icon

V nemocnici na urgente bez rúšok - nezodpovednosť rodičov

17. dec 2022

Ospravedlňujem sa, no idem si sem len vypustiť paru od jedu. Večer sme boli na urgente detskej fakultnej nemocnice na Kramároch, BA. Čaká sa minimálne tri hodiny, včera vraj až sedem hodín, kým vás zavolajú do ambulancie. Milión ľudstva s chorými deťmi vo vysokých horúčkach, zápaloch, čo ledva dýchajú. Lekári robia čo môžu, nie je ich vina, že sú kapacitne poddimenzovaní.
No v čakárni sedela asi tretina rodičov ignorantsky bez rúšok, prípadne s rúškom pod ksichtom, o povinnom respirátore ani nehovoriac.
Sme najtupší národ zemegule, keď dospelí neberú ohľad ani na najmenšie deti? Že si potrebujú janeviemčo dokazovať, keď je všade medializovaná silná chrípková epidémia, zatvárajú sa školy, nedostať potrebné lieky a sedia na urgentnom príjme detskej nemocnice? To tak veľmi bolí dať si na chvílu na papuľu kus papiera, nech to neroznosím ďalej? Fakt smutné.

evaachesa
17. dec 2022

@nykkushka ja som bola minulý týždeň očkovať malého syna...obidvaja sme mali respirator ... Do ambulancie vošiel otec s chorým asi 8-9 ročným synom...obaja bez ruska a chlapec tam začal chrchlat bez ruky pred ústami....no mala som fakt dosť. 🤨 Aspoň na deckom oddelení treba brať ohľad na to, že tam chodia aj novorodenci bez imunity. 😠

janinah
17. dec 2022

Nikto zatiaľ nezrušil povinnosť nosiť respirátor v zdrav.zariadeniach a lekárňach.plati pre personal aj pacientov....pokiaľ ja viem.Ale na sk ma každý len svoje práva,povinnosti tu nemá nik....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luba28
17. dec 2022

@filipka250 jasne,ze cusala ,,by ju tam zozrali a s hanbou by usla

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
filipka250
17. dec 2022

@luba28 pred cca 2 tyzdnami som bola so synom u dr. Trapil ho suchy drazdivy kasel. Neviem si predstavit, ze po ,,prekaslanej" noci by mal mat v cakarni rusko. A nie, nikto nemal rusko ani v cakarni ani v ordinacii.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
17. dec 2022

@elizabet173 veď aj ja ich chápem, sama mám doma tri choré deti doma už mesiac z toho dve angíny a asi budú musieť dcére vybrať mandle.. len mi to prišlo vtipné, že to tu už dlho nebolo.. 🙂

macko_usko222
17. dec 2022

@filipka250 a si sa prišla sem pochválit ako ste sa stretli všetci "mudri" sveta? ako ste tam na seba soplili a kašlali?Ste prišli lekárom a sestrám v zdravotnom stredisku dokázať akože sa infekčné choroby nešíria , len lekári sa celý čas mýlili? a covid nikdy neexistoval?ste im prišli ukázať ako sa to robí správne,že? a teraz je pol slovenska v chrípke presne pre takých ako aj ty

filipka250
17. dec 2022

@macko_usko222
Treba citat s porozumenim....pisala som, ze nikto nemal rusko ani v ordinacii. Ani sestricky(mame dve) ani lekarka. Nikde som nepisala o ziadnom covide!
Je to presne opacne- Slovensko je s chripkou kvoli takym, ako ste vy!

luba28
17. dec 2022

@macko_usko222 ,,pol ci cele Slovensko bolo aj za roku pana v tomto obdobi chorych na chripku,,deti su bezne chore aj pri nastupe do kolektivu ,,uz roky rokuce,,tak nehysterci a neobvinuj vsetkych naokolo zo slabsej imunity niektorych jedincov ,,ty mas riadny komplex samonasierania tak si ho ries doma za dverami

loliki
17. dec 2022

@macko_usko222 A keď ochorie aj doktor aj sestrička, môžu bežať všetci na pohotovosť a hľadať lekárov, ktorí im dačo predpíšu. "Rozumné."

matabb73
17. dec 2022

Tiež mi to vadí keď idem s dcérou k lekárke, práve preto, lebo tam je veľa chorých ľudí. Často nielen dieťa, ale aj rodič a je im zaťažko dať si rúško. V minulosti sa mi často stalo, že som v čakárni niečo chytila. Riešim to tak, že mám celú dobu respirátor. Tento rok som vďaka tomu nič v čakárni nechytila.

mjk40
17. dec 2022

Pred cca 2 týždňami sme tiež boli na pohotovosti s deťmi a čakáreň plná. Niekto mal rúško, niekto nie. Ja áno, ale je mi to jedno či niekto má alebo nemá rúško.

