icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

evaachesa
4. feb 2019

@elimu pri prvom odbere som mala mierne zvysene cytokiny a nedostatok vitaminu d. Dcko som si uz doplnila a mam ho v norme no a na cytokiny mi vtedy nic nedala, ze este nie je potrebna liecba ale ze mam prist na kontrolny odber pred ivf. Tiez som sa velmi bala ze dostanem medrol, no nastastie nie. Intralipidy su nic proti medrolu. Akurat to ide pomaly ..naposledy mi tiekla vyse 3 hod 🙄 kam chodis na imuno? Planujes tiez ivf alebo sa prirodzene snazite?

elimu
4. feb 2019

@evaachesa Na imuno chodím do Nitry. Som už po 3 ivf, 2xET a 2xKET. Teraz máme ešte 9 mrazacikov, takže pred ďalším KETom už robíme všetky vyšetrenia, nech to už konečne vyjde. Z týchto všetkých pokusov bol posledný vklad biochemické, inak nič. Hematologia viac menej ok, tiež len jeden parameter mierne nad normu. Tam mám kvôli tomu odporúčaný pri ďalšom vklade fraxiparin a anopyrin. No a na tejto reprodukčnej ma čaká teda ešte kontrolný odber a podľa neho sa uvidí. Tak ale celkom si ma teda potešila s tými intralipidmi 😊 a ty kam chodis na reprodukčnú? Tiež som mala aj ja to D mierne znížené a tie NK bunky mierne nad normu. D beriem teraz 2000iui denne.

maca4684
4. feb 2019

@maloba juuuj super, tak drzim palce 🍀✊🏼, ja idem vo stvrtok na dalsi kontrolny odber a potom sa uvidi...ale moc tomu nedavam...🤯 zvazujem tu NR tiez, uvidim, co bude nasledovat...ja mam “len” vysoke cytokiny....a po poslednom odbere boli dost vysoke hodnoty aj napriek medrolu 🙁. Kazdopadne dakujem za odpoved a vela stastia! 😊

evaachesa
4. feb 2019

@elimu no tak to sme na tom dost podobne. Ani mne na hemato nic nezistili, len mi nasadila zelezo kedze som ho mala nedostatok ale to uz mam v norme a preventivne pred ivf zacat uzivat anopyrin. Tiez beriem vitamin D 1500 i.u. 2 kvapky denne a to mam uz tiez v norme 🙂 tak uvidis ake budu kontrolne odbery ...mne odporucala prist 4-8 tyzdnov pred ivf ale nejako som to nestihla a vysledky boli uz ked som si pichala hormony, ale prvu infuzku som stihla na cas. Ja chodim do imunovitalu v ba a som aj rada lebo byvam 10 min peso 😂

michellevendero
4. feb 2019

@elimu
@maca4684
@evaachesa kočeny pýtali ste si vyšetrenie lepivých doštičiek, lebo nie každá hematológia to chce robiť.

maca4684
4. feb 2019

@michellevendero ahoj, mna poslala na hematologiu k dr. Drakulovej priamo dr z imunologie, na komplet odbery, nakolko videla vo vysledkoch, ze je problem aj tam. Na hemato som bola pred IVF (na kompletku aj genetiku) a potom pocas celeho tehu az po sestonedelie...bola som pod stalym dohladom, kazdych 6 tyz, samozrejme som pichala Fraxiparine cely cas.

michellevendero
4. feb 2019

@maca4684 som po spontánnych potratoch a táto veta: no čo buď sa udrží, alebo opäť odíde...keď som pýtala vyšetrenia = odpoveď: zbytočne ťahanie € zo zdrav. poisťovne aaaaaaa tak mi brnkal na strunu, že som jedného dňa vybuchla a ľady sa pohli = zrazu behom pár minút boli prichystané výmenné lístky na vyšetrenia = genetiky v MT a ZA, SPG v MT a ZA, hematológia v MT, endokrinológia v Ľubochni, reprodukčná imunológia v NR, reumatológia v MT, infektológia, farmakológická ambulancia v MT = a záver: liečba z hematológie Anopyrin 100 mg 0-1-0 a doma pre prípad // Fraxiparin 1.0, liečba z endokrinológie Euthyrox 75 mg 1-0-0, liečba z reumatológie Plaquenil 200 mg 0-0-1 takže zbytočne ťahanie € zo zdrav. poisťovne to určite neboli, keďže sa zistili diagnózy. Kočeny nevzdávajte sa 🙏🏻 otvorte si ústa.

