icon

Chceli by ste žiť v Bratislave?

19. aug 2022

Ahojte, mam znamu, co zije v BA a nevie si vynachváliť toto velke mesto a povedala, ze BA ponuka siroke moznosti na realizaciu ci uz v praci, pre deti vela parkov, vela obchodnych centier, vela kultúrnych vymozenosti.Uprimne? Tiez ma to tam láka? Zili by ste v BA, aj ked je to drahe mesto.

moncici7
21. aug 2022

@miskaska 😂😂😂uz som sa bala ze sa nic nenapise, a vzdy sa nieco najde.Ale aj tak vitazom dnesnej debaty sory 2 dnovej sa stava prispevok kde pisatelka pise ze BA ma krajsie lesy ako Tatry to si budem pamatat a vzdy ma to rozosmeje ked si na to spomeniem 🏅🏆🏅velka gratulacia pre vitazskz 🤝

miskaska
21. aug 2022

@moncici7 na pekný les sú nejaké objektívne kritériá?

moncici7
21. aug 2022

@miskaska neviem pisatelka asi ma vlastne 😂ale mega sa na tom bavim v dobrom 😂

moncici7
21. aug 2022

@miskaska pri takych si poviem sakra ma ten kon nieco do seba to nevymyslis 😂😂😂🤗

jana_eyre_2
21. aug 2022

Som.uprimne zvedavá či bude toľko hnusneho hejtu na mesto v novej diskusii o Košiciach čo som zahliadla.. urpimne o tom pochybujem, pretože komplexy majú ľudia len z Bratislavy, od mala som o tom počúvala dokonca od vlastnej rodiny z otcovej strany (otec bol zo str.slovenska, mama z Bratislavy a tam som aj ja vyrastala)

jana_eyre_2
21. aug 2022

@moncici7 nemusíš mi to lajkovať, lebo hlavne ty tie komplexy v diskusii ukazujes..

moncici7
21. aug 2022

@jana_eyre_2 ale ked chcem mozem ibaze mam zakazane😂🤗🥂

moncici7
21. aug 2022

@jana_eyre_2 tebe patri druhe miesto za nelajkuj mi toto by mi nenapadlo ty musis byt velmi dospela 😉

gab1sol
21. aug 2022

Fuuuu, prelúskala som sa na záver diskusie. Ja niekedy neviem, či žijem v tej istej Bratislave ako sa tu opisuje - porovnať môžem len so Žilinou, lebo som tam žila. Iné mestá som len navštívila. Dopravná situácia - myslím, že v dnešnej dobe to je rovnaké v každom väčšom meste (minimálne v tej Žiline áno). Avšak na počudovanie v stojacej zápche stojím len párkrát do roka, obvykle pred sviatkami, keď je nákupný zhon. Drahšie bývanie - áno, sú tu šialené ceny, ale stále sa dá zohnať bývanie, len treba hľadať. Rovnako v Žiline, ceny niektorých nehnuteľností sú tam šialené. Na druhej strane v BA sú vyššie platy. Školy, škôlky - o štátnej škôlke v Žiline som ani nemusela uvažovať, do súkromnej sme boli polroka v čakačke. V Bratislave aj škôlku, aj školu máme momentálne štátnu. Ceny služieb - za kvalitnejšie sa priplatí, to asi všade. Opäť, ak porovnám rovnakú kvalitu služieb v BA a v ZA, je to to isté (samozrejme, aj tam, aj tam, stáli zákazníci môžu mať výhodnejšie ceny). Lekári - my si za to platíme, ale vybrali sme si to sami. Avšak s dcérou sme nútení chodiť ku kožnej. Lekárka nás poslala na Kramáre. Pani doktorka výborná a nič neplatíme. Na termín čakáme tak týždeň, max. dva. Ceny v obchodoch - rovnaké ako inde. Ak porovnám s “dedinskou jednotou”, tak si trúfam povedať, že tá je ešte drahšia. Blízkosť Rakúska - áno, dá sa tam lacnejšie nakúpiť, ale na úkor kvality. Ak sme kupovali veci v rovnakej kvalite, alebo väčšej, tak sme si za ňu priplatili. A zhodou okolností, včera sme boli aj v Parndorfe - extrémne veľa ľudí, hlavne Maďarov a veľmi veľa Ukrajincov, Slovákov tentokrát podstatne menej, Rakúšanov, ak nerátam Turkov a Indov, minimum. Príroda - ako Žilinčanke mi chýbajú vysoké kopce (v porovnaní s Bratislavou), ale lesy tu sú, my osobne ich máme náskok, aj bez auta. A lesy nie sú len ihrisko na Kolibe, či Železnej. Mne sa s dcérou podarilo práve na Kolibe stratiť. Celé dve hodiny, čo sme tam bludili, sme nestretli ani nohu. Nikde, nikto. A milujem prechádzky v okolí vinohradov, to v Žiline nemáme. Bezpečnosť - sú miesta, kde sa v Bratislave obávam chodiť, ale väčšina miest mi v noci nerobí problém. Bezdomovci tu sú, ale mám pocit, že sú sústredení na istých miestach (čo nie je dobrá vizitka mesta). V Žiline je ich možno trochu menej, ale stretávala som ich aj tam, kde som absolútne nečakala…
V každom prípade, niekomu vyhovuje Bratislava, inému menšie mesto, ďalšiemu dedina. A som názoru, že hodnotiť život v Bratislave môžu tí, ktorí tu žili/žijú. Od ostatných sú to len domienky, ktoré s realitou nemajú poväčšine nič spoločné.

