Letné bábätko - cesta z nemocnice
Ahojte, termin mam zaciatkom augusta a kedze sa mi neda aktualne spat, behaju mi myslienky co a ako bude ked uz dietatko bude na svete. Som prvorodicka, nemam zname/kamosky s malymi detmi.. Ked si citam aku vybavicku mi treba tak ma az chyta panika kolko toho treba.. Este sme nic nekupili, mam pocit, ze je este skoro, preto sa moze zdat absurndne, ze sa idem spytat ako ste sa v tych letnych horucavach dopravili z nemocnice domov?! 😁 Cesta je cca 40 km z nemocnice.. s otvorenymi oknami na aute asi nie, lebo prievan, klima zrejme tiez nie, lebo to aj dospelemu niekedy vadi, nie tak malemu babatku, no lenze tie tepla v aute su niekedy naozaj na nevydrzanie - nechcem si tam uvarit babatko.. Pripadne ak mate nejake tipy co a ako sa prichystat na letne babatko, budem rada a vdacna 😊 Prajem vam pekny den (a kvalitny spanok 😁)
Malý sa narodil koncom Júla. Výbavu som mu kupovala prevažne dlhé veci. Pár krátkych bodycok . Tiež som tak išla s malým 40km domov. V aute prijmemnych 25. A vonku bolo 20 stupňov. Deka je stále v aute keby niečo. Malý bude mať 4 roky. Teraz čakáme druhé koncom Mája. Výbava bude asi rovnaká ako pri prvom.
Nech partner primerane vychladi auto klimou, pred cestou. A uvidíte pocas cesty, či stačí alebo na chvilu ju zapnete. Ja osobne by som len v bodycku par dnove dieta neprevazala.
@1angelika Tak výnimky potvrdzujú pravidlo. Tak jasné tak akurát treba. Ja som 56 nemala veľa a menšie vôbec. Ale nie všade veľkosti sedia. Myslím skôr tak ,že určite nie všetko najmenšiu veľkosť .Moji nemali veľa ani jeden, a viem, že strašne rýchlo rástli prvé týždne aj mesiace.
Mali sme v aute zapnutú klimu a aj cez den v dome. Rodila som do strašných horúčav a bez toho sa nedalo ani zit. Plu pri kojení telo na telo, maly bol z toho tepla nervozny. Jasne, ze nesla klíma na 20 stupnov ale temperovala som stale 25-26. Vonku sme boli hlavne doobeda , lebo poobede sa dalo dychat vonku az koncom augusta. Nerob paniku, vsetko stihnes a babo ti da najavo, co sa mu nepaci.
Mam dceru julovu. Bolo neskutocne horuco.
Domov isla v takom krajsom overaliku. Aj to bolo horuco. Ale zas uplne na "kratko" som ju nemala odvahu brat.
Taketo babence nemaju dobru termoregulaciu, takze ak bude velmi teplo, urcite treba v aute regulovat teplotu, aby sa neprehrialo. Urcite nie vetrat prievanom. Klimu mas dnes takmer vsade.
Klíma je aj v nemocnici... Toho by som sa nebála, to už nie je ako kedysi, že ti pomaly omrzli palce, keď sa zapla👍 Inak ja som mala vo vajíčku vloženú nejakú spešl kožušinku, ktorá v horku odvádzala pot a v chlade hriala. Len už nejviem ako sa to volalo, je to skoro 9 rokov. Dnes budú tie vychytávky určite ešte pestrejšie👍
Normalne neboj môžeš použiť aj klimu .
Hlavne si naštudovať na stránke na FB alebo web deti v aute ako správne poceli rok obliekať dieťa do auto sedačky .a nechať si tam aj poradiť vajíčko .pomôžu aj nastaviť vajíčko aj poradiť vhodne do vášho auta
Ja mam letné babo, cely čas bolo horúco, iba ten jeden deň, keď sme mali ísť domov bolo zrazu zima..tak som volala, aby bral overal 😂🤣
Môže sa stať ozaj čokoľvek, ale ver mi, ze budeš tak letieť radostne domov, že ani teplotu nebudeš riešiť, aka je v aute..
