Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@zuzzi18 Práveže som s ním ešte nevolala, keďže som to ešte rozdychováva a jediný efekt z toho by bol taký, že by som sa mu v telefóne rozplakala a ani by som ho nevnímala. On veľmi apeluje na genetiku embryjí, lenže oni majú na houby zmluvu z laboratoriami, keďže to majú nacenené v sete po 4 embryjkách za 1400 EUR a my sme po PK nastimulovali 2 blastocysty a už sme samoplatcovia, tak sme sa to s lekárkou genetiky na telefóne rozhodli risknúť bez nej. No vieš, môže to byť v genetike embryjka, ale určite nie len v tom, keď sa mi ešte vôbec nepodarilo otehotnieť. Tak s ním chcem volať, za pár dní, keď to prebolí, on má vždy kopec alternatív, je neskutočný detalista a taký starostlivý tatkovský typ😉, tak verím, že niečo vymyslí čo naozaj zabere.
@zuzzi18 a ty si bola aj na ERA? Lebo ja mam za sebou aj to 😁 ale vyšlo mi ze to mam úplne v norme. Robili sme aj PGT, v Reprofite to nemajú tak blbo nacenene ako v Reprogenesis.
@milakrasna Ahoj, mňa napadlo, že by sme biopsiu z tých našich dvoch embryjok preposlali do Reprofitu a keď som sa to pýtala koordinátorky, tak boli neskutočne ústretoví aj keď ide o konkurenciu, ale tam sú zase brutálne poplatky za ten prevoz, tak sa nám to už vonkoncom neoplatilo☹
@janie7 koľko bol poplatok? My sme dali za prevoz spermií zo Slovenska do CZ cca 300€
@milakrasna ja som nebola na ERA a tym ze mne druhy vklad vysiel tak asi ho ani nebudem potrebovat, u mna bude problem v imunite, ktore nasledne embryjko zabije
@milakrasna Už si presne nepamätám, lebo to sme riešili len telefonicky, ale viem, že tam bol poplatok aj zo strany Reprofitu aj zo strany Reprogenesis.
@zuzzi18 mne tiež vysiel tretí KET ale Dr mi povedal ze to mohla byť náhoda a ze by odporúčal ERA tak sme dali... My sme chceli všetko už keď sme išli do druhého kola IVF 😊
@janie7 nevadí. Vložíte posledne a potom uvidíte v ďalšom kole keby sa nepodarilo... 😊☘️
@milakrasna Práveže sme sa rozhodli, len čo naškrabeme ďalšie peniažky ísť do ďalšieho IVFka, alebo ako to môj Dr nazval strádacieho cyklu, lebo radi by sme aj súrodenca ešte so svojimi vajíčkami, nie som moc hamížna, že😉 A napadla ma taká myšlienka, som to konzultovala s koordinátorkou, že vraj som prvá s takouto požiadavkou, ale je zaujímavá, že pošleme s tým ďalším cyklom na genetiku aj biopsiu tohto vloženého embryjka a tak by som buď vylúčila alebo potvrdila či bolo alebo nebolo aneuploid. Najväčšia sranda bude, keď sa podarí v tomto ďalšom cykle nastimulovať viac ako dve blastocysty, lebo Dr. mi chce dať silnejšie dávky, ale tak už keď som ho tento prvý cyklus ukecala, nech ich trošku zníži, bála som sa hyperstimuláku, tak teraz mu už tak dôverujem, že mu v tomto nechávam voľnú ruku😉
@janie7 po 40 by som sa hyper stimulácie teda nebála 😊
@milakrasna 🙂 No ja áno, mám AMH 4.7 a sklon k PCOS. Môj Dr, zahlásil, že: teeeda, zásobu máte teda parádnu😲 A vieš, keď bolo toto moje prvé IVF, mala som oči na stopkách, teraz by ma mohol už aj prestimulovať, plne mu dôverujem a to si môže gratulovať, lebo neverím skoro žiadnemu lekárovi😉
@zuzzi18 On mi to aj vysvetľoval, resp. hovoril mi všetky možné alternatívy tesne po punkcii, ešte pred PK a spomínal mi, že môže sa stať, že PK neprežije ani jedno, z nastimolovaných 12 vajíčok, kvôli tomu, že nemusia byť kvalitné. Lenže ja som bola po anestéze totálne mimo, najmä z anestezilóga😉, takže som ho poriadne nevnímala. No a potom sme sa vytešitovali, že sa vôbec podarilo nastimulovať 2 blastocysty, tak som to už ďalej neriešila, aj keď teraz to chcem znovu z Dr. prebrať lebo na 4. deň PK som mala výsledky, že:
2x kompaktovaná morula…ideální stav ve vývoji pro tento den
1x 12buněčné embryo…ideální stav ve vývoji pro tento den
2x 10buněčné embryo…pomalejší vývoj pro tento den a zvyšok stop vo vývoji.
