Reprodukčná imunológia
Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?
@lienka_1 ahoj dakujem za odpoved, ak sa mozem spytat aky imunoproblem si mala a ked si sla na transfer nemala si ziadnu liecbu? Ja som mala v ramci genetickych vysetreni zistenu hranicnu pozitivitu protilatok proti spermiam, pri kontrolnom odbere to uz bolo ok, ale aj tak som si dala nasadit prednison pred IVF, beriem ho stale ale dva vklady neuspesne, tak uvazujem ci si mam dat podrobnejsie vysetrit imuno, ale na druhej strane sa bojim tych liekov ci nenarobia viac skody, a uz rozmyslam ze aj prednison uz vysadim. To je uzasne ze ti nativ vysiel, lebo aj ja to skusam tymto sposobom tak je to take povzbudenie aj pre mna ze to moze vyjst 🙂 .
@mistymay33 neboj, fraxi riedi krv a bráni vzniku zrazenín a trombóz, tiež ma to asi čaká. Niekedy to dávajú tehulkám aj preventívne ked sú vysledky tak na hrane al. to bolo v rodine. Ja som mala zrazeninku väčšiu ako mimino, len neskoro mi dali Anopyrin, nestačil zabrať a bohvie či by vôbec zabral. Heparin je silnejší a presne na to čo máš.. iné vlastne ani nepredpisujú. Jasné, že môžeš otehotnieť s touto diagnózou, je tu plno takých kočiek a majú zdravé deti. Je tu téma "trombofilné mutácie", prečítaj si tam viac, aj ja som to tam študovala, podrobnosti o tých mutáciách tiež moc nepoznám.
@kubkovamama dakujem 🙂
@chilli21 V Prahe v UPMD mi vysli vysoke protilatky proti spermiam aj proti trofoblastu. Aj mm ma protilatky na hlavickach a preto aj progresivny pohyb nulovy. Brala som dlhodobo prednison, skoro 8 mesiacov, potom kontrolne odbery boli ukazkove. Dali sme hned ivf, ale ani skrt. Potom dalsie 3 bez transferu, malo vajicok, teda vzdy az jedno aj pri konskej stimulke. V novembri mi uplne zlyhali vajecniky, tak som v zlosti vysadila vsetky lieky. Pri vkladoch a v priprave na ivf som vzdy preventivne brala prednison. Nemam az take vysoke davky, tak sa nejako neobavam, ze by to mohlo poskodit. Keby som mala vyssie davky, mozno by som mala pochybnosti. Skor rozmyslam o intralipidoch, tie sa podavbaju kratko. Ale zopar zien uz s touto liecbou porodilo a mamu zdrave deticky, tak verim, ze aj u nas bude vsetko OK.
@mistymay33 ahoj, myslim ze leiden nie je az taky zriedkavy, je dost zien co ho maju a maju zdrave deticky. ak budes pichat heparin, nemal by byt problem. je to trosku neprijemne, treba si na to zvyknut, ale stoji to za to. ja mam protrombinovu mutaciu, ak chces kludne napis ip.
@lienka_1 preco, ze rozmyslas o intralipidoch?
@kaciatko81 ano leiden ako taky vo forme heterozygot nie je az taky zriedkavy, ale ja mam homozygot a ten je zavaznejsi a vyskytuje sa v ovela menej pripadoch. Preto ma zaujima ci nejaka mamicka ma homozygot.
@mistymay33 prepac, to som prehliadla ☹ drzim velmi palce
@kaciatko81 dakujem.
@kaciatko81 Dostavam ich od vkladu kazde 3 tyzdne az do 30.tt. Je to sice iba soja a vajicka, ale aj tak. Kedze mam problem aj so stitkou a soja je silny alergen, aby som nieco miminku nedala do vienka. Ale ako som pisala, rozhodla som sa, ze vsetko bude OK. 🙂
Ahojte..prosim vas, viete mi poradit, Imunovital v Ba a Dzurilla centrum v Nitre - robia tie iste vysetrenia?
v ramci imunologie-alergologie?
A v ramci repro-imunologie?
a viete mi poradit - TSH - hormon stitnej zlazy, zavisi jeho hladina od cyklu??
Alebo je jeho hladina rovnaka napriklad 3 den cyklu, tak isto aj 12 den, aj 22?
