icon

Strach z lietania: Ako prekonať obavy z výšky?

lunalux
Dnes o 09:03

Ahojte, idem si kus pre radu a zároveň hľadám niekoho, kto to mal totožné a dokázal to 🙂 Strašne sa bojím lietať lietadlom. Nebojím sa ani toho, že by lietadlo padlo, ale skor tej výšky a pocitu, že som uväznená niekde, odkiaľ neviem hocikedy vystúpiť (ako to je napríklad v aute alebo vo vlaku). Strašne ma to obmedzuje v cestovani a spoznávaní nových krajin. Bol mi predpísaný aj lexaurin, ale bojím sa, že by nezabral tak, ako má. Keď vidim videa z lietadla, tak to obdivujem, ale neviem si predstaviť tam sedieť. Nejaké rady, skúsenosti ? Ďakujem 😊

anonym_d11ec4
Dnes o 09:05

@lunalux nemusíš sa nútiť, lietanie nie je povinné tak sa presúvaj po zemi
je toho dosť čo sa dá spoznávať v našom okolí

amel
Dnes o 09:05

@lunalux uz si to skúsila ci len dohady?

anonym_deaae7
Dnes o 09:06

Vcera pri pristavani asi 30r mlady muz sa tak velmi bal ze kamarati co sedeli popri nom ho drzali za ruky....Mne to prislo az komicke ale naozaj chudak sa velmi bal. Ja neviem ci je na to navod, vzdy si poviem ze pilot je skoleny na to aby situacie zvladol co najlepsie

lunalux
autor
Dnes o 09:09
@amel

@lunalux uz si to skúsila ci len dohady?

@amel len dohady, nikdy som neletela. Kedysi som nemala problém ani s výškami, ničím, až kým som nedovŕšila určitý vek a akoby ma seklo.

sisska96
Dnes o 09:10
@anonym_deaae7

Vcera pri pristavani asi 30r mlady muz sa tak velmi bal ze kamarati co sedeli popri nom ho drzali za ruky....Mne to prislo az komicke ale naozaj chudak sa velmi bal. Ja neviem ci je na to navod, vzdy si poviem ze pilot je skoleny na to aby situacie zvladol co najlepsie

@anonym_deaae7 no chudáááááák

anonym_cf1f54
Dnes o 09:11

@lunalux ja mam strach z lietania. Skusala som aj hypnoterapiu, absolutne vyhodene peniaze, ani raz z 5 ssedeni som nebola zhypnotizovana a nijak mi to nepomohlo. Jedine, co mi pomaha, je xanax. Ten si dam hodinu pred odletom a ked nastupim do lietadla, chce sa mi okamzite spat. Problem vyrieseny

anonym_cf1f54
Dnes o 09:12
@anonym_deaae7

@anonym_deaae7 komicka si akurat ty. Nie je dovod, aby si posudzovala, ci niekoho fobia je alebo neni opravnena. Bal sa a ty to neries

amel
Dnes o 09:13
@lunalux

@amel len dohady, nikdy som neletela. Kedysi som nemala problém ani s výškami, ničím, až kým som nedovŕšila určitý vek a akoby ma seklo.

@lunalux ak velmi chceš,isla by som na to asi šokom resp analyzou +a - takého pobytu,co prevaži.
Pribalila by som si dáky ukludnovak,neviem,ci zrovna lexaurin.
Mozno zistis,ze to naozaj bolo len v hlave.
Hlavne vezmi so sebou niekoho,kto Ta bude držať za ruku a vyber dobrú leteckú spoločnosť,urobi to velmi vela.

chrobak7
Dnes o 09:19

@lunalux Kolegyňa hovorí kolegovi: "Jano, stále mám taký divný pocit, že ma chceš pretiahnuť."
Kolega na to: "Marika, nie to sa ti len zdá, nechcem."
Ona: "Jano, vieš čo, radšej ma pretiahni, aby som nemala ten divný pocit!"

