Je vodičský preukaz pre mladistvých rozumný krok?
Ahojte. Dcéra bude mať v auguste 17 rokov. Už asi 2 mesiace mi pili uši s vodičský preukazom. Ze to chce mať čím skôr za sebou. Je najmladšia v triede a jej staršie spolužiačky už vraj chodia. Ma zmysel v takom mladom veku robiť vodičský? Ja si také decko neviem ešte predstaviť za volantom. Samozrejme viem, že ešte sama jazdiť by nemohla. Vytyka mi, že ju nepodporujem...atď. Aký názor mate na túto situáciu.
Ahoj, v tvojich očiach asi ešte dlho bude decko, ale ver, že vodičák si robia takmer všetci v tomto veku. Do 18-tky by aj tak nejazdila sama, tak ju môžeš usmerniť, ak budeš s ňou. Budú sa meniť podmienky, je zbytočné čakať. Nech si ho spraví čo najskôr. V tomto by si ju mala podporiť, dnes je vodičák takmer nevyhnutný.
Za mna je to ok. Jazdi potom pod dohladom - tak ziska istotu a cenne odjazdene km.- Istotne je to ok v jej veku ze chce.
Záleží od situácie, syn si robil ako 18rocny, lebo je aj tak na internate, naco by mu bol skor, ked by z týždňa cca 6dni nemal s kym jazdit. Ak by bol každý den doma, tak by som nevidela najmenší dôvod preco by si nemal robit ako 17rocny.
Súhlasím s ňou, ja som oľutovala, že som si ho nespravila v tom veku ako moji spolužiaci, lebo som sa toho bála a doháňala to na “staré” kolená po 25tke, dovtedy akurát tak ceny stúpli
Samozrejme, ze je to fajn... bude jazdit pod dozorom, na nakup, tam, hentam, proste vzdy ked pojdes autom ty ci muz budes sediet pri nej... aspon uvidis, aky je typ sofera je, ma cas spoznat si auto bez toho, aby si hned sla do rizika... a rozdiel 17 rocna a 18 rocna je uz 00 nic a nie, ze "take decko"
Ano, aj nase dieta je uz na kurze v 16, aby na 17tku mala vodicak. A je super, ze ten jeden rok odjazdi s nami rodicmi a az potom nasadne do auta sama- nazbiera skusenosti a bude moct chodit sama autom do skoly. Ak by som mala nejakeho divocha doma, rozmyslala by som. Ale dievcata v 17tich su povacsine kludnejsie a ako zeny jazdia opatrnejsie.
Jedna z mála rozumných vecí, ktoré tu fungujú. Syn si vodičský prevzal mesiac po 17. narodeninách. Teraz šoféruje kedy sa len dá. Takmer denne. Samozrejme pod dohľadom. Prax je nadovšetko.
Do 18 rokov musí jazdiť iba pod dozorom - bude mať ešte rok čas na to, aby sama nesadla za volant, ale pod vaším dohľadom - dá to istotu aj tebe, aj jej....
Určite nech si ho urobí, jazdiť pod dohľadom je super. Ja ľutujem že som si ho neurobila☹
@anonym_autor syn je júnový, vodičský preukaz si začal robiť v októbri, v 17, začiatkom januára mal skúšky a ani na sekundu sme nezapochybovali o tom, či áno alebo nie. Jazdí s manželom a jazdí veľmi dobre. Čím viac skúseností získa, tým lepšie. V júni bude mať 18 a v auguste bude šoférovať do Chorvátska. Už sa na to tesi. A jasne, že bude jazdiť s manželom, dokým nebude mať dostatok skúseností a istoty. Druhý syn je novembrový,takže na vodičák pôjde este v 16. Skúsenosti, dôvera a trpezlivý ucitel sú na nezaplatenie. akže dcéru prihlás a neváhaj.
@anonym_autor Obaja moji synovia si robili vodičák v 17 rokoch. Kurz ukončili pol roka pred 18. Jazdili s manželom. Ak chce kľudne, veď auto jej nedáš hneď po skúške, budeš chodiť s ňou a uvidíš ako jej to ide.
urcite, za mna cim skor si spravia tym lepsie, neskor nemusia na to najst cas a mozno aj odvahu. Soferovanie na nasich cestach zaciatocnikom a mladym ale vobec nepodporujem. Tiez dceru dame na vodicak asap ale ziadne auto nedostane skoro, soferovat bude s otcom a tak.. kym sa nenauci vsetko riadne, nezvykne si. Za mna lepsie ako starsi ked si spravia vodikac a sup samostantne na cestu.
@anonym_autor ak je normálna tak áno. Že to neni chalan čo bude jazdiť 200 lebo mladosť .... Zodpovedne dievča je iné
Môj bude mať v novembri 17 a ešte dobre, že píšeš, úplne som zabudla, idem riešiť autoškolu.
Starší dostal vodicak tiež v 17 a bol to super krok.
Skoro rok sme jazdili s ním, dostal sa do rôznych situácií. Boli sme aj na diaľniciach, kde sa jazdí fakt rýchlo, nacvičil si reakcie, videl rôzne situácie a to všetko pod dozorom skúsených vodičov, vždy sme mu všetko vysvetlili, ako má reagovať, predvídať apod.
