icon

Kde v Bratislave pokrstí dieťa kňaz bez problémov?

mandarinkalili
30. okt 2024

Ahojte, potrebujem sa poradiť. Viete o nejakom kňazovi v Bratislave, ktorý by nerobil problémy okolo toho, že krstný otec nemá cirkevný sobáš s manželkou? Všetky ostatné sviatosti má. Nikto iný pre mňa neprichádza do úvahy a už sa s mužom mesiac o tom hádame, lebo on tvrdí, že nikto taky neexistuje, kde mi to prejde.
Veľmi by mi pomohlo, ak by niektorá z vás mala skúsenosť, že to ide na nejakom konkretnom mieste v Ba🙂 Ja viem, že to ide inde, ale nemôžem krstiť dieťa 200km ďaleko.

Strana
z3
pribinak
30. okt 2024

@mandarinkalili v podstate žije v hriechu, takze je dosť mozne, že budeš musieť buď cestovať 200 km, ale nájsť iného krstného

janinah
30. okt 2024

Neuvedomujes si jednu vec...pokiaľ sa taký kňaz nájde a v záujme dieťaťa krst urobí,tak si berie ten hriech porušenia pravidiel na svoje svedomie a on sa bude zaň raz zodpovedať.Zaujimave,ze nehladate výnimky u sudcov,lekárov,právnikov...u kňazov áno.Zuadas niečo proti pravidlám a nie je ti to ani trochu trápne.?

dzulli1980
30. okt 2024

Je to tak, krstný rodič musí mať všetky sviatosti ... my s mužom nie sme zobratí v kostole, ja mám všetky sviatosti, muž len krst - to kňaz neriešil vôbec, no krstní rodičia museli mať všetky sviatosti ... áno, aj sobáš v kostole ... všade platia určité pravidlá, ktoré jednoducho musíš rešpektovať, pochybujem, že existuje kňaz, ktorý toto odignoruje ... krstným rodičom nemôže byť, no svedkom krstu áno.
@mandarinkalili

lucia147852
30. okt 2024

Nemôže byť krstný otec, lebo žije v hriechu. On sa zaväzuje ísť dieťati prikladom a viesť ho k viere. Ak on vieru očividne nepraktizuje, ako to bude robiť?Prečo sa, nevezmú v kostole?

vkatush
30. okt 2024

My sme boli na tom podobne, nami vybratí krstní nie sú zosobášení v kostole (a pritom majú všetky ostatné sviatosti a chodia pravidelne do kostola). Neprešlo by ani ako svedkovia krstu, keďže problém nie je iná viera (svedok krstu je inej ako katolíckej viery, nie že niekto, kto nemá sviatosti).

Dali sme sestru, ona je oficiálne. Ale malý berie aj ich ako svojich krstných a oni jeho ako krstňa. Tak sú "neoficiálne", na ich láske a vzťahu k nemu to absolútne nič nemení.

thirstymonk
31. okt 2024

Oficialne by nemal žiaden kňaz. Krstny rodič ma byť vzorom a prvym svedkom viery dieťaťu. To sa dá však len ťažko, keď sám žije v hriechu a žily mu to netrhá.

Dám ti radu. Dieťa nekrsti, je to zbytočné, aj tak tomu neveríš a považuješ to len za folklor. Tak sa stretnite cela rodina, na dieťa uviažte veľku červenu mašlu, aby nemal zoči a oslavujte. Však len o to vam ide 🙂

Uvedom si, že krstom dieťa začleníš do cirkvi a začnú pre neho platiť cirkevne prikázania (od 7 rokov napríklad aj to povinné chodenie do kostola v nedeľu a prikázané sviatky) a tak na neho navalíš ešte viac hriechov. Ak tomu neveríš, lebo nie si veriaca tak super, len potom fakt neviem, prečo tak veľmi chceš krstiť, keď tomu neveríš. Niektorým pápežencom, ako napríklad mne, to spôsobuje problémy, lebo s niečim tak svätým ako je sviatosť krstu, si utieraš riť. Čau.

