Je plat 1100 eur pre absolventa v Bratislave dostatočný?
Ahojte maminky,
Syn mi skončil inžiniera na STU, chce v Bratislave ostať žiť,čo mňa ako matku zarmútilo ale chápem to. Do rodinnej firmy a domov sa vrátiť nechce v žiadnom prípade aspoň teraz…..Našiel si tam prácu,kde by vedel od augusta nastúpiť. Ponúkli mu 1100€v čistom. Má takú predstavu,že ostáva byvať s bývalymi spolužiakmi na byte. Auto nemá bude sa premiestňovať mestskou. Mám otázku je to adekvátny plat pre absolventa na Bratislavu? Bude mu ti stačiť? Doma by sme mu samozrejme ponúkli viac peňazí a aj iné benefity ale nechce ostať.
Prosím len komentáre k veci a tých čo žijú v Bratislave. Ďakujem 🙂
@mooonika1975 scroluj vyššie.
@kp7333 ja sa pytam na konretne nazvy
plat je pre neho ako absolventa tak akurát pokiaľ nemá žiadne skúsenosti a pracovné návyky. Život v Bratislave je pre mladého človeka určite zaujímavý, viac ako byť doma u rodičov.
@barborachors pracovné návyky má také,že pracoval počas školy. Plus leto na rôznych miestach čo sa mu páčilo alebo hodilo do životopisu. Toť vsio.
No natrvalo 😉. Presne zo vstupom do eú som vstúpila do Ba 😂, čiže 20rokov
@tetapetra paráda tak nech sa vam nadalej dobre býva 🙂
Videla som , diky
@subartic myslím tak kde študoval synátor ,či v Bratislave a i tam ostáva toho fyzika robiť,lebo primárne mi ide o tú Bratislavu 🙂
študoval v ZA , zvažoval aj Bratislavu že by tam išiel pracovať, nakoniec si našiel miesto v TN . Ale na neho je Bratislava príliš veľká a hlučná ako mi povedal.
Z tvojho popisu to znie tak, ze tvoj syn sa vie zariadit. Za mna je plat super, ale to hovorim ako ucitelka. Auto je v Bratislave za mna zbytocnost, pouzivali sme bajky, nohy, pripadne mhd. Naberie aspon skusenosti, spozna mozno roznych zamestnavatelov, dalsich ludi. K vam do firmy sa moze vratit kedykolvek. My sme po case odisli, ale inde ako do rodneho. Poznam vsak dost ludi, ktori po nejakom case odisli naspat do svojho rodiska.
A ktorý to je rodný kraj či mesto, keď môžeš prezradiť.Vela ľudí naberie skúsenosti, prax a bývať ide tam, kde je lacnejšie.Zalezi kde si nájde frajerku🙂
@subartic držím mu prsty nech sa mu darí 🙂
@vreckovka2 hádam sa bude mať dobre 🙂
@luccija rodný kraj? Písala som vyššie Žilina.
Vas syn byval na internate mlada garda? 🙂
@moongirl áno
Ak mate pocit, ze na Sk je prebytok sestier, tak ano, mozu zmenit zamestnanie. To by sa zodvihlo 70% sestier a odislo zo zdravotnictva. Uz teraz ich je hlboko pod stavom. Ja len na margo toho, ze niekomu sa zda malo 1500 pre novacika. Drviva vacsina Slovenska za take peniaze robi po mnohych rokoch praxe a tvrdej prace. Aj s VS.
Autorka, jeho plat je na absolventa super a bohate mu to postaci, este aj usetri (kedze byva v zdielanom byte)
S tym ze sa vrati niekedy byvat ku vam nepocitaj. Av Ba si najde urcite frajerku a ostane tam.
@joannita uvidíme 😉 možno si nájde priateľku čo bude tiež cezpoľná a s detmi budú chcieť ísť do pokojnejšieho života ,neviem. Časom sa uvidí.
@stanulienkat to čo ste napísali mi nedáva logiku. Nemám pocit,žže je prebytok sestier práve naopak je nedostatok a to znamená,že pre kvalifikovanú zdravotnú sestru by nemal byť problém nájsť si lepšie platenú prácu. A ak áno, treba si dopĺňať vzdelanie aby som pre zamestnávateľa bola atraktívna. Neviem teda či je to váš prípad s tým platom ale podľa reakcie možno i áno, ak máte málo treba hľadať u iného zamestnávateľa, kde vas docení a doplnit si vzdelanie. Len nie vždy sa človeku chce vyjsť zo dvojej konfortnej zóny všakže?