Na 18 dostal svoje auto a jazdil pravidelne tn-ba, ba-pha alebo Pardubice. Jazdil sám aj v Španielsku a celkovo v zahraničí. Nemá problém jazdiť a parkovať s dodávkou bez senzorov.
Bojím sa aj tak, ale keby dostal vodicak v 18,chcel by už jazdiť sám a bez skúseností. Takto mal skoro rok skúseností, kým začal jazdiť sám.
Tiez mam doma 17 rocnu. Robi si vodicak a chodim s nou cvicit na parkoviska. Chcem aby mala vodicak ASAP. Ked bude mat 20, tak urcite uz niekde zdrhne a nestihnem s nou odjazdit prvych par tisic km. Podla mna je to idealny vek.
Keď sme už tu takto. Dáte odporúčanie na autoškolu v bratislave? Ideálne Ružinov alebo Petržalka. Starší syn si robil mimo ba, lebo potreboval zrýchlený kurz, keďže bol vtedy na Slovensku len krátky čas a to bola jediná autoškola, čo to ponúkala. Pre mladšieho je blbosť chodiť tak ďaleko.
Momentálně aj u nás..syn má 17 už je v kurze.Sama som mu hovorila aby isiel.
Potrebujem aby sa dostal časom aj sam do školy/zo školy,nakolko ho kazdy den vozim.
Som rada,ze takto pridem pre neho a domov uz pojde sam..naučí sa,podporim ho aby ziskal istotu a cvik. V dnešnej době ja to nutnost.
A ked je ta možnost 🤷♀️
Presne , moje decko v 16.stich , aby v 17.stich mohol šoférovat. Rok s nami a tým pádom som ho vedela odkorigovat , čo sa šoférovania týka.
@anonym_autor sama veru nemôže jazdiť, ale nevidím v tom problém. Moja dcéra tiež chodí teraz. Nechcela vôbec chodiť, bola som z toho veľmi sklamaná, že nechce vodičák. Prehovorili sme ju, tešíme sa tomu. Už nech to ma z krku, v momente jej kúpim autíčko, nech naberá skúsenosti.
Môj bude mať v novembri 17 a ešte dobre, že píšeš, úplne som zabudla, idem riešiť autoškolu.
Starší dostal vodicak tiež v 17 a bol to super krok.
Skoro rok sme jazdili s ním, dostal sa do rôznych situácií. Boli sme aj na diaľniciach, kde sa jazdí fakt rýchlo, nacvičil si reakcie, videl rôzne situácie a to všetko pod dozorom skúsených vodičov, vždy sme mu všetko vysvetlili, ako má reagovať, predvídať apod.
Na 18 dostal svoje auto a jazdil pravidelne tn-ba, ba-pha alebo Pardubice. Jazdil sám aj v Španielsku a celkovo v zahraničí. Nemá problém jazdiť a parkovať s dodávkou bez senzorov.
Bojím sa aj tak, ale keby dostal vodicak v 18,chcel by už jazdiť sám a bez skúseností. Takto mal skoro rok skúseností, kým začal jazdiť sám.
@tilly - aj moj ma 17 v novembri a tiež momentálne špekulujeme, kedy začne robiť vodičák...Starší mali 17. v auguste, take oni si robili vodičák cez prázdniny a skúšky mali v septembri, takže úplne v pohode...lenže on, keby teraz začal, tak mu vyjde dlhší čas, kým bude môcť isťna skúšky, tak rozmýšlam, asi aby začal až v septembri...vy začínate už teraz?
@anonym_autor práveže je to veľmi dobre, že si spraví vodičák v 17-ke a bude rok jazdiť pod dohľadom.
@tilly - aj moj ma 17 v novembri a tiež momentálne špekulujeme, kedy začne robiť vodičák...Starší mali 17. v auguste, take oni si robili vodičák cez prázdniny a skúšky mali v septembri, takže úplne v pohode...lenže on, keby teraz začal, tak mu vyjde dlhší čas, kým bude môcť isťna skúšky, tak rozmýšlam, asi aby začal až v septembri...vy začínate už teraz?
@mima595 volala som do autoškoly. Keďže 17 bude mať v auguste, tiež mi doporučil, aby na vodicak išla až cez prázdniny.
@mima595 začínam zisťovať možnosti. Ale asi cez prázdniny nech si robí teóriu a jazdy a v novembri, decembri skúšky. Pomaličky. Starší mal vodičák tuším za dva týždne alebo tak nejak, ale to bol iný prípad
Nech ide čím skôr testy sa majú sprísňovať, skúšky sa budú robiť na dva krát čiže teraz to bude mať asi jednoduchšie plus ceny stále stúpajú.
Nech ide čím skôr testy sa majú sprísňovať, skúšky sa budú robiť na dva krát čiže teraz to bude mať asi jednoduchšie plus ceny stále stúpajú.
@kvietok1233 - akusky sa už teraz robia na 2x - v 1 den teoria a jazdy aj o týždeň, dva neskôr...

že ju fakt nepodporuješ. Prečo by si ho nemohla začať robiť? bude musieť šoférovať pod dohľadom. Nie je to lepšie, ako v 18-tke a rovno sama? oťuká sa, nebude toľko stresovať, zabehne sa v premávke...