elimu
5. feb 2019

@evaachesa No ja vlastne idem na kontrolný odber 12 týždňov od toho prvého. Ja zatiaľ nemám povolený vklad. No a v NR neviem či na tieto NK bunky nedávajú skôr medrol ako tie intralipidy 😏 Ale v každom prípade, keď viem, že je už aj iná možnosť, budem sa na niečo pýtať v prípade, že mi budú chcieť dať tie kortikoidy. Takže ty si už teraz v procese? Budem držať silno palce, nech všetko vyjde a fazuľka sa udrží a dotiahnete to spolu do šťastného konca 🤰👶

elimu
5. feb 2019

@michellevendero Musím pozrieť do papierov, ale mne sa zdá, že hej😉

maca4684
5. feb 2019

@michellevendero ach jaj, nerozumiem preco to niektori lekari neriesia hned 🙁, ale super, ze si sa dostala ku vsetkym vysetreniam, aspon vies kde je pravdepodobne problem 😊👍. Budem drzat palce ✊🏼🍀, ja som mala stastie v tomto na doktorov, po prvom ET a biochemickom tehu ma poslali na repro imuno a odtial na hemato a problem bol aj tam aj tam, mimo inych diagnoz. 😊

michellevendero
5. feb 2019

@maca4684 ďakujem a držím Ti ✊🏻✊🏻 Ja idem 13.02. do Čiech k Dr. Macháčovi.

rada2002
5. feb 2019

Dievčatá 2 TT užívam Dex

rada2002
5. feb 2019

Dievčatá pri Dexametazon ma strašne bolia a studenia oči ledva pozerám a mám taký kašeľ aj s hlienmi a bolia ma celé pľúca a priedušky. No hruza. Mali ste niečo podobné? Čo s tým? A to mám ešte užívam 5 tyzdnov. Dakujem

sonia84
7. feb 2019

@rada2002 juj to je mi luto, ze ten Dexamed ma u teba take vedlajsie ucinky. Urcite zavolaj lekarke a nech ti ho vysadi, ..

123elenita
12. feb 2019

Prosím vás a vie mi niektorá ešte vysvetliť, prečo je pri užívaní medrolu taka dôležitá kondómova ochrana?

rada2002
12. feb 2019

@123elenita aby sa spermie partnera nedostali do Teba pretoze ich Tvoje telo nechce prijať. Ja to mám tiež ale s Detralexom. Dá sa povedať že nám liečia vajíčka proti spermiam partnera aby lepšie spolupracovali a keby si to porušila zbytočne by si podstúpila liečbu. Preto sú na konci ešte kontrolné odbery či liečba vôbec zabrala.

rada2002
12. feb 2019

@rada2002 nemám Detralexom ale Dexametazon. To bol preklep. Ale poviem Ti je to bordel. Ja som užívala Medrol a nerobil mi dobre. No a toto? Ďalší hnus. Imunita zlá momentálne som na PN zahlienene hrdlo. Tieto lieky totiž potláčajú imunitu. Tak si davaj pozor.

sonia84
12. feb 2019

@rada2002 a ty chodis do Nitry ? Ako si tam spokojna?
Lebo ja sa tym chystam, nebudem uz chodit do Ba ..
tiez mam vedlajsie ucinky z Dexamedu, beriem ho 2 x tyzdenne injekcne a velmi zle spim, srdce mi stale busi jak o zivot ..

rada2002
12. feb 2019

@sonia84 ani neviem, stále má lieči a nič, dovolať sa tam je hruza. Už dva týždne mi nedvihaju aby som im vedela povedať môj stav a ako ďalej. Ordinuje Iba v utorok a štvrtok. Ja beriem 3 TT Dexametazon 8-4-0 potom 4 týždne 8-0-0 a potom kontrolné obdery a do výsledkov mám brať 6-0-0. Teda nadlho. Ja mám tabletky.