patus_2
31. okt 2024

@mandarinkalili pokiaľ má jeden krstný rodič všetky sviatosti, tak druhý môže byť svedok krstu.

nenne27
31. okt 2024

@janinah moja rec...uz nevladzem tieto prispevky ani komentovat...kopec ludi nadava na veriacich aki su falosni a pritom to vlastne od Cirkvi priamo vyzaduje

natall113
31. okt 2024

Oficiálne by to nemal urobiť žiadny ale nájde sa ich dosť čo to porušia a kľudne pokrstila. Nevšímaj si komentáre tu, neviem prečo sa všetci vždy staráte do toho prečo chce krstiť keď nemá všetko atď, stále je to vec autorky

thirstymonk
31. okt 2024

@natall113 Nie, nie je. Krst nikdy nie je vecou matky dieťaťa! Krst je vecou celého cirkevného spoločenstva a teda aj mňa

vladi4444
31. okt 2024

No, ono si treba uvedomiť, že existuje niečo ako "kanonické právo", ktoré kňazi musia rešpektovať. Bez nejakého odsudzovania z mojej strany som len chcela ozrejmiť situáciu, prečo je to vlastne pre nich problém, akýkoľvek ľudský a chápavý by daný kňaz bol. To je to isté, akokeby poruší zákon. Držím palce, nech vymyslite kompromis 🙂

natall113
31. okt 2024

@thirstymonk ako ťa konkrétne tento krát poznačí/ovplyvní?

cookie29
31. okt 2024

Tu nejde o chapavost ci nechapavost, tu ide o cirkevny zakon, ktory upresnuje co sa smie a co sa nesmie. Niekedy to "obchadzaju" tak, ze zapisu ako svedkov krstu a nie ako krstnych rodicov, aj ked to poriadne nevysvetlia a ludia maju pocit, ze ide o "chapaveho" knaza

kiki68
31. okt 2024

Moze byt ako svedok krstu, dnes najst ludi so vsetkym vyhovujucim je narocne. Alebo sa moze pred krstom vziat v kostole. Ziadna svadba cislo 2, iba obrad pre manzelov. Ak uz su beztak manzelia, tak je to jednoduchsie a tym naplni podmienky. Ak je jeho zena ateistka, bude prisahat len on na tom obrade.

babushkaem
Autor odpoveď zmazal
mandarinkalili
autor
31. okt 2024

@janinah :D vôbec mi to nie je trápne. Je to moja vec. Takže dieťa nemá mat krst, lebo nemáme krstného? Alebo mám dať cudzieho človeka s ktorým nebude mať žiaden vzťah a nikdy o svoje krsňa ani "nezakopne"? Môj brat má všetky sviatosti, jeho manželka žiadnu. Bola to jeho prvá láska od strednej a sú spolu milión rokov. Lepším príkladom nemôže byť nikto pre moje dieťa. Zároveň, keby sa nám rodičom niečo stalo, jeho by som chcela, aby sa o dieťa staral. Za mňa je to tak, že ak nebude on, radšej nechcem nikoho. Muž dá naopak radšej niekoho cudzieho, kto žije 600km ďaleko a s kým sa ani vidieť nebude ale hlavne sa musí krstiť. Čiže hľadám kňaza, ktorý to urobí po mojom a žiadam rady, nie hlúpe názory, ktoré mi nepomôžu a ani ma nezaujímajú. Vy sa riaďte ako vy chcete. Našťastie nie všetci kňazi žijú v praveku, ale sú aj pokrokovejší.

mandarinkalili
autor
31. okt 2024

@kiki68 presne tak, jeho žena je ateista a nemá žiadnu sviatosť. On má všetky mimo svadby. A ako to myslíte, že môže prisahať len jeden v kostole? To počujem prvýkrát

mandarinkalili
autor
31. okt 2024

@cookie29 svedok krstu ale neznamená nič. To je hocikto v ten deň, kto sa zúčastní. To by som nechcela.