moncici7
21. aug 2022

@jana_eyre_2 mame radi ludi co povedia co si myslia za predpokladu ze si myslia to co my lepsie si sa nemohla odhadnut

jana_eyre_2
21. aug 2022

@moncici7 tebe stále nedochádza, že tu ti nikto tvoj názor neberie, ale vyjadrujes sa veľmi urazajuco a úboho.. a ty mi budeš hovoriť niečo o dospelosti.. vieš, už dávno som tu nestretla tak nechápavu osobu čo si o sebe myslí že je strašne vtipná, ale nechápe ani zbla..

kate_cs
21. aug 2022

Ja ani za svet. Mne stačí, keď som tam chodila pracovne, alebo s deťmi k doktorom a bola som ohučaná a unavená a tešila som sa domov, do ticha na dedine. A to som pred tým žila v meste a aj v krajskom meste, takze nie som rodený dedinčan.

liusa82
21. aug 2022

@kate_cs inak toto s tým ohučaním som mávala vždycky aj ja v Ba to súhlasím.Prvý týždeň vš čo som tam bola tak to som fičala len na ibalgine čo mi v hlave každý deň hučalo z toho všetkého.A teraz ked tam idem občas po rokoch tiež hlavne k doktorom to je riadny rozdiel ked vystupim v Zm😀 ale zas aby som Ba úplne nezatratila tak niečo v starom meste mám aj ja rada niektoré zákutia napr medická záhrada, Ondrejský cintorin alebo Mikulášsky

iwesska
21. aug 2022

@zuzkat1 Tak jasne,ze aj v AT sa najde tovar nizsej,aj vyssej kvality.A nie vsetko z AT je dobre. Tiez nie kazdu vec co kupim,mi chuti,asi ako tu. Ja tam chodim hlavne na bezlakto produkty,za ktore tu uz nevedia,co pytat, maju tu AZ 2 druhy syra,z toho jeden dovazaju z AT🤦🏻‍♀️ A celkovo nepotravinovy tovar, drogeria sa tam da lepsie nakupit. Avivaz,co som tu kupila bola ako voda🙄

napetra
21. aug 2022

@jana_eyre_2 Kašli na ňu. Je zbytočné niečo vysvetľovať, aj keď sa snažíme povedať, že my neriešime kto je z akého mesta, či je Bratislavčan, alebo z iného mesta. Ja nerozdelujem ľudí podľa toho odkiaľ pochádzajú, ale ako sa správajú.
Najskôr sú to iba zbytočné komplexy ľudí, ktoré nemajú reálny základ.
To nezmeníme, poznajú to aj v Prahe a iných hlavných mestách.

alex2018
21. aug 2022

@moncici7 nie nahodou Late night shopping?? O jungle night som teda nepocula. Raz ma znama z ciech nahovorila ist na Late night shopping a teda som odtial utiekla a nikdy ma tam nikto nedostane. Zaujimave ze z tych BL aut bolo pocut same zatahovanie 🤦

omama40
21. aug 2022

@bambulka814 a co podla teba zmeni platene zdravotnictvo?

bambulka814
21. aug 2022

@omama40 v ambulanciach "biznisovy" prístup k pacientovi (zamestnať operátora, ktorý dvíha telefóny, zavolá výsledky atď, dlhšie pracovné doby, nepreplnene čakárne, kratšie čakacie doby na termín). Vo februári som dostala termín na USG prsníkov v novembri (!). Synovi ponúkli termín na gastro o polroka.
V štátnych nemocniciach investície do zariadenia (v KE nie je ani wifi), nič, čo by spríjemnilo pacientovi pobyt. Detto klíma, v júli sme tam potili krv v pôrodnici v tých horúčavách. Treba si doniesť aj vlastné mydlo, toaletak, príbor Sú to možno hlúposti, ale človek sa potrebuje cítiť ako človek aj v nemocnici.

V piatok som volala na 4 miesta 45 min, aby som sa dovolala aspoň na jedno a objednala dcéru na sono klbikov (je novorodenec).
Doslova sa modlím, aby sme neochoreli v tejto situácii, lebo je to des.