danieladeley
17. dec 2022

Je strasne smutne citat tuto diskusiu... posledne 3 tyzdne chodim s detmi po lekaroch a respirator mam v cakarni stale...kvoli sebe. Lebo som na nich bola sama a keby som popri nich ochorela aj ja, tak ma trafi slak.

macko_usko222
17. dec 2022

@loliki no ved hej , len tu niektoré nepochopili že svet sa zmenil.Ze choroby tu sice boli, ok boli, ale nebolo nas tolko.Ze zivotne prostredie je znecistene.Tuto týmto ludom nič nedochádza..Ked už ani zas na pohotovosti nepochodia, no neviem kam pojdu..vsak podla ich teorie infekcne choroby sa nesiria ."Tu mas lekar, ja ti tu nakaslem z vdaky ze ma vyliecis"😖

nevenka
17. dec 2022

@zuzanaam
@miiceencoovaa hovadina s tymi ruskami. Deti v skolkach ruska nenosili a ked ich mali, tak latkove a pod nosom, aj na prvom stupni to tak bolo, videla som, zazila som. Tie deti boli v kuse v kolektive. Vsetko tam kolovalo normalne. Nikde inde som nic nechytila, ani pocas tej najhorsej vlny covidu v porodnici koncom roka 2020, az potom, ako deti doniesli zo skoly prvy raz covid a odvtedy mame problemy s chorobami. Teda od februara 2022. Dovtedy uplne vsetko v norme. Ale teraz kazdu chvilu nieco. A zdroj bola skola a skolka. Podla mna je vinnik samotny covid a jeho prekonanie, to nam pomenilo imunitu, lebo dost vela ludi ma dlhodobe nasledky po covide a hlavne po tych prvych tazkych variantach, kedy ludia na to umierali a aj zdravi a mladi.

matabb73
Autor odpoveď zmazal
autor
17. dec 2022

@evaachesa tlieskam.

macko_usko222
17. dec 2022

@luba28 mas nejaky problem ci co?aky komplex samonasierania?kde som nieco napisala ze som nasrata ci co?ma bavis normalne😂

nevenka
17. dec 2022

A este taky point - isli sme s malym na ockovanie, zdravi, ale v cakarni chrchlajuci a soplavi teenegeri, kamosi, velke rehoty, ale ruska nikde. Uz sa "tesim", ako s novorodencom pridem na poradnu zase a plna cakaren chorych...lebo sa nestiha...☹
Syn mi po MMR takto dostal covid, brutal horucky cez 40 stupnov, neslo to dole, ja tehotna, chora tiez, ledva som zila...a ten strach, ako mu to zreaguje, kedze MMR je ziva vakcina. No imunita dostala zabrat teda. A to presne kvpli tomu, ze si zrazu ludia povedali, ze naco ja respirator. No na houby, slusne povedane...☹

zalka
17. dec 2022

Paráda,
ja som sa zasmiala vo štvrtok v obchode. Som nascipana, takže považujem za normálne mať v dave respík. V obchode som sa postavila za jednu pani pri pokladni, a ona hned vyhrnovala golier do hora nad ústa, lebo mna videla s respíkom. Ale to, ju netrklo, že pred nou stoja ludia čo chrchlú, to nemala potrebu si vyhrnať golier bundy nad ústa a nos.
A po dalšie, u nás boli mrazy a aj ked bola prázdna ulica tak som si musela nasadiť respirátor, lebo som sa išla zadusiť od kašľa z toho ostrého studeného vzduchu ma rozdráždilo.
A u lekára už pred covidom som riešila, že by mal mať dve čakárne. Jednu pre zdravých, druhú pre chorých. A dáko už pred covidom v 2019 roku som mala u lekára rúško. Vždy som čosi lapila, takže u mňa respík u lekára asi zostane nafurt. Nemám chuť sa trápiť virozami ak nemusím.

aandrea9
17. dec 2022

@evaachesa to fakt? Mne teda príde smiešne čakať v rúšku na rehabilitaciach alebo na gynde 🤔 to si len hladný hyenik potreboval zachovať akú takú dôležitosť tak máme rúška v ambulkach a cítime sa ako vazni operateri.

autor
17. dec 2022

@nevenka presne tak. Cloveka premkne este vacsia uzkost, ked si uvedomi, ze tito "osvieteni" maju obciansky, vodicak a volebne pravo.

autor
17. dec 2022

@zalka 👍.

