icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

majinka81
23. sep 2019

@zuzanana_zuz Usne,nosne,krcne ale to ze mas psoriazu mnohe vysvetluje-je to autoimunitne ochorenie,moze to byt pricina vyssich nk buniek. Budem drzat palce na ivf kedy idete?No napr by som skusila imunovital v Ba tam ich podavaju za 25 eur ja som recept nemala.Skus tam brnknut.inak znizuju nk bunky tie intralipidy fajne.

majinka81
23. sep 2019

@butterfly333 ja som tiez mala okolo 59 a kleslo na normu.

butterfly333
23. sep 2019

@majinka81 a brala si Igampliu? Podarilo sa aj tehu? A po akej dobe klesli?

butterfly333
23. sep 2019

@majinka81 vieš mi prosím ťa poradiť čo znamenajú tieto výsledky?

majinka81
23. sep 2019

@butterfly333
To su protilatky a mas ich v norme.Tak to je ok.

butterfly333
23. sep 2019

@majinka81 aha ďakujem aspoň niečo je ok.

zuzanana_zuz
23. sep 2019

@majinka81 super dakujem info, skusim ten imunovital v BA. No ivf nemame naplanovane. 2.10 ideme na konzultaciu. Vysetrenia mam vsetky porobene tak snad to bude rychle ked nam schvalia ziadost

majinka81
23. sep 2019

@zuzanana_zuz nemas za co😉.Mala som ich tam tiez aj v tehotenstve.Tiez este skusame,do ivf akosi nechce.

sjuzik15
Autor odpoveď zmazal
sjuzik15
27. sep 2019

Ahojte, rada by som sa opýtala, či mal niekto skúsenosť s imunovital v BA, konkretne s pani DR.Bergendiová.
Dnes ma tam odporučili z reprodukčnej kliniky kvôli pozitívnym výsledkom-protilátky voči spermiám.
Máte to už niekto za sebou? Dá sa to liečiť? 😞
Všetky doterajšie výsledky máme s manželom v poriadku. Som z toho trocha v šoku.

evaachesa
27. sep 2019

@sjuzik15 ahoj, v Imunovitale riesi repro imuno tusim len dr Bergendiova. Chodila som k nej. Tiez som tam isla s tym ze vytvaram protilatky (v CAR vedia zistit len to, nic ine) no protilatky som uz vtedy nevytvarala kedze to bolo len prechodne obdobie kvoli tomu ze manzel mal zapal v tele. Po jeho prelieceni som protilatky uz nevytvarala. Zistili mi tam ale zvysene NK bunky co je uz horsie. Ak mas len tie protilatky, tak to sa nemusis bat, je to to najmenej. Neviem sice co na ne davaju, no do kortikoidov typu medrol by som nesla potom co som tu citala ake vedlajsie ucinky sposobuje. To radsej ivf kde spermiu rovno napichnu do vajicka. Drzim palce a daj vediet ako to budete riesit 🙂

sjuzik15
27. sep 2019

@evaachesa ako dlho si prosím ťa čakala na vyšetrenie. Ja som dnes volala ale nikto nebral, tak som písala email. Dúfam, že to nebude o pol roka 😞.
A ako prosím ťa zistili mužovi v tele zápal?
Môj bol na krvných testoch u lekára, aj si robil preventívku.
Neviem síce čo znamená zvýšené NK bunky, ale držím Ti palce.

butterfly333
27. sep 2019

@sjuzik15 ja tam chodím na ale unas iný problém. Liečim sa od 14.7 tak dúfam že liečba pomôže.

evaachesa
27. sep 2019

@sjuzik15 ja som sa objednala cez ich stranku. Odpisali mi hned rano aj s terminom. Dovolat sa im je obcas tazsie. Termin som mala o 3 mesiace.
Muz bol velmi casto chory, zapaly hrdla, aj 6x rocne mal atb tak som ho vyhnala k lekarke nech mu urobi komplet vysetrenie a bol aj na alergo imunologii. Tam mu zistili skryty zapal v tele. Asi pol roka uzival atb. Kym som sa ja dostala do Imunovitalu tak tie protilatky som uz nevytvarala. Strasne som sa cudovala ako je to mozne no a prisla rec aj na to ze muz mal zapal a bol lieceny. Doktorka mi hned povedala ze to bolo na 100% kvoli jeho zapalu. Zvysene NK bunky (natural killers) sposobuju ze telo bojuje proti cudziemu zarodku - embryu a jednoducho ho chce vypudit. Brala som pred 2ivf infuzie intralipidov kvoli znizeniu tychto buniek a vdaka tomu sa mi podaril hned prvy vklad 2heho ivf a teraz som v 37tt 🙂
Verim ze aj vam pomozu a nebude potrebne nic specialne a kym dostanes termin tak uz budes tehu ;) drzim palceee