teologicka
15. feb 2019

Dievčatá, veľmi vás chcem poprosiť o radu. Riešim v sebe momentálne fakt veľkú dilemu. Včera som totiž dostala výsledky z reprodukčnej imunológie a mám zvýšené intracelulárne cytokíny (okolo 61 %, pričom horná hranica je okolo 55%). Samozrejme, ako sa dalo čakať, nasadili mi Medrol. Po oboznámení sa so všetkými vedľajšími účinkami a tým, že vlastne ani nie je jednoznačné, či toto je hlavným faktorom prečo sa nedarí otehotnieť (mám 42 rokov, takže je vysoko pravdepodobné, že hlavným dôvodom neúspechov môže byť vek a nekvalita či nízka kvalita vajíčok), sa neviem rozhodnúť, či do liečby kortikosteroidmi ísť alebo nie. Na začiatku by som mala mať dosť vysoké dávky, až 20 mg, tak bez následkov to neočakávam. Neviem, či si mám ničiť zdravie kvôli niečomu, čo ani nie je isté, či to pomôže. Preto sa chcem spýtať, vás, ktoré s touto liečbou už máte skúsenosti, či by ste do toho išli znova a či je treba mať obavy, alebo ste na sebe vlastne ani nepociťovali až také vedľajšie účinky. Pomohla vám liečba k otehotneniu? Veľmi pekne ďakujem za rady a odpovede.

rada2002
15. feb 2019

@teologicka ahoj moja. Vieš každá žena urobí všetko pre to aby prišla k vytúženému dieťaťu. Ja má 42 rokov Repro riešim už 4 roky. Mala som Medrol ako Ty dávky 8-4-0 Jane že to má veľa vedlajsich účinkov. Ja som ich mala tiež. Je to ťažká liečba. Vypadali mi vlasy, celá som opuchla a mala som vredy na chrbáte. Vysadila mi to. Teraz som 4 týždeň s liečbou Dexametazon dávky 8-4-0 . Som momentálne na PN. Mám bavila v hrdle leukocity v krvi mi zistili až 30000 teda zvýšenie bielych krviniek na htanici ale idem ďalej pokiaľ vladzem lebo viem že chcem dosiahnuť vytúžený cieľ. Je to ťažké a dokonca niektorým liečba ani nezabrala ale niektoré už pestujú svoji deti. Skús to vydržím a uvidíš. My po tejto liečbe ideme do darovanych, lebo ako tvrdia máme slabé vajíčka v našom veku. No je to na Tebe. Nie sme prvé ani posledné.

mina1834
15. feb 2019

prosim vas ked ste sa objednavali do nitri cakali ste dlho na termin??

123elenita
15. feb 2019

@mina1834 4-5 mesiacov cca

mina1834
15. feb 2019

@123elenita fuuu to vazne tak dlho .???a inde na sk to nerobia boze clovek aby tak dlho cakal na jeden termin

123elenita
15. feb 2019

@mina1834 hej žiaľ tak dlho, lebo v Nitre robia len utorky a štvrtky.. :-/ Neviem, baby tu spomínajú ešte aj nejakú inú reproimuno v BA tuším, ale dosť sa sťažujú. A Nitra je jednoznačne naj co sa týka vyšetrení

simik411
18. feb 2019

Baby idem si pre váš nazor,uzivala som medrol od augusta min roku mala som dost vyssie cytokiny + celularna odp.voci partner spermiam stredne tazky stupen (predtym 24% )min tyzden som bola na kontrolne odbery,cytokiny uplne v poriadku,aj Decko som mala predtym nizsie teraz ok. Akurat ta odpoved na spermiem ostala stredne tazky stupen ale lepsie (33%.Predtym sa podaril 1x vklad,ale anembrymola. Chodime do Brna RF. Preposlala som svoje vysledky do Brna dr.Otevrelovi,nakolko mi na repro imuno dalej odporucala uzivat medrol 8t na tu odpoved na spermie a vcera mi prisla odpoved z brna :"pokud by špecifická celulárna odpovedˇ voči partnerovým spermiám byla jediný důvod k užívání steroidů, tak je neužívejte." Medrol som uz zacala uzivat,len sa chcem opytat ci ste sa s tym nestretli nahodou,prip ako ste to riesili, pripadne skusnost "len"s BI aku mate a ivf ...dakujem za odp.Je to velmi zvlastne ze dvaja lekari a dva nazory a clovek si ma vybrat :/

