icon

Jazdia slovenské autá po českej diaľnici zadarmo?

26. nov 2025

Ahojte je niečo pravdy na to že Slovenke auta jazdia v cz po diaľnici zadarmo? Vysvetlím. Známy chodi časti Žilina - Ostrava a že si nikdy diaľničnú nekúpil, no po spoplatnených úsekoch isiel. V cz nemaju kamery na vyhodnocovanie? On to odôvodnil tým že nič také nemaju a že by mojom dostať pokutu jedine keby ho priamo na diaľnici zastavia.

bykaterina
26. nov 2025
@alenka58

@bykaterina my sme boli v Zlíne, vybrali sme si cestu mimo diaľnice, ale v jednom úseku nás to doviedlo na diaľnicu, keď sme sa ubytovali tak sme sa pýtali domácich či nám príde pokuta, povedali nám že nie že by nás museli zataviť a že niektoré úseky nemajú poriadne zaznačené že je v tom trochu chaos, nie sú v tomto vpredu pred sk

@alenka58 znacenie nie je zle len treba pozerat znacky a mat ked tak aktualnu navigaciu. chodime mimo dialnice casto. smer brno, zlin, olomouc.

sagitta33
26. nov 2025
@alenka58

@bykaterina my sme boli v Zlíne, vybrali sme si cestu mimo diaľnice, ale v jednom úseku nás to doviedlo na diaľnicu, keď sme sa ubytovali tak sme sa pýtali domácich či nám príde pokuta, povedali nám že nie že by nás museli zataviť a že niektoré úseky nemajú poriadne zaznačené že je v tom trochu chaos, nie sú v tomto vpredu pred sk

@alenka58 Neřekla bych chaos, ale v ČR je hodně úseků dálnice NEzpoplatněných. Buď ve městech a okolí, nebo kde není jiná stejně dlouhá objízdná trasa. Navíc jako přestupek policie řeší jen pokud existují dva a více po sobě jdoucích kamerový záznamy, právě z důvodu že někdo na dálnici najede omylem a na dalším sjezdu zase sjede.

la_dolce_vita
26. nov 2025

Na tom useku nie je dialnica, resp da sa ist po rychlostnej ceste, ktora spoplatnena nie je. Dialnica je bokom na Frydek Mistek. Ak vie ako ist, platit nemusi a cesty su kvalitne. Chodim tadial roky rokuce..

magdalienka11
26. nov 2025

@anonym_autor 😂😂😂😂😂😂

la_dolce_vita
26. nov 2025
@bykaterina

@melanta nechodia rovnako ako u nas . tam ti pride pokuta od obce napr. u nas to este nemame.

@bykaterina presne tak, prisla nam takto pokuta priamo od mesta Havirov. Nebola to sice horibilna suma, len poplatok v mojej banke za platbu v CZK bol takmer rovnaky 🙂

sissy27
26. nov 2025
@vroni

@sissy27, nepríde. Príde maximálne pokuta za rýchlosť a keď si zároveň nemala zaplatenú diaľničnú, tak to pridajú ako bonus. Ale samostatná pokuta za známku nepríde. Nie je na to zmluva a táto pokuta ich neoprávňuje na získanie udajov o majiteľovi auta. Iba ak o ňom majú práve otvorené interné konanie (čiže inú pokutu).

@vroni normálne nám prišla pokuta za jazdu bez diaľničnej v at - na firmu. Auto je registrované na SK značkách, priestupok bol oprávnený, žiadny podvod.

michaela329
26. nov 2025

@anonym_autor áno, ešte dva roky dozadu tak bolo, lebo sme tiež omylom išli po spoplatnenom úseku, volali sme potom doma na informácie ako kúpiť známku dodatočne (u nás taká možnosť bola) a tam nám oni povedali, že ak nás nechytili, jednoducho sme mali šťastie. No toto sa mohlo aj zmeniť a ja by som to neriskovala. Čo sa tyka ppkuty za rýchlosť - tú pošlú určite - účtovala dom firmy, kde chodili obchodakom pravidelne.

autor
26. nov 2025
@la_dolce_vita

Na tom useku nie je dialnica, resp da sa ist po rychlostnej ceste, ktora spoplatnena nie je. Dialnica je bokom na Frydek Mistek. Ak vie ako ist, platit nemusi a cesty su kvalitne. Chodim tadial roky rokuce..

@la_dolce_vita ja ale píšem že chodi po diaľnici, nie po rýchlostke. Poznám ten úsek moc dobre

autor
26. nov 2025
@michaela329

@anonym_autor áno, ešte dva roky dozadu tak bolo, lebo sme tiež omylom išli po spoplatnenom úseku, volali sme potom doma na informácie ako kúpiť známku dodatočne (u nás taká možnosť bola) a tam nám oni povedali, že ak nás nechytili, jednoducho sme mali šťastie. No toto sa mohlo aj zmeniť a ja by som to neriskovala. Čo sa tyka ppkuty za rýchlosť - tú pošlú určite - účtovala dom firmy, kde chodili obchodakom pravidelne.