sjuzik15
27. sep 2019

@evaachesa vau, tak to Vám gratulujem. Dala si mi malú nádej. Moj muž je zas často nachladený. Neberie ant.rýchlo z toho víde. Ale je to dosť často.
Mozno by bolo fajn, aby zasiel aj moj na take vysetrenie. Kde prosím ťa si na to alergo imunologiu objednala? Vidím, ze si z BA.
My tiež, ale len prisťahovalci, velmi sa tu nevyznám.
A mimochodom, veľmi pekne ďakujem za rady 😊👍

evaachesa
27. sep 2019

@sjuzik15 dakujemee 🙂 muz bol u obvodnej lekarky a ta ho poslala s vymennym listkom na alergo imuno. My sme tiez pristahovalci :D no vsetkych lekarov sme si hned vybavili tu v Ruzinovskej poliklinike. Nech teda najskor ide k svojej obvodnej a ta mu urobi odbery. A nebol teraz niekedy chory ked ste boli na vysetreni v CAR? Mozno ti tie protilatky tiez len preto vybehli. A spermiogram ma inak v poriadku? A ozaj nie je za co ;)

sjuzik15
28. sep 2019

@evaachesa Áno, všetko máme v poriadku.
Lekárka nám odporučila vyskúšať IUI, kým sa dostanem na tú imuno. Tak uvidíme. Sú tomu už dva roky takže niečo v poriadku určite nebude. 🤷‍♀️

evaachesa
28. sep 2019

@sjuzik15 tak vyskusajte aspon iui ak vam to navrhuje. U nas iui neodporucal kvoli zlemu spg a tym protilatkam tak sme to nesilili...ale vo vasom pripade by som skusila...2 roky su uz sice dlhsia doba, ale clovek nikdy nevie...teraz ti odsleduju ovulku a presne nacasuju. Tak hore hlavuuu 🙂 budem drzat palce ;)

majinka81
29. sep 2019

@evaachesa Ahoj,vies to blizsie specifikovat,co povedala doktorka?Lebo ak by to bola pravda kazdy par,v ktorom muz je chory popripade ma zapal vytvara protilatky-zvysenu imunitu u zeny a tym brani pocatiu-uhniezdeniu a u zeny sa zvysuje imunita?
Bolo by to velke vyhlasenie'nakolko pri ivf neriesia muza ci ma zapal ale riesia spermie ci ma vhodne na oplodnenie.Ci su nejake zdrave-vhodne.
Mne dr pri mojej imunite nikdy neriesila ci ma manzel zapal alebo nieco prekonava nejaku chripku a podobne.Ta imunita u zeny je zvysena stale'vacsinou nie iba ked su spermie v tele ktore by to mohli u zeny vytvarat.Takze som celkom zmatena z tvojho prispevku'ak som ho pochopila spravne.To by znamelo'ze v prvom rade treba pozerat partnera ale ak mu nic nenajdu tak co....zase iba liecit zenu.Kazdopadne skusim sa mojej dr opytat ze ako to vidi ona.

