Je plat cca 900 € v Bratislave dostačujúci?
Dobrý deň. Som z BA a mám pracujem, ako predavačka. Zarábam medzi takmer 900€ netto. Včera sme sa s bratom (ktorý je IT-čkár) rozprávali o platoch a povedal, že človek s platom 800€ v BA je žebrák. Ja mám síce 900€ (pred zaplatením účtov a podnájmu), ale nie som náročná, čiže to nie je také zlé. Bývam s ďalšími dvoma ľuďmi, platím si za izbu. Deti, auto, ani hypo nemám. Nepijem, nefajčím, von veľmi nechodím.
V budúcnosti si plánujem doplniť vzdelanie, aby som mala viac možností, a aj vyšší plat. Viem, že názory niektorých IT-čkárov sú prehnané, no zaujímalo by ma, čo si myslíte vy?
@anonym_63880f prosim ta to v akej firme vo vyrobe sa tolko zaraba? hned tam poslem muza :D
@anonym_12644f si ako anonym ..ale napisem ti pod mojim nickom .. plat vo vyrobe . Napr na udrzbe v continental v puchove .trojsmenka . Bez premii a 13 platu v cistom v priemere 1600-1800 . Kia zilina , robotnik ( nasi kamosi ) .museli si dat danovy binus na dieta na manzelku ,lebo by sa mu skratil ,kede sa aj 13 plat do toho zapocitava a uz je za hranicou ,teda v cistom ide tiez tesne k 2 tisickam ( vratane premii a odmien ) , psl firma povazska bystrica .zar9bok spred 5 rokov u chlapika na velkoloziskach okolo 1500 eur .
Vyroba pre zeny pred 8 rokmi ( moja osobna skusenost ) externa firma pre kiu v PB , len ranne smeny plus obcas nadcas v sobotu 800 v cistom,opakujem pred 8 rokmi ( zaklad bol pisany nizsi vzdy ,mzdu podstatne navysil dochadzkovy bonus , bonus za plnenie vykonu , ine priplatky )
Pisem len co doverne poznam z rodinneho kruhu z nasho okresu .
@anonym_12644f si ako anonym ..ale napisem ti pod mojim nickom .. plat vo vyrobe . Napr na udrzbe v continental v puchove .trojsmenka . Bez premii a 13 platu v cistom v priemere 1600-1800 . Kia zilina , robotnik ( nasi kamosi ) .museli si dat danovy binus na dieta na manzelku ,lebo by sa mu skratil ,kede sa aj 13 plat do toho zapocitava a uz je za hranicou ,teda v cistom ide tiez tesne k 2 tisickam ( vratane premii a odmien ) , psl firma povazska bystrica .zar9bok spred 5 rokov u chlapika na velkoloziskach okolo 1500 eur .
Vyroba pre zeny pred 8 rokmi ( moja osobna skusenost ) externa firma pre kiu v PB , len ranne smeny plus obcas nadcas v sobotu 800 v cistom,opakujem pred 8 rokmi ( zaklad bol pisany nizsi vzdy ,mzdu podstatne navysil dochadzkovy bonus , bonus za plnenie vykonu , ine priplatky )
Pisem len co doverne poznam z rodinneho kruhu z nasho okresu .
@zafir01 a moze si vybrat,kam posle muza.Presne tak,to je.Len oni vidia,len montovnu aut,co ukazuju v tv,ale ze tych fabrik je vela,kde sa da aj slusne zarobit a nenarobit,uz nevidia.
@zafir01 a moze si vybrat,kam posle muza.Presne tak,to je.Len oni vidia,len montovnu aut,co ukazuju v tv,ale ze tych fabrik je vela,kde sa da aj slusne zarobit a nenarobit,uz nevidia.
