Skúsenosti s IUI a teratozoospermiou
Ahojte žienky. Idem si k Vám po radu.. Máme za sebou 2x biochemické, 1x missed (bez akcie srdiečka). Ja mám všetky vyšetrenia v poriadku, manžel má teratozoospermiu (1. spg pod 1% morfologicky správnych spermií, 2. spg po 3 mesiacoch 3%). Bojím sa už riskovať ďalšie prirodzené tehotenstvá kvôli opakujúcim sa potratom, preto sme začali uvažovať o IUI. V centre ponúkajú IUI + MSS, teda je to aj so separačnou selekcia spermií, čo by mohlo zvýšiť šancu na úspešné počatie a donosenie. Mali ste niekto podobný problém a vyšlo Vám to touto metódou? Prípadne máte s tým vôbec niekto skúsenosť? Vopred ďakujem 🙏
MSS separacia vyberie len tie "pekne" pohyblive spermiie. Nie je to žiadna zaruka ze bude tehotenstvo uspesne a donosis. To ma význam skor keď sa vám otehotnieť nedarí.
Skôr sa zamerajte prečo sa tie potraty deju - môžeš mat kľudne nejaké protilátky proti spermia alebo plodu...dôvodov je niekolko a IUI to nevyrieši.
Za mňa teda najprv vyšetrenia na hematologii, reprodukčnéj imhnologii
@gejb tie vyšetrenia mám absolvované. Bez nálezov, problém máme “len” v terato..
Hematolgiu mas v poriadku?
@martaatram áno úplne ukážkové výsledky
Ani lepive dosticky … tromboza … to sa robi na sprcialnom pracovisku nie u hematologa klasicky ale ak ano tak parada potom🙂
Aj moj muz mal terato
Vytvarala som protilatky voci spermiam
@martaatram Ani tie, všetky možné aj nemožné vyšetrenia mi robili, nechcela som už nič podceniť. Protilátky Vám zistili na reproimuno? A ako ste to potom riešili?
Ano na repro .. my sme absolvovali nakoniec ivf ..
@martaatram Tam mne nezistili nič tiež našťastie. Len som mala podhraničné Dčko, tak to užívam až 4000jednotiek denne. U nás problém s otehotnením nie je, skôr ten vývin a uhniezdenie 😒
No nam sa az 11 vklad podaril s liecbou fraxiparina a anopyrin preto sa pytam na tu hematologiu .. samozrejme mohla to byt nahoda ale 10 vkladov som tuto kombinaciu nemala
My sme na tom podobne, 3 potraty ja zdravá,prietel teratozoospermia ze mal 1 krát 3% nič neznamená podľa mna je to aj tak zle. Zaplatili sme si spermpack vysledky ešte horšie ale aspoň sme zistili ze to spôsobovalo potraty. IUI 2x ale vôbec nepohlo mali sme termin na IVF ale ostala som tehotná prirodzene som 20tt a babo je zatiaľ v poriadku. Išla by som na tvojom mieste na IVF lebo zbytocne stracas čas a stakym spermiogramom je to lotéria. My sme sa snažili 4 roky.
@akanka úprimne sa mi veľmi nežiada zaplatiť toľké peniaze za IVF, keďže prirodzene otehotnieť viem, a to celkom rýchlo.. nie sme adepti na umelé ani podľa lekárov, ktorý nás majú na starosti. Je spravený komplet rozšírený spermiogram, po pravidelných 3m kontrolách, v marci ide opäť na odber tak som aj ja zvedavá na výsledok.. ale to zlepšenie tam mal a to dosť výrazné po zmene životného štýlu a nasadení liečby, taktiež DNA fregmentáciu má v poriadku, tak uvidíme ako to vyjde teraz, a rozhodneme sa čo ďalej. 🙂
Nám raz vyšiel 4% a na ďalšej znova 1%. Pokiaľ sa nato cítiš a máš čas tak jasne skusajte. Ja som si prešla potratmi vo vyšších týždňoch a už to slo aj na psychiku. Našťastie nežijem na sk tak som sa vyskrabom vyhla ale tie potratove tabletky dali veru zabrať. Bolo to moc bolestivé. Držím palce nech sa zadari