Umelé oplodnenie slobodnej ženy
Je u nas mozne, aby sla slobodna zena na urcity typ umeleho oplodnenia? Z darcovskych spermii. Mozno aj inseminacia neviem, nevyznam sa v tom. Len som dnes citala ze v Britanii to je mozne, tak ma zaujima ci aj u nas.
@monicka987 napriklad Reprofit v Bratislave. len urcite nie k doktorke co ma grecke meno zacinajuce na A, ta je brutalna, necitliva k zenam. Fajn su aj doktori, nie doktorka, v reprofit v Brne. Pred zmrazenim je lepsie vybrat si kratky minimalny hormonalny cyklus, pretoze nema negativne nasledky na zdravie a da sa opakovat na ziskanie viac vajicok. Kludne vysvetlim biologiu IVF.
Je to chúlostivá vec, ako to zainzerovať, inak chlapov darcov by sa asi našlo veľa a možno aj taký čo by za to zaplatili ...
@kvkv ahoj kludne mi napis spravu kde a koho kontaktovať
Ahoj Monika, mam skusenost s tymito strankami na hladanie spolurodica alebo darcu https://www.coparents.com/ a https://www.co-parentmatch.com/ a este jedna zacina na Pride.. cize ak si zadas Pride a sperm donor alebo coparent tka ju najdes. vsade sa oplati najprv si pozriet kompatibilnych darcov ci spolurodicov, potom si zaplatit na par mesiacov a oslovit ich postupne, najprv kratsou spravou a potom zistit ako si to predstavuju oni a ty 🙂 hlavne ak si sama odporucam zamrazenie vajicok. vecsina darcov online je z anglicka, ale najdu sa aj cesi, svedi, nori, francuzi... niekto rad prileti za tebou na ivf, niekto si chce dat cestu zaplatit. najviac je na strankach darcov, spolurodicov je malo ale ak mas rok dva ci viac na hladanie, niekoho dobreho najdes. ono sa lahsie hlada len otca ako partnera, lebo na otca to nemusi byt uplne niekto s kym by si rada zila, staci ak je zdravy a trufnes si mat po nom polovicu vlastnosti dietata. ja som takeho nasla az neskoro ked bol kovid a nemohol pricestovat kvoli karantenam. cize mam dieta s darcom ktoreho som si ani nevybrala, ale dieta je super, hoci by som si vybrala inehoho ak by bolo viac casu. ale je sikovne, zvedave, mudre, hmm asi po mne 🙂 no naozaj su tam aj rozumni darci, i ked vecsina su skor taki narcisi.. minimum muzov na tych strankach chcu dieta aj vidat a podporovat ale stretla som sa s takym /len nebol moj typ, cize malkratke nohy/. ak potrebujes vediet viac o tych strankach, napis, vysvetlim. na zamrazenie nebudes mat problem, no starsej zene chcu na klinikach len predavat cudzie vajicka a su celkom psycho, nasi 'doktori' a doktorky.. na umelom oplodneni. pretoze za cuzdie vajicka inkasuju 3000 eur, za kus. a ak ides skusit vlastne tak ''len'' 1000. tiez som nechapala ako su taki bezcitni, mne stale posuvali a rusili terminy, ked som bola nastimulovana hormonami, aby sa mi to nepodarilo.. vyslo to v brne reprofit, ale aj odtial som mala hnusnu doktorku co nechcela zmrazit nic. pri zmrazeni mas vsetky sance aj o 10 rokov 🙂 o peniaze prides hocijakymi sposobmi, ale zamrazenie ti dava slobodu a nakoniec radost ked toho svojho stretnes a pojdete do toho spolu 🙂
Karin
..ja by som Ti vedel pomôcť priamo .. .pilot911 na azete
@kvkv tak na rovinu je to tak , že embrya mají několikrát větší šanci na úspěšný ET než samotná vajíčka , tam i dost záleží na věku. V Brně v Reprofitu vše v pohodě.
Každopádně u svobodné ženy podpisem partner/ kamarád se jednoznačně stává otcem dítěte vzniklého pomocí IVF (§ 778 Občanského zákoníku)..
Toto otcovství nelze nijak nikým zpochybnit..
