom uz nic, normalne som si to vzdy odsoferovala aj. ako casto ti mava davat takto pred tehu?
co sa tyka kontroly, vsetko je v poriadku, vysledky su dobre, doktorka mi aj povolila ist na dovolenku, teda letiet. a cakame teda dievcatko 🙂 ak tam nic nevyrastie uz-nemalo by
tak ti drzim palce, veru letu rychlo ubehne, vybehnite niekam, vypnite a bude vsetko ok 🙂

vranka88
5. júl 2018

@blunka
ahoj, no presne teda tak ako ty, ja som nemala vooobec nic a presne preto som sa hrozne obavala a myslela si, ze to nie je v poriadku, ale bolo...mame jednoducho stastie. predtým ked som bola tehu, ale mala som MA, tak som mala aspon citlive prsia alebo nafuknute brucho, teraz ani to :D takze bolo to take na jednej strane stresujuce, na druhej strane (teraz hovorim) super 🙂 potom som ale zacala od 9 tyzdna pouzivat ten pocuvaci pristroj na akciu srdca, cize to mi velmi pomohlo, ono to skor moc nefunguje, cize dovtedy som sa obavala, potom som uz aspon pocula, ze je to tam vsetko ok.

vranka88
5. júl 2018

@blunka
mne ten pristroj zachytil najskôr ako som pisala od 9t, a to este som musela dlhsie hladat a pocuvat pozorne, potom od 11t to uz dobre pocut a teraz hned. A pocuvala som vtedy nie moc casto, kedze dlho sa to hladalo, tak raz za 4 dni asi, a vzdy pred kontrolou - lebo pre mna bola pohroma ist na kontrolu predtým a sa obavat, takto som aspon sla v klude, len ci vsetko je ok s rastom a pod. a teraz kazdy druhy den pocuvame :D overujem 🙂 tak urcite aj ty coskoro budes pocut a bude vsetko ok! drzim palce

blunka
6. júl 2018

@vranka88 ahoj, no to si ma potešila naozaj, že ti nič nebolo a všetko je OK.
Aj ja som už mala predtým 2x MA a oba razy som mala aspoň trochu citlivé prsia a ťahavé pocity v podbrušku. A teraz ani len to. Včera som prešla 45 km na bicykli, tak som čakala, že aspoň po námahe sa ozve a ani náznak.
A keďže moje IMUNO výsledky aj po medrole neboli upravené na úplny normál (stále mám na spermie stredne ťažký stupeň), tak keď mi nič neni tak už mi chodia myšlienky po rozume, či som ju zase nazahubila ...
Inak gratulujem k DIEVČATKU 💃, my keď sa rozrávame o babatku voláme ho ženským rodom 🙂.
A uži si dovolenku 🌴🌞✈🏖.
Mne zavolali z CAR, že gratulujeme ste tehotná a o pár hodín sme odlietali do Londýna.
Tak my sme už s "ňou" boli na dovolenke 😝.

A že mám ten načúvací prístroj som UUUUUPLNE zabudla.
Kúpila som ho pri 1 tehotenstve mužovi ako darček a ani sa nestihol otvoriť.
Ani muž nevie že som ho vtedy kúpila. Tak som ho vtedy (pred vyše 2 rokmi) zahrabala do skrine a úplne naň zabudla.
Teraz keď si ho spomenula som ho vola hľadať a je na ňom, že to počuť až od 12 tt, tak som ho zabalila späť.
Ale keď píšeš, tak už od 9tt budem hľadať ..... či nezačujem ❤ .

lenkova5
6. júl 2018

@vranka88 budem to brat 1x tyzdenne po dobu 8 tyzdnov a tak opat kontrola...bud tyzden idem na konzultacou k mojmu vseobecnemu lekarovi aby mi to oni pichali, kedze nema kto...
To je parada, som rada ze aspon niektore z nas sa mozu tesit z tehu a uzivat si...a ty uz mozes pomaly zacat nakupovat ruzove vecicky pre malinku 😉 poriadne si uzite dovolenku a davaj na seba pozor

vranka88
6. júl 2018

@blunka
drzim ti palce, urcite bude vsetko v poriadku!! tebe davali aj imunoglobuliny pocas tehu alebo teda este davaju? tak ja som mala a mozno aj mam tiez stale tu bunkovu imunitu stredny stupen, kedze ja som sa predom neliecila, az potom v tehu do 14 tyzdna.
inak pri prvých tehu som aj ja mavala take to poskrabkavanie a popichovanie, potom MA, teraz nic, tak mozno tam to nebolo dobre znamenie 🙂
skus urcite potom pocuvat skor, a nalepsie to pocut rano, ked mas prazdny zaludok :D vecer sa mi moc nepodarilo, a ak mas aj s displejom, tak mi na nom neukazovalo, nezachytilo to este vtedy, ale zvuk vies zapocut, ked najdes to miestecko 🙂 a netreba sa stresovat, ked raz pocujes a raz nie, ako vravim, mne sa najskôr len rano podarilo zachytit. My sme si kupili az toto tehu, lebo som uz nechcela mat tie stresy.