mkatkam
18. feb 2019

@simik411 Ahoj ja len že či náhodou aj tie cytokiny nemáš upravené vďaka medrolu.ja keď vysadim medrol hneď mi vyskočia,kým ho beriem mám to znížené. Inak je to hnus a najradšej by som to nebrala.

teologicka
18. feb 2019

@rada2002 ahoj, ďakujem pekne za odpoveď. Veľmi Ti držím palce, aby liečba zabrala a všetko sa vrátilo do normálu. Ja som posledné 4 dni, od kedy mám výsledky z RI, veľa uvažovala, čítala a informovala sa (u naslovovzatých odborníkov - profesorov medicíny a farmácie, nie len na webe...). Bolo mi povedané, že ak je moje ochorenie závažné, tak ich mám užívať, v opačnom prípade nie. No a to ma utvrdilo v tom, že v mojom prípade, kedy jediným problematickým ukazovateľom sú zvýšené cytokíny, to nebude nutné. Asi teda nie som typ ženy, ktorá je ochotná si pre možnosť mať dieťa poničiť zdravie. Žiadne dieťa ešte nemám, naďalej sa budeme snažiť, ale prirodzenejšími metódami, než sú kortikosteroidy. Nasadila som si prísnu protizápalovú diétu, skúsim byť nasledujúcich cca 6 týždňov (do vkladu) na nízkej hladine sacharidov, no a uvidí sa. Zázraky sa dejú stále a ak nie, proste život pôjde ďalej. Želám veľa šťastia a úspechov na Tvojej ceste za dieťatkom 🙂

simik411
18. feb 2019

@mkatkam myslim ze nie ozaj velky rozdiel a medrol som vysadila po kyrete koncom novembra a kontrolne boli o 6tyzd cize som bola 6tzyd bez medrolu a cytokiny dobre tie ani neriesim mala som dasna zapalene myslim ze tam bol problem skor zapal :/ ale tu odpoved na spermosky riesim hlavne preco v brne pise ze netreba medrol a dzurilova odporuca ho :( cisty bordel..

mkatkam
18. feb 2019

@teologicka ahoj ,chodím do imunovital,a som tiež tak začínala na 20mg,potom sa to znížilo na 12mg. Po 4-6 týždňoch bola kontrola,nezabralo to,tak mi zvýšila týždeň na 16mg tuším.potom už cytokiny pekne klesli a užívala som 12mg. Vždy mi prízvukovala,že to nesmiem brať dlhšie ako pol roka. Kvôli nasledkom.Stihli sme v tom období druhý ivf,mala som, ale stres v práci a nevyšlo to. Po vysadeni medrol,klasika ako tu už kocky popisovali: bolesti kĺbov, že sa nevieš postaviť a výrazne vypadávanie vlasov ,únava.trvalo to tak mesiac -dva. Mám dlhodobo aj antihistamin diétu,bohužiaľ ani vďaka diéte sa mi neznížili cytokiny. Potom som si čítala o ľuďoch, čo chudáci roky musia užívat oveľa vyššie davky kortikosteroidiv kvôli iným diagnozam a som si povedala,že pár krát za život ten pol rok a ozaj relatívne nízke davky( oproti tým iným diagnozam), že to vydržím a že hádam až také poškodenie tela, ako to majú druhi,to nebude. Keď už musím aj tak dopovať tie hormóny kvôli ivf(čo tiež ma vedľajšie účinky). Mam 38 rokov. Nie som s tým ok,nedávam si ani Ibalgin, ale chcem ísť na čo najmenej ivf a preto zvyšovať šance aj medrolom.aj tak som už bola na treťom ivf,vďaka slovenským doktorom,lebo na reproimuno ma poslali až po neúspešnom ivf aj ket.