Augustové mamičky 2011
Ahojte nastávajúce augustové mamičky. Mne vychádza termín na 2.augusta 😀
Trochu sa obávam priebehu tehu, ani s cérkou som nemala lahký priebeh tehu, a pred troma mesiacmi sam mala potrat ☹
snažím sa myslieť pozitívne a dúfať že bude všetko ok 😀
@sasa22122 aj ja verím tomu tak prajem príjemný sviatočný deň 🙂 uži si ho 🙂
@ingmiriama dakujem krasne ,aj tebe pekny dnik 🙂
@edita84 ahoj editka. gratulujeme k malemu princovi 🙂 konecne nejaky augustovy chlap medzi nami 😀 nic si z toho nerob, ze vydrzi "len" 2 hodinky s tvojim mlieckom... to je na zaciatku normalne. cim castejsie bude papat, tym sa ti bude tvorit viac mliecka, casom sa jeho potreby vyrovnaju s tvojou produkciou mliecka. moja babika tiez nevydrzi viac ako 2 hodinky. papa kazdu hodinu a pol-dve, dve a pol hodky vydrzi iba ked je vonku a zabuva v kocari. najlepsou odsavackou je mimino 😉 ja som pouzila odsavacku zatial iba raz- uskladnila som babike 100ml mliecka do mraznicky, pre kazdy pripad, alebo "na horsie casy" 😀
a mamicky, neverte tomu, ze nemate mliecko. kazda mamina ma mliecko uz v case porodu. prve 2-3 dni kolostrum, ktoreho je iba par kvapiek (preto sa vam zda, ze tam nic nie je), ale babu to naozaj prvy den staci, nemylsite si, ze "vylezie" z bruska a prve co ho napadne a co potrebuje je vypit 100 ml mlieka 😝 takze prikladat, prikladat, prikladat 😉
@jankaamartin Janulka dufam, ze ste s babikou v pohode a dobre sa o vas v porodnici staraju.
Z mliecka si nerob tazku hlavu, aj ked asi kazda mamina na to mysli a kazda sa nevieme dockat, kedy uz konecne mliecko bude. Uz kolostrum je mliecko velmi vyzivne pre babatko. Vela oddychuj a pi minimalne 3 litre tekutin, to je dolezite pre tvorbu mliecka a ako pise @gabika84 treba len prikladat a prikladat a mliecko bude.
Ked je ponuka, je aj dopyt...casom sa to krasne vyrovna podla potrieb babatka. Drzim silno palce a daj vediet ako sa mate a aky si mala porod. krasny den zelam
@gabika84 odsavacka nefrci ani u mna..asi trikrat som tu s nou nacvicovala, ked mala dlho pospala.
Stvrdlo mi prso riadne a mala sa nevedela prisat. Tych 100 ml si odsala na 1x alebo postupne, ja som
taka truba, vobec nemam predstavu ako na to. Tych zopar raz som si odsala len nejakych 2o ml pokazde
a dala ich do chladnicky, ale to vzdy iny den. AK ta mozem poprosit o radu ako zberat mliecko postupne?
krasny den zelam a pohladkaj Belinku 🙂
@edita84 gratulujem k Teuskovii!!! krasny chlapcek a Beuska je zlata ze ti tak pomaha. 😉 akurat tento vikend som bola pozriet kamosku a jej mala ma 2 roky a maly 7 mes. a ona mu aj dudku umyva, hracky dviha, takze spolupraca funguje peckovo. 😉 asi to tak bude aj u vas a je to krasne sledovat ako sa surodenci lubia a pomahaju si aj ked su taki krpci. 🙂 🙂
@krhlicka ahooj. jasne ze to nebolo na 1 krat, co som riaditel Milexu?? 😀 tusim 40ml, neskor 30, plus 20 tak nejak. tych 40ml bolo z jedneho "fungl" prsnika, tie mensie objemy z rovnakeho, z ktoreho Bela predtym pila (teda po vypiti som ho este "doodsavala") zozberala som to za dva dni, cez noc bolo mliecko v chladnicke a rano ked som doplnila, som to supla na mrazak.
inak kocky co uz mate babo nejaky ten tyzden a dojcite:- nezmenila farbu stolica vasho babatka?? lebo my kakame na zeleno 😒 jak keby sme mali kazdy den na obed spenat 😅 dovodom byva vraj rychly prechod potravy crevom. vraj sa to objavuje ked babo pije viac predneho mliecka (co si nemyslim ze je nas pripad, lebo vzdy dojcim iba z jedneho prsnika), pije kazde 2 hodiny (takze od hladu to nie je), Bela prospieva (od porodu za 20 dni pribrala takmer 70dkg 😨 ), takze to zatial neriesim, aj dokina vravela, ze to moze byt normalne... ja len tak, pre zaujimavost...