Jedine, co je treba je sledovať teplotu za krkom vzadu, žiadny prievan, odísť po dojčení/fľaši a dieťa si bude spokojne spinkat..Tak isto doma hneď dojčiť alebo flasu a isto sa nič nestane, keď bude aj horúco..
Klimu pustil manzel len v predu len o par stupnov menej to staci-ziadne vypeckovanie. Bol jul extremne teplo a isli sme 180km. V pohodicke:D
My sme takto odchádzali z pôrodnice minuly rok v auguste, v pôrodnici sauna - bez klimatizácie bolo v izbe 30 stupňov, musela som ju púšťať, bábätko som umiestnila tak, aby naň nefúkalo. Cesta autom - ľahko oblečené, prehodená plienka, klíma samozrejme pustená. Z výbavičky som využila bavnlnené plienky, body a dupačky. Používali sme aj monitor dychu, na čo ma upozornila aj pediatrička, aby sme ho používali. Zvládneš to! A držím palce!
Mám najmladšieho syna narodeného začiatkom septembra - bolo veľmi teplé leto.. šli sme normálne s klímou, dieťa bolo vo vajíčku otočené, nič na neho nefukalo, teplota bola nastavená na normalnu teplotu, tj vonku bolo 30, v aute sme mali 25.. nic mu nebolo, spinkal.. a mierili sme domov, kde boli dve choré deti 😅
Jedno dieťa mám zimné a druhé letné augustové - paráda ,žiadne fusaky ,otepľovaky na novorodenca , len letné bodyčka ,aby sedeli veľkostne a krasne si spinkal ,nohy len prikryté s jemnou dečkou...cesta z pôrodnice stačí overal bavlnený ak bude teplo , jemná čiapka na hlavku ak by fúkal vietor nejaký nepríjemny v aute ju dať dole ...
Z vybavicky ti skoro nic netreba, strasne som sa osrala pri prvom dietati, take blbosti som nakupila 🙂..domov muz nech pride ak ked bude jasne, ze uz ta pustia a budes doslova medzi dverami..nastupite a vypnete klimu, auto bude akurat…ak bude teplo klimu jemne v poho pustite 🙂 nemaj stres uvidis bude to v poho 🙂..babenku bodynko tenucke s kratkym rukov a max este taku tu retro plienku uplne tenku na prikrytie 🙂 nohy bose 🙂 hlavne pohoda
normálne klíma na nejakú schopnú teplotu, dieťa bude vzadu v protismeru predpokladám takže fúkať naňho nebude nie?
Ja len takto, pokial sa nenarodi ako 2kilove predcasniatko, to babo neni z cukru, vydrzi vselico... 🙂 normalne mu das tenku capicku, aby mu nenafukalo do usiek, existuje aj taka podlozka do vajicka, lebo babatka sa tam dost potia a nejake tenke body a tenku decku/plienku.
mali sme slabo pustenu klimu, mala tenucku ciapocku … ale predpoved ti napovie aj tak az ked budes vediet kedy vas prepustia z porodnice
Veď si zapnes klímu na normálny stupeň a všetko je ok. Nepreháňaj
Jedno dieťa mám júnové a mali byť echt horúčavy a nakoniec pršalo a bolo chladno 😄 normálne čiapka tenká a ideš...a ak bude horúco tak ani čiapka. Úplne zbytočne. Ja som na prvej návšteve u dr počula taký zdrb od doktorky ,že tie mamy už nemajú zdravý rozum ,že v 30tkach dajú bábätku čiapku. To dieťa sa prehreje a je to oveľa horšie ako prechladnutie. Najmä mozog nesmie byť prehriaty. Keď máš klímu tak ak fúka mu daj. Ale inak držať od priameho slnka a prievanu...a netreba čiapky v lete.
Ja som rodila minulý rok v júli kedy bolo týždeň vkuse 36 stupňov 🥲 v nemocnici klíma nebola, manžel mi priniesol prenosnú a všetci lekári sa k nám chodili chladiť. Bábätka sme mali oblečené v pôrodnici len v krátkom body a plienke, ani sme ich nezavinovali do perinky proste spali takto aj na mne bola takto. Z pôrodnice sme šli tak, že manžel po ceste pre mňa (asi 25 minút) mal v aute klímu a to ho trošku vychladilo, následne bola nastavená na nejakých 26-27 stupňov. Bábätko sme mali v dlhom body a leginkach, čiapka a ponožky a to bolo všetko.