@michaela329 viem že iné pokuty sa normálne posielajú. O tom otázka nebola.

vroni
26. nov 2025
@sissy27

@vroni normálne nám prišla pokuta za jazdu bez diaľničnej v at - na firmu. Auto je registrované na SK značkách, priestupok bol oprávnený, žiadny podvod.

@sissy27, a kto je majiteľ auta sa dozvedeli od baby Vangy alebo pred tým šoféra jednoducho zastavili? Z oficiálneho zdroja sa informácie o majiteľovi auta dozvedieť nesmú. Takže by ma to prenaramne zaujímalo, ako sa k nim dostali, nakoľko zákonnou cestou to možné nie je.

alenka58
26. nov 2025
@sagitta33

@alenka58 Neřekla bych chaos, ale v ČR je hodně úseků dálnice NEzpoplatněných. Buď ve městech a okolí, nebo kde není jiná stejně dlouhá objízdná trasa. Navíc jako přestupek policie řeší jen pokud existují dva a více po sobě jdoucích kamerový záznamy, právě z důvodu že někdo na dálnici najede omylem a na dalším sjezdu zase sjede.

@sagitta33 to nám povedali domáci že je v tom chaos a nedotiahnuté veci....

alenka58
26. nov 2025
@bykaterina

@alenka58 znacenie nie je zle len treba pozerat znacky a mat ked tak aktualnu navigaciu. chodime mimo dialnice casto. smer brno, zlin, olomouc.

@bykaterina aktuálnu navigáciu mám ale tak ako nám povedali domáci že je v tom chaos niektoré úseky nie sú spoplatnené a preto to naviguje na ne, len sme nemali ako vedieť že úsek nie je spoplatnený a nie je to len v okolí Zlína, zatiaľ je to nedotiahnuté

sissy27
26. nov 2025
@vroni

@sissy27, a kto je majiteľ auta sa dozvedeli od baby Vangy alebo pred tým šoféra jednoducho zastavili? Z oficiálneho zdroja sa informácie o majiteľovi auta dozvedieť nesmú. Takže by ma to prenaramne zaujímalo, ako sa k nim dostali, nakoľko zákonnou cestou to možné nie je.

@vroni neskúmali sme to. Skutok sa stal, nebolo čo rozporovať.

la_dolce_vita
26. nov 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita ja ale píšem že chodi po diaľnici, nie po rýchlostke. Poznám ten úsek moc dobre

@anonym_autor a kde presne je ta dialnica?

tiezjedna
26. nov 2025

ak tvoj známy verí tejto znôške nezmyslov, tak sa až divím, že vôbec získal šoferák🙄 že zrovna natrafí na úsek, kde nie sú diaľničné kamery, tak to neznamená, že neexistuje povinnosť mať platnú DZ... Je pomerne logické, a každý kto aktívne jazdí to vie, že nie každá kamera číta DZ. Rovnako ako nie každá kamera je "len" prejazdová a nie každá meracia... 🙄k záveru, že preto slovenské autá jazdia tu v ČR zadarmo, môže prísť fakt len úplný mentálny atlét😂

natalka13
26. nov 2025
@melanta

@bykaterina je úplne irelevantné, že sa to tebe nezdá. Je to tak. Naštuduj si českú legislatívu v tejto oblasti a bude sa ti to zdať. Takže ešte raz - v ČR je možné za jazdu po spoplatnenom diaľničnom úseku bez diaľničnej známky pokutovať iba vodičov, ktorých polícia zastaví fyzicky. Áno, unikajú tým milióny ročne na možných pokutách. Pokuta za rýchlosť je niečo iné, tie chodia rovnako u nás.

@melanta nemusia ho fyzicky zastavit, jazdia na autach so systemom kontroly znamok (rovnako v prahe tak kontroluju parking) a nemusia zastavovat vozidlo.

natalka13
26. nov 2025
@vroni

Rýchlosť a diaľničná známka sú dve úplne rozdielne veci. Na doposielanie pokút pre porušenie pravidiel cestnej premávky do zahraničia existujú medzinárodné dohody na doposielanie pokút za diaľničné známky nie. Takže ak jazdíte v zahraničí bez známky a nezastavia vás v krajine, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že pokuta nepríde ani v prípade, že majú zodpovední kamerovy záznam. Jedini, kto (masovo) pololegalne pokuty za známky v zahraničí naháňa, sú Maďari.

@vroni ale pride aj z AT aj z HU

autor
26. nov 2025
@la_dolce_vita

@anonym_autor a kde presne je ta dialnica?