Tak som veľmi zvedavá či nám bude stačiť štandardná polhodinka, lebo mám naňho pripravených kopec otázok, ale on sa zase veľmi vytešuje keď môže odpovedať na moje otazky. Mi to aj spomínal, že koľko je takých pacientiek, že mu tam švacnú výsledky a musí z nich doslova dolovať odpovede na jeho otázky, že doktore starejte se😉
No dala si mi dobrý tip na to vyšetrenie fragmentácie DNA v spermiách, keďže sa nám podarilo oplodniť z 12 vajíčok, všetkých vhodných na oplodnenie, iba 8 embryjok😉
@janie7 @zuzzi18 ja som mala z 24 vajíčok iba 8 embryjok (všetko FHB alebo HB). Je to tak ze 2/3 odpadnu. Pri vyššom veku po 40 nie sú takej kvality ako u 30 rocnej. Ale zase je to mega super keď ich je tak veľa lebo je vyššia sanca ze tam bude aspoň 1 OK. Ono ani pri 30 rocnych ženách nie sú všetky tie vajíčka 100%. My sme zatiaľ vysetrili na PGT 3 a jedno nebolo OK. Ostatne ešte nevieme. A potom tie spermie... To je kapitola sama o sebe 🙈
@milakrasna nasa darkyna mala 26 rokov. Neviem sice kolko vajicok jej odobrali ale z nich bolo 8 vhodnych na oplodnenie a vsetkych 8 sa oplodnilo. Ked som prisla na ET 5den PK, tak este vsetky zili. Nakoniec na 6. den dve odisli (tie sa dostali len do stadia moruly na piaty den). Snad teda este aspon jedno zo zostavajucich styroch bude ok 🙏
Urcite pri novom cykle ak ho budeme potrebovat, tak to dame spravit..aj ked vekovu indikaciu na to moc nemame, kedze darkyne su mlade baby
@milakrasna No veď to, že to bohužial nie je len o kvantite ale hlavne o kvalite😉
@zuzzi18 mne oplodnili 17 🐣🙈 a z nich teda bolo OK 8. Aj to mi volal Dr ze sa ospravedlňuje, ale je ich hodne a bude to veľmi drahé 😁 vtedy ich bolo ešte 11. Podľa mňa to potom nejak vyselektovali na tie co boli tip top. Ja som mala 30 a muzove spermie 28. Ale pgt sme spravili. Napr nedalo sa urobiť picsi ani Mac po ich rozmrazeni... Preto ja stále hovorím je to zázrak 🙏 snáď sa vám podarí dievčatá ☘️☘️☘️
@janie7
Caute, neviem, ako je to mozne, avsak bola som v Immunovitale 26.1. na vysetreni cytokinov a nasli mi vysoke TNF alfy - CD3 a CD4 - 65,7 a 71,73, cize nasadili liecbu medrolom. Nasledne som bola na vysetreni cytokinov v Nitre 9.2. (kedze maju labak hned v klinike), chcela som sa uistit, ze je naozaj nieco v neporiadku pred medrolom.. Vysledok je, ze TNF alfa CD4 mam 37 (Dzurilla Nitra) a nie 65.7 (Immunovital), cize uplne v norme takisto pomery Th1/Th2 a vsetky ostatne! Cize to vyzera, ze ziadny medrol nepotrebujem. Chcem povedat vsetkym, chodte radsej na cytokiny do Nitry, vysledky mozu byt ine a presnejsie!
@zuzzi18 mne nejde o to ci brat, alebo nebrat medrol, ale aby som ho nebrala vo vysokych davkach zbytocne a najst problem. Dzurillova z Nitry mi odpisala, ze "Rada by som upozornila na par veci, ktore sa tykaju ohladom vysetrenia intracelularnych cytokinov. Nie je dolezita len celkova ich produkcia ale tzv. pomery Th1/ Th2 t.j. TNFa/ IL-4 a TNFa/ IL-10" cize sa mi zda, ze tomu dobre rozumie. Neviem, je to zvlastne, ale urcite pojdem na dalsie repro imuno vysetrenie ako MIF trofoblastu, takisto NK bunky z maternice a este mi chyba SLP (hemato, endokrinologia a genetika OK), kedze niekde problem bude, avsak kedze tie cytokiny mi vysli uplne ine, tak som pisala do Immunovitalu, co robit, ci pokracovat s tym medrolom.

@zuzzi18 Ďakujem krásne za info, už som o ERA teste počula a v Reprogenesise, kde chodím ho aj dosť odporúčajú, ale v mojom prípade ho môj doktor ani nespomenul, V tomto prípade si fakt myslím, že sa môj doktor trafil bravúrne, lebo som prvý krát v živote cítila tehotenské príznaky, resp. príznaky, ktoré som pred tým nikdy necítila a boli ako z ukážkovej tehotenskej knižky. Proste 1. deň implementačné špinenie, následne pichnutie nad ľavým vaječnikom, nafúknuté brucho, zmena chutí, bolesti prsníkov a po cca 11 dni po KET akoby uťal. A všade máme vynikajúce výsledky, okrem minimálne zvýšených NK buniek a to tak, že hraničná hodnota je 0.5 a ja mám 0.57. A na to mi dal intralipidy. Takže tak😉