icon

Reprodukčná imunológia

lev1
15. okt 2012

Absolvovali ste v Bratislave reprodukčnú imunológiu, alebo aj iné imunologické testy, ktoré majú vplyv na plodnosť? Ak áno, tak prosím kde? Robili Vám nejaký súbor imunologických testov, alebo testy závisia od konkrétnej diagnózy páru? Aké máte skúsenosti s imunologickými testami v Tkaninovej Banke v Košiciach? Kde na Slovensku je možné absolvovať reprodukčné imunologické testy?

zibi
4. dec 2015

@magdus999 juj ja tak nechcem brat kortikoiddy... velmi zle ich znasam
a intralipid nepomohol?

magdus999
4. dec 2015

@zibi chodila som aj na ne, ale dávka 4ml mi prišli úplne zbytočné, bola som asi 3x v tehotenstve, aj by som ešte mala, ale som prestala chodiť. Mne našťastie medrol nič nerobil, nemala som žiadne vedľajšie účinky oproti Dexamedu, ten som zas ja zle znášala

zibi
4. dec 2015

@magdus999 mne ide o to , ze ja sa hrozne nalejem a priberiem a najma v tvari katastrofa a aj take navaly ako keby
intralipid nazabral ? divne, ze vraj by mal aj o polku znizit nk bunky jednorazovo... 🙄 tebe nic neznizil?ono intralipid nie je len na tie nk bunky , on ze vraj posobi aj na nidaciu embrya ...
ono nejde o to kolko ma ten intralipid.je na to predpisana davka, ale ze je ucinny a funguje na inej baze ako kortikoidy ... fakt divne, asi sme kazda ina..

magdus999
4. dec 2015

@zibi nie nezaberal, prišlo mi to úplne zbytočné, hlavne tie hodiny strávené pri tom 🙂 veru, sme každá iná, ja som napr.pri medrole veľmi schudla a to som bola chudá aj predtým, tak som sa priam strácala, pritom viem, že väčšina bola po neho presne naliata 🙂 sranda, ako každému inak telo reaguje 🙂

zibi
4. dec 2015

@magdus999 inak som si uvedomila, ze mne to robil prednison v kombinacii s hormonmi pri ívf..ja som brala kvoli inej veci hydrokortison a presne schudla som az ...fakt ako hovoris, tyzden mi pichali infuzky a som sa doslova stracala 6 kg som schudla naraz ... myslela som ze kvoli tomu, ze som obmedzila stravu , lebo kvoli alergickej reakcii som nemohla jest, ale fakt mozno to tie kortikoidy tak sposobili..
a potom som sla na ivf a pribrala som a naliala sa, cize mozno ked sa teraz tak nad tym zamyslam, mozno to ani nebolo z kortikoidov , ale z hormonov...
bola si na ivf? z hormonov si nepribrala??
tak dobre veidiet ze intralipid nezabral ...a merali ti po nom nk bunky? ziaden pokles? Nic?
cize zabral az medrol? medrol nema take ucinky ako prednison....je lepsi

monka30
4. dec 2015

@zibi tiez som chudla pokial som mala kortikoidy cca az na 47kg...z 54kg.Ja by som skor povedala ze pre mna bol tiez lepsi ucinkom medrol ako prednison.Mne prednison nezaberal...

gagirl
5. dec 2015

@tinkatinulka
@magdus999
@majinka81 dakujem dievata za vase rady..a za drzanie palcov..ste zlate_)

magdus999
5. dec 2015

@zibi áno, mala som jednu stimulku, žiaden problém s váhou, ja mám našťastie taký organizmus, že nepriberiem z ničoho, môžem jesť čo chcem, kedy chcem 🙂 za čo som veľmi vďačná, ale ani schudnúť neviem, proste mám od strednej tú istú váhu. Až asi ten medrol to zmenil, alebo neviem čo. Nie, intralipidy nič, tie so mnou ani nepohli. Až ten medrol, síce pomaly, ale predsa zabral. Je možné, že u teba kombinácia rôznych veci spôsobuje takéto problémy.
Tie NK bunky ti ako dlho nevedia zraziť?
Ja som už bola presvedčená, že mi ich nezrazia, psychicky zmierená, to bola moja prvá diagnóza po 6 rokoch, tak som bola happy, lebo do vtedy mi vraveli, že sme zdraví a je to v mojej hlave..... to bolo radosti, že mám diagnózu a zrazu bum, klesli, tak hurá na vklad 🙂 a teraz mi tam robia dvojky kotrmelce v brušku 🙂

majinka81
5. dec 2015

@magdus999 aj mne zabral hlavne medrol na nk bunky, prednison to len akokeby udržaival na hladine normy.