@gabika84 dakujem pani riaditelka, ty si cislo 😀aj u nas su naloze v plenke roznofarebne. Vacsinou ukazkova oranzova, ale pritrafi sa aj zeleno hneda. Taku ma Dorca hlavne cez noc a po noci.
Inak uz sme dopadli tak, ze mame postielku iba na okrasu...krpec drichmosi s nami na velkej posteli. Pekne si v nej vylihuje a cuckat si vypytala 3x. Ziadne pestovanie 2hodiny, vreskoty, skratka potrebuje citit mamku a tatka 😀 to aby sa moj stary neurazil, sme ho dokopali az ku stene. No darmo, mala uz sefuje... 😎 ale je to nadherne, ked docucka a privinie sa ku mne. AJ sa divim, naco som ju silila do postielky chuda male, ked mi tak pokojne spinka v posteli. Menej sa budi a hlavne je spokojnejsia. Ako hovorim stale, vivat laktacne poradkyne, teda aspon ta moja, to je poklad.
ahojte kocky, vsetkym novopecenym mamickam blahozelam a zelam vsetko len a len to najlepsie. Ja by som sa chcela opytat 2 veci. Najprv zareagujem @gabika84 na teba. Nas maly ma stale zlto oranzovu stolicu, ale je fakt, ze zacal kakat menej, ako prve dva tyzdne. teraz ma skor castejsie "prdnute" v plienke, ale tak riadne kaka dva-trikrat za den. Ale zelenu sme este nemali, ale dozvedela som sa, ze je to naozaj z toho dovodu, ked pije iba predne mliecko a k zadnemu sa nedostane, tym padom pije iba "vodicku" a "tuk" jej chyba. Ale ked pribera, nejako by som to neriesila. A teraz prejdem k tym mojim otazkam. Ja bojujem s nadprodukciou mliecka :( Tak ako som mala prvy tyzden ze nic, tak teraz kym sa ulozime do polohy na kojenie a vytiahnem didku, tak je maly cely od mliecka :D po 2 hodinach mam prsia uz ako kamene, klasicke odstrekovanie v sprche uz nestaci, mne proste to mliecko tecie prudom uz len pri samotnom natierani bradavky Multimamom. V mraznicke mam uz odlozene, a teraz neprehanam, desat doziciek po 120 ml, a to proste naraz uz po pol hodinovom kojeni odsajem z jedneho prsnika este 60 ml a z druheho tiez. Kludne by som aj viac, ale na to fakt nemam nervy. A pritom maly papa ako blazon, cez den kazde dve hodinky, minimalne pol hodinku a za dve hodiny uz citim, ako mam o dve cisla vacsie prso :D uz vazne neviem, ze co s tym, asi budem musiet kontaktovat laktacnu... Druha otazka. Maly zacal posledne tri dni vrackat. Nie po kazdom jedle, ale normalne dopapa, chvilku spokojne lezkame a zrazu bum, zacne mu z ustociek, niekedy aj z nosa tiez normalne ze mliecko. Nic ine nerobime, len prezliekame a perieme plienky. Mam ho vo vyvysenej polohe, ja od zaciatku kojim v sede, vo futbalovej polohe. na reflux sa mi to grckanie zda malo, ale zase ta fekvencia a mnozstvo ma dost strasi. Ako ste na tom vy?
hehe, tak vidim, ze kazdy ma ine problemy 🙂 @krhlicka mala tiez buva so mnou v posteli. a cez den tam, kam ju polozime 😀 v postielke zatial minimalne...