natalka13
31. okt 2024

krstny rodic je tento jeden pan je slobodny tak odkial ma mat sobas v kostole?
akoze kazdy slobodny krstny rodic nesexuje? neverim

kiki68
31. okt 2024

@mandarinkalili ateista nema vieru, komu by prisahal teda. Prisaha iba veriaci, ten druhy povie iba ano, ale neberie sa to ako prisaha Bohu. S tym, ze ten rodic, co prisaha sa zavazuje plnit vsetko tak ako urcil Boh a cirkev. To znamena, ze nebude dalej zit v hriechu z jeho strany. Ateista hriech akoby nema, nakolko nie je veriaci, nie je pokrsteny

kiki68
31. okt 2024

My sme mali takuto svadbu v rodine. Takze viem

lenkakravcova
31. okt 2024

@mandarinkalili tvoj brat sa už dávno mohol oženiť.
On bude za veriaci stránku a ona bude pod dispenzom, len podpise papiere že deti budú vychovávame vo viere otca (ja osobne som sa takto vydávala keď som ešte bola kresťanka.. muž podpísal papier).
To, že tvoj brat si to nezistoval, alebo sa do svadby nehrnie je jeho vec. Nemôže byť preto krstný. Veď taká svadba sa dá urobiť aj na mieste - napr aj pred tým krstom. 🙂

mandarinkalili
autor
31. okt 2024

@thirstymonk jaj ahaaaa, čiže vy skôr súhlasíte aby bol krstným cudzí človek, ktorý je úplný ateista, ale ma všetky sviatosti, lebo ho donutila rodina jeho ženy. Nie je to pokrytectvo??

lenkakravcova
31. okt 2024

@mandarinkalili jedine pokrytectvo je v tom, že tvoj brat žije na divoko, pričom mu nič ale skutočne nič nebráni v sobáši. A môže to byť sobáš o 2 svedkoch pred krstom. 🙂

tetapetra
31. okt 2024

@mandarinkalili ten, ktorému pomastiš vačky

mandarinkalili
autor
31. okt 2024

@nenne27 tak poprosím nekomentuje!! Nezaujíma ma názor, pýtam sa na to, kam sa mám otočiť a kde hľadať. Mám obmedzené možnosti. Je to takto alebo nijak. Ja si to dieťa radšej nedám pokrstiť. Mám 3 možnosti. Prvá a najlepšia voľba je pre mňa môj brat. Druhá je mužova sestra. O dieťa ani o nás sa nezaujíma. Ma všetky sviatosti, ale nie je vydatá. No žije so svojím priateľom v spoločnej domácnosti. Toto za mňa nie je tiež ok z pohľadu cirkvi ale čo? Zamlcanie je to isté ako klamstvo. 3 možnosť je mužov švagor. Úplný ateista no ma všetky sviatosti. Žije však tak ďaleko, že dieťa uvidí max raz ročne ak vôbec. Takže čo? Buďte múdri.

tetapetra
31. okt 2024

@mandarinkalili ja svoje krsna vidím raz ročne 👀 a tu som. Niekedy ani to nie.

kiki68
31. okt 2024

@mandarinkalili preco to nevyriesis tym svedkom krstu? Max vy budete vediet ako to je formulovane a inak podla Fotos a vsetkeho to bude akoze je krstny otec a smitec. Ja som mala dve krstne mamy, lebo sa tam hadali tie dve a robili strasne rozbroje. Jedine ze poznas nejakeho knaza osobne dlhy cas a spravi vynimku.

vladi4444
31. okt 2024

@mandarinkalili pokiaľ nikoho nenájdete, často sa to robí tak, že sa dá oficiálny krstný, ktorý spĺňa podmienky a neoficiálny by bol tým pádom brat. Dieťatko by ho potom tak bralo vo Vašej rodine. Aspoň u nás to riešili takýmto spôsobom.

kiki68
31. okt 2024

@tetapetra ano na 1000 eur do zvonceka mozno niekto pocuvat bude v ramci lepsieho dobra pre kostol a faru…

Strana
z3