vlasatica
5. dec 2015

@lucia2505 ano liečim sa pomaličky. Mala som najskor 8mg medrolu 4tyzdne a nasledne 4mg medrolu. ale liečba bola nedostačujúca,a v podstate sa zhoršila, tak mi naordinovala 12mg na 4 tyždne a potom 8 mg. Len som musela liečbu prerušiť koli endokrinologii. Tak začnem liečbu az po skonceni vysetreni z endokrinologie.
Tiež riešite alebo sa snazite prirodzene?

zibi
5. dec 2015

@magdus999 ved to, ze ja hormony nemozem
ja priberam z nich ..neviem preco..mozno to je aj znizenou cinnostou stsitnej zlazy
ale minule som citala ze euthyrox by sa mal brat rano na lacno a az o 2 hodiny na to hormony alebo ine tabletky, lebo hormony ovplyvnuju stitku ... mam pocit, ze ked som som zobrala lieky, plus som zobrala hormony plus ja bereim ete betablokator na srdce a aj medrol k tomu 😀 tak moja stitka nestihla spracovat euthyrox aj to je mozne
lebo vsekto aj estrogeny, aj betablokatory, aj kortikoidy znizuju ucinnok lieku ....a ja som to brala vsetko naraz..
som rozmyslaala nad tym, ze ked by som sla ese na ivf tak budem automaticky pytat dokynu este vyssiu davku, ze keby ze mi nahodou kombinacia vsetkych tychto veci znizovala vstrebaanie...lebo mam pocit, ze mi to znizovalo a ako keby som nic nebrala tak mozno preto som aj pribrala ... ale ot je len taka moja teoria... 😅
@monka30
@majinka81

tinkatinulka
5. dec 2015

@zibi mas dobrú teoriu..mam to na sebe vyskusane.
Akonáhle som začala brať Medrol, euthyrox akoby nestihal púokrývat deficit a ja som priberala nalievala som sa..zvýšili sme dávku a Medrol som jedla až na obed..radšej.A neviem či to bolo správne ale hold vela vecí už neviem zmeniť.Akonáhle sa liečiš na stitnu tak hormony nerobia dobre, a hlavne brutalne treba sledovať ako idu hodnoty..od poistovne mas narok na TSH+ zvysok na 1x za 6t..co je biedne malo kedže zmena dávkovania už po 5 dnoch reaguje..ja som chodila 2x do mesiaca na stitnu a aj tak som ju v tehu neustrihla uplne podla tabuliek..

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka a ked si to takto zmenila pomohlo ti to ? nepriberala si tak? lebo ja osm to nechapala a az nedavno som citala v pribalovom co vsetko na ten euthyrox vplyva... a zvlastne bollo, ze pred stimulkou som mala tsh 1 a naraz pred vkladom som si dala zobrat a tsh 3,5 skoro ma vystrelo hlavne ze tsh ma byt pod 2 pri vklade..tak som si to nevedela vysvetlit a nasla som ze
cuinok znizuju kortikoidy,betablokatory a aj estrogeny ..cize super

ta myslis , ze keby ze sa este aj zvysi davka a keby ze beriem tieto veci s odstupom , tak by stitka pracovala a nenaliala by som sa? alebo nepribrala? lebo je to na nervy..ja staci ze zoberiem clostyl a merional na 8 dni a vyzeram ako balon len do mna pichnut a uz prasknem 😀

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka davkovanie reaguje az 5 dnoch mne povedala ze az 6 tyzdnov kym sa to ukaze v krvi

tinkatinulka
5. dec 2015

@zibi no aj mne doktorka vravela že až 6 tyždnov ale mam to odskusane že skutočne po tyýždni tvoje telo už pekne reaguje na zmenu davkovania.musela som aj tak meniť dávky euthyroxu, aj ked som medrol nejedla spolu s nim redsa len mala som 24mg Medrolu co je dávka na kona..priberala som z neho a aj celkovo ako som bola rozhadzavá a o akne na tváry ani nehovorím des..plus Medrol mi sposobil tehucukrovku, problemy s pecenou a celkovo trávením..je to svinstvo a le pri mojich diagnozach sa bez neho asi nepohnem dalej..bojim sa vkladu desne ako to cele ukocirujem ale som rozhodnuta otravovať vsetkých mojich doktorov aby sme to dobojovali..
inak ja a clostil jedna katastrofa
vedlajším učinkom Medrolu sa nevyhneš nech sa ti zda že sa citiš super, mnew ked interna kukala moje papiera a tam Medrol tak kukala na mna ako puk že či ešte žijem..ja som povedala len prežívam..
momentálne vegetím bez liekov, nerátam euthyrox..znížili sme dávku na 50..no netuším či je dostacujúca..v case vkladu ideal do 2,5 TSH ale pozor na T3,4 volné..pretože TSH je len taký ukazovatel akože nic ale davaj si kontrolovat aj ostatne hormony stitnej tie su presnejsie..netusila som to

tinkatinulka
5. dec 2015

@zibi a aj mas daku stimulku nakombinovanu ci neriešiš teraz?