vranka88
6. júl 2018

@lenkova5
ja som musela chodit k nej, ale ja som kazde tri tyzdne, tak to sa dalo este ako tak.
verim, ze ti teda toto zaberie a budes v poriadku a budes sa coskoro tesit!! leto ubehne, aj liecba a bude treba zacat makat :D 🙂

blunka
6. júl 2018

@vranka88 ja som brala a aj stale beriem Medrol. Ale aj s Medrolom mám stale ten stredny stupeň na spermie. A hej tak ako píšeš, predtým to bolo vždy také poškrabkávanie a popichavanie, mravčenie a potom MA. Asi vtedy telo bojovalo s cudzim elementom ... Takže teraz fakt môžem byť rada že nič necítim a telo asi prijalo, že mu tam niečo cudzie rastie. Aj tak som rada, že si to aj ty tak mala. Ma to ukĺudňuje.

Ten stroj mam bez displeja, ani som nevedela že existuje aj s displejom. A robila si to nasucho, len stroj na kožu ? Lebo som citala kedysi ze baby davali gely ako na sone, že to lepšie prenàša zvuk.

vranka88
9. júl 2018

@blunka
ja som mala tiež presne obavy, keďže som nič necítila, ale lekárka ma upokojila, že je aj takto ok 🙂
áno, áno, používam s gélom. My sme to mali v balení, a teda na sucho ti to asi ani nebude klzať po bruchu dobre, čiže určite treba dáky gél 🙂

lesik
9. júl 2018

Ahojte dievčatá.Zvažujem navštíviť repro v Nite.Som po troch IUI,jeden IVF ,jeden KET a po umlčanom potrate,to som prirodzene otehotnela.Na čo všetko sa mám pripraviť a koľko orientačne bude stáť návšteva centra?VĎAKA!

hanka7951
10. júl 2018

@lesik priprav sa na to ze najblizsie volne terminy su niekedy september/oktober :-/ takze odporucam cim skor zavolat..inac nijako zvlastne sa netreba pripravovat..tusim 2 tyzdne pred odberom sa nesmu brat ziadne tabletky ako ibuprofen, paralen a pod. a potom par dni pred odberom sa zdrzat sexu..ale to ti vsetko vysvetli sestricka..inac ak si dobre pamatam tak prva navsteva v NR stala okolo 250€ ale asi zalezi od vysetreni co vsetko ti budu robit

xenkyyy
10. júl 2018

@lesik Ja som sa objednávala v júni a objednali ma až na 15. novembra 😒

kuki23
10. júl 2018

Ahojte, takze po "liecbe" v nr sme absolvovali nase posledne, vramci liecby 1.ivf. A bez uspechu. 😐Vsetko to bolo zbytocne, rok cakania na vysledky a naslesnu liecbu v nr. Kopec minutej energie a casu. Medrol beriem uz 7.mesiac,mam vsetky nepriazni ucinky, pribrala som 8kg,tvar mam ako pampuch, vsetky vlasy mi vypadávajú, krce v nohach... A vsetko to bolo zbytocne 😢😢😢

lulululienka
10. júl 2018

@kuki23 nezúfaj, ja som na 2.ivf- kach neúspešných, medrol som brala tiež 7 mesiacov. Pred pár dňami som ho vysadila a dávame si pauzu.... Treba sa opäť dobre naladiť a pokračovať v snažení.... Držím palce.

vivik22
10. júl 2018

@kuki23 ahoj, ja som na tom podobne. Tiez po dvoch neuspesnych IVF-kach. Medrol som brala 7 mesiacov a príznaky som mala presne ako ty. Uz som ho nastastie vysadila. Najviac ma trapia tie vypadane vlasy. Dufam, ze sa to vrati do normalu.

kuki23
10. júl 2018

@lulululienka
@vivik22 dakujem baby. Inak ako je to s tym vysadením medrolu?nechcem ist už do Nr, stačí ked tam napíšem,že chcem vysadit? a potom ak by sme šli na dalšie ivf napísat dr. a začala by som ho zase brat?dik