@susanq viem, ze sa to lahko hovori, ale vtip je v tom- neodsavat! ak po kojeni odsajes este dalsich 60ml, o to viac sa ti do 2 hodin vytvori... je to potom zacarovany kruh...ja ked som odsala, naozaj som mala prso tazke a naliate po 2 hodkach. ked neodsavam, mam mliecka akurat pre potrebu malej. takze odsavacku skus odlozit, zo zaciatku to bude tazke, ale casom by sa to malo upravit. laktacna vravela, ze pokial sa prsia naleju tak, ze babo sa nechce prisat, okrem masaze pod teplou vodou (pokial su zatvrdnute) sa moze odsat, ale len rucne a minimalne. teda do pocitu ulavy (aby sa babo bolo schopne pricucnut). uvidis, ze ked sa bude minat mliecko iba pre babo a nie do mraznicky, produkcia sa znizi. ale samozrejme mozes kontaktovat aj laktacnu, vacsinou mavaju aj nejake bylinky na redukciu tvorby mliecka 😉 s grckanim ti neporadim, tento problem my nastastie nemame 🙂
@jankaamartin gratulujem a aj vsetkym ostatnym mamickam.
Ahojte dievcata, ja vobec nestiham vas citat, ani prispievat..... U nas mala dobre spinka v noci, dokonca uz 2.noc spi tak ze sa ani nezobudi na dojcenie.... Jednoducho cez den vystraja, ma lahky spanok max. 1h. prespi v kuse, inak stale chce papat.... takze denna produkcia mliecka je dost vysoka snad kazdu 1,5h., no a v noci...... je unavena z celeho dna, tak ked som ju dala o 21h. spat, tak spala, spala, a o 3h. som ju ja musela zobudit, lebo mi skoro explodovali prsniky, sa mi naliali - su naprogramovane, ze kazdu 1,5h. bude pit, no v noci je to inak a ona preferuje spanok pred jedlom 😀. Tak ale ona papa v noci so zavretymi ockami, ani sa nezobudila, ani ked som ju potom prebalila, takze nerusene spi dalej... a potom o 7h. zasa som ju budila co sa mi naliali prsniky ze uz sa nedalo vydrzat...... Aj som rozmyslala ze si to v noci odsajem, aby som ju nemusela budit.... ale teda stale sa tej odsavacke vyhybam velkym oblukom, aj ked som si kupila tu obyc.manualnu, vtedy ako sa mi 3 dni po porode strasne naliali prsia, tak to bolelo ze som myslela ze toto nezvladnem, a mala tak vela nesala, ze mi vysala aj to zadne mlieko, tak som si stlacala prsnik aby to vysala aj zozadu, no strasne bolesti to boli.... Potom som mala problemy ze mi mala kusala bradavky, uplne mi ich znicila, tak som ich mazala lanolinom a behala po byte polonaha len aby sa mi vetrali a zahojili.... Chvalabohu sa to spravilo, teraz ked ma mala kusne, hned ju odpojim, a poprosim nech ma nekuse 😀... a na niekolkykrat sa uz potom dobre prisaje.....
Tu odsavacku nechcem pouzivat prave kvoli tomu ze by sa mi este viac zvysila produkcia mlieka, aj ked teda myslim ze keby som to odsala len cez tu noc, co spi, tak by to tak nevadilo.... Ale tak snazim sa dostat do malej co najviac, nech je silna..... Uz teraz nam vsetci hovoria ze vyzera ako mesacne dieta a ma len 12 dni 😀, ona velmi napreduje, pozoruje ocami vsetko uz od narodenia co vysla, nohami sa odtlaca, najradsej by uz lozila.... Hlavicku zdviha od 2.dna co sa narodila..... No nechapeme z nej..... Mozno je to tym ze som v tehu papala vela ryb, vravia ze deti narodene mamickam ktore v tehu jedli vela ryb maju rychlejsie pohybove schopnosti, su sikovnejsie......
V com mame najvacsi problem je to, ze mala neznasa autosedacku, strasne zachvaty placu ma v nej, nevie tam vydrzat ani 5min., iba cestu z nemocnice prespala a vydrzala, no odvtedy co sme s nou 2x cestovali, uplny horor.... Nepomoze ked ju nakojim, zaspi mi na prsniku a polozim tam, ihned sa jej ta poloha nepaci a spusti narek az ma celu tvar cervenu od zlosti..... V kociku mi tiez dlho nevydrzi, iba ked spi tak s nou mozem vonku sa prechadzat - no to max. 3/4h. vydrzala, aj to s prestavkami co musela ist na ruky, a este ju aj nakojit medzitym. Inak v noci mi mala pekne spinka v postielke, s tym nemam problem, to som rada ze si nenavykla v noci vystrajat, 3x klop na drevo, no cez den skutocne len na rukach, kocik ju neupokoji, a nakoniec len prsnik ju upokoji,malokedy sa nam podari ukludnit ju len na rukach..... No snad si postupne zvykne na kocik aj autosedacku, takto sa vobec nemozem nikam hnut s nou......