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka hej len oni tka nechcu nic brat na nervy to je 😝 😝 ale mam dobru endokrinologicku ..ona mi dost pomohla
to mas dost vysoku davku ja by som asi taku vysoku nebrala
a si tehu ? ci len ides na vklad?
ja si skor mysilm, ze ja som pribrala z estrogenov..
lebo ja som riesila tazku alergicku reakciu na kozi a brala som hydorkortison a to som schudla 6 kg a nepribrala som nejako a potom som sla na ivf soft a hormony a naraz som bola naliata ako prasa..a clostyl a meroional a ani som nestihla brat utros . len tie 2 hormony a kratky cyklsu cize par dni a vyzerala som ako slon...no chapes? a medrol som vtedy nebrala ..cize si myslim, ze to bolo z estrogenov ..
ja som bola z kortkoidov taka stale taka nabudena a hrr neivem ci chapes... proste ako keby som mala adrenalin stale vysoko taka napumpovana ... citila som sa zle..vyrazky som nemala nastastie, a skor som sa trochu naliala ..ale kto vie ..ja uz som toho tolko brala pocast stimuliek a aj pred, ze uz ani neviem co z coho je ...
cize ides ne KET?

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka nie nereisim nic momentalne cakame na vysledky od girovskej a uvidime
ale viem ze nk bunky nam zaasa 35 . no ktovie , len som bola trochu aj chora potom ako som dosla domov ..tak mozno aj to mi to ovplyvnilo..
chcem najst este neico co by prirodzene znizil o nk bunky , len som okrem toho rybieho oleja nenasla nic..
ja som mala pred dvoma rokmi 41 a znizil mi za 6 tyzdnov asi na 38 cize je to taka dlhodoba leicba .mozno treba brat aj 3 kapsule ja som brala je 1 cize 1000 ku kto vie

inak aj dlhodobe intenzivne cvicienei znizuje nk bunky, ze ho najprv zvysuje a potom znzuje cize aj cvicim hi hi

tinkatinulka
5. dec 2015

@zibi ja som 3t po kyrete..naša bambulka z ničoho nič bez akcie srdiečka, v 13tt 😢
nooo ja som mala vysoke cytokiny, plus asi milion veci..anexiem, trofoblast plus milion protilatok NK celkove boli oki ale zas tie zvyšné boli rozhadzané..zápal sa u mna nenasiel..
Medrol som znižovala postupne aj v tehu ale asi to nebola stastná volba schémy..
Girovská ta riesi z materskej?Ja som boal u Tibenskej ale zhodnotenie mi nedala a len dala odporucanie na Imunovital..
rybý olej som jedného casu brala ale mne je z neho brutalne tažko na žaludku kedže mam reflux tak des.
na Ket chceme isť, no až ked budem oki pripravená hlavne psychicky
každý týžden tehotenstva som boal u dakeho doktora a aj tak, nezmeníš asi osud

tinkatinulka
5. dec 2015

@zibi a jasne cvicit trba ja zacinam konecne od buduceho tyždna, hadam sa dostaví aj cyklus a pomože to mojmu PCO

lucia2505
5. dec 2015

@vlasatica no ja som mala uplne tazku formu,az nehodnotitelne vysledky,dostala som 12 mg na 4 tyzdne a potom 8 mg. Dodrzovali sme kondom a po 8 tyzdnoch vyrazne zlepsenie,na partnera hodnota 59,4 % tak uz len kusok pod normou. Znizila mi davku na 6 mg a stale didrziavame kondom a ze mozeme ist na KET. Prirodzene neskusame,lebo ja nemam vajcovody,to bol aj dovod preco sme zacali chodit na ivf a potom ked som mala biochemicke tehu,tak sa zistil tento problem. Ty mas vseobecne problem so stitnou zlazou,alebo az pri liecbe medrolom si zacala mat problemy?