Aby si nemala len pocit, ale vedela si, na čom si, tak si "zaleť" trebárs na víkend do Košíc a zistíš, či máš naozaj strach pri lietaní, alebo to je len ten "divný pocit".

anonym_cf1f54
Dnes o 09:20

@lunalux a este by som dodala, ze sa nenechaj tym strachom ovladat. Exotiku nikdy nezazijes, ak do toho lietadla nesadnes. A s liekmi sa to naozaj da.
Mne okrem spominaneho xanaxu pomaha, ked mam oporu v partnerovi - ze moj strach neignoruje, ze mam v nom oporu, ze sa zo mna nesmeje, ze ma drzi za ruku, ked potrebujem. Velakrat mi pomohlo mat slnecne okuliare a dokonca aj satku okolo hlavy, lebo mi prekazalo, ked na mna ludia civeli,ze co robim "sceny". To ma totiz este viac znervoznovalo. Velmi pomaha aj dychove cvicenie - sustredit sa na pravidelne dychanie a zamestnat mozog. Dychat sa ma 3s nadych, 3s zadrzat dych, 6s vydych a toto opakovat. Ale vravim, lieky su naj istota

anonym_31bc5b
Dnes o 09:20

Skus najprv kratky let napr BA-KE, potom uvidis. Mozno zistis, ze to nie je az tak strasne. Alebo nikde nie je podmienka, ze musis lietat. Miesto leteckej dovolenky mozes ist autom na poznavacku, do destinacie sa dostanes tak ci tak ale pocas dlhsej cesty na jednu alebo dve noci si das niekde pauzu a miesto jedneho miesta spoznas navyse 2-4 (ak ratam aj spiatocnu cestu), co lietadlo by ti taku moznost neposkytlo.

maca1984
Dnes o 09:34

Kedysi som sa aj ja bála. Bývalo mi zle, preháňalo ma už týždeň pred odletom. Zlepšovalo sa to každým letom. A teraz už niekoľko rokov sadnem do lietadla, zapnem pás, otvorím knihu a bez problému. Moc dlhé lety napr.USA a pod.to ma žerú mrle, ale to len kvôli tomu že dlho neobsedím.

anonym_0e43b6
Dnes o 09:35

@lunalux ja som bola ok do chvile kym som nevidela to lietadlo do ktoreho som prave nastupovala, bolo velke necakala som to. Pomohla mi manzelova istota a klud. Po starte som zvracala a tocila sa mi hlava, po dosiahnuti vysky som bola ok ale hypnotizovala som obrazovku kde bola znazornena mapka kolko este ostava. Cestou spat sa uz nic ztoho nezapakovalo..ale uz nikdy som neletela je to 15 rokov.

lunalux
autor
Dnes o 09:35
@maca1984

Kedysi som sa aj ja bála. Bývalo mi zle, preháňalo ma už týždeň pred odletom. Zlepšovalo sa to každým letom. A teraz už niekoľko rokov sadnem do lietadla, zapnem pás, otvorím knihu a bez problému. Moc dlhé lety napr.USA a pod.to ma žerú mrle, ale to len kvôli tomu že dlho neobsedím.

@anonym_cf1f54
@amel
@chrobak7
@anonym_31bc5b
@maca1984
Ďakujem vám za podporu a že existujú ľudia, ktorí chcu aj poradiť a že nie som v tomto sama. Nad tym letom Košice Bratislava som rozmýšľala, uz sa len odhodlať 🙂

anonym_7f5d51
Dnes o 09:38
@anonym_deaae7

@anonym_deaae7 nie je na tom nič komické, ja mám podobnú reakciu na lietajúci bodavý hmyz - proste telo začne produkovať hormóny, aktivuje sa režim bojuj alebo uteč a strach o život, je úplne jedno, či je to racionálne, hormóny prebijú mozog a si paralyzovaná.

lalilla
Dnes o 09:39

Vyskusaj kratky len, presne ideal ba kosice. Za mna si daj ten lexaurin na cestu tam a spat bez neho. Aby ak nahodou sa moc vystresujes, tak sa zablokujes a budes sa viac bat

anonym_cf1f54
Dnes o 09:45
@lunalux

@anonym_cf1f54
@amel
@chrobak7
@anonym_31bc5b
@maca1984
Ďakujem vám za podporu a že existujú ľudia, ktorí chcu aj poradiť a že nie som v tomto sama. Nad tym letom Košice Bratislava som rozmýšľala, uz sa len odhodlať 🙂

@lunalux inak za mna osobne najhorsie je vzlietavanie a pristavanie - prakticky to je aj najnebezpecnejsie. Vtedy sa lietadlo trasie, vydava divne zvuky. Ked uz je lietadlo vyrovnane a je hore, uz mi je jedno, ci let trva pol hodinu alebo 7.