@la_dolce_vita D56, kúsok pred Ostravou

autor
26. nov 2025
@tiezjedna

ak tvoj známy verí tejto znôške nezmyslov, tak sa až divím, že vôbec získal šoferák🙄 že zrovna natrafí na úsek, kde nie sú diaľničné kamery, tak to neznamená, že neexistuje povinnosť mať platnú DZ... Je pomerne logické, a každý kto aktívne jazdí to vie, že nie každá kamera číta DZ. Rovnako ako nie každá kamera je "len" prejazdová a nie každá meracia... 🙄k záveru, že preto slovenské autá jazdia tu v ČR zadarmo, môže prísť fakt len úplný mentálny atlét😂

@tiezjedna nepochopila si príspevok. Prechádza pravidelne cez meraciu bránu bez diaľničnej.

la_dolce_vita
26. nov 2025
@anonym_autor

@la_dolce_vita D56, kúsok pred Ostravou

@anonym_autor diky, ano, to je ta, o ktorej pisem pri Frydku Mistku.

bykaterina
26. nov 2025
@la_dolce_vita

@bykaterina presne tak, prisla nam takto pokuta priamo od mesta Havirov. Nebola to sice horibilna suma, len poplatok v mojej banke za platbu v CZK bol takmer rovnaky 🙂

@la_dolce_vita jj moj muz by otom vedel rozpravat 😀 ale to pinda ked mu poviem spomal

bykaterina
26. nov 2025
@alenka58

@bykaterina aktuálnu navigáciu mám ale tak ako nám povedali domáci že je v tom chaos niektoré úseky nie sú spoplatnené a preto to naviguje na ne, len sme nemali ako vedieť že úsek nie je spoplatnený a nie je to len v okolí Zlína, zatiaľ je to nedotiahnuté

@alenka58 jaj ale to je jasne ved ked mas navigaciu a hodi ta na usek bez poplatku tak nemas co platit. a nie je to chaoticke kedze to sa vie v navigacii zakliknut.
a vedie ta podla tvojich poziadaviek

anonym_12002f
26. nov 2025

V ČR nemusí mať vozidlo ktoré má ZTP osobu na palube diaľničnú známku . Preto nie je možné dodatočne vybrať pokutu, iba keď vás zastaví na diaľnici hliadka a vie odkontrolovať ZTP preukaz.

sagitta33
26. nov 2025
@anonym_autor

@tiezjedna nepochopila si príspevok. Prechádza pravidelne cez meraciu bránu bez diaľničnej.

@anonym_autor D 56 je jen 12ti km spojka. Je možné, že na tomto useku je jen měřící brána pro kamiony a ne kontrola dálničních známek podle SPZ.

sagitta33
26. nov 2025
@anonym_12002f

V ČR nemusí mať vozidlo ktoré má ZTP osobu na palube diaľničnú známku . Preto nie je možné dodatočne vybrať pokutu, iba keď vás zastaví na diaľnici hliadka a vie odkontrolovať ZTP preukaz.

@anonym_12002f Už jsem psala, pokutu na základě kamery vybrat nejde, ale jde to do přestupkového řízení kde se o pokutě bude rozhodovat. V případě vyhýbání se přestupkovému řízení, je nařizena kauce. Tak aby se známý jednou nedivil až pojede z Ostravy vlakem.

autor
26. nov 2025
@sagitta33

@anonym_12002f Už jsem psala, pokutu na základě kamery vybrat nejde, ale jde to do přestupkového řízení kde se o pokutě bude rozhodovat. V případě vyhýbání se přestupkovému řízení, je nařizena kauce. Tak aby se známý jednou nedivil až pojede z Ostravy vlakem.

@sagitta33 jazdí tak 5 rokov, nikdy mu nič neprišlo a to ho zastavili aj policajti ( v dedine, obyc. Kontrola )

sagitta33
26. nov 2025

D56 je nejkratší dálnice V CŘ tak to asi nikdo neřeší.

maranco
26. nov 2025
@la_dolce_vita

@la_dolce_vita na pokuty v CZK mene použi FIO banku bez poplatku
máš tam možnosť zadať presnú sumu v CZK aj variabilný symbol

maranco
26. nov 2025
@vroni

@vroni prečo si myslíš že zákonnou cestou to nie je možné?

SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2015/413 z 11. marca 2015,
ktorou sa uľahčuje cezhraničná výmena informácií o dopravných deliktoch súvisiacich s bezpečnosťou cestnej premávky
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/...

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/...

la_dolce_vita
26. nov 2025
@maranco

@la_dolce_vita na pokuty v CZK mene použi FIO banku bez poplatku
máš tam možnosť zadať presnú sumu v CZK aj variabilný symbol

@maranco nemam Fio banku. Lepsie je poslat v €, ale bala som sa, ze to nebude presne a moze s tym byt problem.