Samozřejmě pokud se oba dohodnou a nebude muž uveden v RL, možné je všechno a nikdo po tom pátrat nebude .
Bohužel tady neplatí žádná lhůta, život je dlouhý.
Muž si může kdykoliv požádat o dodatečný zápis do RL a nárokovat si třeba střídavou péči.
Stejně tak žena opačně chtít zpětně alimenty atd.
. K žádné předchozí dohodě ( ústní , písemné ) se vůbecnepřihlíží, vše se bere tak , že v zájmu dítěte je mít dva rodiče /zákonné zástupce..
Takže ve finále dohodnout se lze na čemkoliv, ale oboustranná důvěra musí být 1000%, protože vždy je to pouze o dobré vůli obou stran.
Nevím zda na SK není malinko jiná právní úprava, ale v ČR platí přesně tento výklad.
Těch párů ze SK , které jezdí do Brna nebo Prahy jsou desítky a někdy mi připadá , že neberou moc v potaz Občanský zákoník .
@hans1934 Vyzera to ze Obcansky zakonnik je pozadu o nejake storocie. Zivot je viac ako OZ. Ak sa slovaci boja byt darcami spermii alebo spolurodicmi, anglicania ci severania su otvorenejsi. Do rodneho listu zena nemusi napisat otca. OZ asi ani nerata s tym ze su aj homosexualne pary, a ak je legislativa proti nim, neviem kto bude pracovat na dochodky dnesnej generacie pri klesajucej porodnosti.
Muzi, ktori sa rozhodnu cez online ''zoznamku'' poskytnut spermie zenam na IVF su casto ''otcami'' okolo 10 deti, ak su mladi, a nesnazia sa tie deti ziskat. Starsi darci mozu mat motivaciu byt aj spolurodicmi, pretoze to este nestihli. Da sa medzi darcami vybrat dobre, len treba na to cas, cize je lepsie dat si vajicka zamrazit ak zena nema partnera. Niekto je darca aj preto, ze je v homosexualnom vztahu, niekto preto ze niekto v rodine mal s plodnostou problem a chcu pomoct. Napriklad talianky bezne skusaju IVF s muzmi so severnej Europy, pretoze potom si muz praveze nenarokuje nic na dieta a su vyssi ako taliani.
@kvkv zajímavé infa o těch zemích .
Mě o toto požádala nejlepší kamarádka ze školy a defacto rodinná známá. Asi bychom spolu nežili, ale jsme spíš ten druhý případ. Embry zmražená, bohužel ET nevyšel .
Mě by zajímalo, zda jsou u vás nějaké poznatky o náhradní matce. Viděl jsem jednou dokument Das Erste o německém páru, kterému dítě odnosila Ukrajinka cca 30 let a po porodu si ho “adoptovala”
matka , otec byl uveden jako biologicky otec.
ET nebylo řečeno, jak byl proveden … chápal jsem to tak, že asi cele to proběhlo v Kyjevě.
O peníze vůbec nejde , hledáme cokoliv.
Zdravim vsetky. Ja zas viem o panovi, ktory hlada zenu na co-parenting. Budem rada, ked sa mi ozvete, ak mate tip alebo zaujem. Len velmi seriozne. Dakujem.
@miraccle vas tu zachvilu bloknu, ked si neprestanete robit reklamu.
@miraccle neviem, mozno ako plateny PRO profil...
nerozumiem,ak napiste mi do spravy,dakujem

@monicka987 zariadenia kde sa robi umele oplodnenie maju zmrazovanie vajicok zadarmo do 39 rokov. preplacaju to poistovne. stacisi nagooglit IVF centrum Bratislava, je ich asi 5. Drahe je to nad 39. Cize kto nema staleho partnera si moze dat vajicka zmrazit a mat istotu, ze bude mat vlastne dieta. Tieto vajicka sa mzou oplodnit partnerovimi spermiami aj za 20 - 30 rokov. Aj 50 rocna zena moze vynosit zdrave dieta ak maju vajicka vek do priblizne 41 rokov. Da sa aj neskor ale po 42 rokoch zeny sanca na spravne delenie buniek vajicka rychle klesa.