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka moja to mi je luto , som to ani nepostrehla, ze si bola tehu a ze si potratila. 😔 .
tolko bab tehotnie, ze ja uz stracam prehlad...kto, co a ako..a aj vela mi pisu, si dakedy pripadam ako blba, ze rozmysalm, ci som to uz napisala tej kocke alebo to bolo inej , uplne sila toto dakedy 😝
a ten anexin si mala zisteny pred ci po kyrete? lebo anexin robi v placente tromby tym padom sa nemusi dostat vyziva k babu, alebo sa dobre neokyslicuje a mozes potratit pripadne MA cize to treba mat pod kontrolou
ja som po 2 ivf mala anexin zvyseny a nevyslo ivf ...cize aspirin mi potom davali na znizenie..
a z cytokinov si mala co zvysene? IFN, IL 2 ci alebo TNF?
no ono ked je stitna zlaza, tak vtedy mozu vyskakovat kadejake protilatky
ryby olelj beriem v tablektach ..ja by osm to nemohla vypit ble..a v tabletke mi nic nerobi
cytokyni znizuju aj ine veci
ale dolezite je vediet ktore su zvysene...
ked nemas nk bunky zvysene tak ten ryby olej nemusis brat, akurat na tei nk buky je fajn
ono cytokiny znizuju ine veci..moja ty mas ako ja..kopec veci zvysenych na nervy
ono to je fajn, ze si bola tehu, teda ze telo vie a moze otehotniet, aj ked to neskoncilo dobre, ale je to fajn v tomto, ez vies ked budes mat vsetko pod kontrolou , ze ot zaberei
a anexin teraz ok a protilatky,??
si mi poslielala vyslekdy na maila?

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka ja cvicim uz od augusta , cvicim take HIT cvicenie aj tu na stranke to je .ze cvicenie so shaunom thompsonom focus t25 a dost mi to pomaha , aj jill som zacala
a som aj schudla hlavne z objemu pekne, kg ani tak dole nesli ..hadam to pojde
a ti poviem, ze tie HIT treningy dodaju take endofriny ako nic ti neda.clvoek sa tak dobre citi...uplne super..takze ja odporucam 😀

vlasatica
5. dec 2015

@lucia2505 so stitnou nemam problen.tu mam v poriadku. Na endokrinolgiu som sa pytala,koli vysokemu prolaktinu.ten mi zistili uz pred par rokmi.len nikto ma neposlal ani na magneticku a ziadne ine vysetrenia nerobili. A mam uz rok problem s rastom sliznice,ani pri uzivani estrofemu nie je dostatocne vysoka. Tak cakam na vysledky krvy. Je super ze ti medrol zabera. Kondomovu ochranu kazala dodrziavat aj mne.

nelly3
5. dec 2015

@zibi
@tinkatinulka
ked sa berie medrol musi sa pouzivat kondom? lebo mne nic takeho lekarka nespominala hmm 😕

tinkatinulka
5. dec 2015

@zibi ja som mala všetky cytokiny vysoké.. Takže des. A na nové testy môžem až po 6t po kyrete.. Takže cakam.

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka a ked si upravila stitku a tsh a vsetko tak si zacala aj chudnut?
ne zvysila z 88m na 100 a mam pocit , ze mi lepsie stitka pracuje aa aj metabolizmus
pri 88 som mala tsh okolo 2,7 chcela mi ho drzat okolo 1 tak sme dali tu 100 , som zvedvava kolko budem mat tsh pri 100 ke ..myslis, ze ked sa drzii co najnizsie , ze aj sa lepsie chudne? nezameriavala som sa na to velmi a vplyv tsh a chudnutie , ale tak stitka ovplynvuje metabolizmus ...niekto zacne brat euthyrox a prirodzene zacne chudnut ..cize daco to do seba bude mat

zibi
5. dec 2015

@tinkatinulka inak je to divne..lebo ked su cytokiny zvysene tak tam zapal vacsinou byva
posli mi vysledky tvoje na mail..mas z imunovitalu??

zibi
5. dec 2015

@nelly3 no kondom sa dava ked su tie protilatky zvysene proti spermiam, aby sa nedrazdila imunita

zibi
5. dec 2015

@vlasatica ked mozem tak zvyseny prolaktin casto zabranuje prirodzenemu otahotneniu..to je ako keby si kojila a telo sa brani otehu, a nemusis mat ovulku? mas vela zvysene?
moj muz mal prolaktin a jeho poslali na magneticku, nastastie sa nador hypofyzy nepotvrdil..ked to mas velmi zvysenemala by si ist

ono niekedy ten prolaktin moze zvysovat aj nedostatok B6 ky pyridoxinu - naslende sa moze z vysovat homocystein lebo ten je zavisi od B6 aj listovky a b12, moze to byt aj mutacia mthfr so zvysovanim homocysteinu a kedj je zvyseny neotehotnies...

sliznica..mozes mat aj pri zvysenom prolaktine vyssi pocet muzskych hornonov, zvyseny testosteron a tym padom mozes mat prolemy s rastom slinicze, pri prolaktine moze byt vyssi testosteron ..cize ..trebalo by preliecit ten prolaktin
vitex jahnaci je dobry na prolaktin, ale sposobuje aj nechut k sexu cize nic moc
je vzajomna suvislost medzi vitaminom B6 a prolaktinom cize by som skusila to .. 😉 mas ho moc vysoky?