Vo Ferticentre mi vysli mierne na hranici protilatky proti spermiam.
potom mam autoimunitnu tyreotitidu - stitnu zlazu, nulovu toleranciu na laktozu kravske mlieko.
Chronicky zapal zaludka - reflux pazeraka a chronicka celulizacia - ani neviem co to je.
Celiakia nebola potvrdena.
Robila mi odbery gastroentrologicka a bola som na kolonoskopii a gastrofibroskopii.
Na IVF pojdeme do Brna Reprofit, ale az januar, febr 2016, pretoze v auguste idem na laparoskopicku myomektomiu.
Som dost skepticka z tychto imuno centier, ci to nie je aj novy biznis, tam to pomoze, tam uskodi a kortikoidy brat..hm..
Dakujem vam
@mistymay33 ja som to tiez tak myslela, ako to napisala @kubkovamama, nechcela som sa ta dotknut. neboj sa, budes si pichat injekcie a bude vsetko v poriadku. je dobre, ze ti to zistili, lebo celkovo si viac ohrozena, ako bezni ludia, ktori maju mozno iba heterozygotnu formu Leidenovej mutacie. tak nech ta pekne sleduje hematolog. 😎
@fatma1 šak to ja som brala to svinstvo kortikoidné14 týždňov a nepomohlo mi to, už aj banujem, že som za to vyhodila toľko peňazí...
@suzanecka1 Clovek by aj ozelel tie peniaze...ale to, ze tu citam, ze to skoro nikomu nezabralo, ze je to cele svinstvo...ze sa z toho baby spamatavaju dlho, ze to zhorsi este vela veci okolo....
Ja som zufala z mojej stitnej zlazy... v oktobri 2014 som mala hodnoty 4,79, pri davke Euthyrox 50....
potom som si sama znizila davku a to tak, ze som brala Euthyrox 75, ale nie kazdy den, ale obden, cize denne cca 37,5.... v marci sa mi robil hormonalny profil na 3. den cyklu..vsetky hodnoty ukazkove...TSH hormon 4,6...
V Brne mi povedali, ze hodnota je sice este v norme (do 5), ale ze pre IVF je lepsie ,ake je nizsia, cca okolo 2...
Tak som od marca brala plnu davku Euthyrox 75 kazdy den...A isla som na krv teraz 25.6. a tot...sokova terapia! hodnota TSH 6 !!! takze pri vyssej davke je moja hodnota este horsia!
Samozrejme, ze mi to lekar nevedel vysvetlit, preco to tak je...malo by to byt uplne naopak...som si myslela, ze pri 75tke bude mat hodnotu o polovicu nizsiu...no prd....
nemienim brat teraz akoze este vyssiu davku...celeeeee zleee....
Mate s tym niekto skusenost, tie ktore mate znizenu cinnost stitnej zlazy??
Je nejaky prirodny liek ako to dostat do normalu??
Dakujem
@suzanecka1 akože nepomohlo? Neklesli ti hodnoty, alebo sa nevydaril KET? Lebo mne hodnoty klesli a aj tak sa nepodarili 2 KET-y. Aj keď problém bol možno v samotných embryách, ale 5 mesiacov kortikoidov... a pravdepodobne si to zopakujem ☹
@fatma1 a normálne chodíš k endokrinologičke, či len s Brnom to TSH riešiš? Lebo štítna žľaza a prírodný liek, neviem neviem, ja by som to radšej nechala na endokrinológa. I keď pri zníženej funkcii by malo byť bezpečné dopĺňanie jódu, máš ho dosť? Ja som pred rokmi mala hraničné hodnoty TSH, endokrinologička ma vôbec nechcela riešiť, brala som tri roky vitamíny so 100% dennou dávkou jódu, štítnu som teda neriešila a keď sme išli do Brna mala som TSH 3,18.
@tinkatinulka @fatma
..presne tak..ukazkove hodnoty par mesiacov....mala som okolo 2 ....a po mesiaci a pol medrolu cez 7 !!! Stopli mi ivf a to bolo placuuuuu...teraz sa nad tym len smejem....lebo to bol len zaciatok problemov...ale pozor na to...!!!stitka vyskoci...
@fatma1 a hodnoty vyskocia okrem kortikoidov aj takymto sposobom..ze som si zvysila davku..a namiesto znizenia vyskocili..potom mi mudr. povedala,ze niekedy to zial takto vyskoci...ze pricina byva neznama..ale aj zmena roč. obdobia....stres ...a hlavne zvysenie davky a telo si proste z vyssou davkou neporadi....a docasna situacia je,ze sa zvysi tsh ....
proste mne stitku davali dokopy skoro rok na ivf...