Inak a este sme mali problemy s naduvanim bruska, no zacala som pit taky anyzovy caj, a zlepsilo sa to, mala uz teraz nema take bolesti, tak ak mate rovnaky problem odporucam ten caj.... Inak ja malej nedavam ani nechcem davat ziadny caj, ani vodu..... Iba moje mliecko pije, tam je vsetko pekne prefiltrovane 🙂.
@katarina6 super ze sa s malinkou mate dobre. ti trosku aj zavidim, ze sa v noci tak casto nebudi. My sme boli vcera s Bellou na navsteve a vecer potom strasne chudiatko plakala ☹ prvykrat co som ju pocula naozaj plakat 😕 potom sa napapala, ukludnila a zabuvala. spala 4,5 hodiny, co je u nas rekord, uplne som nechapala 😨 inak totiz papame aj v noci kazde 2 hodky. zase bojovat s naliatymi prsnikmi asi tiez nie je bohvieco... sranda, naozaj je kazde babo ine.. Bella zase v autosedacke a v kociku zaspi do 5 minut a vozila by sa aj 3 hodiny.. no co, ked tak kocik predas a budes nosit v satke ako indianska babicka (alebo v manduce)
prajeme pekny den kočky 😉
@gabika84 😀DD ze kocik predam 😀DD... tolko roboty mi dalo vybrat ten spravny, tolko som to studovala 😀 ze aky je dobry.... aj zhananie bolo trochu obtiazne.. a nakoniec ho mala nebude vyuzivat? 😀.... no..... tak to nemozem tak lahko vzdat.... 😀.... Nosim ju aj v satke, ked je velmi nekludna a nic nepomaha..... ale ani tam dlho nevydrzi... zatial max. polhodinu..... no uvidime, verim ze sa to zmeni, ze si zatial zvyka na vsetko a nemozeme po nej chciet ze naraz sa jej vsetko bude pacit a bude dobra.....
@susanq ahoj, ja som si vsimla sama na sebe, ze produkujem velke mnozstva mlieka, ked som oddýchnutá resp. v noci. Dnes sme mali prebdenú noc a rušný den, starsie dcery mali doma kamaratov, no chaos, ja unavená ako pes....a..... evidentne mlieka pomenej Takisto pitný režim má vplyv na tvorbu mlieka, skus pit menej, mala by sa obmedzit aj tvorba mlieka.
Ahojte mamicky 🙂 Ja som tu strasne dlho nebola, vobec Vas nestiham citat. V nedelu sme mali krstiny, takze nasa Karolinka je uz mala krestanka 🙂 Inak je celkom zlatucka, mliecko som uplne stratila ☹ Takze ficime na Nutrilone. Verite na urieknutie? Nasa mala sa dnes v noci zobudila o 23.00 a od vtedy vobec nemohla zaspat, v kuse sme ju nosili na rukach, plakala, vrieskala, potom okolo obedu az stonala. Normalne som myslela, ze uz pojdeme ku lekarke. A tak moja maminka jej urobila tzv. uhlikovu vodu, neverili by ste, ale moje dieta zaspalo o 13.00 a spalo do 18.00. Tak som jej dala papat a zase pekne zaspala. Neviem, no vcera sme mali navstevu, tak mozno sa jej fakt stalo z oci. Dufam, ze uz bude dobre 🙂 TAk sa majte a drzte sa 🙂
ahojte baby prosím radu bola som na ctg a doktor povedal že sa neotváram a tvrdne mi brucho a to dosť často...som po termíne pôrodu 4 dni ....máte niektorá stým skúsenosti neviem čo ma čaká ....či sa to dá doma zmierniť aby som zbytočne nemusela byť hospitalizovaná....zajtra idem zasa na ctg....
@ingmiriama ahoj ty si este tu ,cely den som na teba myslela ,myslela som si ze uz mas po porode .ja som dnes bola na ctg tiez sa neotvaram ako by som mala a lekarka mi dala kvapky ,ktore by mi ze vraj mali pomoct na porodne cesty .skus sa opytat ekara ci ti tiez nemoze dat nieco take na otvaranie a stym tvrdnutim neviem .