evaachesa
17. dec 2022

@aandrea9 vidíš a napríklad ja som veľmi spokojná že u môjho gynekológa sa dbá na zvýšenú hygienu a ochranu. Prídem do vnútra, sestrička ma poprosí obuť si papuče alebo návleky, vydezinfikovať ruky a až tak ísť ďalej. Respirátor je u nich samozrejmosťou. Ako tehotná by som bola o to viac spokojná. 😊👍

abbey1
17. dec 2022

Preboha! Drvivá väčšina sveta sú ignirantské národy, ktoré vedome ohrozujú svoje deti a vlastne všetko živé lebo nehodia rúško! A dokonca asi nikdy nemali na nose respirátor!
Vlastne sa môžeš tešiť, lebo len Slovensko a Číňania prežijú všetky tieto apokalypsy s rúškom či respirátorom na nose. A zjavne by si k tomu niekto mohol pribaliť aj osychofarmaká!

dzulli1980
17. dec 2022

Moja dcéra počas COVID-19 nenosila rúško nikde ... dnes, keď vidím, ako sa deti trápia s kašľom, horúčkami, som vďačná za to, že som mala mozog na správnom mieste a rúško jej nedávala ... túto brutálnu chrípku, čo je teraz "in", zvládla za 4 dni, síce s teplotami cez 40 st., no nič viac.

lb1984
17. dec 2022

@zalka to máš preto lebo polovica ľudí si myslí že keď máš respi tak máš Covid 🤗 nenapadne ich ze môžeš mať bežnú virozu a máš v sebe toľko inteligencie ze si nasadiť rusko aby si to nerozniesla. Hold ľudia sú tupi. Mňa by zaujímalo taky meningokok, ak by si vedela ze si prenasac koľko matiek by ti ďakovala za to ze si ten respik na tvár dáš 😏 ja som mala pneumokoka spôsobil mi zapal priedusnice čiže zjavne invazivny typ a jeden dedo starý po mne začal ze co mam na tvári ze sme sa všetci zbláznili atď asi som si ho mala dat dole a v kľude brhlat na neho som zvedavá koľko by to ustal. Ale ako hovorím blbcom nevysvetlis. Ja naopak som vďačná ak.niekto s infektom si to rusko dá a ďakujem mu za to .... a nech mi nikto netrepe ze rusko nepomáha. Mrnava pri ktorej som to rusko mala pneumokoka nechytila priateľ pri ktorom som ho nemala ho schmatol a patrične užil na atb 🤗

cervenaruza123
17. dec 2022

Ruska treba nosit rozumne a nie bud stale alebo vobec. Existuju aj ine moznosti.
Je vhodne ich nosit, ak som chora a idem do kolektivu. Uz davno pred koronou sa to odporucalo na viacerych miestach. A ked clovek sedi v MHD a nanho zacne sialene kaslat nejaky clovek s horuckou a neda si ani ruku pred usta, tak dakujem pekne. Neraz som sa tak nakazila a zbytocne. Clovek si buduje imunitu aj tym, ze nedostane takuto plnu davku od naplno infekcneho cloveka, ale len ciastocnu a to imunita lahko odrazi a vycvici sa. Po plnej davke neustaleho kychania ci kaslania na krk sa aj vela ludi s dobrou imunitou nakazi. Rusko by v takychto situaciach na verejnosti malo byt zakladna slusnost. Alebo aspon ruka pred usta, lenze clovek, co ma priznaky siri nakazu pomaly aj dychanim.
V nemocnici by tiez malo byt samozrejme mat rusko, ak som v chripkovej sezone v cakarni s chorymi. Ked som zdravy, mozem byt prenasac a nakazit inych. Ked tam som s chorym dietatom, moje oslabene chore dieta sa mozno nenakazi, ale ja sa nakazim a nasledne to dieta nakazim dalsou chorobu navyse doma, co predlzi a skomplikuje zbytocne liecbu. Rusko nakazu vacsinou uplne nezastavi, len obmedzi natolko, ze vacsina ludi neochorie, ale aspon sa im vytvori imunita.
Zase ked si dam v nemocnici rusko, tak to hadam neznamena, ze si ho musim davat vsade inde. V nemocnici su pokope vsetky mozne bakterie a virusy, malokde ich je tak vela. Imunita sa buduje tak ci tak aj na inych miestach.
A ze kvoli ruskam su teraz choroby, tak ano, ciastocne. Ale aj kvoli tomu, ze sme dva roky boli izolovani, nechodili sme tolko von, mali sme stres a hlavne mali sme tie ruska na sebe skoro vkuse a vsetci vsade. Nehovoriac o tom, ze napriek odporucaniam vsetkych zdravotnikov vela ludi nosilo jedno rusko aj mesiac, aj dlhsie. To sa neda porovnat s tym, ked si dam rusko na par hodin v nemocnici, kde idem dvakrat za rok. Ruska sa daju nosit aj rozumne a nehrotit to ani jednym, ani druhym smerom.