@anonym_63880f neviem ,ci sa nenarobia , nik z tych ,co poznam vratane mna sme sa nepoflakovali . No kazdopadne dnes si vie clovek na sk aj vo vyrobe ,ci v remesle zarobit a uzivit rodinu a s kuskom financnej gramotnosti sa mat aj dobre . Pisem to ako mama ,ktora vychovava 4 deti a stale sa snazi drzat s muzom rodine celkom slusny standard
@nyusika ani v školstve nie....950€ v hrubom nástupný plat. Možno taký učiteľ s aspoň 15 ročnou praxou, dvomi atestaciami a s pozbieranymi kreditmi má slušnejší opäť. Učitelia žijú naozaj ako "žebráci".
@anonym_b3719f To nie je pravda, chatgpt klame. Nástupný plat kvalifikovaného začínajúceho učiteľa je aktuálne minimálne 1243 € + príplatok pre začínajúceho učiteľa, od januára 2026 to bude 1305,50 € + príplatok. Pozri si oficiálne tabuľky. Samostatný učiteľ bude mať od januára 2026 plat minimálne 1424,50 €.
@anonym_b3719f To nie je pravda, chatgpt klame. Nástupný plat kvalifikovaného začínajúceho učiteľa je aktuálne minimálne 1243 € + príplatok pre začínajúceho učiteľa, od januára 2026 to bude 1305,50 € + príplatok. Pozri si oficiálne tabuľky. Samostatný učiteľ bude mať od januára 2026 plat minimálne 1424,50 €.
@anonym_7ba362 môj muž zarába ako učiteľ toľko po 15 rokoch....tak neviem, kde je chýba.
@anonym_7ba362 môj muž zarába ako učiteľ toľko po 15 rokoch....tak neviem, kde je chýba.
@anonym_b3719f Je samostatný kvalifikovaný učiteľ? Ja som zamestnankyňou v školstve 7 rokov (samostatná učiteľka zatiaľ bez atestácie), aktuálne na RD, ale už pred nástupom na MD vo februári 2024 som mala vyšší plat. Vtedy som mala tarifný plat 1267,50 € + za odpracované roky príplatok 16 € + príplatok za triednictvo 72,50 € + príplatok osobný 30 € + za krúžok 35 € + regionálny príplatok 45 €, čiže spolu 1466 € mesačne a to bez atestácie a inovačného vzdelávania. Bolo to vyše rok aj pol dozadu.
@anonym_6e24e8 síce neviem aké mesto ale je to príliš málo. Či možno som mimo? 😂😂
@fadama pracujem a zijem vo viedni
@anonym_6e24e8 nic moc, to nebude plny uvazok.
@anonym_ff47ee plny uvazok, 40hod tyzdenne
Skutocne je to malo
@anonym_autor no pozri na dnešnú dobu to je malo, je veľmi fajn ze si chceš zvýšiť kvalifikáciu, poviem ti úprimne, že tiež poznám take mamičky a musia byť finančne zavesené na chlapovi. Ja chvalabohu zarobím viac, skus robiť aj niečo iné, lebo sa nebudeš mat v živote dobre, budeš si musieť hľadať chlapa s bytom, lepsim platom a ten s tebou bude časom.zametat
@mateson2004 900 eur je malo, ci sa to niekomu paci, alebo nie.
aj v skolstve su uz tie platy vussie vazne.
@nyusika Nie,nie su v skolstve tie platy vyssie,robim tam,mam info priamo zo zdroja. Na slusnejsi plat treba okrem VS,vela praxe a dalsieho vzdelavania.
@anonym_autor tu su (predpokladam) skor rodicia, a to sa pozeras na 900€ inak. Je to malo, ale nie tak malo, aby sa nedalo vyzit si myslim. Ak mas byvanie do 300€, ostane ti 600. Povinne platby 100€, ostane 500. Jedlo ( mimo stravneho) 30x5=150, ostane 350. Zabava kultura nenarocneho cloveka 50€, ostane ti 300. 100€ nepravidelne vydavky, 50€ oblecko kozmetika, ostava 150€ - obcas mozno usetris, obcas mozno vyberies z uspor ak bude vyssi vydavok. Ak si este skromnejsia, ostane ti este viac na konci mesiaca. Ak si varis, vela nezjes, nepotrpis si na sladkosti a nemas neresti, da sa to. Ale nie dohodobo, lebo si musis tvorit rezervu.