@ingmiriama ahoj. pred porodom som bola na prehliadke, pamatam si, bol to utorok a doktor povedal, ze som iba na spicku prsta- vraj to tak skoro nebude (neotvarala som sa a babo bolo este vraj velmi vysoko). kontrakcie mi zacali nasledujuci den v stredu a vo stvrtok nadranom bola uz mala Izi na svete. takze niekedy to moze ist rychlo, bez ohladu na to, co ti povie doktor 😉
@gabika84 no presne aj mne napísal von.bránka na špičku prsta...a keď som sa pýtala či som uzavretá tak povedal ano a dopísal mi tam CK uzavretý...dnes idem zasa na ctg tak uvidím čo mi teraz poviem veru nechce sa mi zostať v nemocnici aj tak nebudú mi dávať vyvolávačku alebo neviem čo ...proste zajtra je sviatok a dnes už nebudem isto rodiť... 🙂
@sasa22122 ahoj hej som stále doma nič sa nedeje doktor mi napísal že CK uzavretý ale inak aj kontrakčná činnosť 3x tak neviem čo mi dnes na ctg povie ale ležať sa mi tam veru nechce ísť ☹
@ingmiriama ahoj, ja mam podobnu skusenost ako @gabika84. Termin som mala 12. 8., ale nic sa nedialo, v stredu 17. 8. som bola v poradni, stale zatvorena (resp. otvorena pre spicku prsta), tak som mala ist v sobotu 20. 8. na vyvolavacku. No vo stvrtok v noci mi zacali nepravidelne kontrakcie a v piatok, ked ma prijali do nemocnice som bola otvorena na dva prsty... No a v piatok vecer sa kontrakcie vratili, ale tentokrat pravidelne a este v ten den som aj porodila 🙂 .Toto bolo moje stvrte dietatko a pri kazdom to bolo rovnake - rodila som cca 6 dni po termine a otvarat som sa zacala az v den porodu. Tak mozno to bude aj u teba podobne... Drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo 😵 .
@katarina6 ahoj, ani moja krpana extra neoblubuje kocik, niektore babatka to tak maju, potrebuju okolo seba
nejaku oporu. Kamoska mi poradila dat do kocika zrolovanu osusku, na nu plienku, alebo aj bez plienky malu ulozit v zavinovacke. Vsimla som si, ze mala sa hrozne laka, ked idem cez nejaky hrbol, tak ju hodi a snazi sa rucickami zachytit bocnic kocika. Skusim to takto, uvidim ako sa bude darit 🙂
@gabika84 aj moje baby mali zelenu stolicu ale uz sa zmenila na zltu - taku ako kari. asi tri dni kakali az moc casto aj 10-12 pokakanych plienok za den 0 pytala som sa doktorky a ona povedala ze je to v poriadku, teraz maju tak 6-8 pokakanych plienok za den. A inak mas pravdu s tym ze cim viac kojis tym mas viac mliecka - ja som sa bala lebo v noci baby spali len na mne a skoro stale boli prisate, tak som si myslela ze je to tym ze mam slabe mlieko ale to je vraj hovadina- kazdy ma take mlieko ako babatko potrebuje.
Ozaj baby chcela som sa opytat. moje deturence necheli spat v postielke - mam 2 postielky v jednej spali bez problemov a v tej druhej ani za svet. uz sme s maznelom aj tu jednuotocili - ze koli svetovym stranam ale stale nic. pomohlo az ked som dala pod nich paplon - lebo sa mi zdalo ze spia moc na tvrdom ale ked som citala tak deti maju spat na tvrdom. tak neviem co mam robit ☹ co si o tom myslite?
@ingmiriama Ja mam termin dnes a tiez mi riadne tvrdne brusko ale tu to nejak neriesia, ze je to normalne, ze maternica sa pripravuje. Tu ta dokonca ani nikto nekontroluje ci sa otvaras alebo nie, ze zbytocne sa v tebe nerypu ak nemusia. Ak neporodim tak dalsiu poradnu mam az 41+3. Preco by si ta mali nechat v nemocnici? A kolko dni ta necha max. lekar prenasat?

@ingmiriama ja sa tiez snazim nieco robit ,len aby som nemyslela na porod 😉 verim tomu ze najneskor zajtra uz budeme mat nase deturence pri sebe