@freyahope
@evadek
Ano, chodim ku endokrinologovi...uz od r. 2009....
No ja som medrol nebrala a aj keby mi ho aj mali nasadit, alebo nejaky iny kortikoid, z nejakeho dovodu, som rozhodnuta to nebrat....
Hore som to pisala, ze som od marca mala vyssiu davku z 37 na 75..v nadeji, ze sa mi to zlepsi...
"v oktobri 2014 som mala hodnoty 4,79, pri davke Euthyrox 50....
potom som si sama znizila davku a to tak, ze som brala Euthyrox 75, ale nie kazdy den, ale obden, cize denne cca 37,5.... v marci sa mi robil hormonalny profil na 3. den cyklu..vsetky hodnoty ukazkove...TSH hormon 4,6...
V Brne mi povedali, ze hodnota je sice este v norme (do 5), ale ze pre IVF je lepsie ,ak je nizsia, cca okolo 2...
Tak som od marca brala plnu davku Euthyrox 75 kazdy den...A isla som na krv teraz 25.6. a tot...sokova terapia! hodnota TSH 6 !!! takze pri vyssej davke je moja hodnota este horsia! "
@evadek...aku davku si mavala a ake hodnoty si mavala? a na kolko si to zvysila a kedy?
ako ta davali dokopy na ivf?
Ja som z tohto zufala..mam normalne chut to nebrat vobec a hotovo...lebo jednoznacne mam pri nizsich davkach lepsie hodnoty...no moj lekar endokrinolog to nechape
@fatma1 vies aka som bola zufala ja ???..dva tyzdne pred ivf....
tiez ..zvysila som si davku...mala som tsh 2,99 ...povedali v Brne..ze ok..ale nizsie by bola fajn...tak som si zvysila a suuuup ako vyskocila ..neviem ci nie az nad 8..
...a potom sa to zopakovalo s tym medrolom....ale holky psal,ze medrol toto zvykne robit..
jednoducho stitna zlaza skace ako diva...niekedy ani lekar nevie preco...dokonca som kvoli tomu isla do Lubochne!!! Ani tam tomu mudr. nechapala...povedala,ze proste niekedy zareaguje stitka opacne....spravila to,ze mi znova pridali lieky ( este vyssiu hodnotu) a potom poklesla...( tomuto som uz vobec nechapala) ...takze zo 100 ( povodne ) ...100 a 112 na striedacku.....( to som si zvysila ja )...som skoncila na 112 ....a naposledy som mala hodnoty okolo 2 ...
112 beriem uz riadne dlho....
kedysi som zacinala pri 50 ...
Ale proste to tak je....mam autoimunitny zapal a znizenu funkciu stit. zlazy...
Raz som otehu po ivf...ale i potratila..no ja mam diagnoz viac....krvne mutacie...stitka...imunitA....VSETKO BOLO PODCHYTENE...no proste neviem...
a davali ma dokopy raz skoro rok..a druhy krat 2 mesiace..
@freyahope hodnoty klesli ale aj tak nič, no boli sme zatiaľ len na iui, už som ich aj vysadila
@suzanecka1 moja čo to čítam? to iui sa nepodarilo? Aspon že hodnoty klesli. Mne mudr neodpisuje. Naposledy som mala cytokíny vyššie tak neviem, nejaká som tiež z tej imunulogie na nervy a neviem čo je dobré!!!!
Leto asi necháme tak a v septembri asi ivf istí.
drž sa
@majinka81 ja si dám dlhšiu pauzu, od septembra máme prváka, tak sa budem venovať jemu a povybavujem papiere do brna a asi v januári ivf, taký je plán 🙂
Zienky neviete kedy ma doktorka Dzurilova dovolenku?
@majinka81 ahojky ja som bola s doktorkou girovskou spokojna ale to neskore odpisovanie mi robilo komplikacie tak teraz chodima do dzurilla centra v nitrea je to ok.

@snehulienka82 hej viem že to nemá s imunologiou nič spoločné. Ale zistili mi to na základe toho, že ma z reprodučnej imunologii poslali na krvné testy, tak preto som to písala sem🙂