Ze 800 eur mi nepokryje ani naklady na bývanie. Je to extrémne malo aj na chudobnu dedinu, nie to na BA
@anonym_63880f ak máš pracovný čas od 7 do 15 či 8 -16, voľne víkendy je to super plat
@mateson2004 nie nie je to super. Mam podobný pracovný cas a víkendy free, no za 800 eur by som nerobila
@anonym_autor Čo presne znamená “plánujem si doplniť vzdelanie”? Lebo prepáč, to tu plánuje každá druhá. Znamená to, že si budeš 3 alebo 5 rokov platiť externe vysokú školu z tých svojich 900 €? (Ak vôbec potom toľko zarobíš - za predpokladu, že budeš zvládať odrobiť hodiny, ktoré zvládaš dnes…). A potom, keď tie roky vzdelávania prejdú, mas istotu, že začneš zarábať lepšie? Alebo budeš akurát vo veku, že už budeš pomaly chcieť rodinu/deti?
To ťa nechcem odradiť, doplnenie vzdelania je najlepšie, čo môžeš vo svojej situácii spraviť, ale už by som s tým začala že HNED- žiadne také že plánujem.., Lebo aby som teda odpovedala na otázku, áno 900 € je málo, obzvlášť v Bratislave, ale asi to zodpovedá pozícii, ktorú momentalne robíš.
@anonym_autor Čo presne znamená “plánujem si doplniť vzdelanie”? Lebo prepáč, to tu plánuje každá druhá. Znamená to, že si budeš 3 alebo 5 rokov platiť externe vysokú školu z tých svojich 900 €? (Ak vôbec potom toľko zarobíš - za predpokladu, že budeš zvládať odrobiť hodiny, ktoré zvládaš dnes…). A potom, keď tie roky vzdelávania prejdú, mas istotu, že začneš zarábať lepšie? Alebo budeš akurát vo veku, že už budeš pomaly chcieť rodinu/deti?
To ťa nechcem odradiť, doplnenie vzdelania je najlepšie, čo môžeš vo svojej situácii spraviť, ale už by som s tým začala že HNED- žiadne také že plánujem.., Lebo aby som teda odpovedala na otázku, áno 900 € je málo, obzvlášť v Bratislave, ale asi to zodpovedá pozícii, ktorú momentalne robíš.
@anonym_0ca2cd Jasné, hneď teraz v novembri sa votriem na vysokú. 🤪
Deti mať nikdy nechcem, tie by boli len prekážkou a bremnom v mojom živote. A vážne neviem, o čo ti ide. Zatiaľčo pracujem, pokúšam sa hľadať niečo lepšie. Hovoríš, že ma nechceš odradiť, no presne toto robíš.
Deti mať nikdy nechcem, tie by boli len prekážkou a bremnom v mojom živote. A vážne neviem, o čo ti ide. Zatiaľčo pracujem, pokúšam sa hľadať niečo lepšie. Hovoríš, že ma nechceš odradiť, no presne toto robíš.
@anonym_autor *bremenom
@anonym_autor Veď ty sama si písala, že si plánuješ zvyšovať kvalifikáciu, tak som ti k tomu prakticky napísala... Ak ťa to vytočilo, tak len ďalej plánuj - kľudne aj ďalších 10 rokov, veď ty zo svojho platu žiješ a zakladáš diskusie, ja sa cudzich ľudí nepýtam či zarábam dosť 😂🤷♀️

@mateson2004 900 eur je malo, ci sa to niekomu paci, alebo nie.
aj v skolstve su uz tie platy vussie vazne.
@nyusika ani v školstve nie....950€ v hrubom nástupný plat. Možno taký učiteľ s aspoň 15 ročnou praxou, dvomi atestaciami a s pozbieranymi kreditmi má slušnejší opäť. Učitelia žijú naozaj ako "žebráci".