moncici7
21. aug 2022

@alex2018 ano ano to iste len iny nazov des😂prosim a uz mi nedavaj navod lebo ked sa rozpisem o tom zatahovani a neee ma zrusia 😂😉ked pocujem v Inkognite Zdenine ne vyhadzujem televizor preto ked je tam ona a jej ne nemozem pizerat aj ked je to jedna z mala pozeratelnych veci

elementissa
21. aug 2022

@yoxinka tak pri Poprade je to proste tak, veľmi veľa neudrziavanych lesov, časté víchrice, čo povyvracaju tie stromy. Švagriná bola pred 2 rokmi na dovolenke v Tatrách a keď ukazovala fotky, tak to bolo smutné ozaj. Akože možno vy domáci chodíte niekam do hlbokého lesa, naháňať medvede, ale ja opisujem to, kam ide bežný turista, lebo v malých Karpatoch tiež nechodím polovat na diviaky, tiež sa držím iba značky. A moja skúsenosť ako turistu je takáto. Áno, v Tatrách sú vrchy a plesá, ale bavili sme sa tu o lese- a ten les je u nás viac udržiavaný, menej vyrúbaný a lepšie značený z pohľadu bežného turistu, nie som horolezec

omama40
21. aug 2022

@bambulka814 tak,keď sa tunelovalo v krajine,toto je vysledok.😐preco by teraz mali obycajni ludia doplacat,co si mocni nakradli?keby sa inak hospodarilo,nemuseli by sme toto zazivat.

moncici7
21. aug 2022

@elementissa nemusis byt horolezec krasne kosodreviny a plesa zvladne aj zaciatocnik a teda je co obdivovat

elementissa
21. aug 2022

@moncici7 ty musíš byť dobre zakomplexovana, ostan si vo svojich Košiciach, ale prosím ťa, načo má označujes v troch príspevkoch pod sebou? Do jedného to nešlo? Či strašne zaujímavá potrebuješ byť? Celú diskusiu sa tu na tebe všetci bavíme. Takých ako ty voláme pastikari. Čo nabehnú do BA, bývajú tu v ubytovni medzi robošmi, pindaju jak choré vrany, jedia celý týždeň tresku a paštéty, lebo lakomi sú minúť pár eur na normálne jedlo a na víkend sa spakuju domov na východ. A potom si tam postavia vilu a tvária sa ako mega dobre zarábajúci buržuji. Ja som bola v Košiciach pár krát a nejako ma to tam neocarilo. Ale keďže som tam bola iba na návšteve, nemám páru, ako sa tam žije, tak nehodnotím. Iba ty máš na 15 stranách potrebu kydať na BA, pričom ti tu žije teta na Kolibe a ty si tu bola maximálne na návšteve. Strašná úbohosť. Možno to na tom východe nebude až také super truper, inak by si nemala potrebu hejtit miesto, na ktorom si nikdy nežila, lebo ako si si mohla všimnúť my tu ostatní hovoríme o výhodách a nevýhodách BA. Ale to vie posúdiť niekto, kto tu žil/žije. Určite nie niekto kto tu bol na návšteve 3x v živote

bambulka814
21. aug 2022

@omama40 to mi je úplne.jasne, len otázka bola, čo zmení platené zdravotníctvo a ja som skúsila odpovedať. Neviem, či zdravotníctvo zadarmo už nie je iba utopia a prežitok z minulosti a je potrebné to povedať nahlas. Tak, ako v iných krajinách po svete, kde sa proste platí. To financovanie proste nie je dostatočne a je to veľmi cítiť.

alex2018
21. aug 2022

@moncici7 my sme uz telku vyhodili davno, nepozerame take somariny takze nemusim porovnavat ci zatahuje viac Zdena alebo Cekovsky 🤪

moncici7
21. aug 2022

@alex2018 pomoooc uz chodte spat a vsetko dobre vsetkym no a neporovnatelne neporovnavam good luck 🍀

moncici7
21. aug 2022

@alex2018 on nezatahuje a je s nim sranda vsade kde sa objavi ale jedno je fakt vtipy o nom som nikde nevidela

sisaka
21. aug 2022

@alex2018 vychodnarčina síce uši trhá, ale s tým bratislavským prízvukom sú si kvit. Musím sa veľmi držať na uzde, keď sa bavim s kamarátmi z rodného mesta, ktorí žijú v Bratislave a teda všetci rad radom zabudli hovoriť normálne po slovensky. Nikdy neviem, či sa tak naučili hovoriť, aby zapadli, či sa citia s tým bratislavským prízvukom dôležitejšie a keďže sa ich nechcem dotknúť, tak sa to asi ani nikdy nedozviem.

napetra
22. aug 2022

@sisaka My, naši rodičia aj prarodičia sa narodili v BA, aj môj muž je narodený v Bratislave a žiadny bratislavský prízvuk (ako používa napr. Žbirka) nemáme a nepoužívame. Možno je to aj preto, že naša stará mama bola učiteľka a vždy rozprávala čisto a spisovne. U nás v práci a v mojom okoli tiež nikto nerozpráva s bratislavským prízvukom. Možno som sa skôr stretla so záhoráckym nárečím, to tu je často počuť. Deti v školách už ani žiadne nárečie nepoznajú. Možno nerozprávame tak pekne mäkko ako napr. Banskej Bystrici, ale určite spisovne.
Mne sa to tiež nepáči a zdá sa, že sa to už aj vytráca.

kris_tin257
22. aug 2022

@napetra môj muž je tiež rodený Bratislavčan celú rodinu má z BA a ani u jedného nie je cítiť žiaden prízvuk, hovoria pekne spisovne, podľa mňa nejde o to odkiaľ je ale o úroveň vzdelania že kto ako hovorí