Ja som rodila v juni, bolo velmi teplo vtedy, mozno aj 34 stupnov. No a sup porod, vonku sa zmenilo pocasie na 16, viem ze som mu dala teple oblecenie. Budes robit tak, ako si vyziada situacia. Ani toho vela nekupuj. Aby si mala postielku, vajicko, kocik, vanicku a nejake saty, zavinovacku. Potom sa dokupi , co treba.
Ahoj mam druheho synceka narodeneho 5.augusta 2024, ak chces napis, pokecame co budem vediet poradim. Pripadne mam aj veci na predaj ak by si chcela (aj neutralne).
Tenké body , ale prikryť treba. Nie teplým, ale obyčajnou tenkou látkovou plienkou. Teraz dostať aj pekné, vzorované. Novorodenec si nevie udržať teplotu aj v lete sa môže podchladiť. Ale tenká bavlnená plienka dobre poslúži potrebnú teplotu udržať, je vzdušná, dieťa sa neprehreje. Klímu treba zapnúť, inak sa môže udusiť horúcim vzduchom. Zažila som to ešte v 80. rokoch, keď klíma bola iba v 603-ke. Malá to ledva prežila, auto bolo prehriaté,...zlé na to aj teraz pomyslieť. Dieťa potrebuje veľmi veľa veci. Denne je ho do roka treba aj 10x prezliecť, aby bolo vždy čisté a suché (slinky). Rýchlo rastie,... A nestačí to prepláchnuť, ale dôkladne vyprať a viacnásobne vypláchnuť.
@evkatk absolútne nesúhlasím . V horúčavách sa ti dieťa nepodchladi jedine niekde ozaj v prievane a bábätko 10x prezliekať ? Veď tie malé bábätká sú ešte najčistejšie. Ak nerátam nejaké extrémne hnačky alebo reflux. Sliny ? Keď mu idú zuby tak najskôr v 5.mesiaci... keď ma 1-2 a viac rokov. To je len prezliekanie keď jedia kadečo alebo aj samé... Ale nie novorodenec. Ten potrebuje pár ks oblečenia,plienky a najmä maminku.
Inak ja v tých najväčších horúčavách som mala pre dcérku júnovú miesto zavinovačky,v ktorej by sa uvarila, muselinovu látku, do ktorej som ju balila. U mňa to bolo nutné lebo ona si to do tých 2 mesiacov vyžadovala mať ručičky natesno. To je fajna ,ľahká ,vzdušná látka. Odporúčam
Uplne sa viem vcitit do tvojich pocitov. Ja som mala najvacsi stres z toho, ako odhadnem teplotu UM. Dokonca som si aj teplomer na flasu kupila. Vzivote som ho nepouzila a mlieko som po 2 dnoch dokazala zarobit aj so zavretymi ocami. Ale tymto si musi prejst kazda mama. Ja teraz robim profi mamu. Mam doma uz sieste dietatko a vybavu som pre neho zbuchala za 2 dni. Chce to len skusenosti.
Ja, aj moje vnúčatá mali z každého čísla a vecí okolo 30 ks 30 dupačiek, 30 košieľok,...) Prezliecť treba hneď aj pri najmenšej slinke, spotení,... Do roka boli z toho 2 plné šatníkové skrine. Aj vonku na prechádzke som prezliekala, ak pilo čajík a pod. Dieťa musí byť neustále sterilne čisté.

Mám termín v júli, ale popravde toto ma nenapadlo. Skôr riešim tú výbavu podľa zoznamu, zdá sa mi to kopec vecí. Neviem čo všetko budem - nebudem potrebovať aj doma a zariadujeme izbu pomalým. Ale asi sa spýtam v nemocnici, kde pôjdem na kurz kde budem rodiť, čo vyžadujú oni. Ani ja v noci nespím, sa budím 😀 Držím palce 💪😉