evaachesa
29. sep 2019

@majinka81 no bolo to tak, ze ked som prisla na konzultaciu vysledkov a prislo aj na protilatky proti spermiam, ze su negativne, tak som sa hned pytala ako to je mozne? Pricom 1ivf sme podstupili hlavne preto ze som vytvarala protilatky a muz mal zhorseny spg. A ze v takej kombinaci je velmi mala sanca na prirodzene pocatie. Vravela ze imunita skace hore dole a mozu za to rozne faktory. Tak som sa este pytala ci moze prist aj muz na vysetrenie (lebo aj muzov vysetruju co som citala na ich stranke) a spomenula som teda ze este dobera antibiotika (kazdy mesiac 5 dni bral atb asi pol roka) .. no a ona sa toho hned chytila ze ak mal muz v tele zapal tak je potom dost mozne ze moje telo takto reagovalo voci jeho spermiam a nastartovala sa mi imunita tak ze vytvarala protilatky a spermie zabijala 😐 a ze muz nech ide k urologovi, ze tam mu urobia specialne vysetrenie a ak bude treba tak ho preliecia ...ze aj spermiogram sa mu mozno zlepsi ale ze s tym uz ona nepomoze. Dalej to neriesila nakolko tie protilatky som uz nevytvarala. Vtedy som mala v podstate vsetko ok, len nedostatok vitaminu D, na co mi odporucila uzivat DeVit forte. Pred dalsim ivf som mala prist aspon mesiac aby sa urobili kontrolne odbery. No a ten mesiac pred dalsou stimulaciou mi pri kontrolnych odberoch vybehli zvysene NK bunky (co som predtym mala v poriadku) a tie protilatky opat negativne. Tak mi vtedy nasadila infuzie intralipidov pred vkladom, po vklade a od pozitivneho testu som na ne chodila cca kazde 2 tyzdne az do 15tt. Urcite sa na to opytaj svojej lekarky ako to vidi ona a daj vediet pls. Napr o tych intralipidoch som nasla clanok na nete a teda tiez iny nazor na to a ze to moze byt nebezpecne, tak este predtym ako som isla na prvu infuziu som to konzultovala s mojim dr z CAR. Ten mi ale k tomu povedal len tolko, ze on nie je odbornik na reprodukcnu imunologiu a ze mam doverovat lekarke ak to tak odporuca 😐 ze predtym zeny sam posielal do prahy na repro imuno ked u nas to este bolo v zaciatkoch a riesili sa tie protilatky proti spermiam. Ale ze zenam vacsinou nasadili tu istu liecbu pri vsetkych problemoch (kortikoidy) a vacsinou bez uspechu, ze zenam to skor rozhadzalo komplet imunitu a bolo to viac na skodu. Tuto je ten clanok o nk bunkach:
https://www.fertility.sk/sk_SK/problemy/imunitn...

predvedrev
30. sep 2019

Ahojte kocky chcem sa opytat akurat cakam na vysledky z repra v stredu by mali byt ak by mi na nic neprisli mozem aj tak poziadat o intralipidy preventivne? mate s tym skusenost? coraz castejsie citam ze to kockam pomohlo tak mi napadlo ci by som to nevyskusala ak to ide...otehotnela som hned po IVF avsak v 12tt slm mala MA....potom pri kazdom dalsom vklde som uz brala preventivne prednison a nic...tak sa chytam uz vselicoho...dakujem za vase rady a skusenosti 😊

ketere
30. sep 2019

@predvedrev presne nad týmto uvažujem aj ja... veľa o intralipidoch čítam, ako to komu pomohlo..tiež sa chytám každej slamky :-/

predvedrev
30. sep 2019

@ketere ze by si do toho isla len tak na slepo? no v stredu volam po vysledky tak uvidim a opytam s ana to 🤷‍♀️

ketere
1. okt 2019

@predvedrev ja neviem... ani neviem čo so sebou už :-/

tini2
1. okt 2019

12:03
Dievčatá tak dnes som bola po výsledky v imunovitale. Mám zvýšenú tvorbu krvných zrazenín a agresivitu na spermie, embryo už ani neviem 😭😭😭 predpísala mi medrol- tabletky, keď ja sa ho tak bojím, vôbec neviem čo mám robiť. Hoci bez liečby sa to asi nikdy nepodarí 😢🤔 posielam foto, viete mi poradiť či sú to silné dávky alebo nejaké skúsenosti. Prikladám aj foto

katatko351
1. okt 2019

@tini2 ahoj prosim ta ja sa chcem spytat len ako dlho si cakala na vysledky. Dakujem

butterfly333
1. okt 2019

@tini2 to nemáš až také zlé výsledky ja mam horšie.

tini2
1. okt 2019

@katatko351 Mesiac som čakala na výsledky

tini2
1. okt 2019

@butterfly333 A tiež máš medrol?

butterfly333
1. okt 2019

@tini2 nie mne dali injekcie Igamplia.