moninah
Dnes o 09:47

@lunalux ja nemám nejaký veľký strach, ale občas ma v lietadle chytí taká myšlienka, že ojoj, som v kovovej škatuli vysoko v oblakoch... Vždy si predstavím, že som iba v autobuse, ked to drkoce, poviem si - výtlky na ceste. Je to blbosť, ale mne to pomáha 🙂

anonym_06e9dd
Dnes o 10:45

ja som minulý rok letela po 25 rokoch, dcéra ma držala za ruku, neskutočný strach a plakala som, mala som záchvat , naspäť som si dala tabletku, napriek tomu som sa bála, dcéra zase ma držala za ruku. Najhoršie u mňa je vzlietať a pristávať, dcéra sedí pri okne. Keďže chodíme na dovolenky len my dve, nemám na výber, ak chceme ísť k moru, autom si netrúfam do Grécka a na ostrovy. Tento rok sme boli na Korfu, držala ma za ruku, ale bez tabletky, už si začínam zvykať, ale ten pocit, že nemáš kam ujsť a si uväznená, mám aj ja pocit, tiež že neviem akoby dýchať. Potom už keď letíme, tak v pohode. Ale ten pocit, keď už niekde si, stojí za to 🙂 Moc som ti nepomohla, ale takto to prežívam ja. A tiež na mňa ľudia pozerajú, ale kašlem na to.

lucijalucy
Dnes o 12:29

Tiež sme si s mužom dali predpísať Xanax a ťažká pohoda 😅

anonym_72f788
Dnes o 12:32

Ked to zvlada bez problemov nasa babka 83r,zvladnes to aj ty mlada baba,len si toto nehovor dopredu v hlave,ved v lietadle ani nevies,ze si hore.Citis to len pri zvlietavani a pristavani,potom si v rovine.

anonym_26ce53
Dnes o 14:32
@maca1984

@maca1984
Ani ja, preto lietam na dlhe lety len bussines

anonym_cf1f54
Dnes o 14:52
@anonym_72f788

Ked to zvlada bez problemov nasa babka 83r,zvladnes to aj ty mlada baba,len si toto nehovor dopredu v hlave,ved v lietadle ani nevies,ze si hore.Citis to len pri zvlietavani a pristavani,potom si v rovine.

@anonym_72f788 a co take turbulencie? To citit dost. A najma ked ma clovek fobiu, tak taketo zlahcovanie ze "ved aj moja babka to zvladne", tak to neni dobry pristup.

maca1984
Dnes o 14:53
@anonym_26ce53

@maca1984
Ani ja, preto lietam na dlhe lety len bussines

@anonym_26ce53 bussines trieda mi nijak nepomohla na to že neobsedím.

anonym_72f788
Dnes o 14:57
@anonym_cf1f54

@anonym_72f788 a co take turbulencie? To citit dost. A najma ked ma clovek fobiu, tak taketo zlahcovanie ze "ved aj moja babka to zvladne", tak to neni dobry pristup.

@anonym_cf1f54 ved ona nikdy neletela,to to ma len v hlave,uz dopredu strach a na co je to dobre???Keby uz letela a strach tam je,je to ine.A turbulencie,ved to je ako na kolotoci,hore dole.Nic co by nezvladla.My sme dnes prileteli z Turecka,a ako pisem zvladla to aj babka s tlakom ,ale ona si nic taketo do hlavy nedavala.Ani na to nepomyslela.Ani ked letela prvy krat v zivote.

anonym_cf1f54
Dnes o 15:08
@anonym_72f788

@anonym_cf1f54 ved ona nikdy neletela,to to ma len v hlave,uz dopredu strach a na co je to dobre???Keby uz letela a strach tam je,je to ine.A turbulencie,ved to je ako na kolotoci,hore dole.Nic co by nezvladla.My sme dnes prileteli z Turecka,a ako pisem zvladla to aj babka s tlakom ,ale ona si nic taketo do hlavy nedavala.Ani na to nepomyslela.Ani ked letela prvy krat v zivote.

@anonym_72f788 no a? Vidno, ze o fobiach nic nevies. Strach nemusi vznikat len po zlej skusenosti

lunalux
autor
Dnes o 15:33
@anonym_72f788

@anonym_72f788 ľudia si rôzni a verim, že aj vy máte nejaké fóbie, ktoré iným môžu prísť divné 🙂 ako som uz písala, chcem tu ľudí, ktorí si to prežili, alebo mi vedia slušne, s úctou poradiť. Vety typu “dala to aj babka” sú mi na nič.

anonym_c76394
Dnes o 17:01

Do Košíc lietadlom, naspäť vlakom. Aby si nemala stres že musíš ísť aj naspäť lietadlom, proste sa nastav že tu jednu krátku cestu dáš. Daj si ten ranný let, ráno zvykne byť stabilné počasie bez vetra 👍 a daj si aj lexaurin. Tiež si dávam keď letím lebo ma to fakt stresuje a to mám za sebou dosť letov 😬