@autorka po vyse 10 rokoch praxe nemam taky plat v cistom, tiez Bratislava a tiež mam VŠ, a nie, nie je to sociálna praca... Takze synovi ponukli taky nastupny plat, na aky mnohi vysokoskolsky vzdelani ludia vobec nedosiahnu. Mna dostal ten komentár, ze zdravotná sestra ma zmenit zamestnanie. Vsak dobre, nech odidu vsetci zdravotníci, nech je to tu este lepsie ako doteraz
Skoda reci....nemate potuchy o com mudrujete. A takychto mudrych CPckarov tu mame z celeho Slovenska.
Pani podnikatelka sa teraz zobudila? 😀 cudovat sa, kolko zarabaju zdravotne sestry? A posielat ich vyjst z "konfortnej" (pise sa to spravne komfortnej inak) zony a zvysovat kvalifikaciu 🤣
Synovi sa necudujem, ze chce ostat v BA, aspon nema takuto matku za zadkom, ktora chce vsetko riesit
@eleanor2510 Presne a nech ich nasledujú aj pracovníci v školstve, v obchode a službách, výrobe a vlastne všetci s čistým príjmom pod 1000 €. No to by sme teda ale dopadli...a hlavne, keď súkromný sektor "dáva rozumy" štátnemu. @autorka Výška príjmu nie je veľakrát len o "ochote" pracovať za menej peňazí...je to aj z donútenia, lebo vyšší príjem je skrátka nemožné dosiahnuť. A donekonečna študovať a vzdelávať sa? A to je akože záruka vyššieho príjmu? No veru nie, nie je. Pre množstvo ľudí pracujúcich v zdravotníctve, školstve a pod. je ich práca doslova poslaním, prípadne sú šťastní, že vôbec majú nejakú prácu aj keď menej platenú, než je predstava pani podnikateľky...ale niekomu materiálne založenému to skrátka bude úplne zbytočné vysvetľovať. A áno, pracujem v školstve....a nie, nesťažujem sa...ďalej študujem a zvyšujem si kvalifikáciu a odbornosť s vidinou minimálneho zvýšenia príjmu po ukončení štúdia....a som spokojná, lebo....
@viera77 presne tak, ja som vystudovala učiteľstvo, ale neucim, robim nieco ine, kde tu vystudovanu kvalifikaciu využívam, a robím to preto, ze ma to bavi, aj ked plat je, aky je. Ale som v odvetvi, kde si clovek moze urobit aj 8 dalsich vysokych skol a 20 kurzov, tie platy sa tu tak jednoducho pohybuju, plus minus sa bavime o rozdieloch 100-200 eur, ale nie o tisicoch. A co teraz, take prace nebude nikto robit, lebo nema perspektivu, ze bude zarabat tisice? Kam by sme to dopracovali?
1100 v cistom ma v korporate 31r kamoska, 7r skusenosti, cize ako absolvent sa naozaj stazovat nemoze. Apropo, taky henkel ci kone ponukaju menej - 1250-1400 v hrubom, cize nesiaha to na tisicku v cistom pomaly. Takze ani s jazykmi ked hovorime o beznej pozicii to s 2 jazykmj nevytrhne - ja a kamosky mame vsetky 2 jazyky, statnice, financne ponuky boli v BA 1100-1400 v hrubom, korporaty, uplne seriozne. Nastupila som za 1200 teda a plat si po 4r zdvojnasobila
Podla mna je to na zaciatok ok. Nic horibilne ale minimalne na vyskusanie je to dobre.
Nazbiera trochu skusenosti a trosku sa ostriela.
Neni ziadna lepsia skola ako starat sa o seba v cudzom meste. Hovorim z vlastnej skusenosti. Takze drzim palce 😊
Aku ma fakultu?
Mne sa to nezda byt adekvatny nastupny plat ale zasa sa mu bude navysovat podla skusenosti

@tetapetra natrvalo? Koľko rokov? To ako matka nechcem počuť,rada by som bola keby sa potom vrátil do rodnéjo sídla :D samozrejme ak by mu bolo v BA lepšie tak nebudem ho ťahať nasilu.